9300i karta-system-temp

• 6 Odpowiedzi
  • 823 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

9300i karta-system-temp
« dnia: Maj 26, 2006, 08:44:34 »
Witam!
Ostatnio zacząłem przeglądać pliki systemowe na karcie pamięci. I zauważyłm dwa pliki: jeden arkusz i jeden dokument tekstowy. Trochę się zdziwiłem ponieważ były to dokumenty, które usunąłem. Folder Temp jest folderem tymczasowym?!?. Dlaczego były tam pliki, które usunąłem  :?: I czy można usuwać niepotrzebne pliki w stylu SHIFT+DEL (bezpowrotnie)?
Drugi temat dotyczy ikonek graficznych, które są przy opisach grup na pulpicie. Np: Osobiste+ikonka, Biuro+ikonka. Wiecie, o co chodzi. Czy można dodawać nowe ikonki, a jeżeli tak to czy są to gify i skąd można je pobrać?
Może opisałem to niezbyt czytelnie, ale wiem, że wiecie drodzy użytkownicy Nokii 9300 vel 9300i o co chodzi!
Pozdrawiam!
  :D

*

Offline bret

• 1964
9300i karta-system-temp
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 27, 2006, 05:57:25 »
Aplikacje Dokumenty i Arkusz tworzą takie pliki (jeśli uruchomisz te aplikacje (a nie jakiś dokument), to aplikacje uruchomią się właśnie z takim domyślnym dokumentem). Możliwe więc że są one automatycznie odtwarzane (choć przyznam że tego nie sprawdzałem).

Ikonki są zaszyte w pliku aif aplikacji i jest to raczej mbm, a nie gif. Nie ma prostego sposobu ich zmiany. Możesz spróbować aplikacji dla 9210 IconEdit (nie mam pojęcia czy ta aplikacja będzie poprawnie działać na 9300/9500) lub skompilować plik aif (Application Information File) z nową ikoną (każda aplikacja posiada w swoim folderze taki plik - czyli C: (D:)\System\Apps\nazwa aplikacji) z tym samym UID (Uniqe ID) - w przypadku aplikacji systemowych, należałoby taki plik "wyciągnąć" z ROM (przy pomocy jakiegoś file managera pokazującego ROM) i zapisać na dysku C: (bo oczywiście na Z: się nie da). Pliki aif można poddać edycji przy pomocy Carbide.c++ Express 1.0. Reasumując, kupa roboty bez gwarancji powodzenia.

9300i karta-system-temp
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 27, 2006, 17:45:49 »
To fakt! Przy uruchamianiu aplikacji Dokumenty lub Arkusz automatycznie tworzą się czyste dokumenty. W moim przypadku były to dokumenty przekonwertowane z komputera. Trochę na nich popracowałem, a potem je usunąłem! Dopiero po pewnym czasie przeglądając pliki systemowe znalazłem je w folderze Temp?!
Jeżeli chodzi o ikonki to dam sobie spokój! Jest to dla mnie zbyt trudne!
Ale dziekuję za obszerne i fachowe wyjaśnienie!!!

*

Offline bret

• 1964
9300i karta-system-temp
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 27, 2006, 22:25:07 »
Cytat: "toms73"
Dopiero po pewnym czasie przeglądając pliki systemowe znalazłem je w folderze Temp?!
Zgaduję, ale może to jest tak jak z Office na PC, gdzie kopie bezpieczeństwa mogą być zapisywane automatycznie w trakcie pracy nad dokumentem? Przyznam jednak że nie zagłębiałem się w ten temat - działać, działa (choć do edycji dokumentów Office na 9300 to lepsza jest moim zdaniem aplikacja Documents To Go) i to mi wystarczy... :)

*

Offline luin

• **
  • 143
  • Naczelny TELEPOLIS, wicenaczelny WhatNext
    • TELEPOLIS.PL
  • Sprzęt: P30 Pro, Mate 20 Pro, View20, BB Key i inne
9300i karta-system-temp
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 29, 2006, 21:30:56 »
Cytat: "bret"
(choć do edycji dokumentów Office na 9300 to lepsza jest moim zdaniem aplikacja Documents To Go) i to mi wystarczy... :)

Nie liczac drobnych schodow z brakiem polskich znakow - chyba ze cos sie zmienilo w tej kwestii??

*

Offline bret

• 1964
9300i karta-system-temp
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 29, 2006, 21:33:14 »
Z tego co wiem, schody dalej są, niestety.

*

Offline luin

• **
  • 143
  • Naczelny TELEPOLIS, wicenaczelny WhatNext
    • TELEPOLIS.PL
  • Sprzęt: P30 Pro, Mate 20 Pro, View20, BB Key i inne
9300i karta-system-temp
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 29, 2006, 22:23:37 »
w sumie nie uzywam ogonkow by pisac szybciej - ze sluchu... ale generalnie to by sie przydaly.