Nie zgadzam sie z Twoja teza ze trzeba przerabiac oryginalny kabel Omni. Przeciez ten kabel ktory ma z drugiej strony USB, laduje sie z kompa. A wiec sie da.
Trzeba poszukac na zagranicznych forach.
No cóż... Masz prawo się nie zgadzać.
Ja nawet przecież nie piszę, że trzeba przerabiać _oryginalny_ kabel z omni. Piszę tylko, że trzeba skonstruować odpowiedni, bo w handlu takiego nie spotkałem.
Nadal podtrzymuję, że kabek DANYCH z omni nie pójdzie, jeśli bez przeróbek podepnie się go do ładowarki uniwersalnej USB. Do tego nie trzeba czytać zagranicznych forów, tylko przyjrzeć się wtyczkom ładowarki i kabla danych.
Wszyscy jestecie w błędzie - NIESTETY :/
Kupiłem ladowarkę samochodową do L760/G600. Po pewnym czasie rozleciala mi się wtyczka więc kokladnie widziałem, że są tylko 2 piny i 2 przewody (niestety nie pamietam teraz które). Ostatnio odciałem kabel od tej ładowarki, z drugiej strony zakończyłem złączem USB i podpinam go do wszystkiego co ma USB (komputer, ladowarka samochodowa USB, ładowarka sieciowa USB). Wszystko działa i się ładuje. Postarm się policzyć piny i podać na którym jest masa a na którym zasilanie.
Błądzić jest rzeczą ludzką - ale żeby tak od razu wszyscy?

Przewody są pewno tylko dwa. Ja w ładowarce ściennej od omni mam 4 piny - prawdopodobnie zwarte po dwa, żeby tymi maleństwami nie płynął cały prąd ładowania, tylko jego połowa.
Sam piszesz, że obciąłeś kabel od ładowarki ściennej - przeczytaj mój poprzedni post ze zrozumieniem, to przekonasz się, że nie różnimy się w poglądach

Zaprawiłeś odpowiednio kabel od ładowarki ściennej, tak, by na piny TEGO kabla podawał napięcie ze standardowej wtyczki usb na drugim końcu kabla - takie połączenie będzie działać - na pewno z uniwersalną ładowarką USB.
Tak przygotowany kabel działa również (jak sam piszesz) po podpięciu do kompa. Może się jednak okazać, że jeśli omnia zechce pociągnąć prąd większy niż 500mA z gniazda USB komputera, a to nie będzie zabezpieczone przed przeciążeniem (Omnia przecież myśli, że jest podpięta do ściany, a ładowarka ścienna ma opis 5V, 0,7A), to możesz przy złych układach spalić port USB w kompie.
Nadal twierdzę, że kabel danych podpięty do uniwerslanej ładowarki nie zadziała.
Pozdrowienia
Mat