Bluetooth USB (widcomm full)widzi wszystko z wyjątkiem Nokii

• 5 Odpowiedzi
  • 1027 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mickanovi

• *
  • 98
« dnia: Grudzień 19, 2006, 23:08:14 »
Witam.
Piszę tego posta w dziale symbiana gdyż problem dotyczy miedzy innymi nokii e50 a nie ma działu poświęconego akcesoriom.

nabyłem niedawno dongla bluetooth na chipie Broadcom BCM2045A wraz ze sterownikami Widcomm v5.0.1.801. Instalowałem sprzęt już na kilku kompach (Win 98SE i WinXPproSP2) i za każdym razem mam  ten sam problem: mogę sparować z komputerem każdy telefon z wyjątkiem nokii. Testowałem kolejno na SE t630, SE P800, SE K800, SPV m3000, mot V3, a nawet na sagemie my401x i za każdym razem odbywało się to bez problemów. Kiedy jednak próbuję połączyć się z jakąś nokią to się okazuje iż "brak urządzenia bluetooth w zasięgu" testowałem kolejno na E50, 6280, 6230i oraz na 6103.
Przeryłem juz całego neta ( nawet posty w językach których na codzień nie kumam) i nie znalazłem rozwiązania problemu. Wykluczyłem już następujące rozwiązania:
- podmiana driverów w XPsp2 - ponoć wymusza własne lecz do tego bt własnych nie miał
- problem z nadmiarem sterowników(konflikt) na jednym z kompów Win98se jestem pewien, że nigdy nie było nic na bluetooth
- znalazłem jakieś łatki i patche do symbiana ale gdyby to był jego problem to 6103 i 6230i by działało a P800 nie
- na bluesoleil nie działa wogóle
- zadałem nawet pytanie na oficjalnej stronir nikii - bez odzewu ( SE kiedyś odpowiedział)
-pobrałem odpowiednią wersję PC Suite ale z tego co widzę on kożysta z zewnętrznego stera bluetooth.

Jeśli ktoś maił już taki problem i go rozwiązał to prosze o kontakt ( można na maila mójnick@wp.pl - gdzie mójnick to mój nick  :))
Obecnie Samsung Omnia i TOSHIBA G900 a w samochodzie ZENEC nc2010 (na WIN CE 5.0 - do rozgryzienia). Awaryjnie SPV C500 z WM6.1 ENG. Wcześniej SPV c600 i HTC Wizard

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 19, 2006, 23:21:43 »
A czy ta Twoja Nokia nie ma przypadkiem w parametrach Bluetooth ustawionej opcji Ukryty (dokładnie w zakładce: Dostępność mego telefonu - tak to się nazywa w moich N-80 i E-61).

U mnie, mimo sparowania i uwierzytelnienia telefonów i komputera, w przypadku tableta HP TC-1100 nie wykrywa on Nokii jak jest ustawiona opcja Ukryty (muszę zmieniać na Publiczny). Przy takich samch ustawieniach laptop Toshiba wykrywa Nokie bez problemów.
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline mickanovi

• *
  • 98
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 20, 2006, 00:00:44 »
Dzięki za odpowiedź ale aż takim lajkonikiem   :))  nie jestem. Przed sobą mam akurat N6103 mojej żony i w niej jest to dokładnie parametr "możliwość identyfikacji: publiczny\ukryty"
Jeszcze raz dzięki za próbę pomocy.
Obecnie Samsung Omnia i TOSHIBA G900 a w samochodzie ZENEC nc2010 (na WIN CE 5.0 - do rozgryzienia). Awaryjnie SPV C500 z WM6.1 ENG. Wcześniej SPV c600 i HTC Wizard

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 20, 2006, 00:14:30 »
Napisałem o tej opcji, bo sam byłem zaskoczony, że jeden komputer wykrywa "Ukryty" telefon, a drugi nie...

Popytaj jeszcze na forum (polskim lub angielskim) na www.my-symbian.com
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 20, 2006, 18:19:01 »
Czy to jest odosobniony przypadek czy reguła w nowych Nokiach?
Akurat dość poważnie zastanawiam się nad E50 a że podczas podróży zasysam net z komórki na kompa via BT to też mnie to interesuje.
W 6310i chodzi to perfekcyjnie (czy to z laptopem czy pocketem),  tylko że transfer jest  mizerny. No ale lepszy taki niż żaden...

*

Offline mickanovi

• *
  • 98
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 20, 2006, 20:02:14 »
niestety nie mam pod ręką żadnej starszej nokii z BT ale po świętach przetestuję na innym adapterze a na tego już mam klienta( ma sagema więc będzie hulał) w razie gdyby ktoś miał jednak pomysł to zostawiam temat otwarty bo bardzo mnie to zaintrygowało.

PS. W jaki sposób mogę zmodyfikowac info na mój temat i wkleić jakąś fotkę na to forum?