Linux lub aplikacje typu portable na pendrive (smartphone z WM5torage ) da się ?

• 4 Odpowiedzi
  • 1081 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kinek

• **
  • 145
  • Sprzęt: Compaq Ipaq 3870, SPV E650, Asus P535
Witam

Naszła mnie taka myśl - dzięki WM5torage da się zrobić ze smartphone'a  "zwykłego" pena   z drugiej strony da się zainstalować zewnętrzne aplikacje na pendrive tak by mogły działać niezależnie od komputera, do którego go podepniemy - np Firefox portable.

Ale aplikacje to nie wszystko - są dystrybucje Linuksa instalowane na pendrive'ach pozwalające na uruchomieniu swojego systemu na każdym komputerze (coś ala Live CD\DVD tylko o większych możliwościach)

Teraz moje pytania:
1) Czy ktoś bawił się w aplikacje instalowane na pendrive\Telefon i działające pod np. XP (Ff portable itp)

2) Czy komputer widzi nasz telefon jako pendrive już w biosie czy działa to TYLKO w systemie operacyjnym?

3) Czy da się na telefonie z odpowiedniej wielkości kartą pamięci oraz zainstalowanym WM5torage postawić taki system ? (jeśli działa to jak najzwyklejszy pen to się da :) )

Wiem że pytanie nr 2) to tylko podłączyć do kompa i zrestartować go, ale trzeba mieć poprawnie działające WM5torage, a nie uporałem się z tym w moim SPV e650 - pokazuje mi że mam nie do końca zdjętą blokadę M$,  a przed poprawieniem tego muszę zrobić backup książki, co pod linuksem jeszcze mi się nie udało, a windowsa nie mam by zrobić to przez AS.
Natomiast 3) wymaga opcji bootowania z dysków USB i zakładamy że nasza płyta główna to obsługuje :)

Dla chętnych sprawdzenia możliwości WM5strorage w tym kierunku lub po prostu by się zapoznać/pobawić aplikacjami typu portable polecam serwis portableapps.com gdzie znajdziemy dużo tego typu programów
Boga do sprzedania mam

*

Offline kartam

• 285
  • Master of Pocket PC & Smartphone ;]
    • MediaDrain (w budowie ;))
  • Sprzęt: HTC TyTN II
1) na pewno podoła
2) zbackupuj ksiazke prz y uzyciu narzedzia PPCPimBackup.exe
; system powinien pójść z WM5torage ale pamietaj że mamy tu tylko prędkośćUSB 1.1 więc może wolno się ładować

*

Offline ov_darkness

• **
  • 229
  • Straszny Wujek
  • Sprzęt: SGH-i600,HD2
(...)
system powinien pójść z WM5torage ale pamietaj że mamy tu tylko prędkośćUSB 1.1 więc może wolno się ładować
tak z godzinkę...

Pojawia się zasadnicze pytanie: po ch...?
4GB szybki pendrive kosztuje kilkadziesiąt PLN...
I never wanted to be different. I just wanted to be me.

Leo: Hypnosis Z 6.5.6 by Bysio, Radio: 2.12.50.02

*

Offline kinek

• **
  • 145
  • Sprzęt: Compaq Ipaq 3870, SPV E650, Asus P535
Odp: Linux lub aplikacje typu portable na pendrive (smartphone z WM5torage ) da
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 06, 2008, 21:29:04 »

Po to, że jestem ciekaw czy się da, bo jak dla mnie jest to dość ciekawe i intrygujące połączenie, a jako że nie używam telefonu z kartą do multimediów to mam sporo miejsca na nim wolnego - nikt nie mówił że będzie to JEDYNY system z którego będę korzystał, nie wiem czy będę w ogóle z niego korzystał, bo linuks daje możliwość odpalania z płyty CD jak się chce użyć swojego systemu na innym kompie.
Mówiąc wprost - jestem ciekaw tylko czy się da i jak to będzie w ogóle chodziło.

A jeśli kogoś temat zainteresował to sprawdziłem już część dręczących mnie pytań
telefon z WM5torage jest widoczny przez BIOS i da się z niego bootować, a aplikacje typu portable też na tym ruszają.

Kartam - dzięki za odpowiedź - pomogła mi w rozwiązaniu problemu z WM5torage i ogólnie z archiwizacją kontaktów
a co do USB1.1 - o tym wiem :)
Boga do sprzedania mam

*

Offline bikekowal

• 13104
(...)
system powinien pójść z WM5torage ale pamietaj że mamy tu tylko prędkośćUSB 1.1 więc może wolno się ładować
tak z godzinkę...

4GB szybki pendrive kosztuje kilkadziesiąt PLN...

i w dodatku jest mniejszy oraz poręczniejszy.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...