Hmmm. Po pierwszej nie jestem polakiem więc z góry przepraszam za ortografię

Pierwsza prawda: Omnia jest PDA (Windows mobile) a nie telefonem (np N95 lub motorola lub Sony Ericsson) i niestety dla drugiej grupy użytkowników chcące zmienić na Omnię, używanie nie jest zbyt "płynne" jak zwykła komórka ale za to możemy pożalić się na Bill Gates a nie na Samsunga
Druga prawda: Omnia jako PDA jest BARDZO DOBRYM sprzętem. Miałem już 5 (albo 6???) takich urządzeń i mogę powiedzieć, że działa fajnie. Ale jak każdy nie osiąga pełną moc bez "grzebanie" w różne ustawienie (tak jak każdy PC Windows)
Trzecia prawda: Aparat robi fajne zdjęcie i nawet bardzo dobrze w bardzo ciemnej warunki (lampka dosyć mocna)
Czwarta prawda: Omnia dobrze radzi sobie z odtwarzaniem video, ale nie z podstawową aplikację. Trzeba ściągnąć inną aplikację która odtwarza więcej formaty niż ta standardowa (akurat używam TCPMP-0.72RC1).
Piąta prawda: Opera działa bajkowo używając wyłącznie palce ale tak ma tendencję do zbyt mocne reagowanie na dotyku ekranu co sprawi trudności przy wysuwaniu stronę. Ale i tak uważam, że jest to o wiele lepszy niż zwykły Explorer z rysikiem!!!
No i co jeszcze;
1) Poszukałem i zainstalowałem parę softów i mam prawie 100% użyteczność bez rysika. Od pojawieniu się iPhone, Diamond, Omnia itp, nowe softy są wykonane z myślą o kierowaniu palcem.
2) Bez trudu nawiązałem połączenie z PC przez bluetooth. Udało mi się również (nie bez trudu ale to nie z winy Omnii) połączyć do Activesync przez bluetooth. WiFi też działa ani lepiej ani gorzej niż inne PDA które używałem
3) Mam Automapa 5 i działa bez problemu i raczej nie trzeba używać rysik. Jest to mój pierwszy urządzeń z GPSem, więc nie mogę ocenić jakość działania. Przy okazji Google maps też dobrze się sprawi nawet z GPSem tylko, że trzeba liczyć się z kosztem transferu danych
4) Instalowałem aplikację do wyszukiwania i odtwarzania YouTube i działa nieźle przy włączeniu 3G ale dopóki, że w Polsce nie będzie internet bez limitu transferu, to polecam NIE zaglądać za często na tego typu stronie...
5) Po poprawnym formatowaniu akumulatora, Omnia trzyma ok. 2 dni przy zwykłej użytkowanie. No nie można oczekiwać 2 dni na początku ponieważ każdy chce się "bawić" z swoją nową zabawkę.
W podsumowaniu, jestem bardzo zadowolony z Omnią ale jak każdy PDA który miałem musiałem trochę się pomęczyć aby osiągnąć zadowalającym efektem.
No chyba na tyle.