Czy N-Gage dokleja nagłówki HTTP?

• 13 Odpowiedzi
  • 3424 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 23, 2004, 23:41:53 »
Cześć!
Powiedzcie mi czy Nokia N-Gage podobnie jak inne nokie również dokleja nagłówki HTTP do każdego pakietu GPRS? Tak, dobrze myślicie, chodzi mi tutaj o komunikatory typu gagu-gagu, boję się o mój rachunek, ale przecież to nie jest zwykła nokia, to jest symbian, pomocy, ktokolwiek wie niech mi coś na ten temat powie. Dzięki.

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 24, 2004, 15:43:52 »
Nie dokleja spokojnie mozesz korzystac z komunikatorów. te nagłówki to był chyba tylko wymysł twórców tam-tam'a bo nie potrafili dobrze napisac aplikacji.
Osobiście polecam komunikatorek AgileMessenger

*

Offline Andrew_j

• 251
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 24, 2004, 15:59:39 »
to i moje pytanie a jak z nokią 6800? czy ona cos dokleja?
cao do wymysłu to nie moge się zgodzić ponieważ czytałem posty użytkowników Tlen-mobile i tam również spotakłem się z opinią o doklejaniu prze ztelefony nokii danych :(
REGULAMIN

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 24, 2004, 18:03:58 »
Andrew_j polecam ci do poczytania ten wątek:
http://my-symbian.com/forum/viewtopic.php?t=15224
Wypowiada się tam chyba wszystkowiedzący facet (jesłi chodzi o telefony nokki) sprzeczał się nie będę.. ale te nagłówki to zle napisany program a nie wina noki..
pozdrawiam
xpablo

*

Offline Andrew_j

• 251
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 24, 2004, 19:36:05 »
:( niestety nie jestem zarejestrowanym czlonkiem tamtego forum i nie moge go poczytac :( czy moglbys mi strescic lub wkleic tu nawazniejsze cytaty?

czy to znaczy, że wszystkie komunikatory (i tam-tam i tlen-mobile) naja jakiegos bug-a?  ujawniajacego sie na nokii? dlaczeog wiec nie ujawinia sie on na siemensach?
REGULAMIN

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 24, 2004, 22:26:33 »
Jesli dobrze pamietam to tlen ma to do siebie ze jego protokul jest "ciezki". Gadu-Gadu jest bardziej ekonomicznym komunikatorem.

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 24, 2004, 22:38:25 »
Kilka cytatów, oba Michala Jerz'a admina www.my-symbian.com

"A to bardzo ciekawe, ze z zadnym innym programem typu Instant Messenger / komunikator internetowy tego problemu nie ma (a jest takich programow kilkanascie) - do Yahoo, MSN, AOL, ICQ itp. Nikt nigdy sie nie skarzyl na jakiekolwiek zwiekszone koszty w zadnej sieci na swiecie, a uzywaja ich dziesiatki tysiecy ludzi...

Wyglada wiec na to, ze to raczej autorzy tego programu z czyms sobie nie moga poradzic i zwalaja wine na telefon i producenta."

"Wiec pytam jeszcze raz: dlaczego jakims cudem to sie nie objawia w przypadku wszystkich innych aplikacji typu Instant Messenger, ktorych jest kilkanascie, a tylko w przypadku tej jednej? Zobacz na naszej Liscie aplikacji ile jest klientow AOL, MSN, Yahoo, ICQ itp - i jak dotad ZADEN uzytkownik nie mial z nimi ZADNEGO problemu"

*

Offline Andrew_j

• 251
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 24, 2004, 22:40:58 »
hmmm... powoli czuję się przekonany :D ale i tak (dla bezpieczeństwa własnego portfela) bedę podchodził z dużym dystansem i ostrożnością do komunikatorów i GPRSa :P
REGULAMIN

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 24, 2004, 23:42:40 »
Coz, ja korzystam juz dosc  dlugo z AgileMessenger i jakos nie zauwazylem zwiekszonych rachunkow.. jedyne na co trzeba uwazac to zeby nie przerywac sesji GPRS co chwila i nie zaczynac jej od poczatku bo niektorzy operatorzy niezle za to sobie licza a wtedy wyzszy rachunek murowany:)
pozdrawiam
xpablo

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 25, 2004, 15:09:40 »
Dzieki bardzo, szkoda ze odpowiedziales ze NIE dokleja, bo teraz juz zupelnie nie wiem co mam robic, z kazdej strony naplywaja do mnie sprzeczne informacje, ale w sumie PDAClub'owi zawsze ufalem;) A tak BTW ten AgileMessenger obsluguje protokol GG? jak nie to co byscie polecali na N-Gage,bo rozumiem ze Tam-Tam odpada?

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 25, 2004, 15:28:45 »
AgileMessenger obsługuje GG, tlen(90%), ICQ, MSN, Yahoo i pare innych ....

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 25, 2004, 16:34:47 »
ściągnełem tego AgileMessenger'a, ale nie widze tutaj protokołów ani gg ani tlen, czy to znaczy że jedyny sposób to łączyć się przez transporty w jabberze?

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 28, 2004, 20:37:52 »
Czy ten artykół na stronie głównej to specjalnie dla mnie??:surprised: Ojejku, naprawde nie trzeba było :)

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 18, 2004, 02:22:56 »
sorki, za odgrzewanie tematu, ale niech bedzie powiedziane raz ale porzadnie :)
wiec jest to tak ze NOKIA dokleja ale nie dokleja :P :))
a wiec, series 40 (wszystkie kolorowe ale nie na symbianie) i 6310 umozliwiaja dostep do internetu z poziomu aplikacji java tylko protokolem http poprzez profil WAP w zwiazku z tym inna komunikacja (poza stronami wml) musi byc tunelowana i wlasnie to powoduje zwiekszony ruch, poza tym wymaga jescze po drodze serwera pelniacego role posrednika (konca tego tunelu) ktory w przypadku tamtama nie grzeszyl stabilnoscia. takze koszt dostepu do wap jest wyzszy. kwestia utrzymywania sesji gprs - funkcje utrzymywania sesji mozna uaktywnic w menu lecz niestety jest ona fabrycznie "unieszkodliwiona" i nie dziala - nokia zadbala o operatorow :forsa: na szczecie da sie softowo przywrocic prawidlowe dzialanie :P
natomiast jesli chodzi o nokie pracujace na symbianie to jest znacznie milej - mozna wybrac z jakiego profilu przy dostepie do internetu ma kozystac dana aplikacja, moze socketowo przez profil internet moze protokolem http przez profil WAP, mozna miec ja uruchomiona w tle i sesja jest normalnie utrzymywana :))