[MPx200]Problem z filmami

• 9 Odpowiedzi
  • 1940 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« dnia: Kwiecień 27, 2005, 21:07:56 »
Witam

Mam problem, kiedy odtwarzam film skonwertowany przy pomocy Smartmovie razem z napisami to w Smartmovie wszystko jest w porzadku i wyswietla mi napisy, natomiast, kiedy ogladam ten sam film w BetaPlayer to nie mam napisów. Wczesniej kiedy film zostal utworzony przy pomocy PocketDivxEncoder byly napisy. Nie wiem, czy tak jest normalnie, czy mam cos nie ustawione? Poza tym zauwazylem, ze jakos tego samego filmu jest o wiele lepsza w BetaPlayer niz Smarmovie.

Pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 27, 2005, 22:42:11 »
Jesli sie nie myle to SmartMovie potrafi otwierac napisy z pliku TXT, dlatego sa one wyswietlane. Natomiast BetaPlayer nie posiada takiej opcji.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 28, 2005, 07:51:32 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
Jesli sie nie myle to SmartMovie potrafi otwierac napisy z pliku TXT, dlatego sa one wyswietlane. Natomiast BetaPlayer nie posiada takiej opcji.
To by sie nawet moze i zgadzalo tylko, ze napisy mam w jednym pliku razem z filmem.Wczesniej tez tak mialem, ze dodawalem napisy z pliku srt poprzez PocketDivixEncoder, podobnie robie w Smartmovie.Z tym, ze jak dodam napisy w Pocket to wszystko jest ok i nawet windows media player je wyswietla, natomiast jesli film jest utworzony w Smartmovie to juz nie widac napisow.A dlatego tak mi zalezy na Smartmovie, bo moge tam uzyskac o wiele mniejsza wielkosc pliku niz o podobnej jakosci w Pocket.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 28, 2005, 08:00:31 »
Jakos nie chce mi sie wiezyc ze SmartMovie lepiej kompresuje i jeszcze w lepszej jakosci od PocketDivXEncoder.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 28, 2005, 08:29:30 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
Jakos nie chce mi sie wiezyc ze SmartMovie lepiej kompresuje i jeszcze w lepszej jakosci od PocketDivXEncoder.
Nie powiedzialem, ze SmartMovie lepiej kompresuje, po prostu w SmartMovie filmy mniej zajmuja, a jakosc jest zblizona.W SmartMovie film przy 80kbps wychodzi ok 80MB, natomiast w Pocket przy najgorszej jakosci ponad 100MB,a w sredniej (ustawienie video na 6) juz ok 160MB.Chyba, ze mam cos nie tak skonfigurowane:).

*

Offline misiaczekm

• **
  • 163
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 28, 2005, 09:16:39 »
Cytat: horde
Witam

Mam problem, kiedy odtwarzam film skonwertowany przy pomocy Smartmovie razem z napisami to w Smartmovie wszystko jest w porzadku i wyswietla mi napisy, natomiast, kiedy ogladam ten sam film w BetaPlayer to nie mam napisów. Wczesniej kiedy film zostal utworzony przy pomocy PocketDivxEncoder byly napisy. Nie wiem, czy tak jest normalnie, czy mam cos nie ustawione? Poza tym zauwazylem, ze jakos tego samego filmu jest o wiele lepsza w BetaPlayer niz Smarmovie.

Pozdrawiam
Smartmovie łączy napisy z filmem, ale tylko sobie znanym sposobem (nie tworzy obrazków napisów i nie wkleja ich do klatek filmu - przynajmniej nie w standardowy sposób) dlatego inne programy ich nie pokazują.
() ()    MisiaczekM
( o )
() _ ()
() ()

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 28, 2005, 09:29:44 »
To w takim razie, czy jest jakis inny sposób dodac napisy do filmu utworzonego przez SmartMovie?Albo jak mozna uzyskac mniejszy rozmiar pliku z filmem w podobnych wielkosciach do tych ktore tworzy SmartMovie?Probowalem dodac napisy przy pomocy AVISubtitler, ale nie rozpoznaje mi filmu utworzonego przez SmartMovie jako pliku zrodlowego.

*

Offline irwin

• 434
    • http://www.irwin.republika.pl/
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 28, 2005, 13:07:51 »
Po pierwsze - nie można porównywać jakości Pocket Divx Encodera z SmartMovie gdyż oba programy to jedynie graficzne nakładki na faktyczny encoder video - którym w końcowym etapie jest mpeg4-asp xvid. To tak jakby porównywać szybkość zielonego "fiacika-malucha" z takim samym tylko czerwonym. ;)

Po drugie - róźnica w wielkości dla takiej samej długości filmu wynika z faktu że w nakładce Pocket Divx Encoder nie można faktycznie podać ilości kbps na sec a trzeba korzystać z ustawionych przez autora profili. Jeśli u ciebie na danym filmie wychodzi 100MB i nie da się mniej, to znak iż autor PDE na tyle ustalił minimalną ilość kbps w danym profilu.
Tak więc w samej nakładce PDE nic nie da się zmienić aby było mniej. Jednak jeśli nie straszna ci linia polecen to możesz po prostu ominąć tego "pośrednika" i od razu przejść do mencodera czyli faktycznego programu odpowiedzialnego za przygotowanie do kompresji w PDE.

Jak to zrobić?
1.) Po uruchomieniu PDE, nie wychodząc z niego wejdź przy pomocy jakiegoś menadzera plików (np total commnader) do katalogu C:\Temp - tam bowiem PDE podczas uruchomienia rozpakowuje się i faktycznie uruchamia. Można tam znaleźć poszukiwany przez nas program mencoder.

2.) Wpisujemy w linii poleceń krótki i łatwy do zrozumienia tekst ;)
mencoder.exe "C:\Nazwa filmu.avi"    -srate 22050 -oac mp3lame -lameopts mode=3:cbr:br=24   -subfont-text-scale 3  -subcp latin1 -font "C:\WINDOWS\Fonts\Arial.ttf"  -sub "D:\Nazwa napisów.txt"  -vf scale=220:176,eq2=1.0:1.0:0.03:1.0 -sws 9   -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vhq:vmax_b_frames=2:vbitrate=80 -ffourcc DX50 -o "C:\Nazwa filmu_Smartphone.avi"

Co można zmieniac, dodawać:
vhq - lepsza jakość
vmax_b_frames=2 - 2 przy tego typu małym bitrate liczba 2 jest odpowiednia
vbitrate - tu możesz sobie wpisać dowolne bitrate - np 64, 80 im mniej tym mniejszy będzie plik końcowy ale wpisywanie tak małych wartości spowoduje że być może będziesz miał problemy z odróżnieniem czy na ekranie jest Bruce Willis czy też jego samochód ;)

Inne parametry też można zmieniać np lameopts br - oznacza bitrate dla scieżki dzwiękowej.

Po trzecie SmartMovie nie ma możliwości czytania napisów txt z pliku, stąd dlatego masz tylko jeden plik. Robi to stosując taki trik:
- przy kompresji filmu dodaje napisy do zencodowanego już filmu (który nie ma fizycznie wbudowanych napisów) na końcu stosując niestandardowe rozszerzenie formatu AVI (niezgodne z wytycznymi) i dopisuje je na końcu pliku avi (można to sprawdzić przy pomocy jakiegoś Hex editora)
- sam player na PocketPC korzysta z tak wbudowanych napisów podczas odtwarzania filmów.
- dlatego też niektóre programy mogą mieć problemy z odczytem tak spreparowanego pliku avi - jak sam piszesz AVISubtitler.

Po czwarte - Moim zdaniem lepiej jest stosować PDE, który jak widać dla ciebie nie daje takich możliwości konfiguracyjnych to jednak faktycznie wbudowuje napisy i tak stworzony film można oglądać w np Betaplayerze który to jest znacznie lepszy playerem niż SmartMovie - o wiele szybszym (zoptymalizowanym dla procesorów ARM) a to oznacza:
- mniejsze zużycie baterii przy takim samym filmie
- możliwość wyświetlenia większej liczby klatek na sec niż smartmovie "bez zarywania"
- możliwość wyświetlenia filmu o większym bitrate, o większej rozdz.

Przy okazji - niedługo autor Betaplayera doda możliwość - FAKTYCZNĄ - odtwarzania filmów z napisyami z pliku txt,srt,sub itp. Tylko trzeba na to jeszcze poczekać.

*

Offline misiaczekm

• **
  • 163
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 01, 2005, 12:30:57 »
To w takim razie, czy jest jakis inny sposób dodac napisy do filmu utworzonego przez SmartMovie?Albo jak mozna uzyskac mniejszy rozmiar pliku z filmem w podobnych wielkosciach do tych ktore tworzy SmartMovie?Probowalem dodac napisy przy pomocy AVISubtitler, ale nie rozpoznaje mi filmu utworzonego przez SmartMovie jako pliku zrodlowego.
Widzę, że byłeś na Matraxie... film trzeba skompresować np Virtualdubem lub PocketDivXEncoder... wtedy Ci zobaczy
() ()    MisiaczekM
( o )
() _ ()
() ()

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 02, 2005, 07:38:25 »
Cytat: misiaczekm
Widzę, że byłeś na Matraxie... film trzeba skompresować np Virtualdubem lub PocketDivXEncoder... wtedy Ci zobaczy
Oczywiscie, jestem matraxowcem tak ja Ty:)Pozdrawiam