UWAGA OSZUST!!!!!!

• 194 Odpowiedzi
  • 35251 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
Odp: UWAGA OSZUST!!!!!!
« Odpowiedź #150 dnia: Kwiecień 17, 2008, 12:07:06 »
I jak sprawa?

Kogoś zatrzymali ale to pewnie nie ten :)

Za PAP
14-letniego ucznia gimnazjum w Sulęcinie w Lubuskiem zatrzymali za oszustwa internetowe policjanci. Nastolatek sprzedawał na aukcjach sprzęt elektroniczny, którego nie dostarczał odbiorcom.
Trwa sprawdzanie, ile osób mogło zostać w ten sposób oszukanych - powiedziała rzeczniczka lubuskiej policji Agata Sałatka.
Wyjaśniła, że chłopak, korzystając z komputera w bibliotece Sulęcińskiego Domu Kultury, zarejestrował na jednym z portali aukcyjnych pięć kont użytkownika podając różne dane. Stałymi elementami były tylko adres i numer jego konta w banku, które założyła mu legalnie matka.
Za pośrednictwem swych kont internetowych 14-latek wystawiał do sprzedaży monety, kamienie półszlachetne oraz odtwarzacze DVD i telefony komórkowe. Monety i kamienie wysyłał nabywcom, ale za sprzęt elektroniczny jedynie brał pieniądze.
O oszustwie powiadomił policję jeden z poszkodowanych internautów. Chłopak stanie teraz przed Sądem Rodzinnym. (kab)
Paweł

« Odpowiedź #151 dnia: Kwiecień 19, 2008, 13:53:25 »
Panowie z policji czekaja na jakieś bilingi od operatora komórkowego i maja pzrekazać sprawę do prokuratury. Tylko czekaja już dwa miesiące i nic. Poczekaja aż sprawa się przedawni i będa mieli spokój. narazie moge napisać tyle.

« Odpowiedź #152 dnia: Maj 14, 2008, 21:45:24 »
W końcu dostałem pismo z prokuratury o przekazaniu sprawy do sądu grodzkiego aktu oskarżenia z art 284 paragraf 1 KK
Więc teraz czekam na wezwanie do sądu

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #153 dnia: Maj 14, 2008, 21:52:13 »
Dobrze że poszło do sądu a nie skończyło się na zasadzie braku dowodów

*

Offline eMCej09

• 769
  • Sprzęt: iPhone 2G 16GB; JVC MP-XV841; PALM IIIc;SONY Clie SJ-22; PALM Centro CDMA; GPS P 3104;PSP FAT; NDS CLS  + pare giga MMC I SD
« Odpowiedź #154 dnia: Maj 14, 2008, 22:04:10 »
w takim tempie okolo 2050 roku z pwodu naturalnego zgonu sprawcy sprawa zostanie umorzona
...

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #155 dnia: Maj 15, 2008, 19:05:43 »
w takim tempie okolo 2050 roku z pwodu naturalnego zgonu sprawcy sprawa zostanie umorzona

Nie martw się Sąd Grodzki dość szybko rozpoznaje sprawy.

*

Offline DawiX

• 1528
  • yyyyy DawiX jestem XD
  • Sprzęt: Dell Streak 5 16gb
« Odpowiedź #156 dnia: Maj 15, 2008, 20:12:17 »
Miałem podobną sprawę, bo koleś mi zwinął 3 telefony, (dobry przyjaciel) lecz niestety zostałem bez przyjaciela i pieniedzy które miał dać następnego dnia...
Okazało się że ta osoba przygarneła jeszcze 4 inne telefony ( razem 7) poszedłem z mamą (obie osoby nie letnie) na policje, wszystko spisano, jako strata wpisałem 800zł.
Jego rodzice dostali 2400zł kary za 7telefonów, zapłacił z czego ja nie otrzymałem ani złotówki wiec nie licz że zwróci Ci się
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Są dwie kategorie ludzi - pracujący i ci, którzy korzystają z kredytu; lepiej należeć do tej pierwszej, jest w niej mniejsza konkurencja.

*

Offline hhalunek

• 674
  • Warszawa
  • Sprzęt: Note
« Odpowiedź #157 dnia: Maj 16, 2008, 08:12:41 »
W takim razie może starać sie negocjować w trakcie sprawy jak już na prawde zobaczy ze bedzie musial zaplacic to moze zapytać ze wycofa sie sprawe jak zaplaci. tylko nie wiem na czym bardziej Ci zalezy.
...-->siemens SX1-->SE p910i-->HTC Wizard-->SE p990i-->HTC Tytn-->HTC Tytn II--> HTC HD2 --> Samsung Galaxy Note

« Odpowiedź #158 dnia: Maj 17, 2008, 14:53:31 »
Ten w sam raz jest pełnoletni, więc mało mnie to interesuje że nie będzie miałz czego oddać. Ja piszę pozew tzw.pozew abhezyjny i przy sprawie karnej zostanie rozpatrzony mój pozew. Potem jeśli sąd nakaże mu zwrot kasy to oddam to do komornika, oni to ściągną bo chcą swoją dolę dostać - a dla mnie to niech go boli i to mocn

*

Offline narqotic

• 1852
  • Sprzęt: Samsung i780
« Odpowiedź #159 dnia: Maj 17, 2008, 15:18:05 »
Takich ludzi powinni jeszcze zamykać w pierdlu na kilka dni żeby mieli rozeznanie gdzie trafią jeśli taki wyskok się powtórzy.

« Odpowiedź #160 dnia: Maj 27, 2008, 19:23:21 »
Takich ludzi powinni jeszcze zamykać w pierdlu na kilka dni żeby mieli rozeznanie gdzie trafią jeśli taki wyskok się powtórzy.
wg. mnie lepiej od razu do więzienia, chociaż na parę miesięcy, żeby miał przedsmak.. chociaż w więzieniach tak źle chyba nie mają :|

*

Offline macholl

• 274
  • woojek mierzej, elo.
    • Moje zdjęcia
  • Sprzęt: Mio168, x51v, Samsung i600
« Odpowiedź #161 dnia: Maj 27, 2008, 20:15:57 »
i jeszcze w wyroku zapis że w więzieniu pojdzie plotka że skazany jest pedofilem. Wtedy pozna prawdziwy przedsmak ;D
Wizard -> p526 -> hx4700 -> Universal -> x51v :)
do tego mio168, i600 :)

Regulamin - potrzebna zgoda administracji

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #162 dnia: Maj 27, 2008, 21:49:11 »
i jeszcze w wyroku zapis że w więzieniu pojdzie plotka że skazany jest pedofilem. Wtedy pozna prawdziwy przedsmak ;D
sory za OT ale z tego co sie orientuje to tych degeneratow- pedofilow teraz zamykaja oddzielnie w dewiantami podobnymi do nich samych w wiekszosci zakladow penitencjarnych wlasnie celem zapobiegania samosadow na takich (chcialem napisac "ludziach" ale pedofile to nie ludzie) zwyrodnialcach.

czekam na dalsze info odnosnie sprawy jak ci poszlo  rozprawieniem sie z tym zlodziejaszkiem.

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #163 dnia: Maj 27, 2008, 21:51:31 »
sory za OT ale z tego co sie orientuje to tych degeneratow- pedofilow teraz zamykaja oddzielnie w dewiantami podobnymi do nich samych w wiekszosci zakladow penitencjarnych wlasnie celem zapobiegania samosadow na takich (chcialem napisac "ludziach" ale pedofile to nie ludzie) zwyrodnialcach.
Szkoda  :-|
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline a123456789b

• 24
  • Sprzęt: BB 8700g || Nokia E61
« Odpowiedź #164 dnia: Maj 30, 2008, 14:47:57 »
Szkoda  :-|

OT

u mnie w mieście jest areszt,i siedział tam taki jeden, "przez pomyłkę" poszedł pod prysznic z innymi więźniami efekt:połamane nogi,wstrząs mózgu i coś tam jeszcze

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #165 dnia: Maj 30, 2008, 16:40:46 »
Dobra - kończymy OT dotyczący zakłądów karnych i pedofili.

*

Offline malydragon

• 20
  • Podziwiać należy wielkie czyny a nie wielkie słowa
« Odpowiedź #166 dnia: Lipiec 17, 2008, 21:47:42 »
HEJ
przeczytałem cały wątek i powiem, że zaciekawił mnie. Chciałbym tylko wiedzieć jak sprawa się zakończyła wiec jak będą jakieś wieści to daj znać. Takich złodziei i oszustów powinni karać podwójnie za kradzież i krętactwo!
Pozdro walcz o swoje.

*

Offline jackcze

• **
  • 220
  • Deus Ex Machina
  • Sprzęt: był Tungsten E - był Tungsten T - jest Tungsten T3 i Clie TH-55
« Odpowiedź #167 dnia: Sierpień 08, 2008, 10:47:47 »
Miałem podobny przypadek - różnica była taka, że ja sprzedawałem, ale w końcu miała być wymiana - ja mu T|E, a on mi Dell'a notebooka. Wysłaliśmy tego samego dnia - tak mi się tylko wydawało - on nie wysłał - jak po paru dniach zadzwoniłem co z tym Dellem odpowiedział, że przeprasza i już wysyła - i tak wysyła do tej pory - sprawa z kwietnia i maja tego roku. Zgłosiłem na policję. Zobaczymy co dalej. Gość jest ze stolicy. Jak nic z tego nie wyjdzie to w plecy będę jakieś 200 zł. Teraz zakładam iż kupowanie i sprzedawanie prze zemnie odbywać się będzie tylko za pobraniem. A jakby któryś ze sprzedających nie chciał to widać, ze jego oferta nie jest do końca fair. Parę przedmiotów kupiłem i trafiłem na takie co niby są wporzo lecz gdy się im dokładniej przyjrzeć to o ich usterkach nikt nie napisał lub powiedział.

Allegro też nie jest OK do końca bo chroni tylko kupującego, a sprzedający to kto? Milioner? Mają Cię gdzieś.
No cóż taki mają regulamin. O swoje zyski musisz zadbać sam.

W każdym razie nie wolno gn...om popuszczać. Trzeba walczyć ze złodziejstwem i oszukaństwem.

Ja bym publikował dane osób oszukujących, a chronił tych co są wporządku. Ukradłeś, oszukałeś to na listę i szybciutko by się ukróciło. No bo po pojawieniu się na liście gościa musiałby dużo więcej kombinować by coś ukraść.
Nawet zdjęcia/e drania bym podał.

I tak sobie na rozwiązanie spraw czekamy, czekamy, cze... . do śmierci.

Pierwszym urządzeniem mogącym przypominać dzisiejsze palmtopy był Psion Organizer, który powstał w 1984 r. Wyglądem i funkcjonalnością przypominał rozbudowany kalkulator. W 1989 r. powstały dwa urządzenia: Atari Portfolio oraz Pocket PC

*

Offline rodak69

• **
  • 157
    • MobileGeekInc.com
« Odpowiedź #168 dnia: Sierpień 10, 2008, 03:16:29 »
Miałem podobny przypadek - różnica była taka, że ja sprzedawałem, ale w końcu miała być wymiana - ja mu T|E, a on mi Dell'a notebooka. Wysłaliśmy tego samego dnia - tak mi się tylko wydawało - on nie wysłał - jak po paru dniach zadzwoniłem co z tym Dellem odpowiedział, że przeprasza i już wysyła - i tak wysyła do tej pory - sprawa z kwietnia i maja tego roku.

Uwierzyłeś tak komuś obcemu na słowo? No to raczej na Twoim miejscu bym nie liczył na pozytywne zakończenie tej sprawy. Ewidentnie Twój błąd.

« Odpowiedź #169 dnia: Październik 19, 2008, 14:56:15 »
Trochę nowości.
Użytkownik SiB ten co nas trochę oszukał jutro ma sprawę w sądzie.
Doprowadziłem do tego co zamierzałem, nie popuszczam złodziejom.

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
« Odpowiedź #170 dnia: Październik 19, 2008, 22:07:17 »
Gratuluję wytrwałości i powodzenia  :ok: ....dobij gada...trzymam kciuki  :ok: walcz o swoje..

« Odpowiedź #171 dnia: Październik 30, 2008, 17:21:33 »
WITAM  :D :D :D :D :D :D :D :D
Dziś dostałe odpis wyroku - "SiB" wisi mi 840 złotych. Za parę dni ( niech się uprawomocni) idę do komornika - niech walczy o moje.

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
  • Sprzęt: Nokia Lumia 630
« Odpowiedź #172 dnia: Październik 30, 2008, 17:27:36 »
no to gratuluje :ok:

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #173 dnia: Październik 30, 2008, 18:26:36 »
niezle  :ok:

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
« Odpowiedź #174 dnia: Październik 30, 2008, 19:36:39 »
GRATULUJĘ :ok: :ok: :ok: dostał coś jeszcze od Temidy?

« Odpowiedź #175 dnia: Październik 30, 2008, 19:48:13 »
Tego niestety nie wiem w moim odpisie jest tylko że ma mi oddać  800 złociszy za sprzęt, 40 złociszy za koszty sądowe i że wyrok ma natychmiastową wykonalność.

*

olmeca

« Odpowiedź #176 dnia: Październik 31, 2008, 11:34:01 »
Gratuluje wyroku teraz czekamy na pomyslna wiadomosc o egzekucji calej naleznosci. Opcjonalnie mozesz ja sprzedac dalej za 5-10% wartosci

« Odpowiedź #177 dnia: Październik 31, 2008, 19:59:49 »
Witam
Mam chyba ostatnio dobre dni. Na pewno tu pisałem iż oszwabił mnie jeszcze jeden gościu na 150 zł. Sprawę prokurator zawiesił bo im podejrzany gdzieś się zawieruszył  :grin: Dzisiaj dostałem pisemko z prokuratury że przywracają bieg sprawy o wyłudzenie pieniędzy, bo zlokalizowali gościa. No i tu to śmieszne - zginął im z widoku bo wsadzili go do pierdla a teraz cudownie znaleźli. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

*

Offline macholl

• 274
  • woojek mierzej, elo.
    • Moje zdjęcia
  • Sprzęt: Mio168, x51v, Samsung i600
« Odpowiedź #178 dnia: Listopad 01, 2008, 02:47:45 »
kumulacja! :D
Ciesze sie ze chcociaz dwóch oszustów zapłaci za robienie ludzi w konia  :ok:
Wizard -> p526 -> hx4700 -> Universal -> x51v :)
do tego mio168, i600 :)

Regulamin - potrzebna zgoda administracji

« Odpowiedź #179 dnia: Styczeń 18, 2009, 00:00:48 »
panowie to lepsze niż niejeden thriller  :E

Też kiedyś naciąłem się na allegro. Koleś miał 100 pozytywów. Podał adres dane, kontaktował się przez telefon. Wpłaciłem 8oo zł. czekałem 2 tygodnie. W  międzyczasie dzwoniłem do niego, nie odbierał. zdarzały się przebłyski odbierania przez różne osoby, kobietę, mężczyznę. każda twierdziła ze jest ciocią/wujkiem/dziadkiem/psem/świnką morską itd. osoby z którą dokonywałem transakcję. Poszedłem na policję a oni zapytali czy policja rozwiązuje takie sprawy? byli cholernie ździwieni! (paranoja!!!!) Zadzwoniłem ostatecznie i powiedziałem że wiem gdzie mieszka i jak mnie zdenerwuje....

Kasa przyszła następnego dnia pod południe. cała. a smsem przeprosiny, ale COŚ MU WYPADŁO....

Niemniej jednak nie zbaczając za bardzo z tematu - Skuter38 i jak finał? co z 2 kolesiem??