GPRS - rozłączanie po wyłączeniu na Opery

• 4 Odpowiedzi
  • 965 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GPRS - rozłączanie po wyłączeniu na Opery
« dnia: Grudzień 17, 2008, 09:06:45 »
witam,
nim napisałem do Was kontaktowałem się ze wsparciem samsunga - nieporozumienie!!!
do rzeczy:
czy to normalne zjawisko, że po skończonej pracy przeglądarki bądź innej aplikacji pobierającej z neta połączenie GPRS jest nadal aktywne.
Strasznie mnie to denerwuje, że muszę później ręcznie rozłączać. Skoro ręnie nie zestawiłem, to czemu mam ręcznie rozłączać.
Kaszana jeśli to tak ma zostać.
Mam SAHJ3

dzięki i pozdrawiam
zbyszek

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
Odp: GPRS - rozłączanie po wyłączeniu na Opery
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 17, 2008, 09:14:35 »
To jak najbardziej normalne. Da się chyba ustawić tak, żeby połączenie rozłączało się po jakimś czasie nieaktywności (ale nie jestem pewny). Można też pokombinować z Mortscriptem, żeby połączenie rozłączało się po zamknięciu danego programu. Pewnie są też inne sztuczki.

Ale właściwie po co chcesz rozłączać? Jeśli nie korzystasz z połączenia, wtedy też nie ciągnie Ci pakietów a zużycie baterii raczej bez materialnej różnicy. Ja np. mam GPRS cały czas aktywny.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline ssn

• **
  • 248
  • Sprzęt: SGS2 (4.1.2 XEO)
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 17, 2008, 09:57:33 »
...inna sprawa jest taka, że niekoniecznie warto rozłączać, bo zaokrągla Ci wtedy bajty do pełnych 100kB (np. w plusie).

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 18, 2008, 10:01:43 »
...inna sprawa jest taka, że niekoniecznie warto rozłączać, bo zaokrągla Ci wtedy bajty do pełnych 100kB (np. w plusie).

W plusie zaokrągla do 10kb a nie do 100 jak piszesz - wiem bo aktywnie korzystam z gprsa

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 18, 2008, 10:23:59 »

W plusie zaokrągla do 10kb a nie do 100 jak piszesz - wiem bo aktywnie korzystam z gprsa

Odkąd pamiętam w Plusie zaokrąglanie dla GPRS (APN: www.plusgsm.pl lub Internet) było zawsze do 100kb - i nic się ostatnio nie zmianiało.

Chyba mylisz to z połączeniem przez APN dla WAP (APN: wap.plusgsm.pl) - tam chyba rzeczywiście jest zaokrąglanie do 10kb - ale to zupełnie inna bajka.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1