Wyrównanie ekranu / Kalibracja - problemy i rozwiązania

• 40 Odpowiedzi
  • 38792 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wyrównanie ekranu / Kalibracja - problemy i rozwiązania
« dnia: Wrzesień 21, 2008, 00:19:41 »
Witam.
Ostatnio przedluzylem umowe w Plusie i wybralem sobie nowy telefonik mianowicie Omnie no i w 2 godzinki potem cos zpitolilem w ustawieniach przez co nie moge teraz nacisnac ani palcem ani rysikiem brzegow ekranu czyli np Gluwne Menu. Z tego co pamietam stalo sie yo po tym jak wszedlem w ustawienie ekranu i kalibracja ekranu potem rysikiem zaznaczylem krzyzyki no i po tym wlasnie ekran sie rozkalibrowal i nie moge nic zdzialac na telefonie czyli np. wejsc w opcje i zkalibrowac ekran. Bardzo bym prosil o jakas rade jak moge zresetowac te ustawienia. Chce jeszcze dodac ze reset, wyciaganie baterji nie pomaga.
Z gory dziekuje za wszelkie porady i wskazowki.

ps. Wiem ze mam pelno błedow ortograficznych za co przepraszam.
REGULAMIN

*

Offline chrzanek

• 21
  • Sprzęt: SGH-I900 Omnia
Odp: Wyrównanie ekranu / Kalibracja - problemy i rozwiązania
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 21, 2008, 00:29:10 »
Witaj,
a próbowałeś ponownie kalibrować ?
tzn - przycisk po prawej stronie obudowy u góry - wchodzisz do głównego menu ->Ustawienia->system->ekran->ekran->wyrównaj

Czy jest aż tak rozkalibrowany że się nie da ?
Wtedy już tylko hard reset.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 21, 2008, 00:45:02 »
No wlasnie chodzi o to ze nie moge jest tak rozkalibrowany ze te Glowne przyciski na dole i u gory ni moge przycisnac jakies pol centymetra od Ramek monitorka nie moge dosiegnac rysikiem :/. A jak zrobic Hard reset?? tylko nie mow mi ze rysikiem na lewo od Powera bo to nic nie daje sprawdzalem.
REGULAMIN

*

Offline chrzanek

• 21
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 21, 2008, 00:53:44 »
no ale przecież podałem Ci drogę jak się tam dostać bez skrajnych przycisków.

hard reset:

Turn off the device, hold the answer and end call keys, keep holding them as you power on the device again. You will have a screen, answer key to hard rest end key no. Hope that helps
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2008, 00:56:46 wysłana przez chrzanek »

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 21, 2008, 00:57:26 »
U mnie tym pod tym guzikiem jest Windows Live Messenger.
REGULAMIN

*

Offline chrzanek

• 21
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 21, 2008, 01:00:27 »
U mnie tym pod tym guzikiem jest Windows Live Messenger.

UPS a to nie wiedziałem :)
Ja mam tam skrót do menu głównego samsunga, tak było oryginalnie i mi pasuje więc nie ruszałem.
Więc pozostaje chyba hard reset, bo przez widgety nie da się wejść do ustawień systemowych.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 21, 2008, 01:12:33 »
Ale jak zrobic ten Hard reset?
 Mysle nad zainstalowaniem SAHH2 ale nie wiem czy to cos da i czy nie utrace gwarancji.
REGULAMIN

*

Offline chrzanek

• 21
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 21, 2008, 01:17:48 »
Pisałem kilka postów wyżej jak zrobić hard reset.

hard reset:

Turn off the device, hold the answer and end call keys, keep holding them as you power on the device again. You will have a screen, answer key to hard rest end key no. Hope that helps

Co do zmiany softu sam się nad tym zastanawiałem ale wersja którą ja posiadam z Plusa oznaczona jest symbolem SAHH6 czyli chyba nowsza, ale jeszcze bardzo mało informacji na temat wersji softów. Poza tym szkoda gwarancji, wolę nie ryzykować uwalenia telefonu w trakcie zmiany softu.

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 21, 2008, 01:24:52 »
OKi dalem rade Pomoglo DZIEKI WIELKIE :D:D Uchronilo mnie to przed utrata gwarancj jeszcze raz wielkie dzieki :D:D
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2008, 01:55:01 wysłana przez Dybolski »
REGULAMIN

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 15, 2009, 20:35:01 »
Zrobiłem hard reset z poziomu menu i omnia się odpala,wchodzi windows,wyskakuje kalibracja ekranu-kalibruję i koniec-znów kalibracja......dalej nie idzie
Romik sahj3......
Jak to rozpracować?

*

Offline elku87

• **
  • 171
  • LUMIA 800
  • Sprzęt: Nokia LUMIA 800
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 15, 2009, 20:50:49 »
hmmm mi tez tak czasmi sie dzieje  :E a ile razy juz kalibracje robiles ? ja robilem do oporu az wkoncu wskoczylo :P

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 15, 2009, 21:33:18 »
z 10-15 razy i nic.......

Pomogło...cierpliwości trzeba i walczyć do bólu...w końcu zaskoczył...Dzięki.
Temat do zamknięcia.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2009, 22:21:49 wysłana przez andrewpl »

*

Offline elku87

• **
  • 171
  • LUMIA 800
  • Sprzęt: Nokia LUMIA 800
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 15, 2009, 21:34:30 »
a jeszcze jednego hard reseta probowales ?

*

Offline archibaldi

• *
  • 68
    • Kalkulator kredytowy
  • Sprzęt: xperia
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 17, 2009, 17:31:15 »
mam problem z kalibracja po zmainie roma na tego od Barrfinda. Utknalem na kalibracji... A robie ja precyzyjnie, nie wiem co za czort

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 17, 2009, 22:39:50 »
Problem lezy po stronie wyswietlacza - jest uszkodzony. Najlepiej zglosic sie do serwisu w celu wymiany ekranu.
Sam mialem ten problem, ale cale szczescie po kilkugodzinnej lekturze wielu zagranicznych i polskich forach znalazlem rozwiazanie.

Instrukcja
1) Tworzymy pusty plik tekstowy i nazywamy go "welcome.not". Wazne by nie mial on rozszerzenia "txt" tylko "not".
2) Podlaczamy telefon do kompa.
3) Uruchamiamy centrum obslugi urzadzen z WM i czekamy na synchronizacje. Nie zawsze udaje sie ona za 1szym razem, wiec probujemy do skutku.
4) Kopiujemy plik do glownego katalogu windows'a.
5) SR i czekamy na efekty.

Efekt bedzie taki, ze ekran powitalny zostanie pominiety.

Takie rozwiazanie w moim przypadku zadzialalo, mam nadzieje, ze Tobie takze pomoze.

Niestety jest to tylko rozwiazanie polowiczne. Omnia uruchomi sie i bedzie dzialac normalnie. Niestety ekran bedzie nieskalibrowany, a wyrownywanie ekranu bedzie sie zapetlac (w tej sytuacji pomaga tylko SR). Aby cieszyc sie dobra reakcja na dotyk niezbedne staje sie oddanie Omni na gwarancje, co sam zrobie jutro.

*

Offline archibaldi

• *
  • 68
    • Kalkulator kredytowy
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 18, 2009, 10:51:46 »
Wlasnie myslalem o takim sposobie obejscia kalibracji. Sprobowalem ale nie dziala skopiowanie pliku welcome.not. Moze dlatego ze to pierwsze uruchomienie po zmianie romu.. Faktem jest tez ze moze mam uszkodzony ekran dotykowy bo ostatnio smsy i wszystko inne tylko za pomoca myszki moglem pisac bo czulosc spadla totalnie - szczegolnie w srodkowej czesci ekranu. Mam nadzieje, ze gwarancja to pokrywa. Zostaje mi teraz wgrac rom Orange i isc do serwisu ;)

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 18, 2009, 21:48:17 »
Ja miałem dokładnie to samo, wgrałem ROM SAHJ3 i zapętlał się proces wyrównywania ekranu. Na szczęście opisane przeze mnie rozwiązanie podziałało.
Spróbuj wgrać jeszcze ten plik w inne katalogi tj. katalog główny, windows\windows itp. (nie pamiętam niestety gdzie to było dokładnie).

*

Offline archibaldi

• *
  • 68
    • Kalkulator kredytowy
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 19, 2009, 10:32:22 »
Kopiowalem plik do roznych lokalizacji ale nie przeskoczyl jednak po SR i zawsze byla kalibracja. Teraz to juz omnia oddana i zobaczymy co bedzie za 2 tyg - mam nadzieje ze nowa warstwa dotykowa

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 19, 2009, 12:01:35 »
Jak odzyskasz fona, to daj znać, czy wymienili ci dotyk, wtedy oddam i swoją pod jakimś pretekstem :]
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 20, 2009, 05:27:23 »
A ja Wam powiem, że u mnie objawiło sie to po złym wgraniu ROM-u z radiem, tzn. miałem to samo bezpośrednio po wrzuceniu jendego z rom-ów ciagle restart, restart, kalibracja, kalibracji itd. Wgrałem rom ponownie (ten sam, ale wersję bez radia i nie zaznaczałam opcji wgrywania radianie zaznaczałem opcji formatowania pamięci) i po uruchomieniu, jak ręką odjął. Też mi radzono do oporu kalibruj, moim zdaniem to gó...no prawda, problem leży w złym "ułożeniu" plików co może się objawić odrazu (jak u mnie) albo po którymś SR.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2009, 22:55:06 wysłana przez Budniu »

« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 22, 2009, 23:29:39 »
Ja właśnie jestem po odebraniu telefonu z serwisu na reklamacji.

Sytuacja taka sama, po HR system zapętlał się na kalibracji ekranu. W serwisie napisali że wada ekranu, czekałem dwa tygodnie na naprawę ale za to mam nowy ekranik i zaktualizowane oprogramowanie (WM 6.1)

« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 25, 2009, 14:46:28 »
Witam, w mojej Omnii mam rozstrojony ekran i w niektórych miejscach (w kątach ekranu) działa dobrze, a w niektórych jak przyciskam dajmy ikonke wiadomosci, to mi się ikonka kontaktow zaznacza. A więc w celu wyrównania tego odpalam wyrównanie ekranu... no i wszystko klikam, po czym pojawia się to samo okno i dalej każe mi wyrównać.. dodam, iż wogóle to nie pomaga i dalej mam rozstrojony ten ekran..próbowałem już zmieniać ROMa jednak przy synchronizacji tej początkowej to samo się dzieje...  konieczny serwis ?

Pozdrawiam

*

Offline $ROGAL$

• **
  • 117
  • Sprzęt: Nexus 6p, Xiaomi RN4x
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 26, 2009, 00:01:24 »
...  konieczny serwis ?
Niestety tak. Ponowna kalibracja pomaga tylko, gdy przesuniecie wystepuje na calej powierzchni LCD. U Ciebie Tylko pewien obszar LCD szwankuje. Albo serwis, albo samodzielna wymiana digitizera (na allegro widze za 89zl, wiec mozna to jeszcze przebolec.

*

Offline trrix

• 20
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 27, 2009, 14:58:12 »
Problem lezy po stronie wyswietlacza - jest uszkodzony. Najlepiej zglosic sie do serwisu w celu wymiany ekranu.
Sam mialem ten problem, ale cale szczescie po kilkugodzinnej lekturze wielu zagranicznych i polskich forach znalazlem rozwiazanie.

Instrukcja
1) Tworzymy pusty plik tekstowy i nazywamy go "welcome.not". Wazne by nie mial on rozszerzenia "txt" tylko "not".
2) Podlaczamy telefon do kompa.
3) Uruchamiamy centrum obslugi urzadzen z WM i czekamy na synchronizacje. Nie zawsze udaje sie ona za 1szym razem, wiec probujemy do skutku.
4) Kopiujemy plik do glownego katalogu windows'a.
5) SR i czekamy na efekty.

Efekt bedzie taki, ze ekran powitalny zostanie pominiety.

Takie rozwiazanie w moim przypadku zadzialalo, mam nadzieje, ze Tobie takze pomoze.

Niestety jest to tylko rozwiazanie polowiczne. Omnia uruchomi sie i bedzie dzialac normalnie. Niestety ekran bedzie nieskalibrowany, a wyrownywanie ekranu bedzie sie zapetlac (w tej sytuacji pomaga tylko SR). Aby cieszyc sie dobra reakcja na dotyk niezbedne staje sie oddanie Omni na gwarancje, co sam zrobie jutro.

A jak mogę znaleść katalog Windows?. U mnie jak nie widoczny z poziomu PC. Mam tylko katalogi:Application, Data ConnMgr, Documents and Settings, My Documents,Program Files.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 27, 2009, 15:54:37 »
jesli masz viste to troche lipka bo mobile device center nie widzi  katalogu windows, podbij do kogos na xp z activ sync'iem.
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 03, 2009, 15:16:36 »
z tego co doczytalem na rozmaitych forach to omnia ma baaaardzo czuly panel dotykowy- czesto wystarczy jedno uderzenie w ekran i wspomnany panel do wymiany... objawia sie to wlasnie niemoznoscia kalibracji (zapetla sie w nieskonczonosc); rozwiazanie tego problemu kosztowalo mnie ok 80zl i troche pracy manualnej - zakupilem na allegro panel dotykowy i sam go wymienilem korzystajac z filmikow zamieszczonych na youtube; fakt - potrzeba duzo delikatnosci, ale dalem rade, a serwisie (gwarancja minela) chcieli za to 200-300zl;

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 03, 2009, 15:48:02 »
jak to gwarancja minela ? w najlepszym wypadku do 10 wrzesnia powinienes miec bo wtedy bodajze ruszyla sprzedarz omni a gwara jest chyba minimum na rok ?

masz omnie z za granicy ?
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 03, 2009, 17:12:15 »
w spadku po znajomym z UK...

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 03, 2009, 18:34:48 »
w spadku po znajomym z UK...

i jak po wymianie czulszy jest dotyk?
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 04, 2009, 23:46:09 »
powiem tak - od poczatku jak dostalem ten tel to panel dotykowy byl kaput... (z czasem nauczylem sie, gdzie trzeba dotykac aby osiagnac zamierzony efekt) tak wiec nie mam porownania; obecnie jest rewelacyjnie! reaguje na dotyk tak jak trzeba.