Zewnętrzna bateria o dużej pojemności do Omni?

• 60 Odpowiedzi
  • 12364 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline LARES

• 30
Zewnętrzna bateria o dużej pojemności do Omni?
« dnia: Marzec 14, 2009, 22:32:15 »
Czołem!

W lecie pewnie będę musiał wraz z Omnią (uruchomioną, z uruchomionym GPSem i bluetoothem, obsługującą co najmniej jeden aktywny program) wytrzymać bez przerwy od 5 do 10 godzin.

Na jednej pojemności baterii Omnia raczej nie da rady (o mnie nie mówię - też mogę nie dać :D ).

Zastanawiam się, czy istnieje coś takiego jak zewnętrzna bateria do Omni - taka o pojemności, no nie wiem 5Ah?

Są takie do alarmów na przykład - kwestia kompatybilności napięć, kabla, wtyczki do Omni...

Ktoś słyszał? Ktoś wie?

Pozdrowienia

Mat

*

Offline sp4xkp

• 356
  • Sprzęt: GT-i8000
Odp: Zewnętrzna bateria o dużej pojemności do Omni?
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 14, 2009, 22:44:19 »
Myślę, że jest to do zrobienia. Akumulator np. żelowy 6V, stabiler 3V + dioda prostownicza, która podwyższy napięcie na stabilizatorze o 0,7V, kabelek od ładowarki samochodowej. Albo prościej, akumulator żelowy 12V + ładowarka samochodowa. To wszystko do plecaka i w drogę  :ok:
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2009, 22:47:01 wysłana przez sp4xkp »
" Zrozum człowiecze drugiego, a i on ciebie zrozumie" Kazimierz Pawlak.

*

Offline LARES

• 30
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 14, 2009, 22:54:13 »
W sumie masz rację z tym 12V aku plus ładowarka samochodowa...
Zastanawiam się tylko jaką to może mieć sprawność...

Muszę się rozejrzeć za takimi akumulatorami. Jak takie się ładuje? No bo nie podpina się pod 220V :D Ładowarka jakaś musi być, no nie?

Mat

*

Offline sp4xkp

• 356
  • Sprzęt: GT-i8000
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 15, 2009, 06:48:45 »
Takie akumulatory są stosowane np. w UPS do komputerów stacjonarnych. Można je chyba ładować za pomocą zwykłego prostownika. Kiedyś kumpel zrobił sobie podtrzymanie pamięci do radia samochodowego, zamontowanego w Starze, który miał po skończonej jeździe odłączany akumulator. I on cały czas działa.
" Zrozum człowiecze drugiego, a i on ciebie zrozumie" Kazimierz Pawlak.

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
  • Sprzęt: TT720, iPhone
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 15, 2009, 11:34:43 »
Albo aku żelowe używane w centralkach alarmowych, małe, lekkie, wielkość zależna od pojemności
i wytrzymałości zarazem, lub mały aku żelowy motocyklowy na 12v, też mały, też lekki, nieco droższy,
ale za to omnia na nim pojedzie tydzień, a może nawet więcej ze spokojem, używany jako ładowarka.

:)
TT Go720 + WE & CE 8.50 <<>> iPhone 3Gs 16GB + TT 1.4.1 W&CE8.50

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 16, 2009, 22:39:34 »
Ja mam temat opatentowany od roku zarowno na PDA jak i teraz na Omnii
A zdarzalo mi sie juz 12h lazic z GPSem wlaczonym.

Wystarczy, ze kupisz 3 dodatkowe baterie i masz zapasu energii na jakies 12h (minimum 3h na baterii w lecie. Mi w zimie teraz dzialala ze 3.5h z wlaczonym GPSem i podswietleniem non-stop)
Oczywiscie bateria tuz po ladowaniu przed wycieczka! A zapasowe do plecaka.

Ja znalazlem zamienniki na "wolumenie" za 30zl, tak ze mam trzy baterie w cenie ponizej jednej oryginalki. Oczywiscie nie podzialaja pewnie dlugo, ale narazie trzymaja OK.

Odpusc sobie ladowarke typu "ladowarka USB z jednego paluszka AA" ja takie cudo testowalem pelen dobrych nadziei, ale niestety Omnia sie bardzo szybko przestaje ladowac z takiego wynalazku.

Jest jeszcze latarka "dynamo" z niby mozliwoscia ladowania telefonu (ile sie namachasz tyle naladujesz). Wydaje sie dobre na totalnie tragiczne polozenie (srodek lasu, zmrok, a Ty wlasnie uslyszales piekna melodie automatycznego wylaczenia phona ;)   Jednak nie testowalem tego wynalazku. Narazie wystarczaja mi trzy batki.

Pozdrawiam,
Marcin

ps. Nie wiem jak Ty, ale dla mnie noszenie kazdego dodatkowego kilograma na dluzszej wycieczce nie jest dobre. A zelowki do lekkich i "gestych" akumulatorow nie naleza. Lepiej przeznacz sobie te mase na wlasne "baterie": batoniki, lub picie

*

Offline LARES

• 30
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 17, 2009, 22:03:54 »
ps. Nie wiem jak Ty, ale dla mnie noszenie kazdego dodatkowego kilograma na dluzszej wycieczce nie jest dobre. A zelowki do lekkich i "gestych" akumulatorow nie naleza. Lepiej przeznacz sobie te mase na wlasne "baterie": batoniki, lub picie

No właśnie... kilogramy są niedobre, ale i mieszanie bateiami nie jest dobre.

To już powiem do czego to potrzebuję - mamy zamiar z kumplami pojechać w Niemczech na rolkach 100 albo 200 km (w jednym kawałku  :ohreally: ).

Sam przyznasz, że przekładanie baterii w Omni podczas jazdy na rolkach z niemałą prędkością nie jest tym, co tygryski lubią najbardziej.

Potrzebuję rozwiązanie lekkie, typu włącz i zapomnij... Ma pracować około 10 do 11 godzin.

Nie bardzo wiem jaki ma pobór Omnia, kiedy ma wyłączony całkowicie ekran, włączonego GPSa (i jednocześnie oczywiście telefon), pracuje bluetooth przekazujący dźwięk od czasu do czasu - muszę to potestować. Raczej bez baterii na sterydach 10 godzin nie pociągnie.

Myślałem o lipolach - są lekkie i pojemne, ale za to ładowanie jest upierdliwe.

No i oczywiście jakaś przetwornica ładująca z tego Omnię. Jest taki wątek na tym forum - całkiem nieźle wygląda.

Najlepsze byłoby wogóle podpięcie się do wewnętrznej baterii równolegle z dodatkową, ale wyprowadzanie kabli z Omni mi się nie podoba.

Nie słyszałem o rozwiązaniu, które umożliwiałoby za pomocą gniazda Omni dołączyć zewnętrzną baterią tak, żeby Omnia zobaczyła wbudowaną i tę dodatkową jako jedną dużą baterię, a to byłoby chyba najlepsze rozwiązanie. Unika się strat na ładowarce...

Pomysł z dodatkowymi bateriami raczej odpada - trzeba by się zatrzymywać, nie wiem jak mi zareaguje mój program do obsługi GPSu przy odłączeniu zasilania, a tu chodzi o ciągłe zliczanie kilometrów, prędkość średnią i takie tam...

Trzeba, panie, jakoś sprytniej ;)

Pozdrawiam

Mat

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 18, 2009, 00:02:23 »
nie rozumiem dyskusji ja mam Omnię  na sofcie sahj5 i przy automapie włączonej trzyma mi około 8h wiec po co aż 3 baterie nie lepiej poszukać softu z jeszcze lepszymi mapami  baterii niż sahj5??

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 18, 2009, 06:07:28 »
na sofcie sahj5 i przy automapie włączonej trzyma mi około 8h wiec po co aż 3 baterie nie lepiej poszukać softu z jeszcze lepszymi mapami  baterii niż sahj5??

To chyba jakis ewenement, bo mi trzyma jakies 2,5 godziny :|

*

Offline Graf

• *
  • 67
  • Sprzęt: TG01
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 18, 2009, 14:58:30 »
A najprościej można wykorzystać ładowarkę na paluszki z czterema ogniwami przez kabel USB. Nie testowałem na Omni ale z powodzeniem działało na MDA. Korzystałem z aku.
MDA I, MDA III, OMNIA, TG01

*

Offline LARES

• 30
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 18, 2009, 17:44:27 »
A najprościej można wykorzystać ładowarkę na paluszki z czterema ogniwami przez kabel USB. Nie testowałem na Omni ale z powodzeniem działało na MDA. Korzystałem z aku.

Teoretycznie można by taką ładowarkę rozbebeszyć, zostawić elektronikę, a podpiąć dużo pojemniejsze źródło prądu o podobnym lub identycznym napięciu - trzeba się temu przyjrzeć :D

Nie wiem ile toto może kosztować, ale drogie pewno nie jest.

Mat
Napisane: Marzec 18, 2009, 17:36:58
nie rozumiem dyskusji ja mam Omnię  na sofcie sahj5 i przy automapie włączonej trzyma mi około 8h wiec po co aż 3 baterie nie lepiej poszukać softu z jeszcze lepszymi mapami  baterii niż sahj5??

No to szczęściarz z ciebie, że nie rozumiesz... Mam omnię na SAHJ3 i bateria idzie dość szybko, więc się obawiam, że 10 godzin nie wytrzyma - stąd cały temat - przecież nie dla zabawy  :-|

Swoją drogą dzięki za podpowiedź.

Mat

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 19, 2009, 15:55:23 »
no ja bym użył standardowego kabelka USB i jako źródło ładowania użył 4 lub 8 bateri alkaicznych lub lepszych (dobra bateria alkaiczna ma pojemność nawet do 2300 mAh) połączył szeregowo 4 baterie co w sumie dało by pojemność około 9000 mAh i napięcie 6V (przy dwóch zestawach połączonych 18000mAh) i do tego stabilizator 5V (standardowe napięcie na USB) przynajmniej 1A - bo ładowarki dają prąd do 0,7A i podłączył by to wszystko do standardowego kabelka usb - poprzez przerobioną przedłużkę USB (do dostania w każdym sklepie) sprawdzając które przewody odpowiadają za zasilanie lub też poprzez odcięty kabelek od jakieś ładowarki  tylko trzeba uważać na polaryzacje bo omnia nie toleruje odwrotnie podłączonego zasilania

*

Offline adam.broda

• 12
  • Prawie ja.
  • Sprzęt: SGH-i900 Omnia 8+8GB
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 19, 2009, 20:13:34 »
...połączył szeregowo 4 baterie co w sumie dało by pojemność około 9000 mAh i napięcie 6V...
Coś ci się kolego pokręciło. Szeregowe łączenie zwiększa tylko napięcie (4x1,5V=6V / 2300mAh), natomiast równoległe zwiększa prąd czyli pośrednio pojemność układu (4x2300mAh=9600mAh / 1,5V).
Tak mnie uczyli w zamierzchłych czasach w "Elektryku".
Kto pyta ten błądzi. I kwita. (S. J. Lec)

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 19, 2009, 22:01:49 »
Oczywiscie adam.broda ma racje. Od siebie dodam ze Omnia nie dziala na zewnetrznych uniwersalnych ladowarkach ktore maja gniazdo USB i aktywne 2 piny +  i -. Chyba ze sie komus udalo, to niech sie pochwali.

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 19, 2009, 23:04:07 »
Najbardziej efektywne ogniwa to zwykle Lipole.
Mozna kupic duzy pakiet o duzej pojemnosci i napieciu, a nastepnie zdobyc, lub zrobic przetwornice na 5V do ladowania przez USB.
Problemem jest dziadoskie zlacze w Omnii, ktore na tych rolkach najpewniej wyrwiesz, a wczesniej 20 razy rozlaczysz.

Masa pakietow o ktorych mowie, wykorzystywana jest w modelarstwie, jako wydajne zrodlo pradu, np:

http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p2103,pakiet-lipol-2100-11-1v-belt-cp-e-sky-ek1-0187

Pozdrawiam,
Marcin

ps. Mozesz kupic tez jedno ogniwo, ktore ma dokladnie takie napiecie jak bateria w Omnii (tyle ze jest bez elektroniki w srodku, ale za to ma duza pojemnosc), tylko ze bedziesz musial
kabelkami dolutowac je bezposrednio do pinow od baterii i licho wie czy uda sie oszukac omnie na baterii bez wewnetrznej elektroniki.

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 20, 2009, 08:10:03 »
...połączył szeregowo 4 baterie co w sumie dało by pojemność około 9000 mAh i napięcie 6V...
Coś ci się kolego pokręciło. Szeregowe łączenie zwiększa tylko napięcie (4x1,5V=6V / 2300mAh), natomiast równoległe zwiększa prąd czyli pośrednio pojemność układu (4x2300mAh=9600mAh / 1,5V).
Tak mnie uczyli w zamierzchłych czasach w "Elektryku".

no masz rację że się pokiciakło ale to po paru godzinach jazdy siadłem sobie i pisałem tą wiadomość :)
oczywiście ale i tak 2 takie zestawy to ponad 3 razy więcej niż orginalna bateria w telefonie także w ten sposób łącząc kilka zestawów osiągnie się cel - ale jak pisałem są też bardziej pojemne typy baterii lub/i o odpowiednim napięcu

*

Offline $ROGAL$

• **
  • 117
  • Sprzęt: Nexus 6p, Xiaomi RN4x
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 20, 2009, 11:38:16 »
To już powiem do czego to potrzebuję - mamy zamiar z kumplami pojechać w Niemczech na rolkach 100 albo 200 km (w jednym kawałku  :ohreally: ).
Skoro bedziesz smigal na rolkach to sila rzeczy nawet nie bedziesz mial jak korzystac z nawigacji. Tylko od czasu do czasu lookniesz sobie na ekran, tak? W takim ukladzie polecam zewnetrzny GPS na BT (moj Pentagram Pathfinder wytrzymuje 12h, a znajdziesz i sporo lepsze). Omniacz powinien spokojnie wytrzymac wtedy :]

*

Offline LARES

• 30
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 21, 2009, 00:40:44 »
Skoro bedziesz smigal na rolkach to sila rzeczy nawet nie bedziesz mial jak korzystac z nawigacji. Tylko od czasu do czasu lookniesz sobie na ekran, tak? W takim ukladzie polecam zewnetrzny GPS na BT (moj Pentagram Pathfinder wytrzymuje 12h, a znajdziesz i sporo lepsze). Omniacz powinien spokojnie wytrzymac wtedy :]

Tak między Bogiem a prawdą, to w ogóle nie mam zamiaru lookać na nawigację. Ekran będzie wyłączony, a program do nawigacji będzie obsługiwał GPSa i przez bluetootha podawał głosem na słuchawkę odpowiednie parametry. Nie mam pojęcia, czy Omnia w takich warunkach przetrwa 10 godzin... Kierując się tym, że przy normalnej pracy wytrzymuje dzień, najwyżej dwa (bez stałej obsługi GPSa i bluetootha), mam obawy, że nie da rady - stąd całe zamieszanie...

Mówisz, że zewnętrzny GPS po BT pociągnie mniej z baterii niż wewnętrzny GPS?

Najbardziej efektywne ogniwa to zwykle Lipole.
No myślałem o lipolach - lekkie i pojemne, tylko ładowarki dość specyficzne.

Mozna kupic duzy pakiet o duzej pojemnosci i napieciu, a nastepnie zdobyc, lub zrobic przetwornice na 5V do ladowania przez USB.
I o tym myślałem - nawet na tym forum jest fajny wątek o takim ustrojstwie. Zastanawiałem się nad użyciem ładowarki bateryjnej (takiej na paluszki) i przerobienie jej, żeby ciągnęła prąd np. z zestawu lipoli, albo jakiegoś innego większego akumulatora. Kwestia na jakich kościach takie coś jest zrobione i czy z innymi napięciami (jakimi?) da sobie radę.

Problemem jest dziadoskie zlacze w Omnii, ktore na tych rolkach najpewniej wyrwiesz, a wczesniej 20 razy rozlaczysz.
No i to rzeczywiście jest problem. Myślałem o ładowarce z wyjściem USB i podłączeniu do tego zwykłego kabla USB od Omni - tylko nie wiadomo, czy to pójdzie...

ps. Mozesz kupic tez jedno ogniwo, ktore ma dokladnie takie napiecie jak bateria w Omnii (tyle ze jest bez elektroniki w srodku, ale za to ma duza pojemnosc), tylko ze bedziesz musial
kabelkami dolutowac je bezposrednio do pinow od baterii i licho wie czy uda sie oszukac omnie na baterii bez wewnetrznej elektroniki.

Nieee, no, grzebanie w bebechach Omni raczej odpada. Jest na gwarancji i takie eksperymenty mnie nie kręcą ;) Za dużo można skopać.

Pozdrówka

Mat

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 21, 2009, 12:43:16 »
zostawiając włączoną automapę i wygaszając/blokując urządzenie AM działa nadal. Na telefonie ktory normlanie działa okolo 48, spokojnie GPS pracował 8h, testowane na nartach. Po 8h pozostało jeszcze 50% baterii.

*

Offline LARES

• 30
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 21, 2009, 14:21:19 »
zostawiając włączoną automapę i wygaszając/blokując urządzenie AM działa nadal. Na telefonie ktory normlanie działa okolo 48, spokojnie GPS pracował 8h, testowane na nartach. Po 8h pozostało jeszcze 50% baterii.

No będę musiał porobić testy. Nie wiem, czy rozładowanie baterii od 100% do 80% jest równe rozładowaniu od 40% do 20%.
Z dotychczasowych obserwacji wynika, że nie bardzo... Jakoś od 40 do 20% bateria rozładowuje się szybciej - chyba, że to moje subiektywne wrażenie...

Mat

« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 21, 2009, 14:36:56 »
Polecałbym PowerCube.10Ah
Regulamin -warn

*

Offline LARES

• 30
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 21, 2009, 22:24:39 »
Polecałbym PowerCube.10Ah

Wiesz, że to waży 4 kg??

Trochę dużo jak na 100 km na rolkach ;)

Mat

PS. No ale w tym kierunku można iść.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 21, 2009, 22:42:09 »
Nie wiem skad bierzecie te dane. Mi tam Omnia rozladowala sie po 2,5 godziny ciaglej nawigacji z wlaczonym ekranem. Testowalem z zewnetrznym modulem GPS bluetooth i wynik byl jakies pol godziny lepszy. Jakos nie jestem w stanie uwierzyc w 8 godzin nawigacji :)

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 22, 2009, 20:39:50 »
Nie wiem skad bierzecie te dane. Mi tam Omnia rozladowala sie po 2,5 godziny ciaglej nawigacji z wlaczonym ekranem. Testowalem z zewnetrznym modulem GPS bluetooth i wynik byl jakies pol godziny lepszy. Jakos nie jestem w stanie uwierzyc w 8 godzin nawigacji :)

przy wylaczonym ekranie mozna 8 godzin nawigowac tyle ze wowczas tylko Ci gada, a zeby sobie popatrzec to trzeba ja "pstryknac" :) .. testowane na automapie 5.3
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
  • Sprzęt: Smart devices: Casio Cassiopeia A11 > NEC Mobile Pro 780 > Nokia 9110i > Handspring + modół GPS Samsung Omnia, HTC Universal, Samsung i780 (żony)
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 22, 2009, 22:04:38 »
Osobiscie do awaryjnego zasilania omni używam ładowarki USB (awaryjnej na 4 paluszki) oraz przerobionego kabla (kupilem na aledrogo nie oryginalną ladowarke i pozyskalem kabel). Zestaw 4 aku 2300 mAh potrafi calkowicie rozładowaną omnie podładowac do 2-3 kresek (w zależności od warunków ładowania).
Myślę że jeżeliby połączyć zestaw z 8 lub 12 akumulatorków, oraz podlączyc ładowarkę do naladowanej całkowicie OMNI prąd potrzebny do doladowywania/podtrzymania bateri wewnedtrznej byłby mniejszy i długość użytkowania leprza.
Uniwersalna ladowarke USB mozna zrobić samemu jeżeli nie z koszyczkow na baterie i pólprzewodnikow to kupić za kilkanaście PLN taką ładowarke na alledrogo od jakiegos malopopularnego PDA (np dell axim) i wymienić kabelek. Koszt mały mozna sprawdzić

« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 23, 2009, 22:05:22 »
ja dopiero co wróciłem z nart - omnia ładowana przez noc włączona rano o ok 9.00 - wyłączona o ok 16.00 włączona automapa z wyłączonym ekranem zablokowana schowana do kieszeni - bateria na koniec dnia 40%.
faktem jest że nie był bluetooth włączony - ale był włączony telefon - może pomyśl by wyłączyć moduł telefonu.

*

Offline montrala

• **
  • 111
  • Strzelam bo lubie
  • Sprzęt: N560, i600, i900, HD2
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 24, 2009, 01:49:22 »
Wylaczenie modulu telefonu w Omnii wylacza rowniez GPS. To chyba nie zadziala. ale przestawienie telefonu na GSM zamiast automatycznie GSM/3G na pewno mocno oszczedzi baterie.
Pozdrawiam,
                              Montrala

« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 25, 2009, 11:07:19 »

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
  • Sprzęt: Smart devices: Casio Cassiopeia A11 > NEC Mobile Pro 780 > Nokia 9110i > Handspring + modół GPS Samsung Omnia, HTC Universal, Samsung i780 (żony)
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 25, 2009, 13:14:12 »
Wydaje mi sie ze z tym kablem nie zadziala bo do ladowania z usb i ladowarki sa inne piny we wtyczce uzywane

« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 26, 2009, 09:25:56 »
ale przeciez w opisie aukcji jest ze mozna dokupic tam 'wtyczke zgodna z samsung omnia' :ohreally:
http://www.allegro.pl/item594003884_przenosna_ladowarka_pulsar_devices_psd_5400_mc.html

pytanie tylko czy nie znaczy to że możesz sobie wtyczke wepchnąć ..i wejdzie.. ale ładować i tak nie będzie  :evil:

ale mysle ze mozna dopytac sprzedajacego..pewnie takich jaj by nie zrobil