Problem z iPAQ 514

• 9 Odpowiedzi
  • 1685 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
Problem z iPAQ 514
« dnia: Listopad 27, 2007, 22:51:40 »
Cześć,

Może ktoś się spotkał z takim problemem....
Telefon na początku trzymał baterię dość długo - normalnie eksploatowany powiedzmy trzy dni.
Jednak po jakimś czasie używania (powiedzmy 2 tygodnie) nagle zaczął odwalać takie numery, że przez cały dzień od maksymalnego naładowania schodzi do połowy a np. w ciągu następnej godziny jest już całkiem rozładowany.
Albo naładowany na maksimum późnym wieczorem, odłączony od ładowarki, rano jest zupełnie rozładowany (możliwe, że scenariusz jest podobny).
I nie jest to regularnie - wczoraj celowo go naładowałem na maksimum a następnie cały dzień katowałem (głównie grając w pasjansa ;) ) i wytrzymał cały dzień stopniowo rozładowując się do zera (gdyby tak działał cały czas to pewnie normalnie wytrzymałby te 2 czy 3 dni).

Nie wiem co to może być - chętne zrobił bym mu HR ale to jest telefon żony - musiałbym najpierw zrobić backup wszystkich kontaktów i SMS'ów. Jak to można zrobić w przypadku telefonu z WM6 for Smartphones ?

Pozdr,
Zbyszek

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: Problem z iPAQ 514
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 30, 2007, 14:39:05 »
zrób twardy reset, w wielu przypadkach to pomaga. Generalnie jesli sprzęt nie jest stary to takie zachowania nie są normalnością.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 30, 2007, 15:57:15 »
Zrobiłem i pomogło (ale dlaczego ?) - znów się zapowiada trzymanie baterii przez kilka dni (na jak długo ?). Niestety wszystkie SMS'y małżonki poszły... zniknęły znaczy się. Kontakty zbackupowałem poprzez synchronizację z Outlookiem.

Czy jest jakiś program na WM6 for Smartphones który pozwoliłby ew. w przyszłości na backup i odtworzenie SMS'ów, kontaktów itp danych ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2007, 15:59:21 wysłana przez klosz007 »

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 01, 2007, 09:48:30 »
jeśli pomogło to znaczy że windows naprodukował trochę śmieci i sobie z nimi nie radzi. Jeśli zrobisz backup, to chcąc nie chcąc i tak nie będziesz miał czystego systemu...zawsze jakieś śmieci się przypałętają, przynajmniej tak jest w przypadku SPB Backup.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline sarinn

• **
  • 209
  • Sprzęt: iPhone 3GS 16GB + SPV e200 + SD 256MB; SPV e650 +
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 02, 2007, 18:50:26 »
To z ciekawości zapytam. Czy są może jakieś programy które pomagają utrzymać system w czystości ??

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 28, 2007, 21:27:47 »
wg mnie sa to objawy ladowania przez port USB, jak zaczalem uzywac ladowarki 230V to objawy znikneły

pzdr
seba

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 28, 2007, 22:21:25 »
U mnie było tak samo przy ładowaniu z USB i z fabrycznej ładowarki...

Ale na forum na stronie HP znalazłem inne rozwiązanie (bez HR). Problem jest tam też znany i dyskutowany.

Jeśli akumulator zaczyna szybko się rozładowywać (od max do zera w ciągu kilku-kilkunastu godzin, nawet bez używania telefonu) to należy wyłączyć telefon i wyjąć baterię. Piszą, że na 10 minut ale u mnie tyle nie pomogło. Jak za drugim razem wyjąłem na 20 to wtedy już było OK (dlatego na początku uznałem, że sposób z wyjmowaniem baterii jest nieskuteczny ale ponowiłem próbę z dłuższym czasem i faktycznie działa).

Na tym forum piszą też, że należy najpierw rozładować akumulator do zera a dopiero później go wyjąc ale ja wyjąłem go jeszcze w trakcie takiego lawinowego rozładowywania się  - była w nim jeszcze połowa pojemności. Po wyjęciu na 20 minut i włożeniu, pozostała w nim druga połowa pojemności wystarczyła jeszcze na 2 dni normalnej eksploatacji telefonu...

Tak czy inaczej jest to jakiś problem sprzętu i/lub oprogramowania.

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 16, 2008, 13:03:31 »
kolega ma wgrany NOWY SOFT v. BETA nie do publikowania, i twierdzi że z tą wersją problem baterii zniknął, więc pewnie lada chwila będzie ten sofcik dostępny publicznie

pzdr
seba

*

Offline mmokrzycki

• *
  • 93
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 16, 2008, 13:31:58 »
Czy jest jakiś program na WM6 for Smartphones który pozwoliłby ew. w przyszłości na backup i odtworzenie SMS'ów, kontaktów itp danych ?
Jeyo Mobile Companion do SMSów, kontakty być może też, ja używam Outlooka.

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 15, 2008, 11:39:41 »
Witam
Pod koniec lutego HP opublikowało na swojej stronie poprawkę która rozwiązuje ten problem.
do pobrania z poniższego adresu:
http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SoftwareIndex.jsp?lang=pl&cc=pl&prodNameId=3360097&prodTypeId=215348&prodSeriesId=3375716&swLang=30&taskId=135&swEnvOID=4014

Wczoraj wrzuciłem nowy rom i tą poprawkę, poprawa nastąpiła, zobaczymy na jak długo.

Pozdrawiam