Zewnętrzna bateria o dużej pojemności do Omni?

• 60 Odpowiedzi
  • 12365 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Odp: Zewnętrzna bateria o dużej pojemności do Omni?
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 27, 2009, 03:57:03 »
No raczej nie bedzie ladowania Omnia jest w grupie urzadzen ktorych dotyczy zastrzezenie :
" nie są
 kompatybilne z
ładowarką
PSD-5400 MC:

Urządzenie do
rozpoczęcia
procesu
ładowania wymaga
 nawiązania
komunikacji z
ładowarką lub
podania
dodatkowego
sygnału na styku
 numer 4.

Urządzenie, po podaniu przez ładowarkę napięcia na styki 1 (VCC) i 5 (GND) licząc od lewej strony (zgodnie ze specyfikacją portu mini USB) nie podejmują automatycznie procesu ładowania.
Próba ładowania tych urządzeń przez gniazdo portu USB może doprowadzić do uszkodzenia urządzenia lub/i ładowarki.
 Próba podłączenia urządzeń nie spełniających powyższych warunków jest wykonywana tylko na wyłączną odpowiedzialność osoby wykonującej podłączenie i nie może być podstawą do jakichkolwiek roszczen."

« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 27, 2009, 13:16:48 »
No raczej nie bedzie ladowania Omnia jest w grupie urzadzen ktorych dotyczy zastrzezenie :
" nie są
 kompatybilne z
ładowarką
PSD-5400 MC:

Urządzenie do
rozpoczęcia
procesu
ładowania wymaga
 nawiązania
komunikacji z
ładowarką lub
podania
dodatkowego
sygnału na styku
 numer 4.

Urządzenie, po podaniu przez ładowarkę napięcia na styki 1 (VCC) i 5 (GND) licząc od lewej strony (zgodnie ze specyfikacją portu mini USB) nie podejmują automatycznie procesu ładowania.
Próba ładowania tych urządzeń przez gniazdo portu USB może doprowadzić do uszkodzenia urządzenia lub/i ładowarki.
 Próba podłączenia urządzeń nie spełniających powyższych warunków jest wykonywana tylko na wyłączną odpowiedzialność osoby wykonującej podłączenie i nie może być podstawą do jakichkolwiek roszczen."

eee a gdzie to pisze? ja to widze przy motoroli.. a nizej jest wtyczka i pisze ze pasuje do omni i tego juz tam nie ma?

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 27, 2009, 13:48:45 »
btw, na ebayu widziałem powiększone baterie tak zwane "z wystającą dupą". Całkiem nie drogie. Jak omnia mi na standardowej bateri przy godzinie rozmow dziennie i okolo 30smsow  trzyma 3-5 dni (w zaleznosci od wifi, czasem 15 minut gpsu jak trzerba gdzies dojechac) to bateria z dużą dupą trzymała by minimum tydzień ;)
REGULAMIN !!

*

Offline LARES

• 30
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 28, 2009, 01:21:13 »
" nie są
 kompatybilne z
ładowarką
PSD-5400 MC"

Moim skromnym powinna ładować.
Tutaj: http://www.pulsardevices.com/download/pl/kompatybilnosc_psd5400mc.pdf
piszą, że odpowiedni kabel to kabel o kodzie W_Sa_3.

Z tego co widzę na fotce, to ma piny dokładnie tam, gdzie ładowarka ścienna do omni, więc nie powinien chcieć gadać z nią (wymieniać dane, inicjalizować, czy inne sprośności wyczyniać), bo i ładowarka ścienna tego raczej nie robi ;)

Rozwiązanie eleganckie, acz nieco drogawe. Chociaż pojemność całkiem niczego sobie - 5400mAh.

No i wymiary: 106 x 40 x 24 [mm] i waga: 147 [g]... Czegoś takiego chyba sam nie skonstruuję ;)

Pozdrowienia

Mat

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 28, 2009, 07:10:37 »
Pytanie podstawowe :Czy komus udalo sie zasilic z zewnetrznego zrodla Omnie przy pomocy:
- uniwersalnej ladowarki z wyjsciem USB
- kabla USB dedykowanego do Omni.
Jesli tak, prosze o wskazanie modelu.

*

Offline LARES

• 30
« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 28, 2009, 16:26:45 »
Pytanie podstawowe :Czy komus udalo sie zasilic z zewnetrznego zrodla Omnie przy pomocy:

Pytanie rzeczywiście podstawowe, ale odpowiedź chyba raczej już znana.

Moim zdaniem bez przeróbek nie da się tego zrobić.

Kabel dedykowany do Omni (kabel danych USB) ma inne rozłożenie pinów, niż kabel w ładowarce ściennej (plus bodajże przychodzi w inne miejsce - na inne piny). Dodatkowo, zdaje się, trzeba podać napięcie +5V na co najmniej jeszcze jeden pin w gnieździe. Nie jestem pewien, czy przypadkiem nie trzeba podać jeszcze czegoś na piny danych. Tyle, że pozostałych (niby niepotrzebnych) pinów w tej wtyczce _wogóle_ nie ma.

Ładowarka ścienna jest dużo prostsza. Pewny nie jestem, ale wykorzystuje 4 piny - dwa skrajne z lewej i dwa skrajne z prawej (po dwa - parami na plus i minus) - wszystko. No i wtyczka ma też tylko te cztery piny - żadnych innych - czyli oszukać się tego za bardzo nie da.

Wynika z tego, że uniwersalna ładowarka - owszem, ale kabel spreparowany tak, żeby miał układ jak w kablu ładowarki ściennej z połączeniem odpowiednich pinów, bo kabel danych nie podejdzie.

Jeśli ktoś może podać źródło, gdzie byłyby do kupienia wtyczki samsungowskie ze wszystkimi pinami (a przynajmniej tymi czterema co w ładowarce ściennej), możnaby pomyśleć o polutowaniu odpowiedniego kabla USB--Samsung do ładowania z ładowarki uniwersalnej (tylko wtedy raczej nie powinniśmy się pomylić i wetknąć tego czegoś do kompa - nie analizowałem, czy jest jakieś zagrożenie, ale chyba lepiej nie ;) ).

Mat

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 29, 2009, 08:00:42 »
Nie zgadzam sie z Twoja teza ze trzeba przerabiac oryginalny kabel Omni. Przeciez ten kabel ktory ma z drugiej strony USB, laduje sie z kompa. A wiec sie da.
Trzeba poszukac na zagranicznych forach.

*

Offline tomsiw

• 271
    • Data Optics - Technologie Światłowodowe
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 29, 2009, 10:29:12 »
Wszyscy jestecie w błędzie - NIESTETY :/
Kupiłem ladowarkę samochodową do L760/G600. Po pewnym czasie rozleciala mi się wtyczka więc kokladnie widziałem, że są tylko 2 piny i 2 przewody (niestety nie pamietam teraz które). Ostatnio odciałem kabel od tej ładowarki, z drugiej strony zakończyłem złączem USB i podpinam go do wszystkiego co ma USB (komputer, ladowarka samochodowa USB, ładowarka sieciowa USB). Wszystko działa i się ładuje. Postarm się policzyć piny i podać na którym jest masa a na którym zasilanie.
Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC (KitKat 4.4.2)

*

Offline LARES

• 30
« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 29, 2009, 11:55:09 »
Nie zgadzam sie z Twoja teza ze trzeba przerabiac oryginalny kabel Omni. Przeciez ten kabel ktory ma z drugiej strony USB, laduje sie z kompa. A wiec sie da.
Trzeba poszukac na zagranicznych forach.

No cóż... Masz prawo się nie zgadzać.
Ja nawet przecież nie piszę, że trzeba przerabiać _oryginalny_ kabel z omni. Piszę tylko, że trzeba skonstruować odpowiedni, bo w handlu takiego nie spotkałem.

Nadal podtrzymuję, że kabek DANYCH z omni nie pójdzie, jeśli bez przeróbek podepnie się go do ładowarki uniwersalnej USB. Do tego nie trzeba czytać zagranicznych forów, tylko przyjrzeć się wtyczkom ładowarki i kabla danych.

Wszyscy jestecie w błędzie - NIESTETY :/
Kupiłem ladowarkę samochodową do L760/G600. Po pewnym czasie rozleciala mi się wtyczka więc kokladnie widziałem, że są tylko 2 piny i 2 przewody (niestety nie pamietam teraz które). Ostatnio odciałem kabel od tej ładowarki, z drugiej strony zakończyłem złączem USB i podpinam go do wszystkiego co ma USB (komputer, ladowarka samochodowa USB, ładowarka sieciowa USB). Wszystko działa i się ładuje. Postarm się policzyć piny i podać na którym jest masa a na którym zasilanie.

Błądzić jest rzeczą ludzką - ale żeby tak od razu wszyscy?  :terrified:

Przewody są pewno tylko dwa. Ja w ładowarce ściennej od omni mam 4 piny - prawdopodobnie zwarte po dwa, żeby tymi maleństwami nie płynął cały prąd ładowania, tylko jego połowa.
Sam piszesz, że obciąłeś kabel od ładowarki ściennej - przeczytaj mój poprzedni post ze zrozumieniem, to przekonasz się, że nie różnimy się w poglądach ;)
Zaprawiłeś odpowiednio kabel od ładowarki ściennej, tak, by na piny TEGO kabla podawał napięcie ze standardowej wtyczki usb na drugim końcu kabla - takie połączenie będzie działać - na pewno z uniwersalną ładowarką USB.

Tak przygotowany kabel działa również (jak sam piszesz) po podpięciu do kompa. Może się jednak okazać, że jeśli omnia zechce pociągnąć prąd większy niż 500mA z gniazda USB komputera, a to nie będzie zabezpieczone przed przeciążeniem (Omnia przecież myśli, że jest podpięta do ściany, a ładowarka ścienna ma opis 5V, 0,7A), to możesz przy złych układach spalić port USB w kompie.

Nadal twierdzę, że kabel danych podpięty do uniwerslanej ładowarki nie zadziała.

Pozdrowienia

Mat

*

Offline tomsiw

• 271
« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 29, 2009, 12:07:26 »
Dokładnie rozumiem, co napisałeś wcześniej.
Ja piszę, że nie potrzebne są 4 piny ani 3 piny. Wystrczą tylko 2 piny!

Co do podpinania takiego kabla do USB komputera. Tu spierać się nie będę ale u mnie działało bez problemów. Mam też dysk USB, który potrzebuje zasilania prądem 1mA i dlatego ma kabel zasilający wykonany w odpowiedni sposób (2 wtyki USB połączone równolegle). Ten dysk podpięty na jeden wtyk działa i porty w kompie się nie wypalają, więc nie czuję żadnej obawy o Omnię.

*

Offline LARES

• 30
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 29, 2009, 12:18:29 »
Dokładnie rozumiem, co napisałeś wcześniej.
Ja piszę, że nie potrzebne są 4 piny ani 3 piny. Wystrczą tylko 2 piny!

Co do podpinania takiego kabla do USB komputera. Tu spierać się nie będę ale u mnie działało bez problemów. Mam też dysk USB, który potrzebuje zasilania prądem 1mA i dlatego ma kabel zasilający wykonany w odpowiedni sposób (2 wtyki USB połączone równolegle). Ten dysk podpięty na jeden wtyk działa i porty w kompie się nie wypalają, więc nie czuję żadnej obawy o Omnię.

No to piszemy w zasadzie to samo, tylko trochę inaczej.

Zgadzam się, że 2 piny wystarczą. Piszę o ew. zagrożeniach. Ze swoim sprzętem możesz robić co ci się żywnie podoba, ale lepiej, żeby inni wiedzieli o potencjalnych zagrożeniach. O tych staram się pisać ja. U ciebie działa - super. Ja nie będę próbował, póki nie dorwę albo zepsutej ładowarki ściennej do omni (obcinam kabel i mam), albo wtyczki do omni z odpowiednimi, lub wszystkimi pinami. Wtedy mogę zacząć eksperymenty na moim sprzęcie ;).

Poza tym mam wrażenie, że nie rozróżniasz między kablem _danych_, a kablem od ładowarki. One mają zupełnie inną konstrukcję wewnętrzną.
Twój przerobiony kabel obcięty ze starej ładowarki ściennej działa też z kompem, ale kabel danych z twoją uniwersalną ładowarką nie zadziała.

Nie spotkałem jeszcze dysku zewnętrznego, który by ciągnął 1mA... Chciałeś napisać 1A? Wtedy rzeczywiście potrzebowałby dwóch portów USB (zwykły port USB wg specyfikacji może dać 500mA prądu). Mówisz, że podpinasz do jednego i nic złego się nie dzieje? Nie wiem dlaczego, ale SUPER. Ja bym tam nie ryzykował - mój sprzęt potrzebny mi jest do pracy ;)

Pozdrowienia

Mat

*

Offline tomsiw

• 271
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 29, 2009, 12:31:17 »
Kable oczywiście rozróżniam i zdaję sobie sprawę z różnych konstrukcji.
Wiem jak i z czym działa kabel danych a z czym nie działa.
Wydaje mi się, że warto kupić odpowiednią ładowarkę samochodową, która kosztuje ok 2 zł na allegro i w ten sposób zyskać rozbieralną wtyczkę (z 2 pinami) oraz kreconym kabelkiem. Wystarczy odciąć od strony ładowarki i zarobić USB a potem do woli używać z czym się chce.
Na moim przykladzie oraz 3 innych Omniach w naszej firmie widać, że wszystko działa i nie ma obawy o sprzęt.
Wydaje mi się, że to cenna uwaga.

Co do dysku, to oczywiscie masz rację ;-) miałem na mysli 1A.

*

Offline LARES

• 30
« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 29, 2009, 12:35:40 »
Na moim przykladzie oraz 3 innych Omniach w naszej firmie widać, że wszystko działa i nie ma obawy o sprzęt.
Wydaje mi się, że to cenna uwaga.

Co do dysku, to oczywiscie masz rację ;-) miałem na mysli 1A.

Uwaga cenna, szczególnie, że sprawdzona na więcej niż jednej omni i pewnie więcej niż jednym komputerze.

Musze się tym ładowarkom przyjrzeć ;)

Dzięki

Mat

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 29, 2009, 23:16:24 »
Ja robilem probe z standardowym kablem "danych" , podlaczajac do wtyku USB tylko plus i minus z zewnetrznego zasilacza > 0,5A oraz akumulatorow 4xAA. W obu przypadkach nie dziala. Wracajac do watku o zasilaczu z Allegro ktory podaje standardowe napiecie na 2 piny gniazda usb, tez dzialac pewnie nie bedzie. Chyba ze  wtyk do gniazda Omni bedzie mial inne skrosowanie. I tego sadze nalezy szukac na zagranicznych forach. Ale jesli to takie proste to dlaczego brak jest takich kabli ?

*

Offline tomsiw

• 271
« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 30, 2009, 08:18:38 »
Kabel danych to zupełnie inna historia. Tam zasilanie powadane jest na inne piny.
Jeśli nie wierzysz, to kup za 2 zł ładowarkę samochodową na allegro.

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #45 dnia: Kwiecień 02, 2009, 06:17:23 »
Powtarzam jeszcze raz :Dlaczego brak jest kabli USB -  wtyk OMNII do zasilaczy uniwersalnych ?

*

Offline syrjusz

• **
  • 222
« Odpowiedź #46 dnia: Kwiecień 05, 2009, 20:33:00 »

« Odpowiedź #47 dnia: Kwiecień 05, 2009, 21:24:06 »

Próbowałem podpiąć oryginalny kabel USB od Omni pod uniwersalną ładowarkę z wyjściem USB. Efekt jest taki, że Omnia nie widziała w ogóle ładowarki i nie było ładowania...

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #48 dnia: Kwiecień 05, 2009, 22:41:14 »
A co myslicie o tym. Ktos testowal z omnia ? :)
http://allegro.pl/item585789327_hit_ladowarka_bateryjna_9_wymiennych_wtykow.html

Pozdr
Omnia jest wymieniona. Chyba warto sprobowac chocby dla wtyków
 :)

« Odpowiedź #49 dnia: Kwiecień 06, 2009, 00:35:48 »
A może warto spojrzeć na tą stronę.

http://www.mobilefun.co.uk/cat/i900-Omnia-Batteries.htm

pozdrawiam Piotr

*

Offline elku87

• **
  • 171
  • LUMIA 800
  • Sprzęt: Nokia LUMIA 800
« Odpowiedź #50 dnia: Kwiecień 06, 2009, 09:46:53 »
http://www.mobilefun.co.uk/product/17644.htm moze takie cos ? wziete z jakiegos watku na tym forum ;)

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
  • Sprzęt: Smart devices: Casio Cassiopeia A11 > NEC Mobile Pro 780 > Nokia 9110i > Handspring + modół GPS Samsung Omnia, HTC Universal, Samsung i780 (żony)
« Odpowiedź #51 dnia: Kwiecień 18, 2009, 09:26:06 »
Znalazłem wczoraj na Alledrogo coś takiego nie wiem jak sie sparawdza ale bateria jest na pewno więkrza od standardowej

http://www.allegro.pl/item606347841_samsung_i900_omnia_1800mah_lit_ion_2x_moc.html

*

Offline MaŁy_RaDeK

• *
  • 98
    • Forum Avensis
  • Sprzęt: SGS2 ICS
« Odpowiedź #52 dnia: Kwiecień 19, 2009, 12:15:12 »
Może coś takiego dałoby radę ?

Bateria uniwersalna Just Mobile PP-07
to idealne rozwiązanie dla dostarczenia 'w terenie' zasilania dla takich urządzeń jak: aparaty cyfrowe, telefony komórkowe, odtwarzacze MP3/MP4, PDA, konsole do gier i inne mające złącze USB B mini typu Canon służące do zasilania / ładowania.
Podstawowe cechy:
# bateria Li-ion o pojemności 2200 mAh,
# zasilanie na wejściu (mini USB) : 5VDC, 500mA,
# zasilanie na wyjściu (USB A) : 5VDC, 1000mA,
# trzy diody sygnalizujące stan naładowania baterii,
# włącznik/wyłącznik,
# gniazdo USB A żeńskie do podłączenia ładowanego / zasilanego urządzenia,
# gniazdo USB B mini Canon - do ładowania baterii,
# w komplecie dwufunkcyjny kabel USB A męski - B mini Canon męski - do ładowania / zasilania urządzenia oraz do ładowania samej baterii poprzez gniazdo USB w komputerze,
# wymiary: 70mm x 36mm x 22mm,
# waga: 75g.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2009, 12:18:42 wysłana przez MaŁy_RaDeK »

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
  • Sprzęt: Smart devices: Casio Cassiopeia A11 > NEC Mobile Pro 780 > Nokia 9110i > Handspring + modół GPS Samsung Omnia, HTC Universal, Samsung i780 (żony)
« Odpowiedź #53 dnia: Kwiecień 19, 2009, 12:39:14 »
Dobra dobra ładne urządzenie do zasilania ale żeby z tego podładować omnię musisz miec przerobiony kabel do ładowania inaczej nieda rady.

*

Offline tomsiw

• 271
« Odpowiedź #54 dnia: Kwiecień 19, 2009, 17:52:38 »
Gdzie to cudo można kupić?
Przerobienie kabla to akurat najmniejszy i najtańszy problem...
Juz się na ten temat rozpisywałem.

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
« Odpowiedź #55 dnia: Kwiecień 19, 2009, 21:38:46 »
Skoro wiesz jak zrobic kabel to podpowiem że takie cudo jak z linku powyżej można było znaleźć w dziale akcesoriów do PDA na alledrogo, albo w akcesoriach do telefonów komórkowych. Powiem tylko ze ceny byl ponad 100 PLN. Skoro potrafisz przerobić kabel to polecam mój sposób czyli ladowarka na paluszki od jakiegos starego PDA (ja mam od dell axim X50) za kilkanascie PLN oraz przedlużacz USB (w celu zamiany kabla dedykowanego do PDA na gniazdo USB) a jeżeli używasz tylko Omni to od razu kabel od ladowarki.

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #56 dnia: Kwiecień 21, 2009, 19:14:59 »
Koledzy tak sie zastanawiam po co ta dyskusja? To czysto teoretyczne rozwazania wg. mnie w stylu ///wykonalismy kawal dobrej nikomu niepotrzebnej roboty/// Omnia naladowana do zielonej diody wytrzymuje w zaleznosci od uzytkowania 3-5 dni. Ladowarki samochodowe latwo dostepne i tanie. A dostepnosc gniazdka z napieciem 250V kazdy z nas ma....

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
« Odpowiedź #57 dnia: Kwiecień 21, 2009, 19:39:05 »
Koledzy tak sie zastanawiam po co ta dyskusja? To czysto teoretyczne rozwazania wg. mnie w stylu ///wykonalismy kawal dobrej nikomu niepotrzebnej roboty/// Omnia naladowana do zielonej diody wytrzymuje w zaleznosci od uzytkowania 3-5 dni. Ladowarki samochodowe latwo dostepne i tanie. A dostepnosc gniazdka z napieciem 250V kazdy z nas ma....

nie zupełnie na poczatku wątku jest dokladnie opisane dlaczego prowadzimy tą dyskusję. Potrzeba nawigacji używać cały dzień bez dostępu do zewnetrznych źródeł prądu  :wink:

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #58 dnia: Kwiecień 21, 2009, 19:57:14 »

nie zupełnie na poczatku wątku jest dokladnie opisane dlaczego prowadzimy tą dyskusję. Potrzeba nawigacji używać cały dzień bez dostępu do zewnetrznych źródeł prądu  :wink:
Masz racje, jest opisane po co ta dyskusja - nie przeczytalem, ale dalej sadze jak  wyzej napisalem.
W takim razie serdecznie pozdrawiam i juz mnie nie ma w tym temacie.

« Odpowiedź #59 dnia: Wrzesień 13, 2009, 12:52:43 »
Witam,
Ja również potrzebowałem dodatkowej, dużej, zewnętrznej baterii do Omnii (nocne spływy kajakowe, wspinaczka górska a już za chwilę narty w alpach) i rozwiązałem sprawę tak jak to widać na załączonym zdjęciu. W skład zestawu wchodzi uniwersalny pojemnik (1,5 PN) na cztery akumulatory AAA oraz kabelek z kupionej na alledrogo ładowarki do omni (4 PLN). Wszystko chodzi  :ok: