odchudzanie WM ???????

• 3 Odpowiedzi
  • 1055 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mizuri

• **
  • 127
    • http://www.mfcc.scena.biz
  • Sprzęt: NOKIA E50, SPV E650
odchudzanie WM ???????
« dnia: Wrzesień 24, 2005, 04:19:40 »
mam takie pytanie czy mozna jakos odchudzic system odinstalowujac jakies bzdetne programy typu mediaplejer, album multimedialny ??????
Prawdopodobnie znajac praktyki mikrosoftu sa one w jakims pliku oznaczone znacznikami hiden po wykasowaniu ktorych powinny sie pojawic w usuwaniu programow????
Czy istnieje jakas mozliwosc pelnej kontroli nad uruchomionymi aplikacjami nie tylko taka jaka daje task????
I kolejne pytanie czy standartowe programy WM mozna zamykac jakos sensowniej niz przez TASKA ????

*

Offline PWSys

• *
  • 77
odchudzanie WM ???????
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 24, 2005, 11:37:19 »
jesli chodzi o zadania i ich zamykanie to polecam 2 programy:
Resco Task Manager
Xbar2

Xbar 2 rezyduje w pamięci i odpala się go z poziomu Homescreenu przytrzymująć klawisz OK
Resco Task Manager działa jak zwykły program, trzeba go odpalić ręcznie, ale można tez przypisać go pod jakiś klawisz za pomocą Speed Dial

Co do sprawy z wywalaniam programów to wydaje mi się że niema to większego sensu gdyż po 1: standardowych progsów w tym windowsie to niema za dużo więć nawet jeśli wywalisz to i tak max 2, 3
po 2: programy pod winde tą analogicznie jak pod windy na kompa używaja bibliotek w zewnętrznych plikach więc musiałbyś jeszcze wywalić te pliki, ale jak je zidentyfukować? nie pytaj
po 3: jak juz nawet udało by ci się wywalić całe programy (exec + biblioteki, bazy) to skąd masz pewność czy dana biblioteka nie jest używana przez inny prog?
po 4:programy na MS Smartphone te standardowe żadko mają więcej jak 100KB (fajt WMPlayer ma ok 900KB) i jak dodasz do tego to że wywalisz max 3 programy to nic w gruncie rzeczy nie zyskasz na tym.
a po 5: to nie jestem taki pewny czy wogóle usunołbyś jakikolwiek program z windowsa gdyż windows i jego podstawowe progi, są nagrany na ROMie do którego nie amsz dostępu w gruncie rzeczy.

A jeśli chodzi Ci o przyspieszenie Smarta, Wejdź na pamięć telefonu (Storage ,IPSM) z poziomu komputera, potem do katalogu Windows, potem do katalogu StartUp i jeśli masz tam skrót do programu Orrange Support.lnk to przenieś go z tego folderu w inne miejsce, od razu zauważysz że tel szybciej działa.

PS program TASKS w smartfonie ten taki standardowy to taki notatnik, w którym można sobie zapisać co trzeba o której godzinie zrobić. To nie jest menadżer odpalonych programów.

pozdrowionka

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
odchudzanie WM ???????
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 24, 2005, 22:32:53 »
Nie da sie odchudzic systemu, poniewaz znajduje sie on w obszarze ROMu niedostepnym dla uzytkownika.

*

Offline yami1

• *
  • 71
odchudzanie WM ???????
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 25, 2005, 20:32:34 »
jestemm ciekaw czy chodzilo mu o to czy o poprostu zle sie wyrazil i mial na mysli odchudzenie IPSM, jak tak to to sie da zrobic, trzeba sie tylko zastanowic poco i najlepiej miec karte pameci oraz pewnosc ze niebedziemy czasami wkadac innej. nastepnie instalujemy wszystkie programy na karte [wszystkie ktore sa standardowo staramy sie przeniesc, jak ktos niekorzysta z mms w WM2002 to nienalerzy ich instalowac] jak bedziemy wyciagali czesto karte to MUSIMY  miec zainstalowany xbar 2 bo inaczej po wyjeciu karty niebedzie mozliwosci przelaczania sie miedzy programami normalnie odpalanymi z karty a juz uruchomionymi w tle [niewierzycie? sprawdzcie:P]. ja wyciagam czesto karte i wkladam ja do cyfraka [jak mi sie skonczy miejsce na karcie z cyfraka].
mi nigdy nieudalo sie zejsc ponizej 3MB zajetych w IPSM

dwa przyklady:
sam IPSM\application data\ ma oryginalnie 726kb,
w IPSM\program files\ia style\ia album mamy obsluge kamery [w mpx200 jest to zbedne chyba ze ktos ma kamerke] wywalajac 3 pliki zyskujemy prawie 500kb
pozatym powywalac wszystkie *.mui [jezeli zajdzie koniecznosc zostawic te odpowiednie dla jeyka, dla angielskiego sa to te co maja w nazwie 0409]

odchudzac mozna, lecz nie system a folder IPSM, efekt taki sam, wiecej miejsca na programy.

a na pytanie o pelna kontrole nad uruchomionymi programami to odpowiedzialem po drodze, program xbar 2.

jak niewylaczasz telefonu i niezdaza ci sie aby ci sie rozladowal to mozesz tez trzymac niektore rzeczy "poza" wszystkimi katalogami, jak korzystasz z menagera plikow "file menager" to na gorze masz ikonke telefonu podpisana smartphone (jest w niej katalog ipsm, tmp i windows) mozna tam tworzyc katalogi i trzymac pliki w file menager w "system info" widnieje to pod pozycja storage memory" i jest tam 10.63MB miejsca, lecz polecam niewgrywac tam wiecej niz 9MB [swietne to jest do kopiowania ciekawych mp3 z kary kolegi na swoja karte]. zaznacze ze jak wylaczymy telefon to dane z tamtad oczywiscie znikna bezpowrotnie. niemylic tej pamieci z program memory:P
milej zabawy:D