GBA działa na Smartphonie :) !!!!!

• 23 Odpowiedzi
  • 4158 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Pele^^

• 588
    • http://www.pele.go.pl
  • Sprzęt: °SE_W995 °NDS_Lite
« dnia: Sierpień 14, 2006, 16:05:34 »
oto opis jak można pograć na swoim smartphonie w gry z GameBoy Advance :D :
Hi
The only reason to tell that this is only for SP5 is because the FakeCursor tutorial is only for SP5, but if you want to try out with other WM 5 device, you need to assign another key of your choice to FakeCursor.

Before you start be sure that your mobile phone is app unlocked!

So here it goes my step by step tutorial to play GBA roms on SP5...

1 - Create a folder wherever you like in your computer. (lets supose you create a folder in C: called GBA)

2 - Go HERE to download and install WinCE cab manager.

3 - Go to THIS TOPIC and follow the tutorial to make FakeCursor work with a key that can be called when you are not in the homescreen.

4 - Being sure that your phone is not activesynced, download from THIS SITE the file:
"MorphGear for Pocket PC 2003 Version 2.3.0.2
MorphGear for Pocket PC 2003 devices with the Intel XScale processor running Windows Mobile 2003. This includes devices such as the Dell Axim X5 Advanced, Dell Axim X3, and HP iPAQ 2215."

5 - WITHOUT THE PHONE ACTIVESYNCED, Install the file you've downloaded and, when it finishes installing on the computer, go to C:\Program Files\Microsoft ActiveSync\MorphGear\ and open the CAB file with WinCE Cab Manager. There, extract all the files in the files section to the folder you have created in step 1.

6 - Go to THIS SITE and download the file:
"PocketPC 2003 running Windows Mobile 2003, such as Dell Axim X5 Advanced, Dell Axim X3, or HP iPAQ 2215."

7 - WITHOUT THE PHONE ACTIVESYNCED, Install only on the computer and after you finish, go to C:\Program Files\Microsoft ActiveSync\Marat\ and open the cab file with WinCE Cab Manager. Here, extract the VGBA.dll to the folder created in step 1.

8 - Now connect your device to activesync, and cancel the instalation of the aplications. Now copy the folder you've created on step 1 to your mobile phone and execute morphgear.exe.

9 - After it starts, activate fake cursor with the key you've chosen (if you followed the tutorial the key is the one above the volume keys) and click on the folder icon on the top left of the screen, to select your GBA rom.

10 - To play your games, I only know that the directions are controlled by the joystick, start button is the action key, right softkey is the A button and left softkey is the B button. To exit the emulator, I use the contacts key, under the left softkey that I've assigned to windows media player. When it leaves the emulator and starts the application you've pressed, press Home key and close the emulator on any task manager.

Just a tip: Use OmapClock at a 252 Mhz speed to get decent speed, while I cant manage how to save the configurations on the configurations screen.

BUGS:

- It just exits with no apparent reason!!
- I cant save the preferences. (this way I could increase the framerating, so it would run faster)
- No way of pressing L, R or SELECT buttons.
- If there's too many apllications running on the background, it wont open big roms. (For this, you just need to quit the other apps)

If anyone knows a way of fixing this bugs or finds more bugs, please post it.

I will post later a list of things that people can do to help me make this emulator work better. (Since Im not a programmer and it isnt open source, there aint much that can be done, but I've some ideas).

I would just like to thank kam_ for FakeCursor and try to reach the people that created this emulator that it can be done as we see on a smartphone, only with changes at the interface level!!!

So people, just remember: NOTHING IS IMPOSSIBLE ON A WINDOWS MOBILE DEVICE!!!!!!!

Źródło - wątek na MoDaCo:
:arrow: http://www.modaco.com/index.php?showtopic=237177

oto jak to się prezentuje:
.....

jak widać działa chociaż napewno jest dalekie od ideału.
Probowałem spróbować tego na swoim SDA lecz niestety ten telefon ma zbyt mała pamięć RAM (32MB), dlatego na starcie odradzam użytkownikom SDA, C500 czy SP3i próbowania tego na swoim sprzęcie bo napewno nie pójdzie.
Najlepiej zaczynać testować to na modelach C550, C600 i wyższych, bo mają już 64MB RAM. Dużo z tym roboty ale myśle że warto ;)
°Sony Ericsson W995 + R1HA035 CID 81 RED + RODRIGUEZ HDX 3.0 FINAL + Sennheiser MX 760 + Sandisk MemoryStick Micro 8GB 
°Nintendo DS Lite + EDGE DS + Kingston MicroSD 2GB

... T-Mobile SDA -> SPV C600 -> SE D750i -> SE K550i - SE K810i -> SE W995

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 14, 2006, 18:28:25 »
No niestety ja mam spv c500 wiec testowanie odpada:/ a jakie emulatorki dobrze chodza na spv c500? i czy warto wogole instalowac jakies emu??? Mialem kiedys pegazusa i amige:):) Wiec jak by były jakies umu pod to to by było super:) Pozdrawiam

*

Offline Holender

• **
  • 185
  • Sprzęt: SPV C500 wm5.0; HTC Prophet wm6.0; SE J300i :D
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 14, 2006, 22:00:43 »
viper26

to zainstaluj WM 5.0 i bedzie smigalo :)

*

Offline Pele^^

• 588
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 14, 2006, 22:18:00 »
Cytat: "Holender"
viper26

to zainstaluj WM 5.0 i bedzie smigalo :)

zmiana systemu raczej nic nie da. nie powiększy RAMu
°Sony Ericsson W995 + R1HA035 CID 81 RED + RODRIGUEZ HDX 3.0 FINAL + Sennheiser MX 760 + Sandisk MemoryStick Micro 8GB 

*

Offline Holender

• **
  • 185
  • Sprzęt: SPV C500 wm5.0; HTC Prophet wm6.0; SE J300i :D
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 14, 2006, 22:25:47 »
aaa sry nie wiedzialem ze chodzi o RAM  :oops:

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 15, 2006, 08:15:52 »
Z tego co tam widziałem i czytałem to tylko na Windowsie 5 chodzi, odezwał się jeden z C550 że uruchomił niby, ale nikt nie potwierdził, musze tego popróbować.

A ile to się już naczytałem że nie da się emulować GBA na tych smartphonach

*

Offline R.E.D.

• 484
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 15, 2006, 10:32:24 »
Cytat: "borsuk23"
A ile to się już naczytałem że nie da się emulować GBA na tych smartphonach

jesli chodzi ci o c600 i moze c550 to nigdzie nie czytalem, ze sie nie da uruchomic, tylko ze sie nie da grac  ;) i po uruchomieniu wczoraj potwierdzam te informacje bo pokazu slajdow nie mozna nazwac graniem. uprzedzam, ze nie uzywalem omap clockera, wiec nie zastosowalem sie dokladnie do instrukcji. to samo tyczy sie morphgear - sciagnalem najnowsza wersje  :))

najbardziej mnie denerwuje fakt, ze nie mozna ustawic w opcjach trybu landcsape  :( ale mysle, ze ustawienia sa zapisywane w plikach, wiec moze po przeniesieniu plikow z ppc zostana zachowane i bedzie mozna grac w miare normalnie (kolo pisal, ze nie moze ustawic innego renderowania zeby przyspieszyc grafe).

edit: odpalilem na emulatorze ppc i tryb landscape nic nie daje poza obroconym obrazem  :] ustawienia nie zapisuja sie w plikach, ktore zgralem do niego, wiec albo w jakims pliku na ppc albo w rejestrze  :(

*

Offline mc_piccolo

• **
  • 159
  • Mail w awatarze
  • Sprzęt: Nokia N91 + Era G1 z Google :)
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 19, 2006, 21:28:53 »
:)) TO DZIAŁA!!! :))
Nokia 5110 -> Sagem MyX-1 twin -> Sony Ericsson K508i -> SPV C600 -> HTC Universal -> Nokia 6100 -> Toshiba G900 -> Nokia N91 ->  HTC Dream G1

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 20, 2006, 00:05:55 »
Cytat: "mc_piccolo"

ty bo nie jestem orlem z angielskiego mozesz zapodaj mi jak nalezy to odpalac ?

*

Offline mc_piccolo

• **
  • 159
  • Mail w awatarze
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 20, 2006, 15:43:50 »
1. Upewnij się, że masz odblokowany telefon

2. Pobierz program WinCe CAB Manager.

3. Pobierz program FakeCursor i wgraj do do swojedo telefonu do folderu \windows

4. Pobierz ten plik i wgraj do folderu \windows zastępując tym samym poprzedni plik.
Od teraz naciskając przycisk po lewej stronie obudowy (IE) uruchamiasz program Fake Cursor

5. Pobierz plik instalacyjny CAB MorphGear'a i moduł "Marat Fayzullin MorphModule Package" (np. za strony producenta [Google])

6. Otwórz pliki pobrane w poprzednim kroku WinCe CAB Manager'em. Z MorphGear'a skopiuj wszystkie pliki, zaś z dodatkowego modułu plik VGBA.dll. Wklej je do telefonu w oddzielnym folderze do którego możesz również wrzucać romy.

7. Przed uruchomieniem MorphGear'a podkręć swój procesor.

8. Uruchom MorphGear'a, a następnie FakeCursorem otwórz wgrany wcześniej rom.

9. To wszystko. Możesz już grać!! :))
Nokia 5110 -> Sagem MyX-1 twin -> Sony Ericsson K508i -> SPV C600 -> HTC Universal -> Nokia 6100 -> Toshiba G900 -> Nokia N91 ->  HTC Dream G1

*

Offline Pele^^

• 588
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 20, 2006, 17:05:38 »
Cytat: "mc_piccolo"

możesz napisać jak Ci to działa :?:
jakie gry testowałes :?:
jest w ogóle jakaś przyjemność z grania :?:

*

Offline mc_piccolo

• **
  • 159
  • Mail w awatarze
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 20, 2006, 17:28:10 »
Cytat: "Pele^^"

możesz napisać jak Ci to działa :?:
jakie gry testowałes :?:
jest w ogóle jakaś przyjemność z grania :?:

Ja grałem w Pokemon Fire Red'a. Działa tak, że szybciej czytałem niż pojawiały się napisy :P. Przyjemność z grania... zależy jak kto szybko czyta :P Żart :P Nie no, fajny bajer i warto to mieć w telefonie, żeby móc sobie od czasu do czasu pograć. Trochę mało płynny obraz, ale to już wina słabego procesora. Poza tym należy pamiętać, że za pełną wersję trzeba zapłacić, bo po chwili grania się wyłącza. OGÓLNIE JESTEM ZADOWOLONY :D

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 21, 2006, 12:26:39 »
Uruchomił to ktoś na C550?
Ja wszystko zainstalowałem, i używam SPhelpera jako kursora i wszystko by grało gdyby nie to że po załadowaniu romu nic mi sie nie pokazuje tylko mały czerwony napis Unregistred, macie jakieś pomysły?

*

Offline R.E.D.

• 484
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 22, 2006, 21:29:20 »
sprobuj inny rom bo nie wszystkie dzialaja  ;)

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 22, 2006, 22:53:07 »
czy pkt 6 jest konieczny, bo operuje na nie swoim kompie i właściciel nie życzy sobie instalowania żadnych programow, czy ktos nie moglby poprostu udostepnic tych plikow. Juz gotowych do wgrania na telefon ?

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 23, 2006, 09:41:49 »
mi sie wiesza telefon gdy uruchamiam fake cursor. czego to moze byc przyczyna?
edit: juz dziala

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 23, 2006, 12:40:11 »
darthklu tu masz pliki z mojego SPV

http://rapidshare.de/files/30445347/GBA.zip.html

Myślę że będzie działać

*

Offline R.E.D.

• 484
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 23, 2006, 12:56:18 »
teraz jeszcze wykombinujcie gdzie morphgear zapisuje ustawienia i bedzie mozna kombinowac z typem renderowania  ]:> wg autora cytatu z pierwszego postu powinno to znacznie poprawic szybkosc grafiki :E

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 23, 2006, 13:08:25 »
Cytat: "R.E.D."
teraz jeszcze wykombinujcie gdzie morphgear zapisuje ustawienia i bedzie mozna kombinowac z typem renderowania  ]:> wg autora cytatu z pierwszego postu powinno to znacznie poprawic szybkosc grafiki :E

Oczywiście w rejestrze, a dokładniej HKCU\Software\MorphGear (jest tam wpis DisplayDriver, u mnie ma wartość 3 - auto).

« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 23, 2006, 19:50:47 »
dobra smiga (c600) ale jak wejde do opcji to potem jak wrocic spowrotem do gry.

BTW. nie wiem czy wgranie tego oprogramowania na to wplyneło ale ostanio nic innego nie istalowalem
tj, Gdy uruchamiam aparat pojawia mi sie komunikat
"Nie można odnaleźć "Camera" (lub jednego z jego składnikow). Upewnij sie, że scieżka dostępu i nazwa pliku sa prawidłowe oraz że są dostępne wszystkie niezbędne biblioteki"

ma ktos pomysl jak to naprawic ? sam plik camera.exe napewno jest w katalogu windows

« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 23, 2006, 20:40:44 »
spróbuj zrobić HardReset. Powinno pomóc.

« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 23, 2006, 21:24:10 »
kurcze mam mase softu wgranego i w sumie tel smiga jak ta lala, moze ktos wie jak to zrobic, bez hard resetu.

« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 23, 2006, 22:23:23 »
skopiować wszystkie DLLki do aplikacji Camera.