UWAGA OSZUST!!!!!!

• 194 Odpowiedzi
  • 35255 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
Odp: UWAGA OSZUST!!!!!!
« Odpowiedź #90 dnia: Grudzień 06, 2007, 22:08:18 »
co do karty - może jest włożona do palmtopa  :E
....dobre :smile: ..tak na marginesie ..rozmawiałem telefonicznie z skuter38 któremu ten cwaniaczek pod pretekstem zamiany ukradł MDA szkoda że jego sprawa nie znalazła chociaż takiego finału jak w przypadku tego Mio .... z mojej strony zaoferowałem mu wszelką pomoc łącznie z ewentualnym złożeniem zeznań na Policji bo jak by nie było to ten cwaniaczek łapał wszystkich na ten PDA...aha... numery specjalnie podałem by było jasne że nie jest to jakieś dziobane....bo chyba bym go  :mad:  
 skuter38 postaram się jutro rano podejść do tej nieszczesnej firmy która to dostarczyła i ustalę kto to nadał bo człowiek z inPost który to otwierał razem ze mną wywalił papier z opakowania paczki..sprawdzę kto to nadał...i zadzwonię
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2007, 22:12:53 wysłana przez januszjur »

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #91 dnia: Grudzień 07, 2007, 09:22:26 »
Mysle ze i tak powinienes zglosic to na policje bo jak by nie bylo to nie otrzymales w 100% tego za co zaplaciles

niestety ale to zmienia z lekka kwalifikacje czynu .... mnie to kiedys wytlumaczyli panowie z posterunku przy opaczewskiej  :S
co nie zmienia faktu iz nalezy byc upartym i dalej obstawac przy swoim, wydruk z dyskusji na forum .... moglby pomoc

*

Offline narqotic

• 1852
  • Sprzęt: Samsung i780
« Odpowiedź #92 dnia: Grudzień 07, 2007, 09:34:17 »
Zawsze pozostaje jeszcze prawo do rezygnacji z zakupu dokonanego na odległość.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #93 dnia: Grudzień 07, 2007, 09:35:45 »
Zawsze pozostaje jeszcze prawo do rezygnacji z zakupu dokonanego na odległość.

Jeśli sprzedający nie był sprzedwcą (tzn. nie prowadzi działalności handlowej), to o ile pamiętam - nie może.

*

Offline narqotic

• 1852
« Odpowiedź #94 dnia: Grudzień 07, 2007, 09:41:22 »
Ale transakcja została zawarta poprzez allegro, więc była to typowa umowa kupna/sprzedaży.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #95 dnia: Grudzień 07, 2007, 09:49:22 »
Ale transakcja została zawarta poprzez allegro, więc była to typowa umowa kupna/sprzedaży.

I co z tego? Przepis stanowi : konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłąnie oświadczenia przed jego upływem."

konsument a nie kupujący, a umowa musi być zawarta poza lokalem przedsiębiorstwa.
Przepisy tej ustawy (o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny) nia mają zastosowania do sprzedaży przez "nie przedsiębiorcę".

*

Offline narqotic

• 1852
« Odpowiedź #96 dnia: Grudzień 07, 2007, 09:59:48 »
No to pozostaje tylko regulamin allegro, który mówi o tym co należy zrobić w przypadku gdy towar nie jest zgodny z opisem aukcji.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #97 dnia: Grudzień 07, 2007, 17:38:03 »
No to pozostaje tylko regulamin allegro, który mówi o tym co należy zrobić w przypadku gdy towar nie jest zgodny z opisem aukcji.

no i wlasnie dlatego .... panowie z opaczewskiej powiedzieli ... inna kwalifikacja i cywilne dochodzenie roznic a nie karne

*

Offline gkrz

• 41
  • Sprzęt: FS C550
« Odpowiedź #98 dnia: Grudzień 20, 2007, 08:33:12 »
Sprawa zawisla?? Widze ze "prawnie" nic sie nie wskóra. Mam nadzieje ze gosc nie odpuscil i nie pisze o sprawie bo wzial ja w swoje rece :ok: Mam nadzieje ze "zakonczyl" sprawe po swojej mysli. Pozdrawiam.

« Odpowiedź #99 dnia: Grudzień 22, 2007, 22:22:26 »
Nie tak szybko - tzn sprawa nie zakończy się tak szybko, choć Panowie w niebieskich mundurkach pracują nad tym. Parę dni temu dzwonili do mnie i chcieli troszkę dodatkowych informacji odnośnie tego oszusta. O nim też mi coś powiedzieli ale nie będę tego pisał bo on ponoć przegląda to forum.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #100 dnia: Grudzień 23, 2007, 10:12:57 »
A mi kilka dni temu złodzieje wyczyścili konto (debet karty kredytowej)  na 1700 zł. w necie posługując się danymi z karty   :( Nie wiem skąd wzięli moje dane?? Mam nadzieję, że w banku  uznają reklamację. Niezły prezent mi zrobili na święta.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #101 dnia: Grudzień 23, 2007, 10:39:34 »
a) gdzieś płaciłeś kartą i ci skopiowali kartę (nakładki w bankomatach, etc.)
b) klepałeś przez neta z trojanem/keyloggerem/innym świństwem na kompie

innych możliwości nie widzę

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #102 dnia: Grudzień 23, 2007, 10:45:28 »
a) gdzieś płaciłeś kartą i ci skopiowali kartę (nakładki w bankomatach, etc.)
b) klepałeś przez neta z trojanem/keyloggerem/innym świństwem na kompie

innych możliwości nie widzę
Odpowiedź a raczej odpada bo ja tylko płacę tą kartą w sklepie, nie korzystam z bankomatu.
Raczej b chociaż używam antywirusa, firewalla i raczej uważam na to co robię. Poza tym korzystam z komputera domowego jak i firmowego do dokonywania płatności (już kilka lat) i to nie jedną kartą a zniknęły pieniądze tylko z tej jednej karty (mam nadzieję bo nie mam podglądu transakcji z drugiej ale mogę jeszcze nią płacić więc coś zostało).
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #103 dnia: Grudzień 23, 2007, 13:34:32 »
do zakupów przez net nie trzeba fizycznie kopiować karty, wystarczy spisać z niej dane właściciela i numer

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #104 dnia: Grudzień 23, 2007, 13:48:06 »
Panowie nie wcinajcie do tematu historii z nim nie związanych ..co ma kradzież debetu do oszustwa związanego z zakupem telefonu... :-|

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #105 dnia: Styczeń 16, 2008, 21:41:14 »
Dzisiaj zgłosił się do mnie aspirant....... z Policji w Oświęcimi i poprosił o zeznania w sprawie W/W ..jestem umówiony na zeznania ,...tak czy siak nie daruję zgodnie z obietnicami z pierwszego postu ...mimo że u mnie sprawa jako tako została załatwiona to i tak osoba ta zasługuje na wymiar sprawiedliwości ...ze wzgledu na skuter38a i pozostałych których oszukał!!!!!! Nie cierpię oszustów !!!!!!!!!
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2008, 21:43:58 wysłana przez januszjur »

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #106 dnia: Styczeń 16, 2008, 21:50:32 »
Dzisiaj zgłosił się do mnie aspirant....... z Policji w Oświęcimi i poprosił o zeznania w sprawie W/W ..jestem umówiony na zeznania ,...tak czy siak nie daruję zgodnie z obietnicami z pierwszego postu ...mimo że u mnie sprawa jako tako została załatwiona to i tak osoba ta zasługuje na wymiar sprawiedliwości ...ze wzgledu na skuter38a i pozostałych których oszukał!!!!!! Nie cierpię oszustów !!!!!!!!!

hmmm, to ile (czasu) trwalo od chwili zgloszenia na policji do pojawienia sie aspiranta ?

« Odpowiedź #107 dnia: Styczeń 17, 2008, 20:05:40 »
No witam ponownie - to teraz można troszkę napisać.
Sprawa była zgłoszona na początku grudnia - tylko że na pomorzu wiec troszkę to musiało potrwać zanim zostało przekazane do Oświęcimia.
Ja dostałem już z Oświęcimia info listowne iż omawiany tu człowieczek ma wszczęte postępowanie w myśl art 286 § 1 K.K.
Wiecie co doszedłem do fajnych przemyśleń - uważam iż serwis www.nasza-klasa.pl to fajna rzecz - WIEM JAK ON WYGLĄDA, WIEM KTO MNIE WALNAL W ROGI .
Sprawę opiszę jak bedzie sie rozwijać. Dzięki janszjur że chcesz pomóc.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2008, 20:16:23 wysłana przez skuter38 »

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #108 dnia: Styczeń 17, 2008, 20:11:53 »
uważam iż serwis www.nasza-klasa.pl to fajna rzecz
bardzo fajna
sorry za OT
i powodzenia

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #109 dnia: Styczeń 18, 2008, 03:16:06 »
uważam iż serwis www.nasza-klasa.pl to fajna rzecz
bardzo fajna

o ile z podstawowki duzo osob sie znalazlo, to z liceum .... de facto nikt, dobrze ze znajomych z LO sam spotykam dosyc czesto bo pomyslalbym ze wogole najgorsze LO w kraju  :E
generalnie uklad i zarzadznie serwisem do bani, zero kontroli .. kazada szkola powyzej podstawowej .... moze byc milion razy i nie ma zadnej interwencji  :grin:
Napisane: Styczeń 18, 2008, 03:08:21
Sprawa była zgłoszona na początku grudnia - tylko że na pomorzu wiec troszkę to musiało potrwać zanim zostało przekazane do Oświęcimia.
Ja dostałem już z Oświęcimia info listowne iż omawiany tu człowieczek ma wszczęte postępowanie w myśl art 286 § 1 K.K.

dziekuje za informacje ....

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #110 dnia: Styczeń 18, 2008, 07:00:17 »
generalnie uklad i zarzadznie serwisem do bani, zero kontroli .. kazada szkola powyzej podstawowej .... moze byc milion razy i nie ma zadnej interwencji
niestety racja

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #111 dnia: Styczeń 19, 2008, 09:09:24 »
Wczoraj miałem kolejny telefon już od miejscowych policjantów ..... jestem umówiony na wtorek ..musze tylko wydrukować całość korespondencji z tym czymś...dam znać jak będzie po..

« Odpowiedź #112 dnia: Styczeń 19, 2008, 20:08:07 »
Ja jak poszedłem zgłosić sprawę na policję, to miałem chyba z pół ryzy wydruków. Pani która przyjmowała zgłoszenie miała tylko jedno pytanie jak już wszystko przejrzała - "czy te materiały są uzyskane drogą legalną ?" A była tam wszystko od rozmów z GG, maili do numerów IP tego gościa a nawet nazwiska admina jego sieci. Policjantka miała stwierdzenie że nadaję się na śledczego.  :D

*

Offline RybA™

• Ekspert Dell
  • 920
  • The Chosen One
    • Moje Portfolio
  • Sprzęt: Samsung S4, Dell Axim x50v & x51v, Nexus 7" 2012
« Odpowiedź #113 dnia: Styczeń 19, 2008, 23:12:34 »
Policja zawsze tak reaguje, gdy chcesz im za bardzo pomóc:)
Ten kto walczy z potworami winien uważać by nie stać się jednym z nich
Fryderyk Nietzsche.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #114 dnia: Styczeń 19, 2008, 23:47:27 »
Policja zawsze tak reaguje, gdy chcesz im za bardzo pomóc:)

im ? przeciez pomaga sobie .... oni gross rzeczy nie znajda lub nie bedzie im sie chcialo szukac, to tylko we wlasnym interesie im sie takie rzeczy nosi jesli juz .... i przy okazji wyrecza sie ich z ich roboty

« Odpowiedź #115 dnia: Styczeń 23, 2008, 21:09:35 »
janszjur i jak po spotkaniu z władzą ??

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #116 dnia: Styczeń 23, 2008, 21:11:31 »
Nie przeżył zderzenia z polską rzeczywistością  :E

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #117 dnia: Styczeń 24, 2008, 00:22:35 »
janszjur i jak po spotkaniu z władzą ??
spotkanie dopiero dziś....mam cała dokumentację wydrukowaną...wczoraj musiałem pilnie stawić się w pracy..dam znać po powrocie ... i nie zapomniałem

« Odpowiedź #118 dnia: Styczeń 29, 2008, 16:40:05 »
januszjur i jak spotkanie ?

« Odpowiedź #119 dnia: Luty 08, 2008, 23:01:07 »
Miałem dzisiaj kontakt telefoniczny z Panem który prowadzi sprawę kradzieży. W końcu przesłuchali podejrzanego i co dziwne przyznał sie do odebrania paczki. A do mnie słał maile iż nie odbiera przesyłki bo coś tam coś tam. No to już chyba zaczyna być  z górki ( chyba).