Pamięci 4GB SD vs. urządzenie z obsługą SDHC

• 18 Odpowiedzi
  • 3208 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 12, 2007, 01:17:23 »
Pytanie trochę na przyszłość, bo moja 2 GB SD x150 spokojnie wystarcza tak do telefonu, jak i do aparatu cyfrowego, ale do rzeczy.

Możliwe, że kiedyś się szarpnę na 4GB SD. Nie mam zielonego pojęcia, czy karta będzie u mnie współpracowała z moim telefonem VOQ A10, bo słyszałem różne dziwne rzeczy typu "brak wspólpracy z większością czytników", "błędy zapisu" itp. , a producent milczy. O obsłudze SDHC raczej nie mam co marzyć, by po prostu chyba nie wykrył i tyle :)

Ciekaw też jestem, co by się stało z danymi, gdybym wsadził 4GB kartę SD do np. mojego aparatu cyfrowego Casio Exlim Z-850 z natywną obsługą SDHC ( specyfikacja od 4GB). Czy wtedy karta będzie wykrywana jako SD, czy też aparat mi tak namiesza ( będzie próbował zapisu w FAT 32), że dane wezmą szlak?

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 12, 2007, 08:51:47 »
Po 1 to wcale nie jest ciekawe pytanie :)
SDHC nie jest kompatybilne wstecz.
Jesli chodzi o 4GB mysle ze jest duza szansa ze bedzie dzialac :P

... gdybym wsadził 4GB kartę SD do np. mojego aparatu cyfrowego Casio Exlim Z-850

Mysle ze utrata danych nie wchodzila by w gre (chyba ze zazadal by formatu na fat32) .[/quote]

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 12, 2007, 09:25:33 »
Takie domniemania to ja sobie sam mogę zrobić bez potrzeby uczestniczenia na forum :mysli: Pytanie jest skierowane do osób, które fizycznie miały mozliwość sprawdzenia, czy 4GB karty SD nie sprawiają problemów.

PS- słyszałem też, że takie karty mogą być wykrywane po prostu jako 2GB (ograniczenie sprzętowe czytników - tak samo jest w wypadku niektórych modeli telefonów/mp3/aparatów cyfrowych- zamiast 1 GB widzą 512MB, zamiast 2GB - 1 GB itd.) :mysli:

*

kichu1979

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 12, 2007, 10:10:36 »
Drogi kolega, wystarczy wpisac w wyszukiwarke SD oraz 4GB i wyskoczy Ci sporo tematow.

Karty 4GB nie sprawiaja zadnych problemow. Ale pamietaj ze karty 4GB to
nadal tradycyjne SD, a nie SDHC, wiec zbytnio nie ma co tutaj stwarzac problemow.

W SDHC sa/beda karty o pojemnoscy wiekszej 4 GB.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 12, 2007, 10:36:19 »
Cytat: "Slayer_Anty_Kler"
PS- słyszałem też, że takie karty mogą być wykrywane po prostu jako 2GB (ograniczenie sprzętowe czytników - tak samo jest w wypadku niektórych modeli telefonów/mp3/aparatów cyfrowych- zamiast 1 GB widzą 512MB, zamiast 2GB - 1 GB itd.) :mysli:

Nieprawda. jeśłi urządzenie nie jest przygotowane do obsługi SDHC to wogóle nie widzi karty.

Dotyczy to zarówno PDA jak aparatu czy nawet czytnika. Wiem coś o tym bo właśnie na tych dwóch literkach poległem na ca 300 zł.
Polecam Regulamin forum !!

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 12, 2007, 11:28:51 »
Przecież napisałem, że moim zdaniem karty SDHC w urządzeniu nie kompatybilnym wogóle nie wykryje. To tak, jakby wsadzić do CD-Romu płytę DVD.

A co do wykrywania pojemności kart SD- sam sobie poczytaj - nawet w ogłoszeniach na Allego na temat np. odtwarzaczy MP3 piszą, że nie obsługują większych pojemności niż np. 1GB. Znam osobiście przypadek, że koleś miał problemy z zapisem/odczytem na karcie 1GB ( w 100% sprawne urzadzenie i karta) i przez to wymienił 512 MB. Na stronie producenta np. Casio są wymienipone modele, co nie obsłużą wiecej niż 1GB SD.

Czy ktoś wogóle miał styczność z pamięciami 4GB typu SD? Jeszcze raz powtarzam- jestem ciekaw, co się stanie, gdy zwykła pamięć SD 4GB wsadzimy do urządzenia kompatybilnego z SDHC.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 12, 2007, 11:32:38 »
urządzenia SDHC czytają normalne karty SD
posługując się Twoim porównaniem, tak jak DVD czyta płyty CD

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 12, 2007, 11:36:24 »
:terrified: TO ŻE CZYTAJĄ to nie jest żadne odkrycie. Problem w tym, że podobno nie są zgodne ze specyfikacją FAT16 i ponoć w większości przypadków będą działały jako 2GB, albo mogą być nieprawidłowo wykryte jako SDHC i mogą się sp.... ( NIE WIEM- NIKT TEGO NIE SPRAWDZAŁ?!!!!) . CZY KTOŚ WOGÓLE ROZUMIE MOJE PYTANIE??!!!!!  :terrified:

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 12, 2007, 11:45:02 »
Cytat: "Slayer_Anty_Kler"
:terrified: TO ŻE CZYTAJĄ to nie jest żadne odkrycie. Problem w tym, że podobno nie są zgodne ze specyfikacją FAT16 i ponoć w większości przypadków będą działały jako 2GB, albo mogą być nieprawidłowo wykryte jako SDHC i mogą się sp.... ( NIE WIEM- NIKT TEGO NIE SPRAWDZAŁ?!!!!) . CZY KTOŚ WOGÓLE ROZUMIE MOJE PYTANIE??!!!!!  :terrified:

masz aparat cyfrowy z natywną obsługą SDHC, tak? To może weź instrukcję do rączki i przeczytaj jaką ma specyfikację i jakie obsługuje karty, skoro żadne odpowiedzi na forum nie są dla ciebie satysfakcjonujące

poza tym jeśli mówimy o kartach 4GB to FAT16 nie ma tu nic do rzeczy, maksymalna pojemność dla FAT16 wynosi 2GB

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 12, 2007, 12:02:52 »
Człowieku- tłumaczysz mi oczywiste rzeczy.
Dlatego właśnie PYTAM SIĘ, czy ktoś sprawdzał na forum, czy karta SD 4GB włożona do czytnika z obsługą SDHC zepsuje się- straci dane- sp.. mi aparat. Czy to takie trudne do zrozumienia??!!!  :huh:  :S

Jak to jest, że ograniczona do FAT 16 karta SD jest sprzedawana poza specyfikacją- jak jest ograniczenie do 2 GB, to czemu jednym działa jako 4GB , a innym jako 2GB NIE ROZUMIEM  :kill: Moje wątpliwości by rozwiało zapełnienie takiej karty do pełna ( u tych, co uważają, że im działa), a później próba przegrania zawartości do komputera, próby odczytu- zapisu na telefonie/PDA itp.

Poza tym chyba żaden producent sprzetu nie bedzie pisał, że ich produkt wspiera karty 4GB SD, bo to wykroczenie poza specyfikacje sprzetową formatu FAT16. Ta sama zasada dotyczy kart MMC, a z tymi to jest jeszcze ciekawiej- ktos na forum wspomniał, że są karty 8GB Samsunga MMC  :surprised:
To tak, jakby ktoś chciał mieć dysk 200GB na jednej partycji FAT32  :huh:

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 12, 2007, 12:25:18 »
Sprzętowa specyfikacja formatu FAT16? Cóż to takiego?
Karty SD 4GB mają FAT32 i nikt tego nie ukrywa ;)

Wracając do tematu, wg specyfikacji urządzenia SDHC powinny bez problemu czytać karty SD - obawiam się że konkretniejszej odpowiedzi co do swego aparatu nie uzyskasz. Niezawodne współdziałanie karty i czytnika/slotu w urządzeniu zależy od jednej jak i od drugiej strony, dlatego to że komuś jego karta zadziałała w jego aparacie nie oznacza że twoja w twoim aparacie również będzie działała, więc nie zachowuj sie jak dziecko tupiące nóżkami bo nie dostało zabawki - nikt ci nie zagwarantuje że nie trafisz na pechową konfigurację sprzęt-karta czy choćby na pechowe egzemplarze. Przecież potrafi się zepsuć karta SD 1GB, jaka działa tysiącom ludzi w identycznych urządzeniach...

PS. na poparcie moich słów - do Twego aparaciku oferowane są praktycznie wszystkie rodzaje kart ;)
http://www.mymemory.co.uk/compatible-memory/Digital_Cameras/Casio/Casio_Exilim_EX-Z850

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 12, 2007, 12:41:03 »
W moim toku rozumowania w takim razie karty 4GB SD będą poprawnie działaly tylko w urządzeniach kompatybilnych z SDHC. W innym wypadku będa formatowane na FAT16 i będą mieć 2GB.  :huh: Tylko czym te karty w takim razie różnią się od SDHC? Tym, że SD są zazwyczaj szybsze ( wg. specyfikacji SDHC jest zazwyczaj wolniejsze) ?  :bored: I są po części uniwersalne- pasują do urządzeń starszych( tyle, że będą mieć 2GB,a płaci sie jak za 4GB) i nowszych ( tańsze niż odpowiedniki SDHC). Wszystko to jest pop....  :P

PS- w tym linku powyżej jakoś nie widać 4GB SD. Widze, ze jak sam nie sprawdzę, to nic się nie dowiem  :(

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 12, 2007, 13:00:37 »
Slayer_Anty_Kler
W chwili obecnej PDA z obslugą standardu SDIO obslugują bez problemu wszystkie karty standardu SD określanego jako standard SD1.0. W chwili obecnej na rynku karty w tym standardzie mają 4GB.
Przy takich wielkościach i większych  ze względu na zakres adresowania musi być uzywany FAT32.
Wprowadzony niedawno standard SDHC umozliwia budowę większych rozmiarow pamięci - oparty jest na standardzie SD2.0
Obecnie obslugę tego standardu w PDA wprowadzil PALM w swoim najnowszym modelu opartym na platformie PALM model 680 orza po przeniesieniu sterownika również na Treo 700p.
W pierwszych informacjach HTC poinformowało iż najnowszy model P4350 ma również obsługiwać standard SD2.0 ( ale to wciąż nie jest pewne) .
Czekamy z niecierpliwością - może uda się wyciągnąć sterownik na inne PDA z HTC .
Fizycznie karty nie różnią się stykami .
Z poszukiwań w sieci wynika iż inne standardy ( MMC oraz miniSD mogą bez wchodzenia w specyfikację SDHC obsługiwać karty do 16 GB) ale kart tych jeszcze na rynku nie ma .
potrzebna zgoda

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 12, 2007, 13:02:43 »
w linku powyżej jest karta SD 4GB  MyMemory 4GB 133X SD Card (Secure Digital) for Casio Exilim EX-Z850 (£49.99) :P

poza tym karty SD 4GB działają w urządzeniach zaopatrzonych w slot SD i nie ma problemu z formatowaniem ich na FAT32 i uzyskaniem pełnej pojemności. Rozejrzyj się po forum, mnóstwo ludzi używa takich kart nawet w stareńkich palmtopach. Jeśli w jakimś urządzeniu SD karta SD 4GB nie działa, niestety jest to związane z ułomnością tego urządzenia... najczęściej producent podaje wtedy że maksymalna pojemność to 2GB czy nawet 1GB

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 12, 2007, 13:07:07 »
O ile wiem, mój telefon nie wspiera stanardu SDIO, czyli mozna do niego włożyć jedynie karty pamięci. Czy w takim razie można liczyć na obsługę 4GB, czy nie? Sierra Wireless o tym milczy i milczeć będzie ( od połowy 2005 roku firma została przejęta i nie produkuje już telefonów). W momencie debiutu ( grudzień 2003) nie było chyba jeszcze wogóle kart SD 2GB, a jednak wszystko działa jak trzeba.

*

• 7793
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 12, 2007, 13:17:14 »
To akurat musisz sprawdzić - w real life - czasmi /często zdarz się iż wiele katy róznych producentów nie da się czytać ( podróbki zazwyczaj robią problemy - a jest ich na rynku coraz więcej)
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 12, 2007, 23:46:25 »
jas pik - tak to niestety już jest, że trzeba samemu próbować - znam ten ból - tak jest ze wszystkim.

PS- twoja firma robi gigantyczne wrażenie  :terrified: A ja jestem tylko studencikiem ( już co prawda inżynierek, ale i tak w Polsce z tego profitu nie ma...Cisco też mi g. dało) co okazyjnie kupił nowy telefonik i nie chce wpadkować niepotrzebnie ciężko zarobionych kilku setek  :(

Pewnie będę kupował w sklepie na mieście- wolę drożej, ale móc sprawdzić czy działa ( tak kupiłem choćby 2GB A-Data SD x 150). Tylko trochę potrwa, zanim one u mnie w Białymstoku się pojawią  :mysli:

*

• 7793
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 13, 2007, 00:58:16 »
A propos kupowania kart - zauważylem dziwną prawidlowość - jedne z najdroższych i do tego podróbek są na giełdzie , a oryginaly mozna kupić w sklepie firmowym ( jednocześnie centralnym punkcie serisowym jednego z większych producentów kart) za cenę dużo niższą niż nawet na Alledrogo.
Nie podaję dokladnych danych - aby nie zostać oskarżonym o kryptoreklamę. Oczywiście można sprawdzić działanie kart.
potrzebna zgoda

*

Offline cham

• 40
  • Sprzęt: Smasung Galaxy S3, HTC HD2, Axim x51v
Uwagana PQI SD 4 GB 150x
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 13, 2007, 02:07:55 »
Odpowiedź praktyka.

Kupiłem kartę SD 4 GB, którą bez problemu widziały:
- laptop z wbudowanym czytnikiem,
- 24-built-in reader z komputerem stacjonarnym
- palmtop (Dell Axim x51v)
- aparat cyfrowy (HP R818)

Niestety, była to karta firmy PQI model 4 GB 150x
- pierwsza padła po dniu używania, wymieniona na gwarancji ':('
- druga padła po 2 tygodniach ':wkurzony:'

Widząc opinie użytkowników tego modelu, śmiało NIE POLECAM go innym.