dobry czytnik RSS oraz klient poczty .... np. nokia 7710

• 13 Odpowiedzi
  • 1453 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« dnia: Czerwiec 10, 2006, 14:48:34 »
wiem ze ten sprzet jw nie jest tutaj zbyt popularny ale i tak bede chcial cos znalezc na tyle funkcjonalnego software zeby

- trzymal dane na karcie a nie w pamieci
- dzialala obsluga wiekszego niz na innych telefonach nokii ekranu (640*320)
- nie musza to byc jakies ogromniaste apliakcje, wystarczy ze dzialaja i dzialaja dobrze, nic sie nie wiesza, nie zajmuja duzo pamieci, maja funkcjonalny interfejs
- inne, jakie ? bo de facto nie wiem na co mialbym jeszcze zwroci uwage przy wyborze takiego czytnika, oprocz elementu platny vide darmowy

pozdr i dziekuje

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 10, 2006, 23:21:41 »
Andy, a przecież Cię uprzedzałem że dla Series 90 jest zaledwie kilkadziesiąt aplikacji i prawdopodobieństwo nowych bliskie zeru...

Jedyny wybór, to jak sądzę:
Poczta: ProfiMail
RSS: Mobipocket Reader (jest to z założenia czytnik e-booków, ale nowa wersja posiada równiez obsługę dokumentów RSS - przynajmniej na Series 80, nie wiem jak to wygląda na Series 90).

Tutaj znajdziesz katalog dostępnego oprogramowania. Całe 65 szt...

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 11, 2006, 00:48:07 »
Cytat: "bret"
Andy, a przecież Cię uprzedzałem że dla Series 90 jest zaledwie kilkadziesiąt aplikacji i prawdopodobieństwo nowych bliskie zeru...

Jedyny wybór, to jak sądzę:
Poczta: ProfiMail
RSS: Mobipocket Reader (jest to z założenia czytnik e-booków, ale nowa wersja posiada równiez obsługę dokumentów RSS - przynajmniej na Series 80, nie wiem jak to wygląda na Series 90).

Tutaj znajdziesz katalog dostępnego oprogramowania. Całe 65 szt...

latwo sie nie zrazam ... wymagan duzo nie mam, w koncu to jest TYLKO pda i telefon w jednym ;-))

i jak zwykle, dziekuje bardzo za podpowiedzi i pomoc :)

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 11, 2006, 01:07:32 »
Do usług :). Opisz kiedyś swoje wrażenia z użytkowania 7710 :). BTW: w Mobipocket Reader dostęp do kanałów RSS jest tylko za pośrednictwem PC (Mobipocket Reader Desktop), tzn. ustawiasz subskrypcję na PC i tamże pobierasz. Na telefon przenosisz już pobrane pliki, w czasie synchronizacji. Nie ma możliwości bezpośredniego pobierania na telefon z netu. I wydaje mi się że dla Series 90 nie ma alternatywy. Muszę też uprzedzić że czytnik RSS w Mobipocket działa średnio (tzn. synchronizuje się nieco dziwnie czasami - ja np. miałem tak że nie wykasował mi przeczytanych wiadomości a tylko dodał nowe). Może to poprawili w nowej wersji Mobipocket Desktop? Za to jest freeware, więc tak czy tak warto  spróbować (a jest to poza tym wg. mnie najlepszy czytnik e-booków na Symbanie).

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 11, 2006, 01:20:52 »
Na telefon przenosisz już pobrane pliki, w czasie synchronizacji. Nie ma możliwości bezpośredniego pobierania na telefon z netu. I wydaje mi się że dla Series 90 nie ma alternatywy. Muszę też uprzedzić że czytnik RSS w Mobipocket działa średnio (tzn. synchronizuje się nieco dziwnie czasami - ja np. miałem tak że nie wykasował mi przeczytanych wiadomości a tylko dodał nowe).

buuuuuuuuu .... a ja chcialem sie uwolnic wlasnie od desktopa i zbednych kilogramow, moc sprawdzac update RSS via wbudowany EDGE  8)
czyli podobnie jak XDA Exec-u

.... no ale to narazie mnie nie zraza jeszcze zanadto ;-))

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 11, 2006, 01:26:55 »
No to raczej nic z tego... Na S80 jest Mobile NewsGrabber, ale na S90 raczej nic takiego nie ma.

Edit: mimo że te platformy z założenia są niekompatybilne, to Series 90 jest oparta na niektórych API Series 80, więc niektóre aplikacje Series 80 mogą działać na sprzęcie z S90. Tylko że w najlepszym przypadku nie wykorzystasz pełnej rozdzielczości 7710, a jedynie komunikatorowe 640 x 200. O ile w ogóle uruchomisz... Ale spróbować można.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 11, 2006, 03:19:25 »
No to raczej nic z tego... Na S80 jest Mobile NewsGrabber, ale na S90 raczej nic takiego nie ma.

Edit: mimo że te platformy z założenia są niekompatybilne, to Series 90 jest oparta na niektórych API Series 80, więc niektóre aplikacje Series 80 mogą działać na sprzęcie z S90. Tylko że w najlepszym przypadku nie wykorzystasz pełnej rozdzielczości 7710, a jedynie komunikatorowe 640 x 200. O ile w ogóle uruchomisz... Ale spróbować można.

dziekuje za info oraz .... dodanie otuchy  :wink:

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
  • Sprzęt: Desire Z
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 11, 2006, 17:06:18 »
Ze windows dziala na kazdej rozdzielczosci no... czemu nie moga zrobic takiego elastycznego Symbiana? Chyba jeszcze sobie dlugo poczekamy na standaryzacje telefonow komorkowych :)

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 11, 2006, 17:40:01 »

i watpie jednoczesnie iz opcja przekompilowania kodu software na nowa platforme cos da bo tutaj jest inna wielkosc ekranu  :?
pomijam of kors kwestie iz bede mial kod zrodlowy  :)

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 11, 2006, 22:05:34 »
Ja do czytania RSS wykorzystuje bombusa i jabbera. Nie jest to może najlepsze rozwiązanie ale mam "wszystko w jednym" (GG, wikipedię, RSS itp). Wg mnie to bardzo wygodne.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 12, 2006, 01:31:53 »
Cytat: "xpablo"
Ja do czytania RSS wykorzystuje bombusa i jabbera. Nie jest to może najlepsze rozwiązanie ale mam "wszystko w jednym" (GG, wikipedię, RSS itp). Wg mnie to bardzo wygodne.

tak zeby sie tylko upewnic, dziala to na 7710 w rozdzielczosci jaka byc powinna ?!  czyli 640 na 320 ....  :wink:

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 12, 2006, 02:52:07 »
Bombus jest w Javie, więc jeśli jest dobrze napisany to powinno, ale może niech xpablo się wypowie :). BTW: Pawle, z którego serwera Jabbera korzystasz? Pytam, bo ja używam chrome.pl i o ile pamiętam nie widziałem tam transportów RSS czy Wikipedii.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 12, 2006, 09:26:37 »

ja bym poprosil jeszcze (if you please ) kilka ciekawszych zrzutow ekranowych ktore mozna by wrzucic tutaj na forum, to by nawet lepiej obrazowalo cala sytuacje ;-)

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 21, 2006, 11:10:57 »

czy o rzeczone fotki / zrzuty screenow moge sie poprosic i przypomniec ?

pozdr i dziekuje