Co lepsze...NOKIA 9300i czy MDA III

• 15 Odpowiedzi
  • 1417 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 13, 2006, 19:40:07 »
Witam
Stoję przed wyborek zakupu urządzenia, które ma służyć i za telefon i za nawigację w samochodzie. Proszę Was forumowiczów o pomoc w dokonaniu właściwego wyboru.
Co lepsze NOKIA 9300i, czy też MDA III?

*

lucass

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 13, 2006, 21:17:59 »
jezeli nawigacja i to po Polsce to niestety MDA gdyz Automapa nie ma konkurencji...jezeli funkcjonalnosc, łatwosc obsługi ładny wyglad to tylko N9300i

*

Offline piotrz

• 431
    • http://www.telepolis.pl
  • Sprzęt: Axim x50v, nokia 9300, Siemens Sx1 (zmarł :( )
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 13, 2006, 21:49:45 »
Mda 3 jest duży, więc za telefon zbyt dobrze nie posłuży. Jednak ma wielki ekran z dobrymi proporcjami. (9300i ma dziwny ten ekran- 640x200)

Wg mnie lepsze mda

*

Offline martola

• *
  • 86
    • Sklep modelarski Martola
  • Sprzęt: Samsung Note, Galaxy III, HTC Titan
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 13, 2006, 21:58:01 »
Używałem przez ostatni rok MDA III i do nawigacji jest rzeczywiście ok. Jako telefon da się żyć, choć niestety kłopoty połączeniowe były (odbieram  mnie nie słychać, dzwonię- to samo lub ja nic nie słyszę). Oczywiście reset pomagał. Wielkość nie przeszkadzała podobnie jak 9210 - po 5 minutach już jej nie zauważasz.
Wracam do komunikatora po przerwie :) - 9300.
Tomtom na nim działa choć na pewno jakość map to nie Automapa.
pozdrawiam
Daniel

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
Re: Co lepsze...NOKIA 9300i czy MDA III
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 13, 2006, 22:36:25 »
Cytat: "mbangel"
Witam
Stoję przed wyborek zakupu urządzenia, które ma służyć i za telefon i za nawigację w samochodzie. Proszę Was forumowiczów o pomoc w dokonaniu właściwego wyboru.
Co lepsze NOKIA 9300i, czy też MDA III?

a moze mda 4 ?

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 14, 2006, 00:05:10 »
martola,
Ten świat to jednak jest mały, Danielu :). Życzę Ci zadowolenia z 9300.
Sorry, panowie, za małą prywatę OT :roll:.

mbangel,
Zastanów się nad:
- czy nawigacja jest dla Ciebie bardzo ważna (ważniejsza niż telefon)
- gdzie chcesz jej używać (Polska, świat, a jeśli Polska to tylko duże miasta, czy też między nimi?)

AutoMapa wciąż jest bezkonkurencyjna w nawigacji po Polsce. TomTom Mobile sprawdzi się, ale raczej tylko w dużych miastach. Jeśli więc zależy Ci na dobrym pokryciu całego naszego kraju, a nie tylko dużych miast, to wydaje mi się że chcąc nie chcąc (ja bym nie chciał :)), Windows Mobile byłby lepszym wyborem. Choć w takim przypadku ja bym raczej wybrał "gołego" PDA do nawigacji i osobno porządny telefon.

*

Offline luin

• **
  • 143
  • Naczelny TELEPOLIS, wicenaczelny WhatNext
    • TELEPOLIS.PL
  • Sprzęt: P30 Pro, Mate 20 Pro, View20, BB Key i inne
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 14, 2006, 19:49:43 »
Choć w takim przypadku ja bym raczej wybrał "gołego" PDA do nawigacji i osobno porządny telefon.

Dokładnie. TomTom z dnia nadzien staje się coraz dokladniejszy, ale wciąż do AM duzo mu brakuje. PPC daje Ci komfort możliwości zainstalowania obu programów - nawet jednocześnie.

MDA III jest już konstrukcyjnie przestarzałe, więc bardziej skupiłbym się na MDA Vario (Wizard) lub na MDA PRO (które niestety jest mało konkurencyjne cenowo względem n9300i i MDA III). Oczywiście wspomniane MDA wybrałbym jedynie jeśli koniecznie musisz mieć PDA i telefon w jednym, a przy okazji dobrą nawigację zawsze pod ręka.

Do pracy codziennej na dużych tekstach, redagowania poczty etc najbardziej przyjazna okaże się Nokia 9300i... ewentualnie MDA PRO, o ile spora masa Cię nie przeraża. Klawiatrua MDA Vario jest niestety ale o klasę słabsza - choćby ze względu na brak wydzielonego bloku numerycznego.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 14, 2006, 20:30:44 »
Cytat: "luin"
Choć w takim przypadku ja bym raczej wybrał "gołego" PDA do nawigacji i osobno porządny telefon.

Do pracy codziennej na dużych tekstach, redagowania poczty etc najbardziej przyjazna okaże się Nokia 9300i... ewentualnie MDA PRO, o ile spora masa Cię nie przeraża. Klawiatrua MDA Vario jest niestety ale o klasę słabsza - choćby ze względu na brak wydzielonego bloku numerycznego.

klawiatura VARIO nadaje sie jak dla mnie tylko do SMS .... na 9300i oraz MDA Pro pisalem dluzsze teksty i bylo ok, jedyne dwa ktore bralem pod uwage przy tej DLA MNIE WAZNEJ funkcjonalnosci ... teraz doszedl trzeci, czyli nokia 7710 ;-))

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 14, 2006, 23:25:42 »
luin, MDA3 konstrukcyjnie przestarzałe jest wobec czego?:)

*

Offline JotWu

• **
  • 218
    • ANDROID mobile
  • Sprzęt: Samsung I5700
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 14, 2006, 23:29:32 »
no wlasnie... nie powiedzialbym ze jest "konstrukcyjnie przestarzale"... jest poprostu starsze ale wcale nie bardzo odbiegajace technologia od nowszych :P

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 15, 2006, 02:17:16 »

MDA III jest już konstrukcyjnie przestarzałe

Śmiem się nieco kłócić. Z tego co kojarze było to jedno z pierwszych ( a może mi się wydaje że pierwsze :D ) urządzeń z podświetlanymi klawiszami i PEŁNA klawiaturą qwerty. Ma BTi wi-fi. Całkiem znośna i trwała (w sensie jakości wykonania) obudowę jak wiele urzadzen ze stajni HTC. Sprzedawało go wielu opów co daje miła dostępność urządzenia. Potral xda-developers zapewnia SUPER wsparcie technicze czym NIE MOŻE SIE POSZCZYCIĆ ZADEN INNY PRODUCENT. Przykładem jakosci wykonania, popularności i dbania o zywotnośc sprzętu z stajni HTC może byc chociażby MDA I które mimo wieku i gabarytów wciąż jest w miarę popularne. I znajduje zwolenników.  Idąc np za specyfikacją na Palmtop experts

Model ten został wyposażony w procesor Intel XScale PXA263 400 MHz, 128 MB RAM i 64 MB pamięci Flash ROM z których 143 MB jest dostępne dla użytkownika  (100 MB RAM + 43 MB Flash ROM). Model ten posiada oba moduły łączności bezprzewodowej Bluetooth i WiFi oraz kolorowy wyświetlacz TFT typu Transflective o przekątnej 3.5 cala i rozdzielczości 240 x 320 pikseli. Wyposażony jest również w gniazdo MMC/SD z obsługą SDIO, port IrDA (SIR) oraz złącze USB/RS-232 (USB 1.1 klient).  

Może ten USB NIECO odstaje ale żeby zaraz przestarzały.

Obudowa wykonana jest z wysokiej klasy plastiku ABS i posiada w swej w dolnej przedniej części pięciokierunkowy D-Pad służący nawigacji z dwoma przyciskami odbierania/zakańczania rozmów telefonicznych po jego bokach, cztery przyciski uruchamiające aplikacje w dolnej części pod ekranem oraz dwa przyciski aplikacji w górnej części nad ekranem. W lewej bocznej części obudowy znajduje się port IR, przyciski uruchamiania aparatu cyfrowego i dyktafonu cyfrowego oraz przycisk zmiany głośności podczas rozmowy.

O jakości obudowy pisałem, reszta tez jakoś "średniowiecza" nie przypomina.
Specyfikacja techniczna (żródło dalej palmtop experts, bo  robię kopiuj/wklej)

DANE TECHNICZNE...
PRODUCENT: HTC
PROCESOR:  Intel XScale PXA263, 400 MHz
PAMIĘĆ RAM: 128 MB SDRAM (100 MB dostępne dla użytkownika)
PAMIĘĆ ROM: 32 MB NOR Flash + 32 MB NAND Flash (43 MB dostępne dla użytkownika)
TYP WYŚWIETLACZA: Transflective TFT, kolorowy, dotykowy
ROZDZIELCZOŚĆ: 240 x 320 punktów
PRZEKĄTNA EKRANU: 3,5 cala (88,9 mm), aktywna powierzchnia ekranu 71,5 x 53,6 mm
ILOŚĆ KOLORÓW: 65536 kolorów (16-bitów)
PODŚWIETLANIE EKRANU: Tak
RS-232: Tak
USB: Tak, USB 1.1 klient
IRDA: Tak, IrDA SIR  (115 Kb/s)
BLUETOOTH: Tak, Bluetooth 1.1 klasa 2, zasięg do 10m
Obsługa profili: Serial Port Profile, Dial-Up Networking Profile, Headset Profile, LAN Access Profile, Generic Object Exchange Profile, File Transfer Profile, Object Push Profile, Handsfree Profile.
WIRELESS LAN: Tak, 802.11bze wsparciem dla WPA i ELP
GSM/GPRS: Tak, GSM/GPRS 850/900/1800/1900 MHz, GRPS klasy B, wieloslotowa klasa 10 (4+1)
Obsługa funkcji: Network Selection, Cell Broadcast, SMS, Call Holding, Waiting, Forwarding, CLI (Calling Line Identity), Display Own Number, Multi-party Conference Call, Spool Icon, Network Lock
GNIAZDO CF: Nie
GNIAZDO MMC/SD: Tak, MMC/SD z obsługą SDIO
GNIAZDO MEMORYSTICK: Nie
APARAT CYFROWY: Tak, wbudowany aparat cyfrowy VGA (0,3 Megapiksela) o rozdzielczości 640 x 320 punktów (formaty BMP i JPEG) z możliwością zapisywania sekwencji wideo (formaty MPEG4, H.263 i M-JPEG, do 15 klatek na sekundę) z funkcjami ALC i AWB
MULTIMEDIA: Wbudowany monofoniczny głośnik
Wbudowany monofoniczny mikrofon
Wbudowane stereofoniczne gniazdo słuchawkowe
WPROWADZANIE DANYCH: Wbudowana, wysuwana, podświetlana klawiatura kciukowa QWERTY, 39 klawiszy
Wirtualna klawiatura
System rozpoznawania pisma Block Recognizer
System rozpoznawania pisma Letter Recognizer
System rozpoznawania pisma Microsoft Transcriber
PRZYCISKI: Przycisk zasilania w górnej części obudowy
Przycisk migawki zdjęć / zapisu wideo w lewej górnej części obudowy
Dwa przyciski uruchamiające aplikacje w górnej części obudowy
Cztery przyciski uruchamiające aplikacje w dolnej przedniej części obudowy
Manipulator służący nawigacji (joystick), mający 5 pozycji
Dwa przyciski funkcji telefonicznych w przedniej dolnej  części obudowy
Przycisk góra/dół umożliwiający regulację głośności w czasie rozmowy lewej części obudowy
Przycisk nagrywania dźwięku w lewej części obudowy
ZASILANIE: Wymienny akumulator litowo-polimerowy 1490 mAh
Bateria pomostowa podtrzymująca pamięć
CZAS PRACY: Do 16,5 godzin ciągłej pracy bez używania funkcji telefonicznych i bezprzewodowych (dane producenta)
Czas rozmów: 3-5 godzin
Czas czuwania: do 200 godzin
WYMIARY: 125 x 71,6 x 18,7 mm
WAGA: 205g z akumulatorem
TYP OBUDOWY: Plastik ABS
SYSTEM OPERACYJNY (OS): Microsoft Windows Mobile for Pocket PC 2003 SE Phone Edition
MOŻLIWOŚĆ UPGRADE'U OS: Tak
INNE: Wbudowany odtwarzacz MP3
Wbudowany dyktafon cyfrowy
Alarm wibracyjny
Obsługa funkcji speakerphone
Dzwonki polifoniczne
Dwie diody: sygnalizacja funkcji GSM i wskaźnik ładowania baterii
Gniazdo zewnętrznej anteny GSM

Patrząc na hardware i wsparcie xd-developers które pozwala nawet na upgrade do najnowszego (tendy/jazzy/cool czy jak kto na niego woła) Windows Mobile 5.0 można powiedzeć dużo ale nie to że jest konstrukcyjnie przestarzały.

*

Offline luin

• **
  • 143
    • TELEPOLIS.PL
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 19, 2006, 04:06:19 »
Oczekiwałbym na start czegoś więcej niż tylko GPRS.
Nie mowie o UMTS-ie od razu... ale EDGE to rozsadne minimum.

Jestem przyzwyczajony do ekranów o większej rozdzielczości - jesli nie VGA (MDA Pro) to chociaż jego polowa - n9300i. W nawigacji (na której Ci zależy) ma to może mniej istotne znaczenie, ale w przypadku przeglądania www - niebagatelne.

Klawiature w MDAIII okreslilbym jako taka SMS-owa - nijak ma się do klawiatury w n9300i.

Głównie jednak pisząc ze MDAIII jest przestarzałe miałem na myśli ten durny GPRS jako jedyny (procz WiFi) ~szybki(?) sposób łączenia się z siecią www. To własnie z tego powodu prawie rok temu wybrałem nokie 9300, a nie MDAIII.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 19, 2006, 15:37:44 »
Głównie jednak pisząc ze MDAIII jest przestarzałe miałem na myśli ten durny GPRS jako jedyny (procz WiFi) ~szybki(?) sposób łączenia się z siecią www. To własnie z tego powodu prawie rok temu wybrałem nokie 9300, a nie MDAIII.

no wlasnie, klawiatura w nokii 9300/9500/9300i jest o niebo lepsza przy dluzszych tekstach niz ta w HTC Vario / Qtek 9100 .... i poki co ze stajni HTC nie ma nic innego (oprocz XDA Exec) co ma i klawiature normalna/znosna i rozsadna i transfer szybszy niz GPRS ....

dlatego chwilowo korzystam z nokii 7710 ... zobaczymy jak to wyjdzie w praniu, bo mnie znow ciagnie do exec-a  :wink:
bo jednak nokia to nie jest ten speed (dzialania) mimo ze bardzo sympatyczne ustrojstwo

*

Offline luin

• **
  • 143
    • TELEPOLIS.PL
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 19, 2006, 20:23:21 »
no i trzeba nosic ze soba klawiaturke na bluetooth jesli chce sie wprowadzac wieksze teksty... Jednak ta Nokiowska - o ktorej zdaje sie, ze pisales - jest boska i nie mozna jej do niczego innego porownywac.. HID i w ogole...

Szkoda tylko ze takie rozwiazanie wymaga plaskiej powierzchni by moc zaczac pisac:/

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 20, 2006, 11:55:03 »
ten kbrd od nokii ma jeszcze jedna zalete (wade) .... lepiej dziala z XDA Exec-iem niz z nokia 9300/9500  :lol:

przynajmniej ja z ta nokia mialem z tym problem, zreszta co to jest za cyrk zeby dobrywac drivery do nokii zeby z klawiatura BT dzialalo, kto to widzial  :wink:

jeszcze nie rozpracowalem tematu polskich znakow na tej klawiaturze tzn jak za pomoca SU-8 wpisywac polskie znaczki do nokii np.7710 lub innych nokii ale siegdzies niedlugo juz bede dowiadywal

*

Offline luin

• **
  • 143
    • TELEPOLIS.PL
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 20, 2006, 22:22:04 »
Nokie E & N series maja driver do klawiatur ze standardem HID juz we flashu - chlopaki sie ucza :)

Mozna podlaczyc sobie Logitecha siedzac w domku - choc moj znajomy gdy jeszcze nie mial klawiatury do HX4700 bral ja na wyklady :D No ale koniec OT.