9300i słaba bateria

• 11 Odpowiedzi
  • 1104 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

9300i słaba bateria
« dnia: Maj 30, 2006, 13:31:07 »
Witam!
Mam problem z baterią! Ładuję rano, a wieczorem lub w nocy bateria "pada". Zrobiłem próbę i ograniczyłem się do minimum w używaniu telefonu! Efekt był podobny, bateria nie wytrzymała 24 godzin! :?
Telefon mam od niedawna! Może robię coś nie tak. Kilka razy zdarzyło mi się odłączyć telefon przed zakończeniem ładowania.
Pozdrawiam! :D

*

Offline luin

• **
  • 143
  • Naczelny TELEPOLIS, wicenaczelny WhatNext
    • TELEPOLIS.PL
  • Sprzęt: P30 Pro, Mate 20 Pro, View20, BB Key i inne
9300i słaba bateria
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 30, 2006, 15:59:42 »
sugeruje naladowac do konca - - - cos tam pisza w instrukcji by zrobic 3 cykle pelnego ladowania i rozladowania - to jednak ponoc jest bujda co chodzi o akumulatory litowo-jonowe.

Sprobowac nie zaszkodzi.

Promotorzy tej metodu kaza telefon naladowac ponadto gdy jest on wylaczony.

Normatywnie 9300i trzyma 1,5-2,5 doby - pierwsza opcja to siedzenie nonstop na wifi z wlaczonym gg i www + sporo mp3 i filmy.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
9300i słaba bateria
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 30, 2006, 17:22:05 »
hmmm, troche dziwne rzeczy piszesz ze tak krotko bateria trzyma :-)

na posiadanym ostatnio egz 9300i (poprzedni wlasciciel uzywal okolo 1 miesiaca przede mna, wiec de facto nie mialem juz mozliwosci dobrego formatowania baterii od nowosci) bateria trzymala okolo 1,5 dnia

ustawienia WLAN zmienilem z defaultowych 100mW na 10mW (bo to chyba zre najwiecej pradu) oraz ustawilem czas odswiezania (=czytaj= wyszukiwania AP co kilkanascie minut), BT wlaczony nonstop

jest chyba poki co tylko jenda wersja software wiec to pewnie nie to ... moim zdaniem jest to albo bateria (zobacz czy od tego modelu czy od poprzednika czyli 9300)

9300i słaba bateria
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 30, 2006, 17:29:42 »
Sprawa według mnie jest dziwna, bo jeszcze jakieś dwa tygodnie temu było ok., czyli bateria trzymała ok. dwóch dni! Stało się to dość nagle. W pewnym momencie zacząłem bawić się Wifi i pomyślałem, że to zużywa tak szybko baterię. Jednak teraz Wifi jest wyłączone, a żywotność baterii nie wzrosła! Chyba,że moduł Wifi cały czas pracuje w tle i tego nie widzę. Ale na tyle, na ile się znam to wyłączyłem go! Może coś nie tak jest z ładowarką! Muszę to sprawdzić! :?

*

Offline bret

• 1964
9300i słaba bateria
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 31, 2006, 05:32:12 »
A próbowałeś po prostu zrestartować telefon?

9300i słaba bateria
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 31, 2006, 20:39:46 »
Nie próbowałm restartu! Aż wstyd się przyznać, ale nie wiem jak to zrobić i jakie są tego konsekwencje! Akurat przeglądam instrukcję, ale podejrzewam, że nic nie znajdę! Poszukam też na forum, chyba, że ktoś szybciej się odezwie (na co liczę :lol: )!
Pozdrawiam! :D

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
  • Sprzęt: Desire Z
9300i słaba bateria
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 31, 2006, 23:49:08 »
Hmm... otworz klapke, wyciagnij baterie, wloz ja spowrotem, zamknij klapke :)

*

Offline bret

• 1964
9300i słaba bateria
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 01, 2006, 00:01:27 »
Można tak jak yanek pisze, ale nie polecałbym częstego wyciągania i wkładania baterii. Bezpieczniej (dla gniazda baterii) i wygodniej jest użyć jakiejś aplikacji, która ma opcję restartu urządzenia. Takich aplikacji jest przynajmniej kilka (od prostych menedżerów plików po Power Desk), a przykładem Rebooter (freeware, wymaga zainstalowania bibliotek OPL runtime). W trakcie restartu nic się danym nie stanie (no chyba że zrobisz restart z jakimś otwartym edytowanym dokumentem - wtedy część niezapisaną utracisz). Po prostu system uruchomi się ponownie (bo 9300/9500 nie ma wyłącznika pozwalającego na całkowite wyłączenie części PDA - zamknięcie klapki telefonu tylko usypia system).

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
  • Sprzęt: Desire Z
9300i słaba bateria
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 01, 2006, 00:09:43 »
Bret, moze wiesz jak duze jest zuzycie pradu z wlaczonym samym PDA, bez zadnych programow w tle, obciazajacych procesor? Jestem ciekaw, ile jest w stanie, tak comunicatorek pochodzic... pewnie wieki :)

*

Offline bret

• 1964
9300i słaba bateria
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 01, 2006, 00:24:37 »
Niestety, nie znam żadnych konkretnych danych. Ale raczej długo :) - z wyłączonym telefonem i nieużywany, to pewnie najmarniej tydzień albo i dłużej.

9300i słaba bateria
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 01, 2006, 07:44:55 »
Dziękuję panowie za zainteresowanie!
Jeżeli chodzi o restartowanie urządzenia poprzez wyjęcie bateii to już to próbowałem!
Aczkolwiek myślałem wręcz byłem pewien, że istnieje jakiś bardziej "cywilizowany" sposób (kombinacja klawiszy). Kiedyś używałem DELL'a i pozostał mi ten tok rozumowania!
Pozdrawiam!

*

Offline bret

• 1964
9300i słaba bateria
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 01, 2006, 08:44:22 »
Cytat: "toms73"
Aczkolwiek myślałem wręcz byłem pewien, że istnieje jakiś bardziej "cywilizowany" sposób (kombinacja klawiszy).
No przecież istnieje :). Może nie zawsze kombinacja klawiszy (choć to również - zależy od aplikacji), ale równie cywilizowany :). To tylko problem instalacji odpowiedniego narzędzia. Np. wskazanego Rebootera.

W tej sytuacji, skoro restart nic nie zmienił, ja sugeruję jeszcze zrobienie formatu telefonu. To co piszesz (że stało się to nagle) może wskazywać na to że coś się namieszało w systemie (albo z drugiej strony na awarię baterii), więc być może format wyprostuje sprawę. A jeśli nie pomoże, to chyba będziesz musiał rozejrzeć się za nową baterią... bo podane czasy pracy baterii rzeczywiście są nienormalnie krótkie.