N6600 + GPS

• 3 Odpowiedzi
  • 564 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

N6600 + GPS
« dnia: Maj 11, 2006, 15:03:35 »
witam

po pierwsze chciałbym się przywitać na Forum, a po drugie chciałbym prosić o poradę

od kilku dni mam N6600 (przesiadłem się z N6310i), kupiłem ją ze względu na fakt, że czasami przydaje mi się aparat foto, a ta cyfrówka którą mam w domu jest troche za duża na codzienne noszenie jej ze sobą.

Jako że w temacie cellphonów (jak się okazało) jestem trochę zacofany, to zacząłem googlać, googlać i googlać i m.in. wygooglałem, że do tego aparatu mozna dograć soft, dołożyć odbiornik GPS i ........... wiadomo co dalej

tak też trafiłem na to Forum, ale nie znalazłem na nim manuala dla "lajkonika GPS`owego" o zastosowaniu N6600 jako sprzętu do navi. Czy mógłbym prosić o rozszerzenie tego tematu i napisanie parę słów jak chłop krowie na miedzy?

na allegro znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/item102147652_gps_bt_77_wonde_proud_bluetooth_nemerix_.html

wg mnie całkiem przyzwoite pieniądze, ale jak to bedzie funkcjonowało w praktyce?

jaki soft jest niezbędny do zabawy , a jaki przydatny?

czy jest coś sensownego z free, jesli nie to gdzie można kupić niezbędne oprogramowanie i ile to (chociaż orientacyjnie) kosztuje?

w jakim formacie powinny być mapy? (i ew. skąd je zdobyć) ?

czy tomtom to dobry pomysł? czy pokrywa on teren mazowsza? (dorzecze Bugu i Narwi to mój teren)?

jedzie do mnie karta MMC 1GB, chyba wystarczy do obsługi mapek?

na razie tyle mi przyszło do głowy, jakbyś ze swego doświadczenia jeszcze coś w tym temacie dodał, to byłoby super

PS
GPS chciałbym wykorzystywać głównie do pieszych wędrówek w terenie (pola i lasy), zależy mi na w miare precyzyjnym "zapisywaniu"  interesujących mnie punktów/miejsc, do których chciałbym wrócić
No i oczywiście nawigację samochodową też bym wykorzystywał (głównie Polska)

--------------------
Ne chval dne pred vecerem a żenu pred smrti

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
N6600 + GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 11, 2006, 15:10:10 »
A może zacząłbyś jednak od lektury Forum, dobrze jeśli przy pomocy wyszukiwarki (ikonka z lupą na górze)?
Instrukcja, o której mówisz jest tu na Forum. Tyle, że... rozproszona.
Znajdziesz odpowiedzi na absolutnie wszystkie pytania, jakie zadałeś.

N6600 + GPS
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 11, 2006, 15:38:05 »
Cytat: "Moi"
A może zacząłbyś jednak od lektury Forum, dobrze jeśli przy pomocy wyszukiwarki (ikonka z lupą na górze)?
Instrukcja, o której mówisz jest tu na Forum. Tyle, że... rozproszona.
Znajdziesz odpowiedzi na absolutnie wszystkie pytania, jakie zadałeś.

witam
przeglądałem

Tylko jak sam napisałeś, wiedza ta jest mocno rozproszona.
I być moze dla kogos, kto "siedzi w temacie" jest ona do wychwycenia, i potrafi tę układankę poukałdac w całość.

A jak ktoś, kto nie widział słonia, ma sprawnie ułożyć puzle 1000-elementowe  a na obrazku ma być słoń leśny, afrykański i hipopotam??, a wszystko to na skraju lasu tropikalnego i sawanny?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
N6600 + GPS
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 11, 2006, 15:57:32 »
Tzn. chcesz, żeby ten ktoś, ktoś już słonia widział poukładał te puzzle?
Nie powinieneś domagać się, aby ktoś odrobił lekcje za Ciebie. Tylko dlatego, że ten ktoś jest już w czwartej klasie, ale przecież pamięta jak ciężko jest pierwszakom...
Niczego się w ten sposób nie nauczysz, a na Forum jest zbiorowa wiedza i doświadczenie.

Powinieneś przejrzeć nie tylko dział "Symbian OS", ale także "Pocket PC GPS - ogólnie", bo zasady działania GPS są niezależne od platformy systemowej. Podobnie z działem "TomTom" i "Naviexpert".
Co do softu, to polecam:
http://my-symbian.com/s60/software/category.php?fldAuto=30