WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.

• 340 Odpowiedzi
  • 78861 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gamer

• **
  • 109
  • Samsung łOmnia
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #210 dnia: Listopad 24, 2008, 22:37:28 »
30m na otwartej przestrzeni spokojnie. Jak juz sie polaczylem to chodzilem od nadajnika z wlaczonym streamigniem video na ok 150m. 3 sciany 10m tez spokojnie przebija. Mam porownanie do p1i i stwierdzam, ze Omnia ma potezny nadajnik WiFi.

*

Offline MaŁy_RaDeK

• *
  • 98
    • Forum Avensis
  • Sprzęt: SGS2 ICS
« Odpowiedź #211 dnia: Listopad 24, 2008, 22:46:22 »
Również nie widzę problemów w swojej Omni - ani na starszym ROMie ani na najnowszym.
Dwa pokoje dalej pokazuje prawie maxymalną moc sygnału.
Może problemu trzeba szukać po stronie routera ?
Co do ustawień oszczędności baterii to połączenie Wi-Fi wyłącza się w trybie uśpienia - nie ma nic wspólnego z mocą sygnału.

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #212 dnia: Listopad 25, 2008, 09:21:45 »
no to moze to kwesia romu? kolega na tej swojej Omnii mial rom z TouchFlo

« Odpowiedź #213 dnia: Listopad 25, 2008, 16:05:49 »
no to moze to kwesia romu? kolega na tej swojej Omnii mial rom z TouchFlo

Też mi się wydaje, że to kwestia ROMu. Sprawdzałem na kaiserze - zrywanie nie miało miejsca.

Pozdrawiam
Krzysiek

*

Offline BaGRoS

• 641
    • Bielizna damska
  • Sprzęt: HTC Touch PRO + Samsung OMNIA 8GB x2szt
« Odpowiedź #214 dnia: Listopad 25, 2008, 21:55:36 »
30m na otwartej przestrzeni spokojnie. Jak juz sie polaczylem to chodzilem od nadajnika z wlaczonym streamigniem video na ok 150m. 3 sciany 10m tez spokojnie przebija. Mam porownanie do p1i i stwierdzam, ze Omnia ma potezny nadajnik WiFi.

Jakim programem nadawałeś streaming video? Bo piszesz o potężnym nadajniku, a nie czułym odbiorniku...
8) BaGRoS 8)
REGULAMIN!

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #215 dnia: Listopad 26, 2008, 21:26:58 »
Co do ustawień oszczędności baterii to połączenie Wi-Fi wyłącza się w trybie uśpienia - nie ma nic wspólnego z mocą sygnału.
Ale wyłącza sie gdy jest dłużej brak transmisji i byc może przy niskim poziomie sygnału.
Proponuje zroba obie proby, te z wyłączeniem szyfrowania też. Moze para router/Omnia w tym trybie zle dzialaja.

*

Offline mati6a

• *
  • 54
« Odpowiedź #216 dnia: Listopad 26, 2008, 21:37:51 »
Mam pytanie czy jest jakis program ,ktory potrafi wchodzic na zaszyfrowane spoty ??

« Odpowiedź #217 dnia: Listopad 28, 2008, 09:25:36 »
Ja wgrałem ROM-a z pdaclub.pl   i śmiga Wifi aż miło :) Zawsze miałem 1 kreske teraz mam full :) Jestem taki szczęśliwy z nowego Rom-u. Miałem Angielską Omnię z sieci T-Mobile. Sim-Lock 89zł, a spolszczenie za free. :D

*

Offline appaloosa

• *
  • 71
    • http://www.e-bogatynia.pl
  • Sprzęt: Samsung Omnia
« Odpowiedź #218 dnia: Listopad 28, 2008, 10:54:26 »
wczoraj bawilem sie omnia kolegi - w tym WiFi. router stal pomieszczenie dalej - okolo 5-6 metrow. omnia sygnal pokazywala slabiutki; co chwile zrywalo polaczenie. przy samym routerze bylo ok,

czy wiec WiFi jest takie marne w Omnii? jakie macie doswiadczenia?

W  porównaniu do mojego ostatniego pda czyli asusa A696 omnia wypada słabiej, w niektórych pomieszczeniach asus łapał Wi-Fi bez problemu, omnia zrywa i szuka połączenia. Dodatkowo asus automatycznie wybierał silniejszy sygnał jeśli znalazł inną dostępną sieć (mam dwie Wi-Fi w domu), omnia trzyma uparcie ustawione wcześniej połączenie.

Można spróbować zwiększyć zasięg połączenia bezprzewodowego ustawiając niższy standard prędkości połączenia - zamiast 802.11g ustawić 802.11b, nie wiem czy w omni jest taka opcja czy ustawia automatycznie, w A696 można było wybrać.

*

Offline krissos

• 635
  • Sprzęt: Samsung Galaxy II +32GB
« Odpowiedź #219 dnia: Listopad 28, 2008, 12:24:17 »
Mam taki problem jak sie lacze z internetem to zawsze sie laczy mi przez era a jak zrobic aby laczyl sie przez wi-fi (urzadzenie mam w domu)??
Nie mów mi jak mam żyć bo nie ty za mnie będziesz umierać

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #220 dnia: Listopad 28, 2008, 12:29:42 »
najpierw odpal połączenie wifi, a potem przeglądarkę/komunikator itp.
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #221 dnia: Listopad 28, 2008, 12:31:46 »
Dodatkowo jeśli chcesz żeby nigdy nie łączył się przez era zablokuj to połączenie np. programem NoData.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline krissos

• 635
« Odpowiedź #222 dnia: Listopad 28, 2008, 12:38:40 »

Tak robie jet polaczenie z wi-fi a gdy wlacze internet to laczy sie przez ere

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #223 dnia: Listopad 28, 2008, 12:56:02 »

to zobacz jak masz zdefiniowane polaczenie w przegladarce moze zamiast automatycznie wykrywanie polaczenia masz na sztywno wlaczone polaczenie przez ere
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline krissos

• 635
« Odpowiedź #224 dnia: Listopad 28, 2008, 13:24:47 »

to zobacz jak masz zdefiniowane polaczenie w przegladarce moze zamiast automatycznie wykrywanie polaczenia masz na sztywno wlaczone polaczenie przez ere

Miales racje zaznaczylem automatycznie i jest wszytsko przez wi-fi  :ok: dzieki  :D

*

Offline sutor

• 11
« Odpowiedź #225 dnia: Listopad 28, 2008, 21:32:26 »
Witam!jak wam dziala wasze wifi w omni bo u mnie bardzo lipnie tzn tam gdzie sa darmowe punkty dostepu trzeba stac blisko nadajnika bo inaczej pokazuje tylko jedna kreske zasiegu i napisane jest ze dostepne ale nie chce połączyc!!dodam np ze u kolegi w noki e51 dziala o wiele lepiej tzn łapie wiecej żródeł i czesto moze sie bez problemu połączyc w miejscach gdzie moja omnia nie daje rady.

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #226 dnia: Listopad 28, 2008, 21:50:57 »
ja korzystam z wifi w domu i wszędzie mam świetny zasięg na omni; z kolei touch pro czasem mi w niektórych miejscach gubi sieć wlan; z tego porównania omnia wypada lepiej; "na mieście" nie sprawdzałem bo mam iplusa
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline gamer

• **
  • 109
  • Samsung łOmnia
« Odpowiedź #227 dnia: Listopad 28, 2008, 21:51:30 »
Zmiana softu? Moja Omnia wifi ma "przepotezne". Mam porownanie do p1i, Omnia bije go dwa razy. Na otwartej przestrzeni lacze sie z netem w odleglosci 30m. Siedzialem ostatnio z kumplem w galerii plaza w lbn. I oboje surfowalismy po necie (on ma n81) on wyszukiwal sieci ktorych ja nie znalazlem a ja ktorych on nie :P. Pozatym mi chodzil stabilnie isie nie rozlaczal ,mu co chwile.

*

Offline sutor

• 11
« Odpowiedź #228 dnia: Listopad 28, 2008, 21:55:24 »
dodam ze mam rom SAHJ1. jest jakis program na polepszenie wifi?mozna z tym cos zrobic??

*

Offline dypek

• **
  • 128
« Odpowiedź #229 dnia: Listopad 28, 2008, 22:10:21 »
U mnie tez jest bdb zasieg jak na telefon oczywiscie jest o wiele lepeij niz np. na N95 gdzie od sasiadow nie lapalem sygnalu na omnii przy oknie laczy sie bez problemu cos wiec musi byc nie tak.Z reszta smieszna sprawa z tymi samsungami jedni chwala inni przeklinaja ciekawe od czego zalezy dobry egzemplaz?

*

Offline Sum

• **
  • 136
  • Sprzęt: OMNIA i8000 ROM NXXJH2
« Odpowiedź #230 dnia: Grudzień 03, 2008, 11:25:51 »
Używam OMNI w dwu sieciach, na dwóch różnych ruterach. OMNIA wstroiła się do pierwszej bez problemu od razu, w drugiej widzi sieć, łączy bez końca...
Obie sieci są w NETII, oba rutery mają te same ustawienia (oprócz hasła oczywiście  :D), w drugiej poprzedni sprzęt ASUS P535 łączy do tej pory bez problemu, oprócz tego są podpięte bezprzewodowo 2 laptopy...
Wielokrotnie zmieniałem ustawienia w OMNI próbując dopasować drugą sieć do rutera - bez skutku... Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z takim przypadkiem?

*

Offline gamer

• **
  • 109
  • Samsung łOmnia
« Odpowiedź #231 dnia: Grudzień 03, 2008, 11:40:26 »
Dziwne macie problemy ludzie, przed hard resetem mialem na liscie routerow z 20 pozycji, z czego 10 bylo bez hasla i zawsze bez problemu sie z nimi laczylem.

*

Offline Sum

• **
  • 136
« Odpowiedź #232 dnia: Grudzień 03, 2008, 13:39:28 »
Z ASUS P535 nie miałem najmniejszego problemu, nigdy najmniejszych problemów z konfigurację sieci bezprzewodowej. Od 2 dni mam OMNIĘ i pierwsza sieć wstrojona z marszu, druga - problemy... Sam konfigurowałem sieci i rutery od podstaw, wszystko inne chodzi a OMNIA się zaparła  :P

« Odpowiedź #233 dnia: Grudzień 03, 2008, 14:38:11 »
hm... moj laptop laczy sie przez wi-fi ale ja nie mam mozliwosci administracji bo inna osoba dodawala mnie do 'routera' i umozliwiala polaczenie, jak kupie OMNIE i bede chcial, zeby rowniez laczyla sie przez Wi-Fi to bedzie musiala byc tak samo dodana jak laptop?
Czy jest taka mozliwosc, zeby podlaczyc OMNIE do laptopa przez kabelek i zeby pobierala bezposrednio z niego neta nie muszac robic konfiguracji z routerem?

*

Offline dypek

• **
  • 128
« Odpowiedź #234 dnia: Grudzień 03, 2008, 15:44:45 »
Witam ja nie mam problemow z Omnia i laczeniem sie przez wifi sprobujcie najpierw sie poloczyc bez zabezpieczen.

*

Offline gamer

• **
  • 109
  • Samsung łOmnia
« Odpowiedź #235 dnia: Grudzień 03, 2008, 16:10:24 »
hm... moj laptop laczy sie przez wi-fi ale ja nie mam mozliwosci administracji bo inna osoba dodawala mnie do 'routera' i umozliwiala polaczenie, jak kupie OMNIE i bede chcial, zeby rowniez laczyla sie przez Wi-Fi to bedzie musiala byc tak samo dodana jak laptop?
Czy jest taka mozliwosc, zeby podlaczyc OMNIE do laptopa przez kabelek i zeby pobierala bezposrednio z niego neta nie muszac robic konfiguracji z routerem?

Tak wystarczy ActiveSync i wlaczenie w telefonie rozszerzonych funkcji sieciowych, wtedy necik poplynie do Omni.

« Odpowiedź #236 dnia: Grudzień 03, 2008, 16:22:25 »
aha to dobrze wiedziec, bo nie wiem jak to konfigurowac router tym bardziej, ze ja nie mam uprawnien admin., w zasadzie moglbym uzyc kompa, ktory ma ale tez nie wiem jak dodac nowe urzadzenie czy to laptop czy omnia, ale skoro mowisz, ze mozna bez konfiguracji podlaczajac do kompa i przez AS to juz dobrze:) Dzieki za pomoc

*

Offline Sum

• **
  • 136
« Odpowiedź #237 dnia: Grudzień 03, 2008, 19:16:05 »
Ale w takim przypadku muszą pracować oba sprzęty  :-|
Po skonfigurowaniu OMNI do wi-fi nie potrzeba włączać drugiego komputera, by mieć zdecydowanie szybsze połączenie z netem   B)

« Odpowiedź #238 dnia: Grudzień 03, 2008, 19:31:33 »
no tak to byloby o wiele wygodniejsze rozwiazanie z tym, ze ja nie mam pojecia jak skonfigurowac moja przyszla omnie , rozumiem, ze wlaczam lub wylaczam sobie wi-fi cos jak ON/OFF, zeby miec w laptopie neta przez wi-fi musialem prosic osobe co miala mozliwosci adm. do routera aby "dodala" moj sprzet, nie wiem jak bedzie z omnia bo ja sam nie wiem osobiscie jak to zrobic aby dodac PDA przez router, jestem kompletnie zielony, a jeszcze konfigurowac omnie to juz chyba nie dam rady:P

« Odpowiedź #239 dnia: Grudzień 04, 2008, 23:49:28 »
Witam

Jestem studentem politechniki śląskiej w Gliwicach i zastanawiam się czy ktoś z was nie wie jak połączyć się z WiFi na uczelni. Jest to Eduroam ci co studiują na Poli powinni wiedzieć o co chodzi.

Problem polega na tym ze je jest to normalna siec jak np w domu ale jest ona zabezpieczona loginem i hasłem z uczelni które oczywiście posiadam.

chodzi o to czy da się ustawić połączenie w telefonie tak żeby połączył się z ta siecią

Uwierzytelnianie sieci: WPA-Enterprise
Metoda EAP: PEAP
Wewnętrzna metoda EAP: MS-CHAP v2

no i do tego login i hasło

Pozdrawiam
Krzysiek