Siemens SX45i czy MDA I?

• 13 Odpowiedzi
  • 1191 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tomsdb

• 349
  • Sprzęt: BB Bold 9700
Siemens SX45i czy MDA I?
« dnia: Czerwiec 16, 2005, 16:21:52 »
witam, proszę o poradę.
Po kilku miesiącach eksperymentowania z różnymi palmtopami (palm os) zaczęła mnie nieco denerwować ilość noszonych urządzeń. Postanowiłem więc zainwestować w coś "all in one". Stać mnie na zamianę palmtopa i tel komórkowego na jakieś jedno urządzenie w okolicach 600 zł (+/- 100 zł).
Ma mieć:
- telefon z dobrym zasięgiem (plusgsm)
- dostęp do netu: poczta, gg, sporadycznie google
- sensowny wyświetlacz z możliwością czytania dokumentów, przeglądania zdjęć (koniecznie SD, MMC) takie podręcze biuro
- radio niekoniecznie
- odtwarzanie mp3
- sensowny czas pracy na bateriach (około 5 - 6 dni w stanie czuwania)
- jakieś "poręczne rozmiary" - choć z tym może być najtrudniej

Mam możliwość kupienia na allegro MDA I za 650 zł lub Siemensa Sx45i za 504 zł.

Co radzicie?
Pozdrawiam.

... a może MPx200?
Lepiej nic nie robić, niż robić "nic".

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
Siemens SX45i czy MDA I?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 16, 2005, 17:28:48 »
Zapomnij o SX45, to muzeum, praktycznie żadne nowsze oprogramowanie nie działa.

Siemens SX45i czy MDA I?
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 16, 2005, 17:32:17 »
raczej mda..siemens to cegla do tego mozna uzywac funkcji telefonu wylacznie ze sluchawkami..co do czasu pracy na bateriach to marzyciel z ciebie;) 2 dni to realna wartosc..jedyna zaleta siemensa jest to ze za okolo 550zl mozesz trafic na allegro nowke co w przypadku mda jest juz raczej niemozliwe..

mpx200 ok..ale ekran mimo ze duzy jak na komorke to do czytania dokumentow to chyba lekka przesada..

reasumujac za cene okolo 600zl nic lepszego niz mda co laczy palmtopa z gsm nie kupisz

*

Offline tomsdb

• 349
Siemens SX45i czy MDA I?
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 16, 2005, 18:48:02 »
Hmm, a QTEK 2020 za 1050 zł? 3 m-ce z plusa?
Takie coś z allegro
Ostatecznie mógłbym zainwestować :]
Myślałem jeszcze o IPAQ-u z modułem GSM, ale to chyba już przestałoby być urządzenie pocketowe czyli kieszonkowe ...

Myślałem też jeszcze o Treo..., ale nie użyję kart pamięci. Ostatecznie trzeba pójść na jakiś kompromis.

Siemens SX45i czy MDA I?
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 16, 2005, 19:08:56 »
qtek2020 czyli MDA II ..no wiadomo ze II jest lepsze niz I;)

*

Offline buczeknet

• **
  • 103
  • Sprzęt: ciągłe zmiany:)
Siemens SX45i czy MDA I?
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 18, 2005, 14:35:15 »
tez swego czasu wpadlem na pomysl zeby sprobowac z urzadzeniem zastepujacym palmtopa i telefon..wybor padl na mda I..i cieszylem sie nim jakis miesiac..okazalo sie ze palmtop z niego okej ale co do telefonu to lipa..glowne wady to zdecydowanie wieksze wymiary niz telefon (trzeba nosic z pokrowcu no chyba ze nie szkoda komus wyswietlacza)..smsow nie da sie pisac jedna reka (potrzeba rysika:( )ciezko tez isc i jednoczesnie pisac..tragiczny zasieg (ale chyba wszystkie palmfony tak maja)..teraz mam mpx200 i jestem zadowolony..akurat dla mnie jest okej bo jest maly , latwo pisac smsy a i palmtopa mi zastepuje (uzywam go do czytania pdfow (repligo jest extra), mp3, e-mail i internet)..lepiej jest z zasiegiem i bateria niz w mda I..pozdrawiam

*

Offline tomsdb

• 349
Siemens SX45i czy MDA I?
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 18, 2005, 15:02:09 »
Dzięki za tę ostatnią wypowiedź! O takie uwagi mi chodziło. Już miałem kupować MDA I. Prawie, prawie. Chyba niestety nie da się w jednym mieć wszystkiego :( Przemyślę to jeszcze. Na lepsze modele mnie nie stać (wydatek około 2000 zł pewnie ...) Czytałem na forum www.smartphone.net.pl , że MPx200 to raczej muzealny model :] Chyba mnie przekonałeś. Ponoć jest też programik do przeglądania i prostej edycji arkuszy excela. 560 zł za nowy MPx200 to dużo? Z gwarancją.

Siemens SX45i czy MDA I?
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 18, 2005, 15:05:21 »
nie..to nie duzo..umowmy sie ze za 560zl to kupisz jakas prosciutka nokie wiec cena mpx ogolnie jest konkurencyjna..sprawdz tylko czy nie jest to telefon z ameryki czy ma 3 zakresy no i oczywiscie czy nie ma simlocka i czy gwarancja faktycznie obowiazuje w polsce..

*

Offline buczeknet

• **
  • 103
  • Sprzęt: ciągłe zmiany:)
Siemens SX45i czy MDA I?
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 20, 2005, 12:42:49 »
ja za swojego mpx200 dalem jakies 6 miesiecy temu 580zl..z gwarancja w polsce na 12 miesiecy lub w niemczech na 24..a jesli chodzi o muzealnosc mpx200 to raczej bym sie nie zgodzil..porownujac do oferty mpxow motorolli to oczywiscie jest nastepca mpx220 ale jak dla mnie mocniejszy procesor nowszy system i aparat to zbedna rzecz..no bluetooth by sie przydal..a jesli porownac mpx200 do innych telefonow w tej cenie to bije on na glowe..zwykly telefon nie smartphone pod wzgledem rozubowy systemu moze tylko pomazyc..tu wgrasz wszystko od zmiany pulpitu poprzez edytory tekstu i grafiki poprzez gry czy kodeki divx..wiec kombajn za mala kase i bardzo dobrze wykonany nic nie lata nie trzeszczy..a jesli mda to ja bym bral MDA III bo ma juz klawiature tylko za ta cene to wole mpx200 i jechac za reszte na urlop:))..pozdrawiam

Siemens SX45i czy MDA I?
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 20, 2005, 14:36:29 »
zgadzam sie ze wszystkim co napisales..tylko blagam nie wracajmy juz do dyskucji czy mpx200 jest przestarzaly czy nie;)

tak czy siak..za ta kase nic lepszego od mpx200 nie da sie kupic i tutaj jest pelna zgoda:)

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
Siemens SX45i czy MDA I?
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 20, 2005, 17:17:52 »
Owszem - można trafić znacznie nowszą konstrukcję w postaci SPV e200

*

Offline Slavo_S2k

• **
  • 134
    • www.slawex.net.pl
  • Sprzęt: HTC One X
Siemens SX45i czy MDA I?
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 15, 2005, 09:40:14 »
A Qtek 1010 to bliźniak MDA ?? Czy czymś się różni??

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Siemens SX45i czy MDA I?
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 15, 2005, 17:03:20 »
To jest klon MDA I

*

Offline zabique32

• 39
    • http://www.forum.xboxonline.pl
  • Sprzęt: P550m+i900+HD2
Siemens SX45i czy MDA I?
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 18, 2005, 10:40:34 »
Jezeli nie zalezy ci na robieniu zdjęć i bluetooth to polecam spv classic + najnowszy update ROMu 1.6 to w koncu ten sam telefon co e200,a   ja swojego kupilem za mniej niz 350zł  jest super! zaoszczedzisz i dokupisz pojemną karte SD

pozdro
Panie boże chroń mnie od przyjaciół, bo z wrogami sam sobie poradzę.