Autostart programów w N6600

• 5 Odpowiedzi
  • 750 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 29, 2006, 17:24:15 »
Mam Nokie 6600 i fajny program Call Filter (filtr połączeń), jedynym minusem który bardzo mi przeszkadza jest to że program uruchamia się razem z telefonem (tzw. autostart)
Wcześniej miałem też inne ciekawe programy, ale kiedy zauważyłem że uruchamiają się wraz z włączeniem telefonu szybko je usuwałem...
Pomyślałem że może istnieje jakiś plik w telefonie, podobny do autostartu w Windows który za to odpowiada?? Proszę o pomoc!!

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 30, 2006, 00:42:13 »
Pomyślałem że może istnieje jakiś plik w telefonie, podobny do autostartu w Windows który za to odpowiada??
W Symbianie nie ma podobnego pliku. A sam program takiej opcji nie posiada (tzn. wyłączenia autostartu aplikacji)? Jeśli nie, to może dałoby się to zrobić jakąś aplikacją do definiowania profili? Ale szczerze mówiąc mam watpliwości...

*

Offline NuLL

• 405
  • Sprzęt: Nokia E50 :D
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 02, 2006, 04:09:14 »
Takie appsa nie da sie napisac - dla aplikacji wylaczenie telefonu to jak reset palma - tak nawet ta aplikacja profilujaca sie nie wlaczy bo jak ;)

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 02, 2006, 05:45:08 »
Sądzę że dałoby się - być może jest to możliwe już nawet z którąś z już aktualnie dostępnych aplikacji do obsługi profili. Tyle że trzeba by to samodzielnie potestować, bo niestety nie wiem która (i czy) umożliwia kontrolowanie uruchamianych aplikacji.

A co do samej aplikacji do obsługi profilu: dlaczego miałaby się nie włączyć? W Symbianie nie ma (o ile wiem) wspólnej listy Autostart, jednak jest to kontrolowane na poziomie ustawień każdego programu indywidualnie. Możliwe jest więc automatyczne uruchomienie programu po starcie systemu.

*

Offline samsa

• **
  • 123
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 02, 2006, 20:08:45 »
Witam! Moim zdaniem rzecz jest trochę pozbawiona sensu. Aplikacje tego typu, muszą przecież, chcąc nie chcąc, pozostawać uruchomione w tle razem z kilkudziesiącioma innymi serwerami nadzorującymi pracę systemu. Muszą być aktywne w celu monitorowania przychodzących połączeń i wyrzucenie ich "z autostartu" skutkować będzie wyłącznie tym, że aplikacja pozostanie nieaktywna.
Oczywiście w  prosty sposób można wyłączyć (zabić ;-) ) taki aktywny proces-chociażby za pomocą TaskSpy (polecam - darmowy program "must have"!).
Najlepiej "umieścić go w autostarcie"  :lol: aby zaraz po uruchomieniu  urządzenia pozamykać zbędne procesy ;-) . Pozdrawiam!

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 02, 2006, 22:06:22 »
Cytat: "samsa"
Witam! Moim zdaniem rzecz jest trochę pozbawiona sensu.
Też prawda... :). Do tego celu powinna służyć opcja w programie. "Killowanie" procesów też jest rozwiązaniem... :)