Qtek 8310 - zarządzanie pamięcią i połączenie z siecią/BT

• 10 Odpowiedzi
  • 1124 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jacky

• 15
Witam,
zwracam się do was z dwoma pytaniami:
1. Połączenie laptop>qtek via bluetooth do korzystania z sieci (Era)
wcześniej miałem SE k700i i wystarczyło w phonie włączyć BT i śmigało, teraz z qtekiem nie mogę dać rady, nie pomaga włączenie BT ani uruchomienie aplikacji "Modem link" (w sumie nie wiem do czego służy ale instrukcja zalecała), są jakieś sterowniki modemowe na cd, ale mam w systemie (win xp sp2) bluetooth DUN modem, oprogramowanie w laptopie Blue Soleil, zalecany w instrukcji skrypt inicjujący też nie pomaga, jak próbuję połączyć się z *99***# (erainternet/erainternet) to na ułamek sekundy zaświeca się ikonka G przy zasięgu i zaraz znika, jeśli komuś udało się zestawić połączenie z erą to proszę o pomoc
2. Drugie pytanie to zarządzanie pamięcią w WM Smartphone 2005, niewiele z tego rozumiem, praktycznie w systemie nie wrzuciłem nic pamięciożernego (TCPMP, Wordpad i standardowo Windows Media Player), resztę aplikacji zainstalowałem na karcie pamięci, w opcjach/about mam takie informacje:
total storage: 17.94Mb, available storage: 3.66Mb
total memory: 45.05Mb, available memory: 22.32Mb

z danych wynika że telefon powinien mieć 64Mb ROM i tyle samo RAMU, domyślam się że ROM to Windows a RAM to suma memory+storage z submenu about, tylko gdzie ta pamięć? jeśli mam w application data/sounds zero empetrójek (no bo szkoda miejsca) i trzy aplikacje to czemu w telefonie mam tylko 3.5mega wolnej pamięci storage? myślałem że będzie można wrzucić kilkanaście mp3 i wykorzystywać jako indywidualizowane dzwonki tak jak miałem w SE k700i a tu lipa - wgram jeden i po pamięci, czego ja nie rozumiem? dodam jeszcze że ilość pamięci w task manager waha się między 21 a 24Mb co chyba już zależy od fazy księżyca - ilość ta wskazywana jest po zamknięciu wszystkich procesów, proszę o pomoc,

na koniec dodam że z konfiguracją mmsów w erze poddałem się - zero powodzenia mimo lektury tylu postów na niniejszym forum,
pozdrawiam wszystkich

*

Offline jacek_16

• *
  • 84
qtek 8310
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 12, 2006, 19:21:37 »
Czesc :)
troche pozno czytam to, ale lepiej pozno niz wcale :P
tez mam qteka 8310 i juz korzystalem z niego jako modem...podlaczylem do kompa przez kabel cos tam trzeba bylo skonfigurowac no i net mi smigal przez GPRS. Pozniej przez laptop via irda sie laczylem i tez po skonfigurowniu net dzialal. Dodam ze mam siec PLUS GSM.
Co do tej pamieci...fakt faktem ze nie jest tutaj za duzo pamieci na qteku ale mnie to nie przeszkadza :). Available storage to pamiec ktora mozesz wykorzystac na jakies aplikacje gry itp. Total storage to jest chyba cala pamiec na fonie z czego czesc to oprogramowanie, a te inne one juz sa mniej wazne bo to jest pamiec jaka jest aktualnie wykorzystywana.
Jeszcze wracajac do tej pamieci...pisales cos ze chialbys sobie ustawiac mp3 jako dzwonek itp... nie ma problemu :)
Ja mam taki program jak np.:RJV ToneSetter( do ustawiania dzwonkow np z karty pamieci :) , CityTimeAlarms (bardzo rozbudowany programik. Mozna tez ustawic mp3 jako budzik i duzo innych funkcji. i Pocket Player (programik do odtwarzania muzyki :P.
Jak jakies pytania to napisz na PW
Pozdrawiam

*

Offline jacky

• 15
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 14, 2006, 07:55:52 »
wielkie dzięki, właśnie ściągam te aplikacje, trochę to denerwuje że podstawowe funkcje (jak np. wykorzystywanie dzwonków z karty czy zmniejszenie limitu pamięci na mms-y) trzeba poprawiać dodatkowym softem lub grzebaniem w rejestrze, ale trudno, ważne że się da, czy do łączenia się z internetem wykorzystywałeś jakieś sterowniki z płyty dołączonej do telefonu? i jaką masz sygnaturę modemu w menedżerze urządzeń?, pozdrawiam

*

Offline jacek_16

• *
  • 84
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 14, 2006, 09:19:37 »
Po prostu podloczylem fona i cos trzeba bylo skonfigurowac, ale z tym nie bylo problemu bo wszystko jest napisane w instrukcji :)
Ja tez mam kilka pytan... moze wiesz jak zmieniiac ikonki w menu albo czy da sie zmienic lub ustawic folder do ktorego beda sie zapisywaly pliki przeslane prze bluetooth??
Pozdrawiam

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 14, 2006, 11:35:25 »
Co do dzwonków to małe sprostowanie: jeżeli przekopiujesz je na do katalogu głównego na karcie: \storage card\ lub do \storage card\my documents\ to dzwonki będą widoczne w ustawieniach bez dodatkoweych modyfikacji rejestru (trzeba czytać instrukcję Panowie)

Co do małej ilości pamięci to polecam wnikliwą lekturę forum: najczęstszą przyczyną jest duża ilość plików tymczasowych IE, wystarczy wyczyścić: IE-->menu-->6Opcje-->Pamięć-->Pliki tymczasowe--->wyczyść.
A jeszcze lepiej umieścić tem folder na karcie pamięci, wtedy problem z zajętą pamięcią. Tutaj macie link do programiku który to zrobi:
http://www.modaco.com/index.php?act=Attach&type=post&id=16443

U mnie podane przez Ciebie wartości pamięci po soft reset kształtują się następująco:
total storage: 17.94Mb, available storage: 9.17Mb
total memory: 45.05Mb, available memory: 27.30Mb
Po kilkutygodniowym użytkowaniu available memory: ca 21Mb

*

Offline jacky

• 15
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 14, 2006, 18:26:36 »
wielkie dzięki panowie,
przekopiowanie utworu do my storage/my documents rzeczywiście działa, instrukcję dopiero odkrywam bo dostałem oryginalną po niemiecku i dopiero co ściągnąłem po angielsku do i-mate'a sp5, czyszczenie plików tymczasowych IE nie pomaga (miałem około 500kb i mniej więcej co pare dni je usuwam), nie wiem z czego może wynikać tak niewielka ilość dostępnej pamięci w telefonie, do jacka_16 - niestety nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytania, za świeży jestem z tym telefonem, za to może ktoś z Was wie czy jest możliwość dodania do menu kontekstowego zdjęć wysyłania ich przez BT? zdziwiłem się że nie ma tak prozaicznej funkcji w bądź co bądź zaawansowanym telefonie i jeszcze jedno - jeśli ktoś z Was ma kartę Ery/abon i chodzą mu mms-y to prosiłbym krok po kroku i wyjaśnienie jak to skonfigurować, przejrzałem już wszystkie ustawienia na forum, łącznie z ograniczeniem dostępnej pamięci (ponoć musi być co najmniej 4Mb wolne - głupota), telefon łączy się z siecią, pojawia się ikonka ściągania (żółta) i po ok.20s wywala błąd, pozdrawiam

*

Offline jacek_16

• *
  • 84
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 14, 2006, 23:17:01 »
moze to Ci w czyms pomoze :)

Konfiguracja na ERA GSM

Wejdź w Start -> Settings -> Data Connections -> Menu (Prawy Softkey) -> Edit Connections

Dial Up Connections - puste

VPN Connections - puste

Proxy Connections (usuń wszystko, co dotychczas było i stwórz nowy profil)
Menu (prawy softkey) -> Add

- Description: Era Internet WAP
- Connects from: My Corporate Network
- Connects to: The Internet
- Proxy (name:port): 213.158.194.194:9201
- Type: HTTP
- User name: erawap
- Password: erawap

Done -> Done

GPRS Connections (usuń wszystko, co dotychczas było i stwórz nowy profil)
Menu -> Add

- Description: Era Internet
- Connect to: The Internet
- Access point: erainternet
- User name: erainternet
- Password: erainternet
- Primary DNS: (puste, czyli 0.0.0.0)
- Secondary DNS: (puste, czyli 0.0.0.0)
- IP address: (puste)
Done -> Done -> Done

Internet connection: Era Internet
Work connection: None Available
WAP connection: None Available
Secure WAP connection: None Available

Done -> Done

w Internet Explorer w Menu -> Options -> Connections
- Automatically detect settings: Odznaczone
- Select network: The Internet

Mam nadzieje ze to bedzie dzialac ;)
Pozdrawiam

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 15, 2006, 20:07:13 »
Można zmusić telefon aby te wszystkie TemporaryInternetFiles, Cookiesy i Historię Internetową pakował na kartę pamięci - instrukcja i potrzebny pliczek jest tutaj:  
http://www.modaco.com/IMPORTANT-Pocket-IE-files-on-Storage-Card-Patch-t231188.html

I wtedy można całą zawartość z /Windows/Cookies, .../History, .../Profiles, ...TemporaryInternetFiles
wywalić w diabły, reset, i już.

*

Offline jacek_16

• *
  • 84
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 15, 2006, 21:48:02 »
Cytat: "andrstac"

najczęstszą przyczyną jest duża ilość plików tymczasowych IE, wystarczy wyczyścić: IE-->menu-->6Opcje-->Pamięć-->Pliki tymczasowe--->wyczyść.

moze to troche glupie pytanie, ale ja tez posiadam swojego fona od niedawna i nie wiem gdzie moge znalesc ten folder z plikami IE :/

Prosze o pomoc, Pozdrwiam

pamięc storage!
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 16, 2006, 07:45:14 »
jeśli macie z nią problemy wejćie na strone oxios znajdziecie jej adres w google tam znajduje się program freewer oxios closeapps i oxios hibernate. Pomogą one wam zwalniać pamięć przechowywaniową i programową. Na moim c600 działa super.
pzdr

pamięc storage!
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 16, 2006, 07:46:12 »
jeśli macie z nią problemy wejćie na strone oxios znajdziecie jej adres w google tam znajduje się program freewer oxios closeapps i oxios hibernate. Pomogą one wam zwalniać pamięć przechowywaniową i programową. Na moim c600 działa super.
pzdr