Wciąż Swiecący wyświetlacz w Omnii!!!!Pomocy

• 23 Odpowiedzi
  • 5448 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wciąż Swiecący wyświetlacz w Omnii!!!!Pomocy
« dnia: Październik 25, 2008, 20:31:17 »
Witam wszystkich,mam denerwujący problem.Niewiadomo jak i dlaczego od paru godzin moja omnia nie gasnie(wyswietlacz)Wczesniej wszystko było ok po chwili obraz sie sciemniał a po minucie gasł całkiem_tak jak być powinno.Niestety  :mad: teraz nie gaśnie!!!Sciemnia sie tylko i na tym koniec.Kombinowałem z ustawieniami w baterii ale to niestety nie daje efektu,przez co szybko wyładowuje sie bateria i ogolnie wnerwia :mad:. Czy ktoś wie co sie stało i jakten problem rozwiązać???Dzieki za porade i czekam na jakies rady czy rozwiązanie.

Odp: Wciąż Swiecący wyświetlacz w Omnii!!!!Pomocy
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 25, 2008, 20:45:07 »
miałem podobny problem jakiś czas temu, ale nie potrafię sobie przypomnieć co było jego przyczyną
prawdopodobnie była to jakaś aplikacja

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 25, 2008, 20:48:26 »
może cos wiecej?szukam i szukam i nic!!! :mad:

*

Offline Olik

• **
  • 142
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 25, 2008, 20:53:43 »
Tez mam ten problem ale mam tymczasowe rozwiazanie: gdy wcisniesz przycisk ON/OFF na chwile (chodzi mi o nacisniecie go ale nie przytrzymanie) to ekran Omni sie wylaczy. Zeby go ponownie wlaczyc wystarczy wcisnac ktoras ze sluchawek (do odbioru lub zakonczenia rozmowy), dlatego wazna jest blokada klawiatury przed wylaczeniem ekranu ;)

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 25, 2008, 21:06:39 »
rzeczywiście pomogło-dzieki ale co jest powodem tego i jak zmienić do wczesniejszego stanu? :O

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 25, 2008, 21:59:54 »
Zajrzyj do rejestru ja mam takie wpisy dotyczące podświetlenia:
(pda usypia się po 5 min, podświetlenie przygasza po 1 minucie - właśnie sprawdzałem)

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\BackLight]
"ALCMode"=dword:00000001
"Brightness"=dword:0000000C
"BacklightOnTap"=dword:00000001
"BatteryTimeout"=dword:0000003C
"ACTimeout"=dword:0000012C
"BatteryTimeoutUnchecked"=dword:00000000
"ACTimeoutUnchecked"=dword:00000000
"OnOffAC"=dword:00000001
"ACBrightness"=dword:0000000A
"OnOff"=dword:00000001
"EndTimeMinute"=dword:00000000
"EndTimeHour"=dword:00000011
"StartTimeMinute"=dword:00000000
"StartTimeHour"=dword:00000008
"DayTimeOff"=dword:00000001
"IsKeyLedEnable"=dword:00000001
"KeyBacklightTimeout"=dword:00000005
"ACBacklightOnTap"=dword:00000001

Możesz też zajrzeć pod adres http://www.samsung-omnia.org/index.php?topic=580.0

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 25, 2008, 22:03:55 »
kurcze jestem troche zielony gdzie mam tego szukać w tel??

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 25, 2008, 22:09:29 »
kurcze jestem troche zielony gdzie mam tego szukać w tel??

Potrzebujesz jakiegoś edytora rejestru, pierwszy z brzegu to np. http://freewareppc.com/utilities/phmregistryeditor.shtml
ale na forum jest kilka wątków o tym jak znaleźć edytor rejestru.

Jak go zainstalujesz to możesz podejrzeć rejestr.

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 25, 2008, 22:13:58 »
 :D wielkie dzieki zaraz sprobuje. :ok:

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 26, 2008, 02:15:42 »
Nie trzeba w cale grzebać w rejestrze!
Miałem dokładnie ten sam problem: wystarczy wejść: ustawienia->system->bateria i na zakładce Zasilanie bateryjne ustawić: wyłącz urządzenie i czas np 1 min. i po kłopocie! To samo można zrobić na zakładce Zasilanie zewnętrzne - kiedy np. ładujemy baterię!
Powodzenia

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 26, 2008, 10:05:53 »
Panie Karolczak,
O tym ze w ustawieniach baterii sa te opcje to kazdy juz chyba wie, chodzi o to ze nawet po zaznaczeniu odpowiednich opcji np wygaszanie ekranu po 1 mni on sie nie wygasza i tu jest problem , u mnie tez tak mam.Co robic chyba trza roma wgrywac.
Napisane: Październik 26, 2008, 09:58:26
Jeszcze jedno,sprawdzajcie czy w tle nie chodza jakies programy ktore powoduja ze tel nie przechodzi w stan "spoczynku",ja tak mialem,Parlingo chodzil caly czas prubujac nawiazac polaczenie z internetem i powodowal nie gasniecie ekranu, wylaczylem go i od razu ja reka odjal, ekranik gasnie .

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 26, 2008, 10:20:22 »
fakt - trzeba uruchomic menadzera zadan i wyszystkie powylaczac - jesli nie zgasnie,  to cos jest w ustawieniach zasilania nie tak

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 26, 2008, 12:11:05 »
niestety żadna z waszych rad nie przynosi efektu,mało tego,czy mam ustawione automatyczne czy reczne rozjaśnienie ekranu działa tylko do momentu jak w ustawieniach ustawiłem na 1ną minute.Obraz sciemnieje ale niestety nie wraca do wczesniejszej jasniejszej postaci.Reset pomaga tylko na chwile.Co znowu może nie grać?Całkowite wygaszenie ekranu jest możliwe jedynie przez krotkie nacisniecie przycisku on/Off-co zrobić by było jak dawniej? :O

*

Offline kubek1334

• **
  • 119
  • Sprzęt: Omnia
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 26, 2008, 12:47:13 »
pojedź hardresetem a jak to nie da skutku to do serwisu goń ;].
Omnia i900.

*

Offline jawosz

• *
  • 74
  • Sprzęt: iPAQ 614c, Samsung OMNIA
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 27, 2008, 10:09:38 »
MIalem podobny problem... rozwiazalem go wylaczajac wszystko programy w tle :) dzieki za pomoc

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 27, 2008, 17:57:32 »
Miałem ten sa problem od samego kupna...wyswietlacz nie chciałzgasnac,trzeba było za kazdym razem naciskac przycisk power zeby wyłaczyc całkowicie ekran ale dzis wgrałem SAHJ1  po polsku i jest wszystko ok ekran gasnie po 1 min tak jak mam ustawione no i foty sa ładniejsze:P szybciej chodzi i ekran dotykowy działa o niebo lepiej.:)

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 06, 2008, 13:21:11 »

Możesz też zajrzeć pod adres http://www.samsung-omnia.org/index.php?topic=580.0

Zrób jak pisze:

settings>power>battery power

select ''turn off device''
set ''if device is not used for'' at 1min
and ''turn off backlight is device is not used for'' at 10sec

turn off device is not gonna actually turn off the phone
but more like its gonna turn off the phone screen
while backlight is gonna dim the backlight

mi pomogło

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 06, 2008, 13:30:19 »
Instalowales moze battery Status(teraz nazywa sie chzba jakos inaczej)? Mialem to samo, gdy byl zainstalowany. Jak go usunalem to problemu nie ma.

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 25, 2008, 08:20:42 »
witam. od 10.11.2008 jestem posiadaczem Omni 8GB z MM. caly czas wszystko bylo bez zarzutu jedyny soft jaki mam dodatkowo to auto mapa 5.2 i parlingo. dzis to jest 25.11.2008 nagle jak wyzej jest opisane moj ekran ani sie nie blokuje, ani tez nie wygasa calkowicie mimio tego ze wszystko mam poustawiane jak pisaliscie, zreszta od poczatku mialem. sprawdzalem rowiez i zadne programy nie chodza w tle. dodam rowiez ze auto mape i parlingo mam od ponad tygodnia zainstalowane i do tej pory nie mialem problemow. czy ktos juz znalazl na to jakas rade? pozdrawiam wszystkich

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 25, 2008, 09:35:30 »
jeszcze dodam, że od paru dni zaczalem sobie sam blokowac klawiaturę klawiszem power, no ale jak opisałem wyzej teraz sama sie juz nie blokuje i ekran jest przygasniety ale nie robi sie calkiem czarny

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 25, 2008, 10:04:22 »
Czy na pewno w Ustawienia -> System -> Bateria -> Zasilanie bateryjne aktywna jest opcja "Wyłącz urządzenie gdy nie będzie używane przez xx minut"?

Czy była jakaś zwiecha i reset z chodzącą Automapą?

U mnie po takim przypadku wyczesało ustawienia zasilania bateryjnego, gdyż najwidoczniej AM zmienia je na czas korzystania z aplikacji ("kontroluj podświetlenie ekranu" w opcjach AM)...
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 25, 2008, 11:15:24 »
wlasnie nic sie nie zdarzylo wczesniej zero zawiech czy wogole jakichkolwiek rzeczy na ktore moglbym narzekac. z AM pracowalem pare razy wiem ze ma funkcje podtrzymywania wlaczonego ekranu, ale zawsze po wyjsciu z aplikacji wszystko wracalo do normy. w u stawieniach mam ostawione wylacz urzadzenie po 1min i wygaszaj ekran po 10sek

« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 25, 2008, 19:24:16 »
Po wlaczeniu AM ustawienia bateryjne sie zmieniaja. Po wylaczeniu AM trzeba je recznie zmienic.

« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 26, 2008, 08:09:35 »
Chciałbym dodac, że akurat w moim przypadku AM nie ma z tym nic wspolnego bo nie miesza mi w zadnych ustawieniach systemowych. Ale i tu dobra wiadomość dla WSZYSTKICH z tym problemem. mianowicie przynajmniej u mnie przy ustawieniach jak wyzej pisalem ekran sie nie wygaszal i nie blokowal sie ekran chyba ze recznie. ROZWIAZANIE TEGO PROBLEMU TO:

w ustawieniach PARLINGO musialem odchaczyc przy POWER/DATA SAVING MODE jak sie okazalo caly problem sie skonczyl ekran wylacza sie i blokuje wedlug ustawien systemowych i nie ma zadnych jaj..........

Jeżeli komuś jeszcze pomogłem przy okazji to sie ciesze.