Partycje na karcie pamięci? Możliwe!!

• 13 Odpowiedzi
  • 3074 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 20, 2006, 11:12:18 »

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 20, 2006, 11:48:06 »
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline yami1

• *
  • 71
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 20, 2006, 12:38:06 »
z grubsza to chodzi o to aby w jakis sposob zmusic komputer do tego by zobaczl karte jako dysk [czyli z koszem itd] umozliwia to np programik wm5storage http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=11449 [jest to na stronie 2/5 w haupttiel, ostatnie zdanie: "i to jest to czego potrzebowalismy"]
potem sprawa jest prosta [dla osob ciapke zaajacych sie na informatyce] w panelu sterowania mamy "Zarządzanie komputerem" a w tym "magazyn" -> "zarządznanie dyskami" caly pic polega na tym by jakos zmusic komputer do pozwolenia na usuniecie partycji [klikamy prawym na dysku/karcie i mamy aktywna badz nieaktywna opcje usun partycje]

a teraz kupa smiech, wlazlem do zarzadzania dyskami gdy mialem niepodlaczony cytnik kart pamieci, podlaczylem czytnik lecz widok sie nieodswierzyl, zamknolem okno i otworzylem je ponownie, pojawil sie blad ze urzadzenie sie odlaczylo czy jakos tak, zmaknolem ponownie i ponownie otworzylem i mam opcje usun partycje, kliknolem i niemam partycji ani niemoge sformatowac karty:P narazie niewiem co dalej niemoge zrozumiec [niejestem mistrzem z niemieckiego]

<edit>

dobra, wiem juz ze powinno sie po usunieciu partycji pokazac w obszarze partycji: unsiggnet [lub nieprzypisana albo cos w tym stylu] wtedy bedziemy mieli dostep przez klikniecie prawym do opcji utworz nowa partycje [aznaczamy primary partytion], tam tez podamy interesujacy nas rozmiar, nastepnie tworzymy druga partycje [lub wiecej?] i wszystkie formatujemy

bylo by pieknie gdyby niefakt ze po usunieciu partycji moj koputer [windows 2000] niepozwala na utworzenie nowej, lecz niebujcie sie ze p[opsujecie karte poprzez usuniecie partycji, po wlorzeniu do telefonu [mpx200 z sysem 2002] gdy karta niejest poprwanie sformatowana zostajemy zapytani czy sformatowac i odpowiadamy tak, karta zostaje przywrucona do stanu fabrycznego i mozemy kontynuowac zabawe.

ja niekorzystam z programu wm5storage z przyczyn oczywistych [niepujdzie mi przeciez:D] ale wszystkim co go maja niepowinno to sprawic problemu.

jezeli ktos ma niedosteepna opcje "usun partycje" pisac to opisze wszystko co robilem z karta [rano tez mialem ja jeszcze niedostepna]

<edit>
mozliwe ze da sie skorzystac z jakiegos narzedzia do zarzadzania partycjami, po kruciutkim przeszukaniu sieci znalazlem jedno ktore widzi karte i teoretycznie pozwala na zarzadzanie nią jako poartycja, a jest to Paragon Partition Manager 6.0 Demo. wlasnie z powodu tego "demo" napisalem teroretycznie.

moze uda wam sie znalezc jakis sensowny program pozwalajacy na usuwanie i zakladanie partycji? mi osobiscie przydala by sie bardzo taka mozliwosc, mam karte 2GB.

*

Offline R.E.D.

• 484
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 20, 2006, 20:51:18 »
Cytat: "yami1"
Paragon Partition Manager 6.0 Demo. wlasnie z powodu tego "demo" napisalem teroretycznie.

z tego co pamietam partition manager jest dla windowsa server przeznaczonego na rynek biznesu, wiec na xp raczej nie odpali.

kiedys uzywalem odpowiednik powerquesta partition magica - volume manager. moze on by widzial wszystko  :?

*

Offline yami1

• *
  • 71
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 22, 2006, 19:29:27 »
"volume manager" hmm a to nie na linucha aby jest?

kurcze temat tak praktyczny i porzyteczny [w obliczu taniejacych kart pamieci] a zainteresowanie tak znikome.

prubowal juz ktos tego na XP?

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 12, 2006, 23:03:46 »
Zrobiłem tak: w programie WM5torage usunąłem zaznaczenie "Removable class", dałem Activate i WinXP zobaczył kartę jako normalny dysk. Następnie urzyłem MMC - zarządzanie komputerem-->Magazyn-->zarządzanie dyskami i usunąłem partycję na karcie (widocznej jako dysk fizyczny USB z partycją podstawową FAT. Potem założyłem dwie partycje podstawowe FAT i sformatowałem. Są widoczne w kompie jako dwa dyski logiczne. Po odłączeniu fona od kompa i deaktywacji WM5torage w manadżerze plików są widoczne jako "Storage Card" i "Storage Card 2". Więcej, po skopiowanieu na obecną "Storage Card" wszystkiego co było przed formatowaniem na karcie, chodzą wszystkie programy które były na niej zainstalowane. Więc mamy jakby dwie karty. Niestety ponowne podłączenie Do Kompa poprzez usb z włączonym WM5torage z zaznaczoną flagą "Removable class" powoduje wyświetlenie tylko pierwszej partycji na karcie jako dysku wymiennego. Co ciekawe w zarządcy dyskami druga partycja jest wyświetlana ale nie ma przypisanej litery dysku, zaś próba przypisania kończy się komunikatem: " Operacja nie została zakończona pomyślnie, ponieważ partycja lub wolumin nia są włączone. Aby włączyć Partycję lub Wolumin, uruchom ponownie komputer". Jak się domyślacie ponowne uruchomienie komputera sprawy nie rozwiązuje.
Ale rozwiązanie jest równie ciekawe: wystarczy wyłaczyć flagę "Removable class" w programie WM5torage i już mamy dostęp do dwóch partycji z kompa. Tylko to niejest to co misie lubią najbardziej...

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 18, 2006, 09:53:17 »
Gdyby ktos mi mogl podpowiedz co to jest MMC.

*

Offline Pele^^

• 588
    • http://www.pele.go.pl
  • Sprzęt: °SE_W995 °NDS_Lite
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 18, 2006, 10:26:10 »
Cytat: "kbarzdo"
Gdyby ktos mi mogl podpowiedz co to jest MMC.

dlaczego jestes leniwy i nie chce Ci się szukać http://pl.wikipedia.org/wiki/MultiMedia_Card
°Sony Ericsson W995 + R1HA035 CID 81 RED + RODRIGUEZ HDX 3.0 FINAL + Sennheiser MX 760 + Sandisk MemoryStick Micro 8GB 
°Nintendo DS Lite + EDGE DS + Kingston MicroSD 2GB

... T-Mobile SDA -> SPV C600 -> SE D750i -> SE K550i - SE K810i -> SE W995

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 18, 2006, 10:35:43 »
Oj, od razu leniwy. Skrot Multi Media Card znam. Przyznam, ze myslalem po prostu o jakims skrocie programu komputerowego ;/

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 19, 2006, 20:54:44 »
Żeby nie było dziwnych skojarzeń: MMC - Program Microsoft Management Console (MMC) zawiera narzędzia administracyjne, których można używać do zarządzania sieciami, komputerami, usługami i innymi składnikami systemu.

Wpisujesz w wierszu poleceń mmc i jazda:)

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 19, 2006, 23:43:34 »
Cytat: "andrstac"
Żeby nie było dziwnych skojarzeń: MMC - Program Microsoft Management Console (MMC) zawiera narzędzia administracyjne, których można używać do zarządzania sieciami, komputerami, usługami i innymi składnikami systemu.

Wpisujesz w wierszu poleceń mmc i jazda:)

O to mi wlasnie chodzilo. Dzieki andrstac  ;)

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 25, 2006, 12:35:42 »
Stwierdzilem, ze podziele sie swoim doswiadczeniem zwiazanym z karta pamieci mini SD 2GB.

Mianowicie, moj telefon C600e z WM5 bez problemu wykrywa karte 2GB - nie ma problemow, ze widzi tylko 1 GB, o ktorych czytalem w innych tematach. Ponadto nie napotkalem problemu z kopiowaniem na nia wiekszych plikow poprzez kabel USB (dzis zgralem film 250mb, a ponadto kilka albumow mp3) - czytnik kart sie nie przydal.

Jezeli chodzi o pamiec, to jest to 2GB firmy Kingston.

Zakupilem za 266zl brutto na allegro.

http://www.allegro.pl/item114130611_salon_kingston_mini_sd_2gb_adapter_wawa.html

Pozdrawiam

*

Offline Pele^^

• 588
    • http://www.pele.go.pl
  • Sprzęt: °SE_W995 °NDS_Lite
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 25, 2006, 13:11:28 »
troche przepłaciłeś, mogłeś kupić to ;) :
http://www.allegro.pl/item115631791.html
°Sony Ericsson W995 + R1HA035 CID 81 RED + RODRIGUEZ HDX 3.0 FINAL + Sennheiser MX 760 + Sandisk MemoryStick Micro 8GB 
°Nintendo DS Lite + EDGE DS + Kingston MicroSD 2GB

... T-Mobile SDA -> SPV C600 -> SE D750i -> SE K550i - SE K810i -> SE W995

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 25, 2006, 15:25:07 »
Cytat: "Pele^^"
troche przepłaciłeś, mogłeś kupić to ;) :
http://www.allegro.pl/item115631791.html

hehe, wydaje mi sie ze nie. Otoz rozmawialem z gosciem od Twojej aukcji i on nie wystawia z produktem zadnego paragonu/faktury, czyli zaswiadczenia o zakupie produktu. Ponadto oferuje jedynie 7 dni gwarancji rozruchowej. Balem sie od niego kupic. No i to jest Sandisk :bored:

Z drugiej strony, zakupilem pamiec Kingston z 36 miesieczna gwarancja firmy Lorien oraz dozywotnia producenta. A jezeli chodzi o cene, to wzialem karte na firme i zaplacilem 218zl - jedyne 3zl drozej, ale z kolei gosc od Sandiska chcial 3zl drozej za przesylke  :))

Na koniec: wole pamieci Kingston'a. Ponadto, w poscie chodzilo mi glownie o zakomunikowanie, ze posiadacze C600 nie powinni sie bac kupowania 2GB pamieci.

Pozdrawiam