9500 i rozmiar czcionek.

• 14 Odpowiedzi
  • 963 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
  • Sprzęt: Desire Z
9500 i rozmiar czcionek.
« dnia: Maj 22, 2006, 16:04:24 »
Witam zainteresowanych.
Mam male pytanie co do 9500 i czcionek "systemowych". Otoz zauwazylem ze po zmianie "tematu" na inny, czcionka opisujaca funkcje klawiszy ekranowych jest mniejsza. Po powrocie do poprzedniego "tematu" czcionka jest taka sama jak przed zmiana. Przekopalem caly system i opcji odpowiedzialnej za zmienianie rozmiaru tejze czcionki nie znalazlem. I tu o to pytanie: jak i gdzie to da sie zmienic?

*

Offline bret

• 1964
9500 i rozmiar czcionek.
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 23, 2006, 03:11:41 »
Jakie tematy? Czym zmieniane? Nie ma w systemie takiej opcji, więc to zależy od użytego skinu. Może w skórce której użyłeś są po prostu mniejsze fonty w tym miejscu?

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
9500 i rozmiar czcionek.
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 23, 2006, 18:19:28 »
Dlatego specjalnie slowo temat zamiescilem w cudzyslowie :) Chodzi mi o palete kolorow. Jak juz pisalem, po zmianie tejze palety,  czcionka byla znacznie mniejsza [bardzo mi odpowiadajaca].
Wczoraj uzylem magicznej kombinacji Ctrl + Shift + F i niestety odpowiednich screenshotow nie jestem w stanie juz pokazac.
Mowisz o skinach, czym je wyedytowac?

*

Offline bret

• 1964
9500 i rozmiar czcionek.
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 27, 2006, 07:00:56 »
Wciąż nie bardzo Cię rozumiem... :). Zmieniałeś paletę interfejsu i czcionka się zmniejszyła? Pierwsze słyszę. To co jest zawarte w systemie, zmienia kolory interfejsu, ale nie zauważyłem żeby czcionkę. Jeśli o to chodzi, to i po formacie powinieneś móc to powtorzyć, bo wszystko jest w ROMie (więc w czasie formatu nic nie jest kasowane).

Można instalować i tworzyć własne skórki, jednak to dodatkowo spowalnia interfejs już i tak nie będący demonem szybkości. Można to zrobić przy pomocy SkinStudio lub SkinInstall. Myślę że dałoby się wyedytować i skórki zawarte w ROM, ale to może nie być takie proste (przypuszczam). Tutaj masz tutorial jak się robi taką skórkę.

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
9500 i rozmiar czcionek.
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 28, 2006, 01:17:43 »
Cytat: "bret"
Zmieniałeś paletę interfejsu i czcionka się zmniejszyła?

Dokladnie :) Dzieki za porady, moze, jak bede mial czas, to pobawie sie tymi programami. A tak, poza tematem, to czy zawartosc ROMu, da sie tknąć?[nadpisac], czy jest Read Only?

*

Offline bret

• 1964
9500 i rozmiar czcionek.
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 28, 2006, 14:58:04 »
Jak sama nazwa wskazuje :) jest to pamięć tylko do odczytu (przynajmniej w normalnych warunkach - bo np. flashowanie telefonu przy upgrade firmware polega właśnie na nadpisaniu tej pamięci).

Trochę wg. mnie to dziwne z tą zmianą czcionki - nie zauważyłem żeby zmiana palety zmieniała wielkość czcionki. Może w nowszych firmware jest jakaś zmina (ja nie mam najnowszego - nie chce mi się nawiązywać bliższych kontaktów z serwisem Nokii ;))? Jeśli miałbyś trochę wolnego czasu i uda Ci się to powtórzyć (powinno - jeśli to była zmiana tego jest standardowo w systemie) to wrzuć screenshota.

*

Offline luin

• **
  • 143
  • Naczelny TELEPOLIS, wicenaczelny WhatNext
    • TELEPOLIS.PL
  • Sprzęt: P30 Pro, Mate 20 Pro, View20, BB Key i inne
9500 i rozmiar czcionek.
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 29, 2006, 07:06:56 »
Nie spotkalem sie jeszcze z takim "problemem". Generalnie ludzie duzo by dali by zmniejszyc czcionki na s80 - a jest to niestety niewykonalne poki co... Wlasnie miedzy innymi ze wzgledu na male czcionki ProfiMail na s80 zostal bardzo cieplo przyjety.

*

Offline bret

• 1964
9500 i rozmiar czcionek.
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 29, 2006, 14:18:23 »
Cytat: "luin"
a jest to niestety niewykonalne poki co...
Może jest wykonalne, w czasie edycji własnej skóry? Przynajmniej jeśli chodzi o czcionki interfejsu użytkownika. Zastrzegam jednak że nie próbowałem (za dużo dłubania jak dla mnie :)).

*

Offline luin

• **
  • 143
    • TELEPOLIS.PL
9500 i rozmiar czcionek.
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 29, 2006, 17:24:41 »
nie znalazlem tej opcji.

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
9500 i rozmiar czcionek.
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 29, 2006, 19:58:36 »
Bret: Firmware mam stary - 4.51[00], niestety :( A jaki jest sredni koszt update'u w niefirmowym punkcie?

Sadze, ze jesli da sie podmienic logo startowe telefonu [nie com.] to rozmiar czcionki, pewnie tez da rade :)

*

Offline luin

• **
  • 143
    • TELEPOLIS.PL
9500 i rozmiar czcionek.
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 29, 2006, 20:29:49 »
Radze pojsc do autoryzowanego punktu - w Lublinie wgranie softu kosztuje tam  mniej niz w komisie - 50zl - robione jest od reki. 20min-1h

*

Offline bret

• 1964
9500 i rozmiar czcionek.
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 29, 2006, 20:34:25 »
No to tym bardziej dziwne, bo ja mam tę samą wersję firmware i nie zauważyłem żeby czcionka się zmieniała...

O tej zmianie czcionki we własnych skórkach to nie wiem nic konkretnego (jeszcze :)) - natkąłem się tylko na wzmianki o tej możliwości.

Upgrade firmware jest bezpłatny w ramach gwarancji (wymagają tylko żeby podać jakiś powód do upgrade - z czym raczej nie powinno być problemu :)), natomiast bez gwarancji to zapewne 50 - 100 PLN (w autoryzowanym serwisie).

Edit: post skierowany oczywiście do yanka :). Pisaliśmy chyba równocześnie :).

Edit2 :): Ops... ja mam jednak 4.53. W tej sytuacji chyba faktycznie powinieneś pomyśleć o upgrade... Nie sądzę jednak żeby to miało wpływ na tę hipotetyczną zmianę wielkości czcionki.

*

Offline samsa

• **
  • 123
9500 i rozmiar czcionek.
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 29, 2006, 20:40:51 »
Witam!
Nie wiem jak sprawa fontów wygląda w series80. Może podobnie jak u "braci mniejszych" ;-) s60, gdzie bardzo łatwo można zmienić czcionkę systemową poprzez umieszczenie w folderze C:/system/fonts własnych tablic fontów (pliki *.gdr). Możliwe jest również  renderowanie skopiowanych wprost z windowsa czcionek TTF (true type fonts) poprzez doinstalowanie systemowej biblioteki Freetype w telefonach z Symbian OS v7.0s.

P.S. Łatwo możecie sprawdzić wszystkie dostępne w telefonie rodzaje fontów: Font Viewer;

*

Offline bret

• 1964
9500 i rozmiar czcionek.
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 29, 2006, 20:50:03 »
To raczej nie jest tak proste... Można użyć czcionek TT, ale nie jako systemowych (a przynajmniej nie w jakiś prosty sposób), a jedynie w aplikacjach udostępniających opcję zmiany czcionki (np. Mobipocket Reader). W takim przypadku nawet FreeType nie jest potrzebny, wystarczy skopiowanie czcionki do folderu C: (D:)\System\Fonts i restart. Trochę temat mnie zaciekawił, więc chyba nieco pogrzebię za tym. Dla komunikatora to przydałoby się coś w rodzaju SMana dostępnego na UIQ :) - tylko jeszcze ktoś musi to napisać... :)

*

Offline luin

• **
  • 143
    • TELEPOLIS.PL
9500 i rozmiar czcionek.
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 29, 2006, 21:16:00 »
Niestety rozwoj softu na s80 radykalnie zwolnil ostatnimi miesiacami, wiec kazda nowa - przydatna aplikacja - jest dla uzytkownikow komunikatorow swietem. I mimo, ze bardzo dobrze zycze temu systemowi - na zbyt wiele juz bym nie liczyl.