Wybór sieci ręczny - problem. Samoczynna zmiana na wybór sieci automatyczny.

• 15 Odpowiedzi
  • 30656 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline koval44

• 31
  • Sprzęt: Samsung I900 Omnia
Witam.

Jako, że mam problem z siecią Play w miejscu pracy, to postanowiłem zmienić wyszukiwanie sieci na ręczne i wybrać sieć Plus. Robię to tak: wchodzę w ulubione ustawienia - wszystkie ustawienia - zakładka osobiste - telefon - zakładka sieć - wybieranie sieci: tutaj wybieram ręczne. Telefon wyszukuje wszystkie dostępne sieci, wybieram sieć plus i zapisuję ustawienia. Na górnym pasku widoczny jest ikonka roamingu - w tym wypadku roaming krajowy. I tutaj mam pytanie, dlaczego tel samoczynnie zmienia wybieranie sieci z ręcznego na automatyczny - nie ma reguły kiedy się tak dzieje. Poproszę o jakieś wskazówki co można z tym fantem zrobić. Z góry dziękuję za pomoc.
Wersja romu: SAIC3

Pozdrawiam
Przemek

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2009, 21:55:12 wysłana przez koval44 »

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
Odp: Wybór sieci ręczny - problem. Samoczynna zmiana na wybór sieci automatyczny
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 11, 2009, 07:55:23 »
Będąc w polsce mając kartę play nie możesz korzystać z innej sieci komórkowej jak play... Takie ręczne wybieranie sieci będzie działać tylko za granicą....
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline koval44

• 31
Odp: Wybór sieci ręczny - problem. Samoczynna zmiana na wybór sieci automatyczny
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 11, 2009, 11:31:04 »
Będąc w polsce mając kartę play nie możesz korzystać z innej sieci komórkowej jak play... Takie ręczne wybieranie sieci będzie działać tylko za granicą....

Hmmm, kolega chyba nie wie, iż Play ma podpisaną umowę z Plusem na roaming krajowy i korzysta zarówno z nadajników GSM jaki i UMTS. Od samego początku startu sieci Play tak właśnie było, przecież na początku działalności, Play nie miała swojej infrastruktury. Stopniowo ją rozbudowuje i zmniejsza tym samym "uzależnienie" od Plusa. Moja narzeczona ma również telefon w Playu - Samsung F480, w tym telefonie nie ma problemu z ręcznym wyborem sieci. Zresztą jak miałem wcześniej SE M600i też tak właśnie robiłem i nie było problemu.

Więc nadal pozostaję z problemem. Może ktoś inny ma podobny problem?

*

Offline copymaker

• 1253
Odp: Wybór sieci ręczny - problem. Samoczynna zmiana na wybór sieci automatyczny.
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 11, 2009, 13:03:10 »
to, że play ma roaming krajowy w plusie tam gdzie nie ma swoich btsów to wiem; ale nie wiedziałem, że w takim układzie można ręcznie wybrać sieć Plus na karcie Play.... jeśli tak faktycznie jest, to przepraszam
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
Odp: Wybór sieci ręczny - problem. Samoczynna zmiana na wybór sieci automatyczny.
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 11, 2009, 13:05:17 »

ale byc moze  jestes na pograniczu GSM/3G ? i stad te klopoty ... a swoja droga mi nie wydaje sie aby na karcie playa mozna bylo korzystac z sieci plus... owszem roaming jest ale to dziala na zasadzie niezaleznej sieci.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2009, 13:06:48 wysłana przez javman »
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline copymaker

• 1253
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 11, 2009, 14:08:09 »
też mi się tak wydaje, stąd moja wcześniejsza wypowiedź

*

Offline koval44

• 31
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 11, 2009, 16:02:30 »
Można ręcznie wybrać sieć Plus korzystając z karty Play i nie ma z tym żadnych problemów, nawet, gdy na danym obszarze działa zarówno sieć Play i Plus. Tak jak pisałem wcześniej, robiłem to (tz. wybrałem ręczne wyszukiwanie sieci, tel znajduje sieć, zarówno Play i Plus, wybieram Plus i telefon loguje się do sieci - widoczne, to jest na górnym pasku w postaci ikonki roamingu) na SE M600im, Samsung F480 (obecnie) i oczywiście omnia. Na F480 również widoczna jest ikonka roamingu na górnym pasku i telefon nie zmienia sieci na Play mimo, iż jestem również w zasięgu Play. Z omnią mam ten kłopot, iż tel samoczynnie zmienia z ręcznego wyszukiwania sieci na automatyczne - nie wiem dlaczego?
Dodam, że 3G mam wyłączone. W pracy mam słaby zasięg Play i dlatego wybieram ręcznie Plusa.

Bym zapomniał, również konsultanci Playa zalecają ręczne wybranie sieci Plus jeśli mamy problemy z za zasięgiem Playa.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2009, 16:05:52 wysłana przez koval44 »

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 11, 2009, 16:34:18 »
ustaw priorytet sieci na plusa i będzie ok.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline koval44

• 31
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 11, 2009, 16:56:10 »
ustaw priorytet sieci na plusa i będzie ok.

No właśnie, to testuję. A czy sieć Playa odznaczyć, czy zostawić na drugim miejscu?

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 11, 2009, 17:00:31 »
zostaw na drugim miejscu
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline copymaker

• 1253
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 11, 2009, 17:11:30 »
Bym zapomniał, również konsultanci Playa zalecają ręczne wybranie sieci Plus jeśli mamy problemy z za zasięgiem Playa.

To zwracam honor, nie miałem o tym zielonego pojęcia.

*

Offline koval44

• 31
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 11, 2009, 18:59:07 »
Przed chwilka biorę telefon do ręki i co??? Po raz kolejny zmianie uległy ustawienia wyboru sieci. Miałem ustawione na wybór sieci ręczny (Plus), a zmieniło się na automatyczne, mimo ustawienia priorytetu na Plusa, a w drugiej kolejności na Playa. Myślę, że wina leży po stronie Windowsa. Teraz ustawiłem priorytet na Plusa, a Playa odznaczyłem.
Na f480 w tej chwili nie ma tego problemu.

mam tak samo ale to wynika z kasrty SIM, niesety ale sim wymusza korzystanie z nadajników macierzystych i w niektórych telefonach automatycznie niezależnie od tego co sie ustawi i tak wróci do swojej sieci.

*

Offline koval44

• 31
mam tak samo ale to wynika z kasrty SIM, niesety ale sim wymusza korzystanie z nadajników macierzystych i w niektórych telefonach automatycznie niezależnie od tego co sie ustawi i tak wróci do swojej sieci.

Nie do końca się zgodzę z tym co piszesz. Dlaczego (sprawdzone) na Samsungu F480, SE w950i, SE M600i, LG KU311 nie występuje ten problem co na Omnii? Jak się wybierze ręcznie sieć, to tak jest i koniec - telefon nie zmienia sieci samoczynnie. Myślę, że jest to kwestia błędu w oprogramowaniu telefonu.

*

Offline lamale

• 38
  • Sprzęt: Omnia SGH i-900 PDA: i900SAHJ3/BRHJ3 Phone: I900XXHJ1
mam to samo w erze. jestem teraz na wakacjach i mam telefon w erze ze slabym zasiegiem. ustawione mam reczne wybieranie sieci, ale jak tylko strace zasieg ery, to przelacza sie na automat, i od razu wybiera mi siec slowacka. ktos moze wie jak to  zablokowac, zeby lapal mi tylko siec macierzysta?? i nie przelaczal sie automat??

*

Offline Krzysztof Dmowski

• 10
    • Strona Domowa
  • Sprzęt: Samsung Omnia 16GB + karta 16GB
Może ma to zależność od romu? Sam mam korzystam z sieci play i mam ustawiony telefon ręcznie na sieć plusa. Żadnych problemów nie zauważyłem.
ROM: BARR2 v5
Radio: DXID1