PocketDivXEncoder

• 8 Odpowiedzi
  • 806 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PocketDivXEncoder
« dnia: Wrzesień 22, 2005, 12:10:42 »
Witam.
Próbuję przerobić teledysk na rozdzielczość 220x176 i dodatkowo dla zaoszczędzenia miejsca na karcie zmieniam ilość klatek z 25 na 15.
Dlaczego plik z 25 kaltkami nie różni się wielkośćią od tego z 15 kl ( pierwszy ma 3.3 MB a drugi 3.27MB)?
To samo dzieje się z ustawieniem mono/stereo. różnica między jedym a drugin jest znikoma.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
PocketDivXEncoder
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 22, 2005, 12:27:47 »
Najlepsze efekty daje zmiana jakosci obrazu i dzwieku. Wtedy widac wyrazna roznice w wielkosci pliku.
Swoja droga bardzo dziwne jest to, ze zmiana z stereo na mono nic nie daje, bo logicznie patrzac powinna dwukrotnie zmniejszyc objetosc dzwieku w filmie.

*

Offline irwin

• 434
    • http://www.irwin.republika.pl/
PocketDivXEncoder
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 22, 2005, 15:21:05 »
Nie jest ważne mono czy stereo (a nawet 6 kanałów 5.1) - Ważny jest transfer danych na sec. Może byc i tak iż film z mono zajmuje więcej niż w stereo.
Np gdy ustawimy sobie mono 128kbps a za drugim razem stereo ale 96kbps - ten drugi film mimo iż stereo zajmie mniej. Podobnie jest z liczba klatek na sec. To ty ustawiasz transfer danych i jeśli ustawisz sobie np 300 kbps dla 15 klatek i to samo dla 25 - to oba filmy zajmą tyle samo (prawie tak jak w twoim wypadku). Ale możesz sobie ustawić np 150kbps dla 25 klatek i wtedy film 25fps zajmie dwa razy mniej niż 15fps.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
PocketDivXEncoder
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 22, 2005, 15:32:18 »
Irwin - zgadzam sie, jednak przy tym samym bitracie musi byc oszczednosc miejsca o polowe w przypadku zmiany ze stereo na mono.

*

Offline irwin

• 434
PocketDivXEncoder
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 22, 2005, 15:36:50 »
Niezupełnie - wszystko zależy co sobie ustawimy.

film 1 300kbps
video:  172 kbps
sound: 128kbps mono

film2 300 kbps
video:  172 kbps
sound: 128kbps stereo

czyli tyle samo.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
PocketDivXEncoder
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 22, 2005, 15:55:47 »
Tak ale otworz sobie jakikolwiek plik audio-stereo w jakims edytorze dzwiekow i zrob z niego mono. Wtedy plik mono zajmie Ci o polowe mniej niz stereo. Dlatego w PocketDivxEncoderze powinna byc roznica w wielkosci miedzy mono/stereo.

*

Offline norberttt

• **
  • 210
PocketDivXEncoder
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 22, 2005, 16:24:23 »
dokladnie, mozna to zauwazyc np jak sie robi dzwonki wav, przyciecie pliku do mono relatywnie zmniejsza jego rozmiar, ja to robie w Blaze Media Pro, takze nie wiem dlaczego PocketDivxEncoderze to nie dziala, ale mozna zauwarzyc ze dzwiek w filme jesli jest w stereo bardziej obciaza telefon

*

Offline PWSys

• *
  • 77
PocketDivXEncoder
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 22, 2005, 23:32:13 »
to ja wyjaśnie jak z tym dźwiękiem
128 kbps mono to jest 128 kbps na 1 kanał
128 kbps stereo to są 128 kbps na 2 kanały czyli na kanał 64 kbps, jakość każdego kanału stereo (osobno) jest teoretycznie 2 krotnie niższa
wniosek
jakościowo 128 kbps stereo jest zblożone do 64 kbps mono (tylko teoria gdyż stereo miksuje niektóre częstotliwości i wydaje się być lepsze, zwłaszcza na dobrych słuchawkach)
dlatego niema sensu ustawiać wysokiego bitrate dla jednego kanału

moja rada. miksujcie dźwięk w jakości 22KHz mono 32kbit/s
wychodzi bardzo dobrze

a jeśli chodzi o wav to jest taka kwestia że on też ma parametry takie jak same jak plik w kompresji stratnej to prawda że jak ze stereo robimy mono to zmniejsza się wielkość pliku 2x, ale przy zmianie kanałów w programie nie zmieniasz bitratu/s tylko obcinasz jeden kanał, natomiast przy kompresowaniu pliku do formatu stratnego (np mp3) regulacja jakości następuje poprzez ustawienie bitratu, dlatego to jest główny parametr stanowiący o wielkości pliku.

dodatkowo jako bonus mogę podpowiedzieć że kompresje wideo ustawcie w zakresie 80-128 kbps (w zależności od szybkości smartphona, wiadomo mniej dla classica, e100, mpx200 więcej dla c500 mpx220 i wyżej)
szybkości wyświetlania klatek nie regulujcie, chyba że zmniejszycie zarazem bitrate kompresji wideo - ten sam bitrate + mniej klatek = wyższa jakość poszczególnej klatki (analogicznie do dźwięku)

mam nadzieje że nie namieszałem a rozwinołem wontek IRWINA któy napisał to samo co ja tylko bardziej lakonicznie mniej łopatologicznie ;) więc nie każdy potrafił zaczaić o co biega ;)
pozdrowionko

*

Offline irwin

• 434
PocketDivXEncoder
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 23, 2005, 09:59:37 »
Racja - PWSys dobrze to wyjaśnił.

@Sajlent, Norberttt - wgraj sobie jakikolwiek plik stereo do edytora i nagraj go jako mp3:
1- 96 kbps stereo
2- 128 kbps stereo
3- 128 kbps mono

i porównaj sobie wielkość utworzonych plików. Racje ma PWSys: "przy kompresowaniu pliku do formatu stratnego (np mp3) regulacja jakości następuje poprzez ustawienie bitratu, dlatego to jest główny parametr stanowiący o wielkości pliku."
i dlatego może się nawet zdarzyć sytuacja iż plik stereo nie tylko nie zajmuje więcej ale nawet mniej niż mono (patrz np plik1 vs plik3)