wskaźnik naładowania baterii

• 10 Odpowiedzi
  • 2773 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wskaźnik naładowania baterii
« dnia: Listopad 26, 2008, 09:47:54 »
Witam wszystkich, od około trzech ładowań występuje w mojej Omnii problem z wskaźnikiem naładowania baterii.
Problem wygląda następująco – podczas ładowania wskaźnik pokazuje 50%, po naładowaniu (zmiana diody z czerwonej na zieloną) wskaźnik nadal podaje 50%, po odpięciu zasilania z telefonu wskaźnik zmienia się na 90%.
Spotkał się ktoś z takim czymś? Ja od ponad 3 lat używam różnych zabawek na mobilnych okienkach i jak do tej pory czegoś takiego nie widziałem. Dlatego obawiam się, że jest to przypadłość Omnii a nie Windowsa.

*

Offline dypek

• **
  • 128
Odp: wskaźnik naładowania baterii
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 26, 2008, 10:50:48 »
Ladowarka oryginalna?

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 26, 2008, 12:49:37 »
Nie jestes pierwszym któremu Omnia nie ładuje sie do konca...proponuje Hard Reset a jesli to nie pomoże zmiana romu.Moze torówniez byc uszkodzenie baterii ale nie musi.Ładowarka jest raczej OK :ok:

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 26, 2008, 17:08:03 »
Ładowarka oryginalna a soft niezmieniany. Wydaje mi się, iż problem może być z samą Omnią lub baterią - nie wiem jak system mierzy stopień naładowania (jednocześnie zaskakujące jest to, iż dioda wskazuje prawidłowo - to znowu by wskazywało na błąd softu)
pożyjemy zobaczymy - czekam na wieści czy ktoś zaobserwował podobnego babola.

dodatkowa ciekawostka - po całym dniu używania telefonu (w sumie delikatnego, tylko kilka krótkich rozmów) stan baterii skoczył z 90% do 100%
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2008, 17:51:43 wysłana przez cucaracha »

*

Offline gamer

• **
  • 109
  • Samsung łOmnia
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 26, 2008, 18:54:41 »
Tak sie dzieje poniewaz samsung nie napisal odpowiedniego API do obslugi baterii. Mimo iz sama bateria i tel nie wykazuja zadnych nieprawidlowosci, to mimo to soft wariuje. Ja mam natomiast taki problem, ze tel szybciej sie rozladowuje jak go nie uzywam niz gdy go "torturuje", dziwne nie?

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 26, 2008, 21:20:12 »
Moze i Samsung nie napisal swietnego programu do wyswietlania stanu baterii, ale takiego objawu standardowo nie ma. Stawiam na problem z bateria , przeczysc styki, jeden jest do zwrotnej kontroli .

*

Offline Eldorado9

• **
  • 187
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 01, 2008, 15:47:57 »
Witam wszystkich!

No to i ja mam problem z bateria - a moze ze wskaznikiem.

Tel. uzywam od 3 dni i jak tylko go rozpakowalem to bylem mocno zdziwiony - po prawie 1,5 dnia zabawy na naladowanej do polowy bateri - extra pomyslalem, nastepnej nocy naladowalem do pelna - dioda zielona - caly dzien i na wieczor prawie koniec baterii - znowu ladowanie na noc - po calym dniu polowa stanu - nie ladowalem, rano fon off - podlaczylem do ladowarki - i w ciagu 30 minut wskoczylo na polowe.

Po poludniu ponownie podlaczylem, po jakis 3h sprawdzam i nadal jest polowa:(, soft reset i cala naladowana - sporo mowi sie tu o nowym sofcie bo moj jest poprzedni - w czwartek bede w Wawie to zrbie w servisie upgrad - zobaczymy co bedzie.

Pozdrowienia
Eldorado9
Pozdrawiam
Eldorado9

*

Offline Yoda1313

• 22
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 03, 2008, 00:05:10 »
W OMNI mojej żony też widziałem takie efekty... po naładowaniu (zielono) wskaźnik na 90%. Zonk... ale SR i mamy 100%... Więc dałem sobie z tym spoko - pewnie wina ROM'u. Żona i tak ładuje codziennie, bo filmiki na niej ostro ćwiczy, więc nijak czasu działania nie jestem w stanie wyczuć...

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 03, 2008, 12:51:10 »
to i ja sie podziele swoimi spostrzezeniami.. otoz wskaznik glupieje podczas korzystania z WIFI.. przed podlaczeniem WIFI mialem 70%, podlaczylem i z 30 min pochodzilem po necie, odlaczam WIFI i wskaznik wskazuje mi 80% (WIFI laduje :))
i taka uwaga dla wszystkich .. nie ladowac kabelkiem USB (chyba ze awaryjnie), zauwazylem ze po takim pod/ladowaniu bateria dziala duzo krocej.. skraca czas rowniez kopiowanie wszelkiego rodzaju plikow.. wydawac by sie moglo ze podczas kopiowania omnia powinna sie ladowac, ale podam taki przyklad.. mialem okolo 50% i podlaczylem zeby przerzucic film okolo 600 MB na omnie.. dlugo to nie trwalo, a po odlaczeniu i jakichs moze 5 minutach wskaznik pokazywal 40%
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline Bio

• **
  • 142
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 03, 2008, 16:55:51 »
[...]
i taka uwaga dla wszystkich .. nie ladowac kabelkiem USB (chyba ze awaryjnie), zauwazylem ze po takim pod/ladowaniu bateria dziala duzo krocej.. skraca czas rowniez kopiowanie wszelkiego rodzaju plikow.. wydawac by sie moglo ze podczas kopiowania omnia powinna sie ladowac, ale podam taki przyklad.. mialem okolo 50% i podlaczylem zeby przerzucic film okolo 600 MB na omnie.. dlugo to nie trwalo, a po odlaczeniu i jakichs moze 5 minutach wskaznik pokazywal 40%
u mnie tam różnicy nie ma czy przez USB czy AC ładuje :P

*

Offline Yoda1313

• 22
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 03, 2008, 17:21:36 »
Co do ładowania przez USB kompa napisano wiele wątków... zbyt mała wydajność prądowa... sprawdzone na MIO i OMNI... efekt ten sam - bateria niby to naładowana ale czas działania kiepskawy...