Skad tak duze roznice w czasie czuwania podobnych modeli?

• 13 Odpowiedzi
  • 1072 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 27, 2006, 08:53:49 »
Witam

Dlaczego (wg przewodnika http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=42364) jest taka duza roznica w czasie czuwania SPV C550 oraz C600 w stosunku do Qteka 8300/8310 ?
Zawsze slyszalem, ze C600 to taki Qtek wlasnie, tylko bez modulu wifi.
Na logike te telefony maja takie same akumulatory, takie same ekrany, takie same systemy i tyle samo pamieci. Dlaczego wiec roznica w czasie czuwania jest prawie 100h ? Orange menu? ;) Moze troche, ale zeby az tak?

Pozdr
Embrion

*

Offline R.E.D.

• 484
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 27, 2006, 09:14:49 »
:S to rzeczywiscie ciekawe..

...moze maja bardziej wydajne podswietlenie lub caly wyswietlacz :mysli:

czy ktos ma qteka zeby potwierdzic tak dlugi czas czuwania? (byc moze to tylko chwyt marketingowy w stylu spalanie wg producenta  :P )

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 27, 2006, 10:34:08 »
R.E.D. widze, ze Ty masz C600. Wiem, ze posiadacze Smartphone'ow raczej ich intensywnie uzywaja ;), ale czy dalbys rade mniejwiecej okreslic ile Ci trzyma akumulator? Nie masz jak widze juz Orange menu, wiec to by troche wyjasnialo czy to nie jego wina.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 27, 2006, 10:58:04 »
menu orange faktycznie zrzera dużo baterii, u mnie różnica była odczuwalna, ale możliwe, że Qtek i C600 różnią się czymś budową wewnętrzną? :mysli:
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline R.E.D.

• 484
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 27, 2006, 12:37:32 »
no wlasnie ani razu nie udalo mi sie policzyc ile wytrzymal  :bored:

liczylem podczas korzystania ze smartgadu i na pelnej baterii wytrzymywal maksymalnie 12 godzin :P

ale od nastepnego ladowania postaram sie przyuwazyc jak to bedzie wygladalo  ;)

pamietajmy, ze c600 to nie tornado a faraday. byc moze te dwa modele nie roznia sie tylko i wylacznie koscia wifi i dodatkowymi klawiszami  :mysli:

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 27, 2006, 12:42:12 »
Do tego własnie zmierzałem, może posiada ktoś schemat budowy, bezproblemu się dojdzie co i jak...

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 28, 2006, 20:22:24 »
Ja mysle ze wynika to z bladu sporzadzajacego przewodnik...
Sprawdzilem i w specyfikacji obu telefonow podany jest czas czuwania 250 h
http://www.myqtek.com/europe/products/8310/specifications.aspx
Instrukcje do obu modeli sa identyczne (sprawdzilem )
Niezmienia to jednak faktu ze czuwanie przez 250 h to bajka :)

Ciekawsza sprawa natomiast sa dane na stronach microsoftu... przy Cingular 2125 i spv c600 stoi jak byk ze "   Talk Time: Up to 4 Hrs Standby Time: Up to 6 Days, Type: Rechargeable Li-ion 1150 mAh "
a przy tornadach "   Talk Time: 5 hours Standby Time: 250 Hrs, Type: Standard battery, Li-Ion 1150 mAh  "- czyli cytat z instrukcji (takze tej do spv :) )

Konkluzja: wyjatkowo zgadzam sie z M$ 6 dni telefon moze lezec i udawac ze dziala. Niestety niemam jak sprawdzic jak sprawa ma sie z Tornadami, ale jakos niechce mi sie wierzyc ze przy tych samych chipsetach, bateriach etc. roznica jest tak ogromna!

*

Offline espek

• 28
  • Sprzęt: SE P800
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 28, 2006, 21:25:24 »
Jakiś czas temu miałem ochote sprawdzić ile telefon mój bedzie trzymał przy wyłączonym GSM. Nie zrobiłem testu ( chociaż mam drugi 'alarmowy' telefon - N5510 :) ), bo mi sie nie chciało po prostu i na pewno nie powstrzymałbym się przed pobawieniem się chociaż chwilę telefonem :)
Może czas podawany przez producentów to czas działania przy 'Flight Mode'? A w zwykłych telefonach w stanie przed wpisaniem PINu ( chyba wtedy jeszcze nie jest uruchomione GSM i telefon mniej baterii używa? )? I dlatego to co napisze producent w instrukcji albo na stronie nie pokrywa się z rzeczywistością.
Jeżeli źle myślę to sprostujcie.
Sagem MY-X5m -> Siemens C35 -> Nec e228 -> Nec e338 -> Motorola MPx200 -> Medion MDSP150 -> Siemens C65 -> SE P800 -> i w planach P990i lub Mio A701:)

*

Offline R.E.D.

• 484
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 04, 2006, 09:40:23 »
standby to czas czuwania, wiec po prostu czasy sa podawane podczas komunikacji w sieci gsm, ale bez dzwonienia. testy pewnie wygladaja tak, ze klada telefon pod nadajnikiem gsm z nowa karta, z ktorej nikt nie korzysta i podejrzewam, ze taki czas jest do osiagniecia.  :P

jesli chodzi oroznice to rzeczywiscie nie sprawdzalem c600, a tylko qteka. pele - cos sie nie popisales (ciekawe skad masz te dane  :mysli: )

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 20, 2006, 10:21:42 »
ja zauwazylem duza roznice w czasie dzialania na baterii na tym samym egzemplazu

przy takiej samej intensywnosci uzywania.

a mianowicie zauwazyle ze po jednym twardym resecie bateria trzymala mi max 1-1,5 dnia a po nastepnym twardym resecie wiedze ze procentowy ubytek baterii jest o wiele wolniejszy niz poprzednio

czym to jest spowodowane nie mam zielonego pojecia.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 20, 2006, 10:42:52 »
przypominając niedawnego z użytkowników forum, moze to jest wina jakiegoś mniej wydajnego homescreen'a??? :mysli:  ]:>

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 22, 2006, 13:28:47 »
Mam baterię SANYO ST26C, 1150mAh.
Jak naładuję z komputera przez USB to trzyma około 24 h, przy dość częstym użytkowaniu, zauważyłem ,że przy ładowaniu z komputera wartość procentowa baterii dość szybko spada.
Jak naładuję ładowarką (5v , 1A)to trzyma tak 50-75 h też przy częstym użytkowaniu, a wartość procentowa spada wolno.
Jeszcze nie sprawdzałem ile trzyma bez "zabawy i słuchania mp3" bo po to jest ta zabaweczka.
Mam sda 2 , bateria ma około 8 miesięcy.
Pozdrawiam

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 22, 2006, 13:32:36 »
Dlaczego powtarzasz się z postami? Poczytaj regulamin  :kill:  :kill:

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 22, 2006, 15:58:02 »
Myślałem ,że jeżeli post jest adekwatny do danego tematu, to można go zamieścić, aby inni mieli łatwiej znaleźć, ale jeżeli naruszam troszeczkę regulamin forum to bardzo przepraszam, już się to raczej nie powtórzy.