WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.

• 340 Odpowiedzi
  • 78808 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #270 dnia: Grudzień 19, 2008, 20:49:15 »
wrzuć ręcznie jakieś DNSy w ustawieniach karty sieciowej i powinno działać.
OpenDNS:
208.67.222.222
208.67.220.220

*

Offline kak

• 46
  • Sprzęt: SHG-I900 OMNIA 16GB - SAHJ1
« Odpowiedź #271 dnia: Grudzień 19, 2008, 21:51:19 »
działa, problem leżał gdzie indziej. Ten program nadpisał mi IP na sztywno, a ja to przeoczyłem :/ A i właśnie zauważyłem coś niepokojącego. Przez ok.2 godz.nie używałem Omni w ogóle, jak ją wziąłem do ręki, była gorąca z tyłu i nie reagowała na nic, ekran wygaszony. Po SR w połączeniach miałem tylko telefon i bluetooth, po kolejnym SR pojawiło się i WiFi. Chyba z raz wcześniej już miałem coś takiego, że nie chciała się wybudzić, ale teraz podejrzewam, że to coś z WiFi może być nie tak..Nie pamiętam czy je wyłączyłem ,ale i tak chyba nie powinno się tak dziać, nie? Jak usypiam urządzenie z włączonym wifi, powinno się rozłączać z siecią i wyłączać moduł wifi. Dobrze myślę?

*

Offline luuuki

• 46
  • i900SAHJ3
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia 8GB (i900SAHJ3)
« Odpowiedź #272 dnia: Grudzień 20, 2008, 21:33:40 »
ma ktos jeszcze jakies pomysly co robie nie tak...?
2009

*

Offline ssn

• **
  • 248
  • Sprzęt: SGS2 (4.1.2 XEO)
« Odpowiedź #273 dnia: Grudzień 20, 2008, 21:45:10 »
czy do tego zasobu mozesz dostac sie z innego komputera?

*

Offline luuuki

• 46
  • i900SAHJ3
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia 8GB (i900SAHJ3)
« Odpowiedź #274 dnia: Grudzień 20, 2008, 22:01:53 »
nie mam innego komputera... sprawdzę to w najblizszym czasie...
2009

*

Offline ssn

• **
  • 248
  • Sprzęt: SGS2 (4.1.2 XEO)
« Odpowiedź #275 dnia: Grudzień 20, 2008, 23:35:21 »
z tego samego komputera mozesz sie dostac? wpisujac \\komputer\zasob\

« Odpowiedź #276 dnia: Grudzień 21, 2008, 12:09:54 »
Witam - mam następujący problem z moją kartą wlan w Omnii: po włączeniu PDA i próbie włączenia karty, karta rusza, łączy sięz siecią , po czym zrywa połączenie i wygląda tak jakby się wyłączała (po tym brak jej w menu WiFi, jak i w możliwościach właczenia jej) Jakieś pomysły/solucje co jest nie tak ?

EDIT:

Chyba wiem coś wiecej - WiFi nie chce działaći gasi siętylko kiedy jest PDA podłączone do laptopa z/p ActiveSync - czy taki stan rzeczy jest normlany ? (Znaczy nie że podłącza się zp. AS, tylko czy przy tym połączeniu WiFi się wyłącza )

EDIT 2:

Znalazłem - opiszę dla potomnych - cały problem polegał na jednaj małej opcyjce w Active Sync:
File >> Connection Settings >> Allow Wireless Connectionon device when connected to desktop <==  musi być zaznaczone

Przepraszam za zamieszanie - się dopiero uczę Omnii :)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2008, 12:29:28 wysłana przez Badgerman »

« Odpowiedź #277 dnia: Styczeń 15, 2009, 21:09:28 »
Witam. mam następujący problem. Wyszukuje mi sieć bezprzewodową u mnie w szkole,  po ustawieniu  wszystkiego pisze ze połączono z siecią, zasiek maksymalny!! Wszytko mam dobrze powpisywane, ustawiał mi to mój nauczyciel z informatyki, powiedział, że jest wszystko dobrze ustawione ale nic z tego. Załączam przeglądarke  (Opera) i  nie wczytuje mi żadnej strony, wyskakuje jakiś błąd. a w IE pisze ze proba nie powiodła się ponieważ połączenie zostało zerwane, ale  to jest nie  możliwe ponieważ cały czas widzę że jest 100% zasiek. Nie wiem co mam teraz zrobić, bardzo mi zależy żeby działać przez wifi. Macie jakieś pomysły co pozmieniać??

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #278 dnia: Styczeń 15, 2009, 21:28:42 »
powpisywane masz dobrze, ale co wpisywales ? ogolnie omnia sama znajduje parametry sieci i ewentualnie jesli czegos chce to tylko klucz dostępu do sieci. po wpisaniu tak owego powinno sie polaczyc i opera powinna smigac
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #279 dnia: Styczeń 15, 2009, 21:47:17 »
No klucz wpisałem, musiałem ustawic jescze server proxy. W Operze mam polaczenie ustawione jako internet, w opcjach wifi tak samo!! Kombinowalem, zmieniałem inaczej ale nie pomogło. Juz nie wiem co robić

*

Offline miciugo

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Desire HD, Samsung Omnia
« Odpowiedź #280 dnia: Styczeń 15, 2009, 22:16:17 »
Na forum eomnia prawdopodobnie już ci odpowiedzieli-sprawdź czy router szkolny nie blokuje twojego MACa :mad:
...najlepiej jest się uczyć na błędach innych... (chyba po to jest te forum?)

« Odpowiedź #281 dnia: Styczeń 15, 2009, 22:47:05 »
To raczej nie mozliwe, przecież informatyk <nauczyciel> mi to ustawiał w klasie, myślę ze o takiej rzeczy by pomyslał

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #282 dnia: Styczeń 16, 2009, 11:31:16 »
ale po co proxy ? a probowales wpisac tylko klucz   ? bez zmieniania czegokolwiek ? moze byc cos z tym mac'iem ale ja kiedys u kumpla nie moglem sie polaczyc pomimo ze nie mial zadnych zabezpieczen na routerze, po uwaleniu omni poszedlem do niego i zas sprobowalem nic nie zmieniajac, ruszylo w 5 sekund, net po wifi smiga az milo, niestety nie moge powiedziec ze to wina omni bo przez czas jak nie mialem fona kumpel ostro cos kombinowal z routerem, wyszlo ze resetowal go i wogole jakies cuda robil i nie wie co mogl zrobic ze teraz wifi u mnie dziala mowi ze jest "chyba" tak samo jak bylo. :D ale byc moze cos z modulem wifi bo jak mialem jeszcze sgh-i550w to wi fi na tym jego routerze lapalo odrazu. ogolnie dziwna sytuacja.
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline miciugo

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Desire HD, Samsung Omnia
« Odpowiedź #283 dnia: Styczeń 16, 2009, 22:41:14 »
Już się wyjaśniło.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2009, 12:25:35 wysłana przez tomaszkap »
...najlepiej jest się uczyć na błędach innych... (chyba po to jest te forum?)

*

Offline foxik33

• 30
    • Gsm Service
  • Sprzęt: zmiennie ;)
« Odpowiedź #284 dnia: Styczeń 22, 2009, 00:01:18 »
Hello :)

Kurde myślałem że na WM nie będzie problemu a jednak jest... ;/

W domu mam sieć wifi... udostępniona ale żeby do niej wejść trzeba wpisać login i hasło, takie uroki połączeń szerokopasmowych PPPoE..
Szukam i szukam w tej Omni rubryk na login i hasło ale nie widzę nigdzie... ;/ Sieć znajduje bez problemu ale coś tam wywaliła że sieć jest zabezpieczona i potrzebuje certyfikatu... ;/

Skąd jakiś taki certyfikat dorwać?

Dane do wifi domowego oczywiście znam, ale jak to połączyć? Może są jakieś zaawansowane programy ?

*

Offline cartman_77

• **
  • 139
  • Samsung OMNIA
  • Sprzęt: SAMSUNG OMNIA
« Odpowiedź #285 dnia: Styczeń 22, 2009, 09:51:07 »
czołem, może tu coś znajdziesz...
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=107668.0

pozdr
Samsung OMNIA

Początek:                   Obecenie:
PDA: SAHH5/SAHH5    CTWM6.5v3.1
TELEFON: XXHH3

*

Offline dario444

• 17
  • Sprzęt: samsung omnia
« Odpowiedź #286 dnia: Styczeń 22, 2009, 19:42:05 »
hej. też mam w domu sieć wifi PPPoE, z połączeniem i konfiguracją nie mam żadnego problemu.

u mnie wyglądało to następująco.

menu-->ustawienia--> połączenia ---> wifi
----> bezprzewodowe . następnie w oknie masz takie coś jak dostęp do sieci, wybierz wszystkie dostępne z rozwijanej listy. potem na dole w prawym rogu klikasz na menu --> włącz sieć Wi-Fi, wyszuka ci dostępne sieci. powinieneś zobaczyć swoją sieć, o ile będzie ona w zasięgu wyświetli ci się opis  dostępne. klikasz na dostępną sieć, otworzy ci się zakładka z nazwą sieci, oraz rozwijane menu połączenie z:, wybierasz internet i klikasz na dole w prawym rogu dalej.

w nowej zakładce konfiguracja uwierzytelniania sieciowego masz następujące opcje:
uwierzytelnianie - wybierasz otwórz
szyfr. danych: - tutaj jeżeli masz nie zabezpieczoną sieć wybierasz wyłączony , jeżeli masz zabezpieczoną sieć wybierz WEP (w opcjach swojego routera najlepiej wybrać WEP i 13 znakowy klucz - wtedy napewno musi działać)
Klucz jest dostarczany automatycznie - tutaj nie powinno być ptaszka
klucz sieciowy - wpisujesz 13 znakowy klucz do swojej sieci (taki jaki masz ustalony w opcjach swojego routera)
indeks klucza - 1

na dole klikasz dalej.

w kolejnym oknie:
brak ptaszka przy opcji użyj kontroli dost. do sieci wg IEEE...

klikasz zakończ. powinno ci się wyświetlić nowa ikonka obok ikonki zasięgu - taka z antenką.

menu-->ustawienia--> połączenia ---> wifi
---->karty sieciowe powinno karta sieciowa łączy się z internet i zaznaczona karta sieciowa SyChip Jaguar WLAN...

jak klikniesz na edytuj przy SyChip Jaguar WLAN... wybiesz użyj adr. ip przypis. przez serwer

klikasz zakończ. powinno ci się wyświetlić nowa ikonka obok ikonki zasięgu - taka z antenką - jeżeli są obok niej "strzałki i aureolka" oznacza to że się połączyłeś.

jeżeli by nie działało to sprawdź w konfiguracji swojego routera jakie masz opcje powybierane i daj znać.

*

Offline foxik33

• 30
    • Gsm Service
  • Sprzęt: zmiennie ;)
« Odpowiedź #287 dnia: Styczeń 23, 2009, 02:53:20 »
dario444 tyle że ja mam zabezpieczone na login i hasło a nie na klucz WEP... i tutaj mój problem, nie wiem jak to mój brat podłączył wszystko tam od tego internetu ale zaczyna mnie to drażnić.. ;/

« Odpowiedź #288 dnia: Luty 01, 2009, 21:16:54 »
Witam,

Słuchajcie, mam w Omni tak problem, ze na sieci domowej strasznie mi rwie polaczenie, doslownie co 1-2 min telefon ponownie laczy sie z siecia i tak w kolko. Zlapie siec, chwile pracuje, rwie, laczy ....

Czy jest jakis program do obslugi wifi ktory lepiej trzyma polaczenie niz ten wbudowany?

Zdaje sie, ze kojarze program wififofum (czy jakos tak), ale z tego co pamietam na omni nie dzialal... (moze sie myle...)

*

Offline vanQwer

• 24
« Odpowiedź #289 dnia: Luty 01, 2009, 21:29:52 »
Pytanie:
Rwie tylko w domu czy z innymi sieciami (Routerami) też??

Może masz konflikt sprzętowy??

Dawno temu miałem taką akcję z htc p3300 i dLinkiem di524
miałem wi-fi wszędzie poza domem a w domu htc łączył się z siecią i po 1-2 minutach połączenie zawieszało się, niby wszystko było ok poza tym że dane nie przepływały... (temat był szeroko omawiany na forum HTC Artemis)
zmieniłem DLinka na jakiś inny router i rudzyło

Zacznij od sprawdzenia jak Twoja omnia współpracuje z innym routerem niż domowy.

Pozdrawiam Q.

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #290 dnia: Luty 01, 2009, 21:51:11 »
Moze zmien sposob zabezpieczenia sieci o ile teraz masz jakies wlaczone,ja zabezpieczylem po MACu na zwyklej sieciowce Edimaxa i nie ma problemu a w domu na Linksysie WRTP54G mam WPA TKIP.
Pozdro

*

Offline pawjas21

• *
  • 80
  • Sprzęt: Samsung i900 OMNIA / HTC HD2 PL / SGS 2
« Odpowiedź #291 dnia: Marzec 04, 2009, 12:40:06 »
Jak w temacie. Tworzę siec na kompie, Omnia łączy się do niej i co dalej?Jak udostępniać pliki i je przesyłać?

*

Offline kosmo111

• 43
  • MIO A701, SAMSUNG OMNIA,HP JORNADA 728, IPAQ 3660
« Odpowiedź #292 dnia: Marzec 08, 2009, 14:54:22 »
postaw sobie jakiś prosty serwer ftpna kompie , np "Star FTP Server" bo wątpie zeby obslugiwało np otoczenie sieciowe albo mapowanie dysku. wpisujesz adres ip komputera i z ftp łaczy sie bez problemu.

« Odpowiedź #293 dnia: Marzec 27, 2009, 13:45:53 »
Witam> Juz dwa dni mecze sie z podlaczeniem omni do mojego rouera zalip wmq137 robilem wszystko i jedynie facze sie z routerem,ale polaczenia znetem juz nie mam! Moj laptop pieknie laczy sie z ruterm nic nie trzeba ustawiac,a zo omnia to jakis koszmar-moze cos zle robie wiec bardzo bym prosil jakby ktos mi napisal co mam powpisywac karcie sieciowej omni(czy ma bys zaznaczone uzyj adr.IP przypis. przez serwer czy moze uzyj podanego adresu ip?  jesli tak to co ma bys wpisane w te pola?)  w routeze mam powylanczane wszystkie zabezpieczenia wiec z nim nie powinno bys problemu!

« Odpowiedź #294 dnia: Kwiecień 07, 2009, 18:17:15 »
Witam! Chcialem zapytac czy jest jakis sposob by polepszys zasieg w omni-bo mam problemy z nia bardzo slabo lapie moj zasieg z domowego routera. Moj laptop lapie siec w calym domu na 5 kresek ma najmniej 2kreski a omnia mozna powiedziec ze lapie zasieg w 1/3 domu i to bardzo slabo,czesto traci sygnal :(  Pytam bo moze jakos da sie w rejestrze cos zrobic by wyostrzyc wifi,albo jakims kodem lub programem??? z gory dzieki za pomoc     a zapomnialem dodac ze nokia e51 ma podobny zasieg jak laptop,tylko omnia jakas slaba moj rom to SAHJ3!!!!

*

Offline ryrzy

• 425
    • MoDaCo
  • Sprzęt: HTC Evo 3D
« Odpowiedź #295 dnia: Kwiecień 07, 2009, 20:00:31 »
niestety nie da sie... tez mam porownianie z e51 ktora przed blokiem lapala zasieg z mojego AP !! a omnia dopiero przed drzwiami moimi na 2 pietrze :).... niestety nie postarano sie z tym....
Pozdro Ryrzy

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #296 dnia: Kwiecień 07, 2009, 20:14:05 »
ja bym poszukał wifi managera dla kart sychip, bo jak instalowałem na omnii to działał (regulacja mocy nadawania m. in.)
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

« Odpowiedź #297 dnia: Kwiecień 08, 2009, 00:17:33 »
Przede wszystkim włączyć G. Bo omnia standardowo ma ustawiony standar B dla karty wifi. Można to zrobić sktoolsem lub innym sposobem gdzieś na forum opisanym. Bodajże a raczej na pewno w rejestrze systemu można też to ustawić. To zdecydowanie polepsza zasięg i transfer. No ale niewiem czy będzie tak rewelacyjnie jak na e51, ale w obrębie domu sprawdza się i to na jakości znakomita lub bardzo dobra. W moim przypadku to sie sprawdziło.

Pozdrawiam Piotr
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2009, 00:21:40 wysłana przez Piotr1303 »

*

Offline ryrzy

• 425
    • MoDaCo
  • Sprzęt: HTC Evo 3D
« Odpowiedź #298 dnia: Kwiecień 08, 2009, 08:52:50 »
tak kiedys sprawdzilem to cale wlaczanie G przez tweakery... to dzial... ale nie na tym chipie wifi co jest w omni hahaha tu mamy jaguargsp1 a to cale G wlacza w rejestrze sie dla kart kurde nie pamietam nazwy cos na T chyba... a karta w omni jest standardowo ustawiona na B/G ma jeszcze tryby A i samo B
Pozdro Ryrzy

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #299 dnia: Kwiecień 08, 2009, 14:43:34 »
toż mówię, jest manager wifi dla kart sychip z xda flame :]
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal