Obrazki w Sony Clie

• 15 Odpowiedzi
  • 4755 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Obrazki w Sony Clie
« dnia: Październik 12, 2005, 20:37:53 »
W jakim formacie wgrywać fotosy do palmtopa? Zdjęć JPEG, które wgrywam na karte MS nie chce mi odczytywać, może coś źle robię. A jak jest z plikami mp3?

Obrazki w Sony Clie
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 13, 2005, 11:42:39 »
Witam,

Nie wiem jak jest z plikami graficznymi. Natomiast jeśli chodzi o mp3, to wydaje mi się, że palmtop SJ33 ma możliwość ich odtwarzania. Można dodać pliki mp3 do listy hotsyncowania (sorry za spolszczenie). Wtedy zostaną one przekopiowane tam, gdzie być powinny i program do odtwarzania już powinien sobie z tym poradzić.

*

Offline Kusiu

• 3968
Obrazki w Sony Clie
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 13, 2005, 12:09:24 »
Przez HotSync transfer będzie bardzo słaby. Najlepiej odpalić spod palma aplikację MS Import, palm zostanie wykryty przez system na PC jako dodatkowy dysk (trzeba zainstalować odpowiedni sterownik dla Clie na PC).

Mp3 przerzucamy do katalogu palm/programs/audioplayer (albo coś w tym stylu, już nie pamiętam dokładnie).

Co do zdjęć jpeg to polecam darmowy program GsImageView!:
http://www.geocities.jp/g_isihara/GsImageView.html

Obrazki w Sony Clie
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 13, 2005, 22:09:56 »
Ok! dzięki!
gsimageview juz mam - działa ok!
teraz popracuje na mp3, próbowalem wlasnie msImportem, windows wykrywa palma jako sony mass storage - czy cos takiego, szukał plików do zainstalowania sterownika, ale nie chciało mi sie sięgnąc po płyte z xp - i przerwałem. dzis spróbuje.

*

Offline Kusiu

• 3968
Obrazki w Sony Clie
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 13, 2005, 23:36:54 »
Te sterowniki są na płycie od palma a nie od XP.

Obrazki w Sony Clie
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 14, 2005, 23:51:36 »
nie mam płyty... mam nagrywaną płytę, ale tam nie ma żadnych sterowników.. :(

*

Offline Kusiu

• 3968
Obrazki w Sony Clie
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 15, 2005, 00:30:35 »
Ściągnij to: http://sonyclie.org/drivers/SJ33.zip

Jest tam katalog SCSI - to te sterowniki.

Obrazki w Sony Clie
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 16, 2005, 00:32:36 »
Wielkie dzięki!! :)) Zainstalowałem - działa!
MP3 kopiuje się teraz bardzo szybko (kilka sekund).
Zdjęcia zreszta teraz też idą lepiej. W hotsync jest to dużo wolniej.
Pozdrawiam!

*

paździoch

Obrazki w Sony Clie
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 11, 2005, 21:26:43 »
hej prosze o podpowiedz. mam od niedawna clie tj35 (przedtem moim pierwszym palmem byl visor edge) stąd moje liczne pytania i głod wiedzy :). otóz zwyczajnie nie wiem co zrobic zeby korzystac z clie viewer i picsell wgranych do ramu palmika by przeglądac nań zdjęcia np. teraz korzystam z jakiegos innego programu do przeglądania zdjęć ale np pokrętło ni edziala jako zoom jak w clie viewer(wiem bo jest tam jedno przykladowe zdjęcie nie wiem skąd)

*

Offline Kusiu

• 3968
Obrazki w Sony Clie
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 12, 2005, 09:44:24 »
Z tego co pamiętam to Clie Viewer obsługuje tylko format pdb a więc widzi fotki przekonwertowane na desktopie, Picsel odtwarza JPG, ale moim zdaniem robi to fatalnie i raczej do tego się nie nadaje.

*

Offline DonFelipe

• *
  • 77
  • Sprzęt: Sony Clie NX70, Dell Axim X51V
Obrazki w Sony Clie
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 12, 2005, 09:52:20 »
Cytat: Kusiu
Z tego co pamiętam to Clie Viewer obsługuje tylko format pdb a więc widzi fotki przekonwertowane na desktopie,

Clie Viewer obsluguje zwykle .jpg ale jest przy tym dosc wolny. do przegladania zdjec rzeczywiscie dosc dobry jest darmowy GsImageView.

*

paździoch

Obrazki w Sony Clie
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 12, 2005, 14:38:24 »
ach tak, dzięki a jaki format obsuguje gsimage viewer? i czy mozna w koncu zapisywac dźwięk jak na dyktafonie na tj35?

[Dodano: 2005-12-12 14:44:00]
bo z tego co zauwazam to jpg, jak wiec przenisc jpg do ramu palma, wiem ze naiwne pytania ale jestem swiezy. pda conwerter? w nim zamieniam na pluckerowe pliki (pdb-i jak na takie zamieniam zdjęcia to odpalają w plukerze)

*

Offline Kusiu

• 3968
Obrazki w Sony Clie
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 12, 2005, 15:32:13 »
Cytat: paździoch
ach tak, dzięki a jaki format obsuguje gsimage viewer?
Otwiera JPEG z karty pamięci.

i czy mozna w koncu zapisywac dźwięk jak na dyktafonie na tj35?
Ten model nie posiada mikrofonu.

bo z tego co zauwazam to jpg, jak wiec przenisc jpg do ramu palma
W tej wersji systemu nie przeniesiesz JPEG-a do RAM-u, musisz użyć konwertera o którym już wcześniej wspomniałem (była odpowiednia aplikacja na dysku instalacyjnym).

Możesz też użyć programu, który wydzieli część RAM-u jako wirtualną kartę pamięci i na nią wrzucić fotki, http://www.softick.com/ramdrive/

*

paździoch

Obrazki w Sony Clie
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 12, 2005, 22:18:35 »
Dźwięk: Nagrywanie dźwięku Tak
- Dźwięk: Wbudowany mikrofon Tak
- Dźwięk: Możliwość podłączenia zewnętrznego mikrofonu Nie

hej to jak mam rozumniec ten opis ludzi z allegro ale takze przytoczony przez kusia 12.07.2005 o 18.:59

acha i dzieki wielkie za programy

[Dodano: 2005-12-12 23:04:58]
no cóż, wydzielilem sobie karte wirtualna ale w conwerterze zaznaczam w properties zeby automatycznie na karte kopiowal czy jakos tak. niestety nie mam nic ani na karcie ani w przeglądarce, chyba musze kupic jednak karte

[Dodano: 2005-12-12 23:08:02]
a jak chcem wejsc przez data import to mi zadnej karty nie wykrywa

*

Offline Kusiu

• 3968
Obrazki w Sony Clie
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 13, 2005, 15:20:09 »
Dźwięk: Nagrywanie dźwięku Tak
- Dźwięk: Wbudowany mikrofon Tak
- Dźwięk: Możliwość podłączenia zewnętrznego mikrofonu Nie

hej to jak mam rozumniec ten opis ludzi z allegro ale takze przytoczony przez kusia 12.07.2005 o 18.:59
Ehh, oczywiście mój błąd, przepraszam. TJ35 nie posiada mikrofonu - to jest wersja ostateczna.

no cóż, wydzielilem sobie karte wirtualna ale w conwerterze zaznaczam w properties zeby automatycznie na karte kopiowal czy jakos tak. niestety nie mam nic ani na karcie ani w przeglądarce, chyba musze kupic jednak karte
Tutaj niestety nie pomogę. Mogę jedynie zgodzic się z pomysłem zakupu normalnej karty, to jest podstawowy dodatek do palmtopa.

a jak chcem wejsc przez data import to mi zadnej karty nie wykrywa
To i tak postęp bo jak kiedyś próbowałem to zrobić na SJ30 to zaliczyłem reset.

*

paździoch

Obrazki w Sony Clie
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 13, 2005, 17:43:44 »
hehe ok dzięki. a co do tego mikrofonu i nagrywania to dziwna sprawa, ten opis bardzo często czytalem np na allegro. nie wiem to chyba błąd w interpunkcji powielany przez ludzi. no coz szkoda ze nie moge nagrywac jednak wykladów. pozdrawiam