z grubsza to chodzi o to aby w jakis sposob zmusic komputer do tego by zobaczl karte jako dysk [czyli z koszem itd] umozliwia to np programik wm5storage
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=11449 [jest to na stronie 2/5 w haupttiel, ostatnie zdanie: "i to jest to czego potrzebowalismy"]
potem sprawa jest prosta [dla osob ciapke zaajacych sie na informatyce] w panelu sterowania mamy "Zarządzanie komputerem" a w tym "magazyn" -> "zarządznanie dyskami" caly pic polega na tym by jakos zmusic komputer do pozwolenia na usuniecie partycji [klikamy prawym na dysku/karcie i mamy aktywna badz nieaktywna opcje usun partycje]
a teraz kupa smiech, wlazlem do zarzadzania dyskami gdy mialem niepodlaczony cytnik kart pamieci, podlaczylem czytnik lecz widok sie nieodswierzyl, zamknolem okno i otworzylem je ponownie, pojawil sie blad ze urzadzenie sie odlaczylo czy jakos tak, zmaknolem ponownie i ponownie otworzylem i mam opcje usun partycje, kliknolem i niemam partycji ani niemoge sformatowac karty:P narazie niewiem co dalej niemoge zrozumiec [niejestem mistrzem z niemieckiego]
<edit>
dobra, wiem juz ze powinno sie po usunieciu partycji pokazac w obszarze partycji: unsiggnet [lub nieprzypisana albo cos w tym stylu] wtedy bedziemy mieli dostep przez klikniecie prawym do opcji utworz nowa partycje [aznaczamy primary partytion], tam tez podamy interesujacy nas rozmiar, nastepnie tworzymy druga partycje [lub wiecej?] i wszystkie formatujemy
bylo by pieknie gdyby niefakt ze po usunieciu partycji moj koputer [windows 2000] niepozwala na utworzenie nowej, lecz niebujcie sie ze p[opsujecie karte poprzez usuniecie partycji, po wlorzeniu do telefonu [mpx200 z sysem 2002] gdy karta niejest poprwanie sformatowana zostajemy zapytani czy sformatowac i odpowiadamy tak, karta zostaje przywrucona do stanu fabrycznego i mozemy kontynuowac zabawe.
ja niekorzystam z programu wm5storage z przyczyn oczywistych [niepujdzie mi przeciez:D] ale wszystkim co go maja niepowinno to sprawic problemu.
jezeli ktos ma niedosteepna opcje "usun partycje" pisac to opisze wszystko co robilem z karta [rano tez mialem ja jeszcze niedostepna]
<edit>
mozliwe ze da sie skorzystac z jakiegos narzedzia do zarzadzania partycjami, po kruciutkim przeszukaniu sieci znalazlem jedno ktore widzi karte i teoretycznie pozwala na zarzadzanie nią jako poartycja, a jest to Paragon Partition Manager 6.0 Demo. wlasnie z powodu tego "demo" napisalem teroretycznie.
moze uda wam sie znalezc jakis sensowny program pozwalajacy na usuwanie i zakladanie partycji? mi osobiscie przydala by sie bardzo taka mozliwosc, mam karte 2GB.