zmiana/przypisanie/przypisywanie/mapowanie klawiszy

• 30 Odpowiedzi
  • 9616 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zmiana/przypisanie/przypisywanie/mapowanie klawiszy
« dnia: Październik 30, 2008, 21:14:51 »
Witam,

Potrzebuje *lekkiego* programu do przypisywania klawiszy sprzetowych.
Konkretnie rzecz biorac potrzebuje pod zieloną sluchawkę przypisać coś innego niż
w standardzie ...

Super by było gdyby można ustawić, że klawisz sprzetowy zmienia funkcjonalnosc w module telefonicznym. Tzn. poza modulem dziala jak przycisk zamykania, a w module telefonicznym jak normalna zielona sluchawka.

Odp: zmiana/przypisanie/przypisywanie/mapowanie klawiszy
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 30, 2008, 21:24:31 »
nie przypiszesz niczego do zielonej słuchawki....
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 30, 2008, 22:35:40 »
Oj chyba się mylisz .... Nie dam sobie palcy uciac, ale kiedys dawno temu chyba mialem jakis prrogram co to potrafil, ale to byl wiekszy kombajn i dlatego go nie uzywalem ... Choc z drugiej strony, nie jestem pewien, czy to na mojej Motce A925 nie bylo, a ona pod innym systemem chodzi (symbian UIQ)

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 30, 2008, 22:46:22 »
Przepraszam że się dołączam ale czy jest jakiś program do przypisania funkcji do przycisków inny niż standardowy tzn. chciałbym przypisać funkcje do przycisków volume (powiedzmy nie jeden klik ale dłuższe przytrzymanie) i do słuchawki zielonej, czerwonej)  ???

Dzięki za odpowiedź

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 30, 2008, 22:59:24 »
Przepraszam że się dołączam ale czy jest jakiś program do przypisania funkcji do przycisków inny niż standardowy tzn. chciałbym przypisać funkcje do przycisków volume (powiedzmy nie jeden klik ale dłuższe przytrzymanie) i do słuchawki zielonej, czerwonej)  ???

Dzięki za odpowiedź

jest. a co do sluchawki to czytaj ze zrozumieniem, dwa posty wczesniej masz "nie przypiszesz niczego do zielonej słuchawki...."
a co do mapowania klawiszy,
bylo na forum, poszukaj :)

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 30, 2008, 23:07:02 »
Wejdz w programy/ustawienia/przyciski.

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 30, 2008, 23:08:54 »
Wejdz w programy/ustawienia/przyciski.

"ale czy jest jakiś program do przypisania funkcji do przycisków inny niż standardowy"  :)

*

Offline turzol

• **
  • 149
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 31, 2008, 09:43:06 »

I tu się mylisz

Za pomocą softu AEB Button Plus podmapujesz pod zieloną słuchawkę i nie tylko
http://ae.inc.ru/aebplus.php
i900DXIA2 by Taril

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 31, 2008, 09:47:15 »
Jednak mnie pamięć nie myliła ... Zresztą naprawdę nie rozumiem dlaczego niektórzy tak kategorycznie stwierdzają, że czegoś się *nie da* zrobić...

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 31, 2008, 10:03:09 »

Dzięki za odpowiedź

jest. a co do sluchawki to czytaj ze zrozumieniem, dwa posty wczesniej masz "nie przypiszesz niczego do zielonej słuchawki...."
a co do mapowania klawiszy,
bylo na forum, poszukaj :)

Dokładnie zgadzam się z kolegą, jedna osoba twierdzi że się nie da więc trzeba przyjąć że się nie da. Nie uznaje takiego podejścia. Wydaje mi się że po to jest forum żeby wysłuchać opinii wiekszej ilości osób niż jednego "eksperta"
Myślę także że twierdzenie "da się zrobić poszukaj na forum" są mało pomocne , większość osób łącznie ze mną odpowiedzi na pytania  szuka na forum zanim założy wątek czy zada pytanie

Pozdrawiam

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 31, 2008, 10:56:10 »
Myślę także że twierdzenie "da się zrobić poszukaj na forum" są mało pomocne , większość osób łącznie ze mną odpowiedzi na pytania  szuka na forum zanim założy wątek czy zada pytanie

A skąd to wiesz, że większość najpierw szuka?

Stwierdzenie, że "coś było już na forum" jest jak najbardziej pomocne bo oznacza, że jest szansa znaleźć to czego się szuka a nie błądzi się w niepewności. A skoro ktoś zakłada wątek na temat, który był już omawiany oznacza tylko to, że powinien mocniej starać się w szukaniu. Bo oczywiście, łatwiej jest dostać gotowy link do rozwiązania problemu, ale chcąc być fair powinno się taki link znaleźć kosztem własnego wysiłku a nie innych forumowiczów.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline FREEz

• *
  • 63
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 31, 2008, 11:06:51 »
Wątek z podpowiedziami które być może ci pomogą znajduje się w tym linku http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=110103.0

W końcu forum jest po to by sobie nawzajem pomagać .

Czyż nie k..l..m..n ?  :mrgreen:

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 31, 2008, 11:13:56 »
W końcu forum jest po to by sobie nawzajem pomagać .

Czyż nie k..l..m..n ?  :mrgreen:

Jestem tego samego zdania, pod warunkiem, że pomoc ta nie sprowadza się tylko do podawania leniuchom na tacy gotowych rozwiązań :)

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 31, 2008, 16:11:32 »

I tu się mylisz

Ten program nie działa na Omni...

*

Offline scarab

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Magic, i900
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 31, 2008, 16:57:08 »

I tu się mylisz

Ten program nie działa na Omni...
U mnie działał

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 31, 2008, 20:11:29 »
działa  wysmienicie... 

bardzo fajna funkcja kryje sie pod  nazwa " status telefonu" oraz "status pamieci"

wyswietli nam informacje  o czasie pracy pda oraz o stanie bateri w punktach %  oblicza czas pracy na bateri  i wogole fajna sprawa.. ustawilem ta opcje pod zieloną sluchawka aby zobaczyc czy faktycznie mozna ja zmapowac.. i oczywiscie 100% sukcesu :)
pod jednym klawiszem mozna przypisac 4 funkcje rewelacja.
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2008, 20:18:40 wysłana przez javman »
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 04, 2009, 09:52:16 »

A skąd to wiesz, że większość najpierw szuka?

Stwierdzenie, że "coś było już na forum" jest jak najbardziej pomocne bo oznacza, że jest szansa znaleźć to czego się szuka a nie błądzi się w niepewności. A skoro ktoś zakłada wątek na temat, który był już omawiany oznacza tylko to, że powinien mocniej starać się w szukaniu. Bo oczywiście, łatwiej jest dostać gotowy link do rozwiązania problemu, ale chcąc być fair powinno się taki link znaleźć kosztem własnego wysiłku a nie innych forumowiczów.

Wybacz, niemniej nie zgadzam się z Tobą. Wyszukiwarka tego konkretnie forum jest kiepska.
W standardowym wyszukiwaniu w zasadzie nie znajduje NIC. Dopiero po rozwinięciu opcji, masz szansę znaleźć cokolwiek. Co więcej szukanie czegoś na forum jest sporym wyzwaniem i często kiedy szukam konkretów do zapytania nie znajduję NIC.

Jeśli mi bardzo zależy, to otwieram wszystkie tematy i kolejno przeglądam te, które potencjalnie wydają się odnosić do mojego zapytania. Jednakże większość użytkowników jest na zdecydowanie niższym poziomie zaawansowania niż ten, którego oczekuję więc 95% wyszukiwania to śmieci, które nic nie wnoszą.

Stąd uważam, że nie masz racji, ja gdy pytam o coś, a robię to niezwykle rzadko, potrzebuję konkretnej odpowiedzi, która być może gdzieś już padła, a przeszukiwanie (powyżej podaną metodą) całego forum, zajmuje często wiele godzin i nic nie daje.
Czasem, ktoś znalazł odpowiedź bo pytanie było ważne również dla niego i ma link do interesującej pytającego strony. Po co więc wyważać otwarte drzwi?

Uważam, że pisanie innemu forumowiczowi, że jest nie fair, bo pyta zamiast poszukać -jest właśnie nie fair! Lepiej nie odpisywać wcale, niż udzielać połajanek, bo nikt ich nie lubi, a Tobie i innym wręcz nie wypada ich udzielać.

To oczywiście moje zdanie, nie musisz się do niego w żaden sposób odnosić, stosować jak i wykorzystywać do życia na tym lub innym forum.

Pozdrawiam
Jarek

*

Offline Konradetek

• 18
  • Sprzęt: Omnia, MIO A701, Eten X 650,MDA Compact
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 11, 2009, 10:25:08 »
Witam. Szukałem na forum, ale jakoś bezowocnie. Czy istnieje możliwość przypisania do klawisza połączenia jakiegos innego dialer oprocz samsungowego bądź windowsowego. Zastanawiam sie nad programem PhoneEx, ale denerwująca jest tam sytuacja,że po zaznaczeniu autostartu, po resecie, przez chwile zamiast dolnej belki na ekranie today widać kawalek PhoneEx. Po przypisaniu do "zielonej słuchawki" Phonex by się teoretycznie włączał dopiero poproszony.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 11, 2009, 17:22:48 »
wykorzystaj do tego program AE Button Plus 2.6.5

*

Offline Mateunio

• 429
  • BMW E34 Driver
  • Sprzęt: SGS III 20GB
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 20, 2009, 20:02:57 »
Witam!
Chcialbym zmienic klawisz wybudzania. Zeby nie wybudzalo sie "byle czym" tylko tym klawiszem z boku urzadzenia. Standardowo klwisz ten sluzy do menu. chodzi mi raczej o zmiane w rejestrze niz dodatkowy progrmam. Bardzo mi zalezy na dlugim czasie pracy baterrii, dlatego chodzi i zmiane w rejestrze konkretnie
Pozdrawiam goraco.

Ma ktos Jakis Pomysl?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2009, 09:11:00 wysłana przez Mateunio »
Tylny naped jest jak sex. Po co jechac na recznym, jak mozna dac w piz*e

*

Offline jasfasola

• *
  • 50
  • Sprzęt: MDA PRO UNIVERSAL
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 24, 2009, 14:49:27 »
Witam
Chciałem przypisać do zielonej słuchawki program iconect, ale na wykazie klawiszy nie ma zielonej słuchawki!
Pewnie nie wiem jak ją dodać do tej listy - proszę o pomoc.
Pozdrawiam

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 26, 2009, 00:37:47 »
Ja mam wersję 2.6.6.1 i jest na liście zielona słuchawka, używasz najbardziej aktualnej wersji programu?

Możesz zawsze spróbować dodać przycisk przez Menu -> Dodaj przycisk i kliknąć zieloną słuchawkę.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 26, 2009, 00:45:53 »
tego raczej nie zmienisz bo chyba jest przypisane sprzetowo a nie programowo.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 26, 2009, 14:01:08 »
Nie wiem jak w Omni, ale w moim urządzeniu zmapowanie do zielonej i czerwonej słuchawki różnych zdarzeń przez AEB działa, warto więc spróbować.

*

Offline LARES

• 30
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 06, 2010, 19:41:32 »
Czołem!

Może zaraz zostanę przeciągnięty pod kilem, ale spróbuję...

Czy można jakoś przyporządkować wciśnięcie tego klawisza między słuchawkami do jakiejś akcji/aplikacji?

Szukałem, próbowałem, ale nie znalazłem niczego co by działało...

Chodzi mi o to, żeby np. po wciśnięciu tego klawisza rozwijało się menu windows (start, czy jak to tam zwał...), żebym mógł tym klawiszem (skonfigurowałem go jako "nawigacja 4-kierunkowa") wybrać aplikację, czy ustawienia, uruchomić program nie dotykając ekranu.

Jest na to jakiś sposób?

Pozdrowienia

Mat

« Odpowiedź #25 dnia: Luty 07, 2010, 12:30:10 »
"Ae Buttons" ten prog pozwala dowolnie mapować przyciski
Hermes>Tytan>Omnia>Omnia 2>HD2

*

Offline Piotr6

• 12
  • Sprzęt: HD2; ROM 3.14.479.2 (04666) WWE; Radio 2.15.50.14
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 07, 2010, 18:52:52 »
1. Program Hbuton też pozwala na dowolne mapowanie klawiszy na Omni, łącznie z zieloną i czerwoną słuchawką.
2. Wszystkowiedzące osoby piszące na forum teksty: "było na forum", "popieram" itp., zaśmiecają forum i czynią je nieczytelnym dla innych użytkowników. Nabijają sobie przy okazji ilość postów.
3. Szukajka jest beznadziejna i wymaga specjalnego kursu obsługi. Dopiero wtedy wyciśnie się z niej sensowne połączenie do interesującego nas tematu.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 07, 2010, 19:05:03 »
akurat w tym dziale szukajce  nie mozna zarzucic  felernego działania bo specjalnie nadaje tematom nazwy  najprosciej okreslajace problem, i uzywajac slów kluczowych, czyli jesli wpiszesz mapowanie znajdzie ci ten wątek bez  problemu.. bardziej lenistwo nowych userow powoduje zasmiecanie forum, jak tylko widze duble scalam a  nie  usuwam wiec  niestety nie ma co na forum zwalac... to nie google ze wpiszesz byle jak i masz 10000000 wynikow :)
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2010, 19:07:03 wysłana przez javman »

*

Offline LARES

• 30
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 07, 2010, 22:16:44 »
Hej!

1. Program Hbuton też pozwala na dowolne mapowanie klawiszy na Omni, łącznie z zieloną i czerwoną słuchawką.

Ściągnąłem, zainstalowałem. Albo jestem jakiś niedorozwinięty, albo na Omni i900 nie da się zamapować tym programikiem innych klawiszy, niż tylko te, które da się normalnie mapować w Omni - od "menu głównego" i od aparatu.
Mylę się?

Z tego co wyczytałem na stronie programu AE Button Plus, jest on shareware. Wersję próbną można testować 14 dni.

Ktoś potwierdzi, że na Omni wogóle da się czymkolwiek zamapować inne przyciski, niż te przewidziane w systemie?

Są w rejestrze 4 wpisy w kluczu HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Shell\Keys\. Można tam dopisać kolejny wpis, zmienić nazwę i w konfiguracji klawiszy w kontrol panelu pojawia się kolejna pozycja. Co z tego, kiedy nie ma ona wpływu na żaden klawisz Dodałem i testowałem pozycję o nazwie 40C8. Standardowe pozycje to wpisy o nazwach 40C1...40C4.
Może któreś inne odpowiadają jednak za jakieś klawisze?

Narazie Menu Start przypisałem poprostu do krótkiego naciśnięcia klawisza "Menu główne" i tyle...

EDIT:
Właśnie sprawdziłem - AE Button Plus daje radę zamapować środkowy przycisk między słuchawkami (tam on się chyba nazywa "klawisz OK", czy jakoś tak). Czerwona i zielona słuchawka, przyciski głośności tez są na liście do konfiguracji - nie sprawdzałem. Narazie zostanę przy moim rozwiązaniu ("menu główne" samsunga i tak mnie wkurzało ;) ).

Mat
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2010, 22:57:55 wysłana przez LARES »

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 08, 2010, 13:32:54 »
ae button ++ moze zmapowac kazdy klawisz ktory masz w omni i do tego pod jeden klawisz moze przypisac az 4 funkcje, jedno, 2, 3 klik lub przytrzymanie  o ile dobrze pamietam :) w tym watku juz jest wszystko opisane.

moze twoja metoda  nie dziala bo zle adresy guzikom przypisujesz ? zobacz w aeb+ jaki adres ma zielona sluchawka bo chyba sie da  w  nim podgladnąć podczas wciskania... a jak nie da sie to jakis inny programik do mapowania mial taka opcje.