Wrażenia z użytkowania OMNI

• 101 Odpowiedzi
  • 17986 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Wrażenia z użytkowania OMNI
« Odpowiedź #90 dnia: Wrzesień 25, 2008, 17:26:56 »

Drażni mnie to jak tę sprawę załatwił Samsung ... na sznureczku, jakby nie można jak wszyscy do "środeczka".

Bo być może nie mieli gdzie już go upchać? Bo nie pasowałby do designu Omni(który jest bardzo prosty, ale za to elegancki i miły dla oka, inne, nowe telefony Samsunga mają podobny design, np. Innov8)?

Każdy narzeka, że rysik nie jest wbudowany, ale nikt nie zwróci uwagi na to, że w takim urządzeniu wszystko jest robione na milimetry a dla takiego rysika musieliby znaleźć sporo miejsca w środku, usunąć coś albo zwiększyć gabaryty urządzenia, a te wg mnie są prawie idealne.

To nie takie proste...

*

Offline gatar

• 32
« Odpowiedź #91 dnia: Wrzesień 25, 2008, 19:26:10 »

To nie takie proste...

Dla np. HTC jest to proste (Diamond). Cytat z http://smartmobile.pl/szybki-test-htc-touch-diamond :
:"Trzeba również wspomnieć o samym rysiku. Już sam jego wygląd jest niezwykły – końcówka w kształcie czarnego diamenciku dobrze współgra stylistycznie ze smartfonem. Dzięki temu, że wewnątrz obudowy znajduje się magnes, rysik jest dodatkowo chroniony przed zgubieniem. A gdy wyciągniemy „patyczek” w trakcie rozmowy telefonicznej, na ekranie automatycznie otworzy się nowa notatka, można więc zapisać dyktowany przez rozmówcę adres lub numer telefonu. Podobnie jest, gdy Diamond ma wygaszony ekran w trybie uśpienia – wystarczy wysunąć rysik, a natychmiast włączy się wyświetlacz." Można  ... i to z klasą.
--------------------
pozdrawiam
Gatar

« Odpowiedź #92 dnia: Wrzesień 25, 2008, 20:16:42 »

To nie takie proste...

Dla np. HTC jest to proste (Diamond). Cytat z http://smartmobile.pl/szybki-test-htc-touch-diamond :
:"Trzeba również wspomnieć o samym rysiku. Już sam jego wygląd jest niezwykły – końcówka w kształcie czarnego diamenciku dobrze współgra stylistycznie ze smartfonem. Dzięki temu, że wewnątrz obudowy znajduje się magnes, rysik jest dodatkowo chroniony przed zgubieniem. A gdy wyciągniemy „patyczek” w trakcie rozmowy telefonicznej, na ekranie automatycznie otworzy się nowa notatka, można więc zapisać dyktowany przez rozmówcę adres lub numer telefonu. Podobnie jest, gdy Diamond ma wygaszony ekran w trybie uśpienia – wystarczy wysunąć rysik, a natychmiast włączy się wyświetlacz." Można  ... i to z klasą.

Widać ktoś tutaj nie pojmuje jak złożony jest proces projektowania takiego urządzenia...a wypowiedzi typu "HTC to, HTC tamto, ahh, ohh" są żałosne. W moim odczuciu Omnia ma zdecydowanie lepszy design i Diamond może się schować. Omnia wygląda smukło, nowocześnie a zarazem prosto i...elegancko, Diamond to taka cegiełka...

Z pewnością dla Samsunga też jest to niebywale proste...tak proste, że chyba wybrali najłatwiejsze rozwiązanie i po prostu przyczepili rysik na sznureczku...

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #93 dnia: Wrzesień 25, 2008, 20:55:09 »

To nie takie proste...

Niby proste, ale wszystko dzieje sie kosztem czegoś. Ile trzyma bateria w Diamondzie, a ile w Omni? W i900 naprawde bardzo duza czesc stanowi bateria. Jasne, ze moznaby wrzucic mniej pojemna i zrobic miejsce na rysik, ale po co? Rysika nie uzywam, bo jak chce dokladnie w cos wycelowac to jest touch pad :) Wiekszosc rzeczy robi sie spokojnie bez rysika, a za to mam baterie o pojemnosci 1440mAh, ktora wystarcza na 2/3 dni :)

*

Offline gatar

• 32
« Odpowiedź #94 dnia: Wrzesień 25, 2008, 21:03:15 »
Witam.
Panie i Panowie (niektórzy oczywiście )... troszkę obiektywizmu dla Omni. Ja ją też mam i podoba mi się, ale , moim zdaniem (i nie tylko) ma kilka niedoróbek.
Stwierdzenie "złożony jest proces projektowania takiego urządzenia" dla takiej firmy jak Samsung jest raczej nie na miejscu. Dla mnie tak, ale nie dla S.
Omnia może podobać się i mi się podoba, ale to kwestia gustu, a o tym się nie dyskutuje. Nie wychwalam Diamonda, bo on mi się z za bardzo
nie podoba, kupiłem Omnię. Jednakoż , moim zdaniem (i sporo jest takich w necie) HTC , w PDA jest jakimś wyznacznikiem jakości. Samsung ......
Wymienię rzeczy, które mnie drażnią w Omni:
- ładny rysik ... na sznureczku
- wejście/wyjście niby USB (jakiś standard Samsunga)
- umiejscowienie tegoż
Reszta to sam miód  :smile:
--------------------
pozdrawiam
Gatar

*

Offline J-A-J-O

• **
  • 186
  • Sprzęt: wszystko co nowe nie dłużej niż 2 m-ce
« Odpowiedź #95 dnia: Wrzesień 26, 2008, 19:10:50 »
Widze dużo opinni, ludzi używających wcześniej komórek. Oczywiście nie można porónywać tych wszystkich nokii, sony ericssonów do Omni, bo tamte to telefony a omnia to palmtop!

Druga sprawa którą zauwarzyłem przy czytaniu tego wątku - zasięg...

Windows Mobile pokazuje zasięg na danym zakresie, osobno dla GPRS, EDGE, UMTS  i HDSPA!

Jeśli mamy pokazaną literkę U lub 3G i zero kresek, nie znaczy to że nie ma zasięgu, znaczy to że jesteśmy na granicy UMTS (szybki internet i wideorozmowy), ale dzwonić i rozmawiać można normalnie, bo zasięg EDGE i GPRS (wolny internet, rozmowy i sms'y) jest 100%

Nokia natomiast pokazuje zawsze zasięg GPRS i EDGE, także stąd te błędne rozumowanie.

*

Offline tester2

• *
  • 50
  • Sprzęt: Omnia fw:SAHI1/XXHI2 -----------------------------
« Odpowiedź #96 dnia: Wrzesień 27, 2008, 01:27:56 »
a tak jeszcze troche o mankamentach tego high-endowego palmfona: moim zdaniem wartoby bylo, zeby tak drogie urzadzenie mialo wbudowany czytnik linii papilarnych tak jak wiekszosci UMPC. maly, dyskretny, zeby nie przeszkadzal nieuzywany.
Samsung Omnia (firmware - PDA:i900SAHI1/SAHI1, TELEFON: i900XXHI2)

*

damist

« Odpowiedź #97 dnia: Wrzesień 27, 2008, 10:05:16 »
a tak jeszcze troche o mankamentach tego high-endowego palmfona:
:E Omnia i High-end......
Aha i nie palmfona tylko palmtopo-telefonu :wink:

« Odpowiedź #98 dnia: Wrzesień 27, 2008, 14:49:29 »
Jestem ziritowany tonem i zgryźliwym podejściem niektórych forumenowiczów do problemów tu poruszanych. Niektórzy mają jakieś instruktorsko-mentorskie zapędy a niektórzy są poprostu ... chamscy! Tak dokładnie.
To forum zostało utworzone dla uzytkowników OMNI, którzy, szczególnie Ci początkujący chcą znaleźć porady bo Samsung wydając instrukcję ich poprostu olał. Niektórzy mają problem, bo pierwszy raz spotykają się z mniej znanym systemem operacyjnym - WM. Oczekują tu dobrej i rzeczowej porady. Więć ... jeden z drugim jak nie masz nic do powiedzenia to poprostu ... zamilcz i nie odpowiadaj. Wymądrzaj się nad swoimi dziećmi czy wnukami jesli je masz a nie tutaj. To jest zwykłe zarozumialstwo i podłość! !
To tyle poza tematem forum.
W temacie:
- do tych wszystkich negatywnych uwag chciałem dorzucić to, że wtyczki kabli: tego na USB i zasilającego są także nie ergonomiczne i zrobione po ...'kretyńsku" Nie można było zrobić tego pod skosem jak do słuchawek. Jakby to ułatwiło i podniosło estetykę szczególnie gdy ma się nieorginalne (bo ich brak) uchwyty.
- Nie sposób tu nie powiedzieć, że SAMSUNG POLSKA zwyczajnie olewa klientów - mija 14-sty dzień braku odpowiedzi na miaila. No w Nokii to nie jest możliwe - tam odpowiedzi są niezwłoczne.
- Nokia gdy wypuściła na rynek modele serii N90 to równocześnie były wszystkie kable, można było kupić zapasowe baterie i stację je ładującą = u Samsunga Polska nie ma niczego ...nawet kabla do RTV
- no i ten "dyndający" rysik, obijajacy się o obudowę, blokujący wyciąganie ustrojstwa z kieszeni. Jest on niezbędny ale transportowanie go w tej postaci to poroniony pomysł.
ZA TE PIENIĄDZE powinien sprżet być dopracowany i gdyby głupi mało kompatybilny system IPHONE 3G, kiepskie 3G TO NIGDY OMNI NIE KUPIŁBYM !!! biorąc pod uwagę mankamenty opisane na tym forum i innych. Nie będę głosił hymnów do tego co funkcjonuje prawidłowo = TAK ma być = za to płacę i żądam !!!

*

Offline tester2

• *
  • 50
  • Sprzęt: Omnia fw:SAHI1/XXHI2 -----------------------------
« Odpowiedź #99 dnia: Wrzesień 27, 2008, 15:54:48 »
:E Omnia i High-end......
To byl cytat... tatie okreslenie padlo wczesniej w tym watku. Poza tym to jednak chyba Samsung mierzyl w ten segment rynku. :P
Aha i nie palmfona tylko palmtopo-telefonu :wink:
A to nie to samo?
Samsung Omnia (firmware - PDA:i900SAHI1/SAHI1, TELEFON: i900XXHI2)

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #100 dnia: Wrzesień 27, 2008, 15:56:21 »
Damist trochę przesadził w tym wypadku to dobre stwierdzenie - palmphone to ogólnie PDA z GSM. Chodzi tu o to że palm nie jest skrótem od palmtop...

*

damist

« Odpowiedź #101 dnia: Wrzesień 27, 2008, 16:49:33 »
Damist trochę przesadził w tym wypadku to dobre stwierdzenie - palmphone to ogólnie PDA z GSM. Chodzi tu o to że palm nie jest skrótem od palmtop...
Już jak coś to palmphone a nie palmfone a tam było napisane właśnie palmfone :wink: Ale kit z tym.