to ja wyjaśnie jak z tym dźwiękiem
128 kbps mono to jest 128 kbps na 1 kanał
128 kbps stereo to są 128 kbps na 2 kanały czyli na kanał 64 kbps, jakość każdego kanału stereo (osobno) jest teoretycznie 2 krotnie niższa
wniosek
jakościowo 128 kbps stereo jest zblożone do 64 kbps mono (tylko teoria gdyż stereo miksuje niektóre częstotliwości i wydaje się być lepsze, zwłaszcza na dobrych słuchawkach)
dlatego niema sensu ustawiać wysokiego bitrate dla jednego kanału
moja rada. miksujcie dźwięk w jakości 22KHz mono 32kbit/s
wychodzi bardzo dobrze
a jeśli chodzi o wav to jest taka kwestia że on też ma parametry takie jak same jak plik w kompresji stratnej to prawda że jak ze stereo robimy mono to zmniejsza się wielkość pliku 2x, ale przy zmianie kanałów w programie nie zmieniasz bitratu/s tylko obcinasz jeden kanał, natomiast przy kompresowaniu pliku do formatu stratnego (np mp3) regulacja jakości następuje poprzez ustawienie bitratu, dlatego to jest główny parametr stanowiący o wielkości pliku.
dodatkowo jako bonus mogę podpowiedzieć że kompresje wideo ustawcie w zakresie 80-128 kbps (w zależności od szybkości smartphona, wiadomo mniej dla classica, e100, mpx200 więcej dla c500 mpx220 i wyżej)
szybkości wyświetlania klatek nie regulujcie, chyba że zmniejszycie zarazem bitrate kompresji wideo - ten sam bitrate + mniej klatek = wyższa jakość poszczególnej klatki (analogicznie do dźwięku)
mam nadzieje że nie namieszałem a rozwinołem wontek IRWINA któy napisał to samo co ja tylko bardziej lakonicznie mniej łopatologicznie

więc nie każdy potrafił zaczaić o co biega

pozdrowionko