Nie odpowiadająca nakładka...

• 18 Odpowiedzi
  • 8560 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nie odpowiadająca nakładka...
« dnia: Sierpień 15, 2010, 19:46:29 »
Witam wszystkich
na wstępie pragnę poinformować, iż jest to mój pierwszy post. Więc proszę o szeroko rozumianą wyrozumiałość.

Stałem się przypadkowo posiadaczem telefonu SE X10 mini pro. Telefon bardzo przyjemny, całkowite zaprzeczenie mojego poprzedniego telefonu jakim była Toshiba G900.  Telefon jest szybki, mały, stylowy i nareszcie nie ściąga mi spodni...

Obecnie jestem w kropce. Ponieważ SE "umilił" mi życie fundując nakładkę na Androida. Nie jest najgorzej z jej funkcjonalnością. Lecz ogromnie męczy mnie sterta programów których (mówiąc delikatnie ) nie chce mieć zainstalowanych.

Czy jest szansa by odinstalować te programy nie ingerując w sam system. No i czy jestem w stanie pozbyć się nakładki?

Generalnie zależało by mi na pozbyciu się w/w rzeczy nie tracąc gwarancji.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
Odp: Nie odpowiadająca nakładka...
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 19, 2010, 11:00:42 »
1. Teoretycznie da się zmienić nakładkę, nie wiem jak mocno SE zintegrował swoją z systemem ale przeważnie wystarczy podmiana launchera.
2. Aplikacje zainstalowane domyślnie możesz usunąć przez SDK, opis znajdziesz w dziale Android Ogólnie...
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

notosiup

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 19, 2010, 19:02:44 »
zmiana launchera cywilizowanymi metodami jest na moj obecny stan wiedzy niemozliwa. android market w tym telefonie nie widzi ani launcher pro ani helix launcher, dla niego takie programy nie istnieja. innych metod na razie nie probowalem.
PS nie wie, co cie tak zadowala w tym telefonie :P chodzi o ten mikroskopijny ekran, skrzypiaca obudowe czy beznadziejna klawiature? :)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 19, 2010, 19:09:58 »
zawsze można zainstalować launcher przez astro bezpośrednio z .apk

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 22, 2010, 13:54:03 »
> notosiup

To że ten telefon jest mały...
To jest jego ogromna zaleta. Klawiatury znam lepsze ale pisałem i na dużo gorszych.  Sprzętowo jest wystarczający jak dla mnie aparat robi bardzo fajne zdjęcia. GPS do pieszych wycieczek mi wystarcza. Jak użytkuje się go jak normalny telefon to bateria trzyma spokojnie 3 dni... Co do tylnej obudowy to faktycznie jeden róg poskrzypuje przy mocnym ściśnięciu. W "tośce" miałem dużo gorzej więc to nie problem.  Sam android chodzi aż miło więc czego chcieć więcej?

Co do wielkości ekranu to powiem tak jak ktoś ma ochotę katować się oglądaniem filmów na telefonie to ok... Nie wiem może za stary na to jestem ale jakoś mnie nie jara oglądanie filmów na telefonie.  Film to na laptopie w panoramie można oglądać albo na telewizorze. Bo nie ma co ukrywać iż oglądanie go na telefonie to tzw. półśrodek. Faje też są słuchawki, telefon gra na dość dobrym poziomie. Sterownie pilotem na kablu czego chcieć więcej ? 

Czujniki oświetlenie które regulują jasność ekranu, dzięki czemu oszczędzamy na zużyciu baterii.
Powiedzmy sobie że w codziennym użytkowaniu liczy się praktyczność.

Nie chce nikogo urazić ale zdaje sobie sprawę (mówiąc młodzieżowo) że "lansiarsko" mieć telefon który odtwarza w HD i ma tyle pixów że obraz jest super. Nie przeczę że telefon z ogromnym wyświetlaczem jest fajny itd. 

Ale nie zapominajmy telefon służy głównie do dzwonienia. Jak potrzebuję to na x10mini maila odbiorę, sprawdzę czy w górach się nie zgubiłem, muzyki posłucham, stronkę sprawdzę.

Myślę notosiup że należymy do innego targetu. Znając życie gdyby zamienić nasze telefony oboje byli byśmy nieszczęśliwi a tak oboje jesteśmy zadowoleni.

Pozdrawiam

*

notosiup

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 22, 2010, 14:26:27 »
Masz całkowitą rację.

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 22, 2010, 17:18:36 »
ja czekam na swoja x10 mini. zanim sie zdecydowalem to pomacalem ja w sklepie sony.

fakt, jest malutka. najmniejszy smartfon na androidzie.do dzwonienia, sprawdzenia czegos na szybko na necie, zrobienia fotki i posluchania muzyki jak znalazl. Cieszy w koncu to ze sony zrezygnowalo ze swoich kart na korzysc microSD.

czekam na moja x10 mini, jak tylko przyjdzie zaczynam pisac moj opis  :)
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 23, 2010, 12:38:42 »
Witajcie!

Achtungos, ma racje telefony nie są do oglądania filmów za mały mają ekran i tylko oczy psujesz z tym. Ja tak słyszałem że ma dobrą klawiaturę, bo dużo ludzi się pytały Czy wygodnie pisze się na jej Klawiaturze qwerty?! A wszyscy mówili że tak bardzo wygodnie nie ma z nim żadnego problemu. Bateria wytrzyma śmiało trzy dni? To dziwne bo ja na innych forach czytałem że z baterią ma problem bo tylko dzień wytrzyma ale teraz na to wygląda że to nie jest prawda. Beju: Czekamy na recenzje :)

*

notosiup

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 23, 2010, 13:19:36 »
Klawiatura nie jest wygodna, bateria trzyma ledwo 1 dzień. Niedługo, myślę że max 2 tygodnie, będzie na pdaclub recenzja x10 mini pro.

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 23, 2010, 13:45:25 »
X10 mini jest dla specyficznego odbiorcy.
Dla mnie bedzie to drugi telefon, do dzwonienia i ewentualnie posluchania muzyki w sytuacji awaryjnej.

wszystko inne bedzie tylko "in plus" dla niej, z glowna jej cecha - rozmiarem...
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline puszatek

• **
  • 196
  • Sprzęt: g900 + Samsung B2100 + Omnia II + HTC Mozart +...
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 23, 2010, 13:52:41 »
Achtungos, ma racje telefony nie są do oglądania filmów za mały mają ekran i tylko oczy psujesz z tym.
Telefon jest z reguły do "telefonowania" ;] A możliwość oglądania filmów doceni każdy kogo PKP zaszczyci nieoczekiwanym 5-6 godzinnym opóźnieniem, postojem ;) Oczywiście nie jako cel sam w sobie, ale dobrze jak da się to zrobić na urządzeniu.
achtungos że tak dziwnie zapytam, jakiej grubość masz palce (wiem że to subiektywne)? To samo pytanie do notosiup. Bo osobiście mam spore i dlatego dotykowe to dla mnie koszmar tak jak i miniaturyzacja klawiatur.
Regulamin
Arcomage PL

*

notosiup

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 23, 2010, 14:09:33 »
Co mam zdjęcie palców wkleić? Z czym porównać wielkość, żebyś miał możliwość oceny?  :E Nie chodzi o rozmiar klawiatury ale o komfort pisania, szczegóły będą w recenzji.

*

Offline puszatek

• **
  • 196
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 23, 2010, 14:42:35 »
Co mam zdjęcie palców wkleić? Z czym porównać wielkość, żebyś miał możliwość oceny?  :E Nie chodzi o rozmiar klawiatury ale o komfort pisania, szczegóły będą w recenzji.
Dlatego piszę "subiektywnie" ;p Zapytaj dziewczyny, żony, koleżanki albo kogo kolwiek pci przeciwnej to Ci powie;p To ma wpływ na komfort pisania i to spory=/ Albo dla recenzji znajdź kogoś kto ma grubsze/większe (a jak wszyscy będą mieli mniejsze to masz odpowiedź na I pytanie;p) i niech się wypowie. Bo w recenzjach mało się o tym wspomina, zapominając że nie każdy ma gabaryty jak średni statystyczna=/
Regulamin
Arcomage PL

*

notosiup

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 23, 2010, 16:36:14 »
no to powiedz jaka jest srednia statystyczna to sie do niej ustosunkuje w recenzji. mam normalnej wielkosci palce.

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 23, 2010, 16:42:33 »
No to dobre pytanie było :) Rzeczywiście nie wszystko jedno jakie grube masz palce. Bo ja czytałem też recenzje o X10 mini pro, i nawet na innych forach też pytali czy wygodnie się pisze na tym Smartphonie (dlatego bo jest taki malutki) a ogólnie pisali że z klawiaturą wszystko okej wygodnie i szybko da się na niej pisać.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 23, 2010, 17:42:30 »
ogólnie pisali że z klawiaturą wszystko okej wygodnie i szybko da się na niej pisać.
w porównaniu do t9 to pewnie tak :mysli: N900 ma już wygodniejszą IMO, a wszyscy na nią narzekają.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline puszatek

• **
  • 196
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 23, 2010, 17:53:26 »
no to powiedz jaka jest srednia statystyczna to sie do niej ustosunkuje w recenzji. mam normalnej wielkosci palce.
To jest dopiero dobre pytanie, Próbowałem ratować się googlami ale jak wpisałem "średnia grubość palca" (i inne wariacje) to mi wyświetliło takie wyniki że  :shock:
Regulamin
Arcomage PL

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 23, 2010, 18:04:05 »
puszatek lepiej włącz ten filtr rodzinny :E ...
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 25, 2010, 18:18:36 »
Witam,
co do palców to myślę że są dość grube i długie  :D.  Ale kilka lat treningu siatkówki i grania na GameBoy'u sprawiają że radzę sobie bezbłędnie.

Jeśli telefon jest użytkowany bardzo ostro to bateria faktycznie trzyma jeden dzień. No ale jeśli dzwonimy i odbieramy to naprawdę 2 dni to żaden problem.

Kwestia odtwarzania muzyki na telefonie jest bardzo fajna. Rewelacyjna sprawa puszczamy muzę wyciągamy jacka i muzyka nie leci w głośniku... Wsadzamy jacka do dziurki i muza startuje od momentu w którym skończyliśmy. Pilot na kablu słuchawek który steruje każdym odtwarzaczem. Osobiście jestem bardzo zadowolony z telefonu.

Wspomnę jeszcze na koniec że era pojemnościowych, dotykowych wyświetlaczy to zupełnie inna liga... Pisanie nawet na klawiaturze to czysta przyjemność. Opisane wnioski wyciągam na podstawie x10 min pro w stosunku do LG KP500. Gdzie LG miał stanowić odskocznie dla uciązliwego telefony z WM. Okazał się powiedzmy nie trafionym pomysłem...

Pozdrawiam