Wrażenia z użytkowania OMNI

• 101 Odpowiedzi
  • 17903 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
Odp: Wrażenia z użytkowania OMNI
« Odpowiedź #60 dnia: Wrzesień 23, 2008, 15:25:14 »
czytam sobie te posty i aż mnie zatkało: ileż to z Was przesiadło się z n95? jednak reklamy w TV robią swoje i Omnia wkrada się "pod strzechy" dotychczas nie skażone Windowsem: do zwykłych użytkowników lubiących po prostu topowe telefony.

Bzdura. Ja tez mialem N95, a PDA chcialem miec zawsze :) Przeszkoda byly zawsze marne aparaty, bo robie duzo zdjec tekstu. Omnia to pierwsze PDA, ktore ma naprawde niezly aparat porownywalny do tego z N95 i odrazu wiedzialem ze to jest urzadzenie dla mnie.

*

Offline conneXion

• **
  • 182
  • Sprzęt: sgs , akg k420
« Odpowiedź #61 dnia: Wrzesień 23, 2008, 15:28:51 »
ale nie powiesz ze jakby nie reklamy w tv ( chodzi mi o omnie i ip ) to duzoooooooooooooooo ludzi nie wiedzialaby co to jest pda

« Odpowiedź #62 dnia: Wrzesień 23, 2008, 17:56:43 »
HEY!
Widzę, że riposta niezła. Kupiłem OMNIĘ bo czekałem na ustrojstwo, które łączy w sobie jak najwiecej cywilizacyjnych technicznych nowinek. Nie używam urządzenia tylk ojako telefonu ale zawsze bez względu na cenę kupowałem urządzenia multimedialne. Korzystam z komputera od płyty z zegarem 280Mhz, poprzez noebooki, zaś z GSM od 12 lat (jestem 3-cim klientem PLUSA w Szczecinie); przerabiłem SE P800, P900 (chyba na owe czasy najlepszy sprzęt z ekranem dotykowym i rysikiem wsuwanym = SUPER), N93,N95 no i teraz i900. Mało znałem WM to fakt
ale kupując to urządzenie spodziewałem się, że wsadzę SIM, uformuje baterię i po prostej konfiguracji bedę niezawodnie mógł urządzenie używać. Na ten moment nie potrzeba mi bajerów i wodotrysków. Potrzebuję ekranu dotykowego do szkiców i szybkiego edytowania dok. Worda, rozszerzoną i i ntuicyjną bazę danych ,szybkiego ...7,2 GB internetu, skrzynek pocztowych, zrobinie makro i normalnego foto. Czasami posłuchania muzyki, radia czy wiadomości na TVN24, kopiowania danych na notebooka itp.
.... Tymczasem:
1. obrazy foto (pomimo utrzymywania w czystosci obiektywu) są nieostre, nie nadają się do większych niż 12x15 powiększeń (znam się na fotografii -moje hobby - tysiące zdjęć, kilka nagród na wystawach = także wiem o czym pisze), podejżewam, że te piksele są sztuczne a rzeczywista rozdzielczość to ok. 1Mpixela albo i mniej. Macro - jeszcze jako tako;
2. zmorą jest blokowanie urzadzenia po "drzemce" - dziś (po 8 h. uzytkowania) nie ubudził się 5 razy. Jest wkurzające gdy ktos dzwoni to nie widać;
3. dyndający na sznurku rysik jest "chorym" pomysłem stylistów z Samsunga.
4. bateria trzyma b. krótko - też niedopracowana, bo gdy ktoś używa mapy z GPS to po 3 g. melduje o słaej baterii a po 4-tej się wyłącza. Nieco dłużej gdy się używa multimedia - na obejżenie filmu .avi = 3-3,5 godz.
Inne uciązliwości w poprzednich moich forach.

I nie jestem sceptykiem ani zgnuśniałym starcem = może tylko od tak reklamowanego urzadzenia i tych "ochów" i "achów" nad nim = jestem poprostu rozczarowany.
Także Szanowni Koledzy ...stonujcie z tymi zachwytami nad OMNIĄ (?!). W tej dobie należy oczekiwać trochę więcej od takich urządzeń, za które się płaci cenę pdobna do zakupu stacjonarnego PC.
Pozdrawiam Wszystkich !

*

Offline kotopies

• 422
  • Sprzęt: Xperia T
« Odpowiedź #63 dnia: Wrzesień 23, 2008, 19:17:51 »

Także Szanowni Koledzy ...stonujcie z tymi zachwytami nad OMNIĄ (?!). W tej dobie należy oczekiwać trochę więcej od takich urządzeń, za które się płaci cenę pdobna do zakupu stacjonarnego PC.
Pozdrawiam Wszystkich !

zgodzę sie, że Omnia jest na tę chwilę za droga, zwłaszcza że konkurencję w postaci HTC Diamond/mda c4 można już na aukcjach kupić za 1200zł. a jak ktoś się zakręci, to i za ~1000.... a to już jest nieomal pół ceny za Omnie.

sprzety porównywalne, a poza ceną i rysik masz elegancko w "dziurce" i na magnesie, a nie jakiś dyndający :/ ja jestem z c4 bardzo zadowolony, choć bateria dopieka jeszcze bardziej niż w Omni (gps pada po 2-2,5h i to na lepszym radio romie...)

*

damist

« Odpowiedź #64 dnia: Wrzesień 23, 2008, 19:34:20 »
Omnia to pierwsze PDA, ktore ma naprawde niezly aparat porownywalny do tego z N95 i odrazu wiedzialem ze to jest urzadzenie dla mnie.
Rok 2007,maj premiera Xda Flame. Palmtop robiący rewelacyjne zdjęcia w trybie AF głównie dla tekstu. Zdjęcia są tak wyraźne że nawet mała czcionka jest czytelna. Jakość znacznie lepsza od tych robionych omnią (nie patrz na liczbę MP ) Jeśli nie masz doświadczenia w tym i nie jesteś pewien tego co piszesz to nie pisz :P

*

Offline goopy

• 34
« Odpowiedź #65 dnia: Wrzesień 23, 2008, 19:40:55 »
1. obrazy foto (pomimo utrzymywania w czystosci obiektywu) są nieostre, nie nadają się do większych niż 12x15 powiększeń (znam się na fotografii -moje hobby - tysiące zdjęć, kilka nagród na wystawach = także wiem o czym pisze), podejżewam, że te piksele są sztuczne a rzeczywista rozdzielczość to ok. 1Mpixela albo i mniej. Macro - jeszcze jako tako;

Sorry, ale nie mogę tego zostawić bez komentarza. Jeśli rzeczywiście znasz się na fotografii, to nie pisz proszę o sztucznych pikselach. Problemem w telefonach jest zbyt mała wielkość matrycy. Ot co. Szumy, itd. Dlatego do tej pory nie ma żadnego telefonu, który zrobiłby zdjęcie porównywalne np. z 3-4 Mpix cyfrową małpką...

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #66 dnia: Wrzesień 23, 2008, 20:26:32 »
Omnia to pierwsze PDA, ktore ma naprawde niezly aparat porownywalny do tego z N95 i odrazu wiedzialem ze to jest urzadzenie dla mnie.
Rok 2007,maj premiera Xda Flame. Palmtop robiący rewelacyjne zdjęcia w trybie AF głównie dla tekstu. Zdjęcia są tak wyraźne że nawet mała czcionka jest czytelna. Jakość znacznie lepsza od tych robionych omnią (nie patrz na liczbę MP ) Jeśli nie masz doświadczenia w tym i nie jesteś pewien tego co piszesz to nie pisz :P

Dobra, masz racje. Faktycznie przegapilem ten model :) Ale z drugiej strony nie tylko tekstem czlowiek zyje :) Na wakacje wzialem do robienia zdjec N95 i dawala rade. Wiem, ze aparat mogby byc lepszy ale telefon dawal zdjecia zadawalajace jak dla mnie. Podobna jakosc oferuje Omnia, a jakos nienawidze nosic wielu urzadzen dlatego pisze ze Omnia jest dla mnie pierwszym PDA, ktore wchodzilo w gre.

Czy ktos chce czy nie, ale swiat palmtopow i komorek wlasnie sie spotyka. Asus i HTC juz zapowiedzieli 5Mpix - oby bylo dobre. :) Czuje, ze wraz z premiera WM7 bedzie juz 8Mpix w PDA. Jesli bedzie takie jak w i8510 to nalezy tylko sie cieszyc :) Narazie jak dla mnie Omnia wyznacza nowa droge w pocketach - wieksze "umultimedialnienie".

« Odpowiedź #67 dnia: Wrzesień 23, 2008, 22:43:27 »
przesiadlem sie z symbiana na wm6,1 i moje wrazenia sa jak najbardziej pozytywne po prostu malo mnie tu ogranicza w poruwnaniu z symbianem pozatym urzadzenia nokia e50 (duzo do zyczenia) a omnia to poprostu niebo a ziemia ja zadowolony z przesiadki

*

Offline Dwight

• 44
  • 3city
  • Sprzęt: Samsung Omnia i900, SE P1i, Asus A636N
« Odpowiedź #68 dnia: Wrzesień 23, 2008, 22:46:44 »

Omnia jest na tę chwilę za droga, zwłaszcza że konkurencję w postaci HTC Diamond/mda c4 można już na aukcjach kupić za 1200zł. a jak ktoś się zakręci, to i za ~1000.... a to już jest nieomal pół ceny za Omnie.

sprzety porównywalne, a poza ceną i rysik masz elegancko w "dziurce" i na magnesie, a nie jakiś dyndający

To jest forum dyskusyjne, na ktorym inni uzytkownicy szukaja porad i informacji.
Nie wprowadzaj ludzi w blad wypisujac takie bzdury.

Aktualne ceny Diamonda 4 GB to 1580 PLN (FA VAT), Omni 8 GB to 1560 PLN (FA VAT).
Diamond przestal sie sprzedawac ze wzgledu na wejscie Omni oraz na zapowiedzi swojego nastepcy HD.
Nie naginaj rzeczywistosci do wlasnych preferencji.

Dyskusja na temat ktory z nich jest lepszy to jak rozstrzyganie problemu maslo czy margaryna.
Kazde z nich ma swoje atuty, ktore przemuwiaja bardziej lub mniej do swoich przyszlych nabywcow.
Jestem daleki od tego aby rozstrzygac ktore rozwiazanie jest no 1.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2008, 22:50:33 wysłana przez Dwight »
Pozdrawiam

Dwight

*

Offline studentk

• 505
  • Sprzęt: Motorola Defy, Samsung SGS, iPad
« Odpowiedź #69 dnia: Wrzesień 23, 2008, 22:53:19 »

Sorry, ale nie mogę tego zostawić bez komentarza. Jeśli rzeczywiście znasz się na fotografii, to nie pisz proszę o sztucznych pikselach. Problemem w telefonach jest zbyt mała wielkość matrycy. Ot co. Szumy, itd. Dlatego do tej pory nie ma żadnego telefonu, który zrobiłby zdjęcie porównywalne np. z 3-4 Mpix cyfrową małpką...

Cóż to nie tylko zbyt mała matryca ale także sam obiektyw który jest kiepski. Dobry obiektyw kosztuje, zwykle dużo więcej niż cały ten sprzęt.

*

Offline gatar

• 32
« Odpowiedź #70 dnia: Wrzesień 24, 2008, 00:13:46 »
Witam Wszystkich.
Omnie mam od 4 dni. Poprzednio była N 95 8 GB. Fajny fonik, nieco niezgraby (taki klocek  :smile:) ), niestety
został mi skradziony. Czekałem na coś lepszego/podobnego w dobrej cenie. Kupiłem w Plusie za 1 zł  :D
Czyli nie najgorzej. Ogólnie jestem zadowolony. Nieco trwało/trwa przyzwyczajenie się do WM. Obsługa urządzenia co najmniej poprawna.
Fotki robi jak ja smtphona całkiem dobre. Narzekanie człowieka znającego się na fotografii na jakość fotek z tego urządzenia to nieporozumienie.
osobiście focę lustrzanką cyfrową a Omnią tylko jakaś fotka "awaryjna". Nieco drażni mnie WM (jak to windows), już ze trzy razy zawiesił się  :-|
Nie wiem czemu, ale jak otwieram skrzynkę sms to odebrane i wysłane są razem, oczywiście jak ręcznie wybiorę skrzynki to jest oki.
Autoamapa 5 chodzi sprawnie. Fixa, na balonie łapie nie wolniej niż MiO 560. Pomysł z rysikiem na sznureczku , co najmniej dziwny. Z tego co czytalem
to S nie przewidywał wstępnie raczej rysika w ogóle. Dopiero później dołożył, jak sie okazało, że nie zawsze palcami można wszystko.
W skali 6 stopniowej daję 5+
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2008, 00:16:18 wysłana przez gatar »
--------------------
pozdrawiam
Gatar

*

Offline kotopies

• 422
  • Sprzęt: Xperia T
« Odpowiedź #71 dnia: Wrzesień 24, 2008, 01:03:30 »

ręce opadają....

nie piszę o cenach FV w jakimś sklepie czy u dystrybutora, tylko realnych cenach za jakie można mieć ten telefon "z drugiej ręki". fakt, omnia też potaniała, ale tylko z simlockiem na plusa. i poki to sie nie zmieni to nadal jest kupa w porownaniu do HTC ktorego nowke bez simlocka można wyrwać za 1100

na aukcji, powtarzam, nie w sklepie! to co sie sprzedaje w sklepie nie interesuje mnie, nigdy tam nie kupie komórki i nie dam zarobić darmozjadom :/

*

Offline MrW

• 23
« Odpowiedź #72 dnia: Wrzesień 24, 2008, 10:45:07 »
CO do rysika to można go nosić na smyczy (np. firmowej gdyby ktoś się burzył ;-) ). Gdy jest potrzebny - wyjmujemy. Gdy nie jest - spokojnie sobie wisi a znajomi pytają co to :]

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ3
« Odpowiedź #73 dnia: Wrzesień 24, 2008, 11:16:05 »
Co do rysika - to z niego całkiem zrezygnowałem, schowałem go do pudełka z innymi papierami. Jak sobie pomyślę, że ma się coś dyndać mi się przy telefonie to mnie ... :mad: a do tego chyba nie wygląda to zbyt elegancko.
Na razie daje sobie radę bez rysika i jakoś do niego mnie nie ciągnie. Czasami przyjdzie mi postukać palcem kilka razy w ekran albo skasować literkę której akurat nie chciałem wcisnąć i wcale mi to nie przeszkadza.
Dzisiaj nawet próbowałem pisać na klawiaturze ekranowej Windowsa i okazało się, że to jest zupełnie możliwe  :banan: :banan: mimo to nie będę z niej korzystał, bo jednak przyjemniej i mniej stresujące jest korzystania z Samsung Keyboard  B) Dodam, że grubość moich paluchów można określić jako normalną  :E

[P O M Ó Ż  K L I K A J Ą C ! ! !]

Piszę poprawnie po polsku.

*

Offline regaciarz

• *
  • 67
  • Sprzęt: i600
« Odpowiedź #74 dnia: Wrzesień 24, 2008, 14:55:42 »
mam zamiar kupić omnię i po prostu rysik będzie robił za breloczek do kluczy :grin:

*

Offline Palka

• **
  • 114
« Odpowiedź #75 dnia: Wrzesień 24, 2008, 15:03:59 »
mam zamiar kupić omnię i po prostu rysik będzie robił za breloczek do kluczy :grin:
tylko nie trzymaj kluczy razem z telefonem w jednej kieszeni :)

*

Offline regaciarz

• *
  • 67
« Odpowiedź #76 dnia: Wrzesień 24, 2008, 16:15:52 »
tylko nie trzymaj kluczy razem z telefonem w jednej kieszeni :)
ani myślę! u mnie telefon ma wyłączność na prawą kieszeń w spodniach :mrgreen: a klucze, kasa itp. trzymam w lewej. Czasami jak chodzę bez telefonu( np. na basen) to dziwnie się czuję z pustą prawą kieszenią :P

« Odpowiedź #77 dnia: Wrzesień 24, 2008, 18:24:39 »
Zadziwia mnie problem rysika...tak jakby było to urządzenie nie wiadomo jakich rozmiarów? Przeciętny człowiek ma codziennie w swoim ubraniu kilka miejsc, do których może takiego rysika schować albo powiesić jak elegancki "długopis". Skoro macie gdzie nosić telefon to nigdzie nie da się schować rysika?

Typowe wypowiedzi "newbie", którzy piszą bo nie mają za bardzo co...

*

Offline gatar

• 32
« Odpowiedź #78 dnia: Wrzesień 24, 2008, 19:32:47 »
Zadziwia mnie problem rysika...tak jakby było to urządzenie nie wiadomo jakich rozmiarów? Przeciętny człowiek ma codziennie w swoim ubraniu kilka miejsc, do których może takiego rysika schować albo powiesić jak elegancki "długopis". Skoro macie gdzie nosić telefon to nigdzie nie da się schować rysika?

Typowe wypowiedzi "newbie", którzy piszą bo nie mają za bardzo co...

Witam.

Zdecydowanie się z Tobą nie zgadzam. Nie jest to temat "newbie" ale moim zdaniem (i nie tylko) dość lekceważące podejście Samsunga do klienta.
Gdzieś czatałem (nie pamiętam gdzie), że pierwsze modele na obcych rynkach były bez rysików i dopiero jak okazało się, że palcami trudno
wszystko "zrobić" dodano rysik na "sznureczku". Jest , moim zdanie elegancki, ale niepraktyczny.  Jeśli płacę tyle samo co np. za HTC Diamondo,
to dlaczego nie umieścili rysika w "środku". Miałem już styczność z produktami Samsunga, bardzo dobrymi, ale poodobnei jak Omnia z takimi dziwnymi
niedopracowanymi elementami. Odnoszę wrażenie, że strasznie spieszyli się aby wypuścić Omnię na rynek. Swoja droga oceniam ją pozytywnie i jestem
z niej zadowolony.
--------------------
pozdrawiam
Gatar

« Odpowiedź #79 dnia: Wrzesień 24, 2008, 19:41:52 »
Hmmm. Po pierwszej nie jestem polakiem więc z góry przepraszam za ortografię  :smile:

Pierwsza prawda: Omnia jest PDA (Windows mobile) a nie telefonem (np N95 lub motorola lub Sony Ericsson) i niestety dla drugiej grupy użytkowników chcące zmienić na Omnię, używanie nie jest zbyt "płynne" jak zwykła komórka ale za to możemy pożalić się na Bill Gates a nie na Samsunga

Druga prawda: Omnia jako PDA jest BARDZO DOBRYM sprzętem. Miałem już 5 (albo 6???) takich urządzeń i mogę powiedzieć, że działa fajnie. Ale jak każdy nie osiąga pełną moc bez "grzebanie" w różne ustawienie (tak jak każdy PC Windows)

Trzecia prawda: Aparat robi fajne zdjęcie i nawet bardzo dobrze w bardzo ciemnej warunki (lampka dosyć mocna)

Czwarta prawda: Omnia dobrze radzi sobie z odtwarzaniem video, ale nie z podstawową aplikację. Trzeba ściągnąć inną aplikację która odtwarza więcej formaty niż ta standardowa (akurat używam TCPMP-0.72RC1).

Piąta prawda: Opera działa bajkowo używając wyłącznie palce ale tak ma tendencję do zbyt mocne reagowanie na dotyku ekranu co sprawi trudności przy wysuwaniu stronę. Ale i tak uważam, że jest to o wiele lepszy niż zwykły Explorer z rysikiem!!!

No i co jeszcze;

1) Poszukałem i zainstalowałem parę softów i mam prawie 100% użyteczność bez rysika. Od pojawieniu się iPhone, Diamond, Omnia itp, nowe softy są wykonane z myślą o kierowaniu palcem.

2) Bez trudu nawiązałem połączenie z PC przez bluetooth. Udało mi się również (nie bez trudu ale to nie z winy Omnii) połączyć do Activesync przez bluetooth. WiFi też działa ani lepiej ani gorzej niż inne PDA które używałem

3) Mam Automapa 5 i działa bez problemu i raczej nie trzeba używać rysik. Jest to mój pierwszy urządzeń z GPSem, więc nie mogę ocenić jakość działania. Przy okazji Google maps też dobrze się sprawi nawet z GPSem tylko, że trzeba liczyć się z kosztem transferu danych

4) Instalowałem aplikację do wyszukiwania i odtwarzania YouTube i działa nieźle przy włączeniu 3G ale dopóki, że w Polsce nie będzie internet bez limitu transferu, to polecam NIE zaglądać za często na tego typu stronie...

5) Po poprawnym formatowaniu akumulatora, Omnia trzyma ok. 2 dni przy zwykłej użytkowanie. No nie można oczekiwać 2 dni na początku ponieważ każdy chce się "bawić" z swoją nową zabawkę.

W podsumowaniu, jestem bardzo zadowolony z Omnią ale jak każdy PDA który miałem musiałem trochę się pomęczyć aby osiągnąć zadowalającym efektem.

No chyba na tyle.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #80 dnia: Wrzesień 24, 2008, 21:48:02 »
Tym którym przeszkadza rysik ala "elegancki długopis" podpowiadam, pelni on swa role calkiem uzytecznie a gdy jest zlozony, umozliwia pewniejsze zlapanie urzadzenia, by sie nam nie wysliznelo z reki.
Pewnie ze tez bym wolal normalny wsuwany itp. Ale nie przesadzajmy ze nie jest on potrzebny. Wiele aplikacji wymaga operowania precyzyjnego i bez niego nie da sie pracowac.

*

Offline regaciarz

• *
  • 67
« Odpowiedź #81 dnia: Wrzesień 24, 2008, 21:52:13 »
a zamiast rysika nie można używać kursora?

« Odpowiedź #82 dnia: Wrzesień 24, 2008, 21:55:55 »
Można, tylko rysikiem jest znacznie szybciej i wygodniej ;)

*

Offline gatar

• 32
« Odpowiedź #83 dnia: Wrzesień 24, 2008, 22:36:52 »
Tym którym przeszkadza rysik ala "elegancki długopis" podpowiadam, pelni on swa role calkiem uzytecznie a gdy jest zlozony, umozliwia pewniejsze zlapanie urzadzenia, by sie nam nie wysliznelo z reki.
Pewnie ze tez bym wolał normalny wsuwany itp. Ale nie przesadzajmy ze nie jest on potrzebny. Wiele aplikacji wymaga operowania precyzyjnego i bez niego nie da sie pracowac.
Czytając wątek nie zauważyłem aby Komuś rysik przeszkadzał. Mi nie przeszkadza.
Drażni mnie to jak tę sprawę załatwił Samsung ... na sznureczku, jakby nie można jak wszyscy do "środeczka".
Rysik jest jak najbardziej użyteczny i to nie Samsung wymyślił.
Nie demonizujmy jednak. Szkoda, że za taką kasę takie "dziwadło"  :mrgreen:
--------------------
pozdrawiam
Gatar

« Odpowiedź #84 dnia: Wrzesień 24, 2008, 23:04:37 »
Piszecie o kiepskiej jakości zdjęć z Omnii. Może ktoś podrzuci kilka fotek w celach poglądowych :-). Planuję zakup tego palmofona i trochę mnie zmartwiły wiadomości o kiepskich fotkach. Wiem że ze zdjęciami z cyfraka nie ma co porównywać ale chciałbym zobaczyć kilka fotek. Dzięki i pozdro.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #85 dnia: Wrzesień 24, 2008, 23:24:09 »
Piszecie o kiepskiej jakości zdjęć z Omnii. Może ktoś podrzuci kilka fotek w celach poglądowych :-).

Zeby nie zasmiecac zalozylem wątek tutaj: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=109897.0

*

Offline Dwight

• 44
  • 3city
  • Sprzęt: Samsung Omnia i900, SE P1i, Asus A636N
« Odpowiedź #86 dnia: Wrzesień 24, 2008, 23:32:54 »

ręce opadają....

nie piszę o cenach FV w jakimś sklepie czy u dystrybutora, tylko realnych cenach za jakie można mieć ten telefon "z drugiej ręki". fakt, omnia też potaniała, ale tylko z simlockiem na plusa. i poki to sie nie zmieni to nadal jest kupa w porownaniu do HTC ktorego nowke bez simlocka można wyrwać za 1100

na aukcji, powtarzam, nie w sklepie! to co sie sprzedaje w sklepie nie interesuje mnie, nigdy tam nie kupie komórki i nie dam zarobić darmozjadom :/

Obawiam sie, ze nalezysz do mniejszosci. Wiekszosc osob woli wydajac 1500 PLN kupic urzadzenie z pewnego zrodla, z dokumentem zakupu (paragon lub faktura) i polska gwarancja.
Ubrania tez mozna kupowac w komisie, na rynku albo second handzie, ale wiekszosc jednak kupuje w sklepach.
Dla wielu z nas taka faktura ma dodatkowe atuty bo wiaze sie z mozliwoscia wrzucenia w koszty.

Skonczmy ta dyskusje...
Pozdrawiam

Dwight

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #87 dnia: Wrzesień 24, 2008, 23:44:27 »
ale nie powiesz ze jakby nie reklamy w tv ( chodzi mi o omnie i ip ) to duzoooooooooooooooo ludzi nie wiedzialaby co to jest pda

Rozbawiłeś mnie nieco tym stwierdzeniem. Bo dzięki reklamach w TV ludzie myślą że PDA to telefon, dzisiaj bawiąc się omnią w salonie Plusa wyciągnąłem hx4700... na szczęście koleś nie owijał w bawełnę że się na tego typu sprzęcie nie zna - bo za pytanie jaki ma aparat chciałem mu wylutować. Zresztą zobacz że większość osób które wypowiedziały się w tym wątku pisze o telefonie, ba nawet producenci żeby podbić ten segment rynku zapomnieli już że to palmtop z modułem GSM. No i te porównania z n95... karciochy pamięciochy, empetruchy itd to w nokiach i SE są. A właśnie większość userów przez te głupie reklamy jedzie po WM, choć to po prostu producenci wpychają WM tam gdzie nie powinni.

A co do ogólnych wrażeń na temat Omni. Design całkiem przyjemny, przy czym rysik IMHO porażka (pierwszy kandydat do rozłupania ekranu przy uderzeniu). Rozdzielczość robi dziwne wrażenie że ekran powinien być szerszy, aczkolwiek przynajmniej mieści się klawiatura tak jakbyśmy jej wcale nie otwierali. Aparat - tzn ta atrapa (dla mnie aparat to nikon z porządnym obiektywem) nawet nieźle robi fotki - do szkoły czy w miasto ujdzie. Niestety slot kart umieszczony w głupim miejscu no i zdaje się MiniSD; mogli to inaczej rozwiązać. Niestety z joystickiem zrąbali sprawę - jest to touchpad; prawie że jak w hx4700 (też można włączyć tryb kursora), z tym że jego można nacisnąć - środkowy przycisk jest sprzętowy.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2008, 23:48:51 wysłana przez Kajetan Krykwiński »

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #88 dnia: Wrzesień 24, 2008, 23:54:34 »
Rozbawiłeś mnie nieco tym stwierdzeniem. Bo dzięki reklamach w TV ludzie myślą że PDA to telefon, dzisiaj bawiąc się omnią w salonie Plusa wyciągnąłem hx4700... na szczęście koleś nie owijał w bawełnę że się na tego typu sprzęcie nie zna - bo za pytanie jaki ma aparat chciałem mu wylutować. Zresztą zobacz że większość osób które wypowiedziały się w tym wątku pisze o telefonie, ba nawet producenci żeby podbić ten segment rynku zapomnieli już że to palmtop z modułem GSM. No i te porównania z n95... karciochy pamięciochy, empetruchy itd to w nokiach i SE są. A właśnie większość userów przez te głupie reklamy jedzie po WM, choć to po prostu producenci wpychają WM tam gdzie nie powinni.

PDA to nie telefon, ale... bez uzytkownikow ginie. Nie chcialbym, aby zniknal z rynku pod wplywem cudownego iphone'a, bo tamten ma lepsza sprzedaz. Omnia ma nakladke, ktora sprawia ze z biegu mozna wykonywac podstawowe rzeczy jak w telefonie.

Niestety slot kart umieszczony w głupim miejscu no i zdaje się MiniSD; mogli to inaczej rozwiązać. Niestety z joystickiem zrąbali sprawę - jest to touchpad; prawie że jak w hx4700 (też można włączyć tryb kursora), z tym że jego można nacisnąć - środkowy przycisk jest sprzętowy.

Karty to MicroSD, a toch pad mozna nacisnac :)

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #89 dnia: Wrzesień 25, 2008, 00:04:50 »
No właśnie piszę że można go nacisnąć (jako środkowy) - i tym się różni od hx4700 który tego nie ma (tapnięcie w touchpad jak na laptopie to kliknięcie)