Myślę także że twierdzenie "da się zrobić poszukaj na forum" są mało pomocne , większość osób łącznie ze mną odpowiedzi na pytania szuka na forum zanim założy wątek czy zada pytanie
A skąd to wiesz, że większość najpierw szuka?
Stwierdzenie, że "coś było już na forum" jest jak najbardziej pomocne bo oznacza, że jest szansa znaleźć to czego się szuka a nie błądzi się w niepewności. A skoro ktoś zakłada wątek na temat, który był już omawiany oznacza tylko to, że powinien mocniej starać się w szukaniu. Bo oczywiście, łatwiej jest dostać gotowy link do rozwiązania problemu, ale chcąc być fair powinno się taki link znaleźć kosztem własnego wysiłku a nie innych forumowiczów.
Wybacz, niemniej nie zgadzam się z Tobą. Wyszukiwarka tego konkretnie forum jest kiepska.
W standardowym wyszukiwaniu w zasadzie nie znajduje NIC. Dopiero po rozwinięciu opcji, masz szansę znaleźć cokolwiek. Co więcej szukanie czegoś na forum jest sporym wyzwaniem i często kiedy szukam konkretów do zapytania nie znajduję NIC.
Jeśli mi bardzo zależy, to otwieram wszystkie tematy i kolejno przeglądam te, które potencjalnie wydają się odnosić do mojego zapytania. Jednakże większość użytkowników jest na zdecydowanie niższym poziomie zaawansowania niż ten, którego oczekuję więc 95% wyszukiwania to śmieci, które nic nie wnoszą.
Stąd uważam, że nie masz racji, ja gdy pytam o coś, a robię to niezwykle rzadko, potrzebuję konkretnej odpowiedzi, która być może gdzieś już padła, a przeszukiwanie (powyżej podaną metodą) całego forum, zajmuje często wiele godzin i nic nie daje.
Czasem, ktoś znalazł odpowiedź bo pytanie było ważne również dla niego i ma link do interesującej pytającego strony. Po co więc wyważać otwarte drzwi?
Uważam, że pisanie innemu forumowiczowi, że jest nie fair, bo pyta zamiast poszukać -jest właśnie nie fair! Lepiej nie odpisywać wcale, niż udzielać połajanek, bo nikt ich nie lubi, a Tobie i innym wręcz nie wypada ich udzielać.
To oczywiście moje zdanie, nie musisz się do niego w żaden sposób odnosić, stosować jak i wykorzystywać do życia na tym lub innym forum.
Pozdrawiam
Jarek