Uchty samochodowy z zestawem glosnomowiacym

• 3 Odpowiedzi
  • 1595 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Uchty samochodowy z zestawem glosnomowiacym
« dnia: Listopad 10, 2009, 20:37:01 »
Witam!

Pierwszy dzien na forum i pierwsze pytanie..

Wyciagnalem malo uzywana omnie i900 i chce jej uzyc jako drugi telefon z obsluga poczty na wyjazdach sluzbowych i do nawigacji gps (2 telefony + nawigacja za bardzo wypychaja kieszenie)
Znalazlem do niej bardzo ciekawy uchwyt z zestawem glosnomowiacym:

http://fondo.pl/produkt.php?idg=68&idc=528&id=1080

i mam pytanie:
czy ktos uzywa podobnego uchwytu? jak on sie sprawuje zarowno jako uchwyt, jak tez jako zestaw glosnomowiacy?
Czy funkcja zestawu jest realizowana "po kablu" czy bluetooth?

Cena tej zabawki wydaje sie wiecej niz atrakcyjna, tylko..czy to sie sprawdza?

*

Offline format87

• **
  • 215
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2
Odp: Uchty samochodowy z zestawem glosnomowiacym
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 10, 2009, 21:55:16 »
ja uzywam czegos takiego

http://telemagic.com.pl/katalog/0/0/260/440/2218

jestem bardzo zadowolony nie dosc ze jest ustawienie w pionie to i w poziomie samej Omni to jeszcze tanio :) a jesli nie mam sluchawki bt to Omnia ma glosnomowioacy w sobie wystarczy dluzej przytrzymac sluchawke odbioru lub na wyswietlaczu nacisnac .

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 10, 2009, 22:43:41 »
Hmmm..dzieki ale interesuje mnie konkretnie cos takiego...nawet jesli nie ten model, to jakis analogiczny :)
Po prostu chce miec mozliwosc odbierania polaczen bez koniecznosci siegania gdzies do przodu.

A czuje gleboka i nieposkromiona awersje do sluchawek bluetooth wtykanych do ucha.

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 05, 2009, 13:51:01 »
Witam!

Poniewaz nikt nie odpowiedzial na moje pytanie dotyczace zestawu, zaryzykowalem i kupilem.

Wprawdzie nie obylo sie bez drobnych problemow (zestaw ktory przyszedl pierwszy raz nie odtwarzal dzwieku z glosnika, ale szybko zostalo wymienione na nowe, brawo dla sklepu), wiec dopiero dzis mialem mozliwosc przetestowania zestawie w warunkach bojowych :)

Po pierwsze, jesto to typowy zestaw wtykany w gniazdo zapalniczki, realizujacy te same funkcje co zwykly zestaw sluchawkowy, do dypozycji wiec sa nastepujace funckje:
- wybranie ostatniego rozmowcy i nawiazanie z nim polaczenia
- odebranie polaczenia przychodzacego
- zawieszenie polaczenia
- rozlaczenie aktywnego polaczenia.

Funkcje te sa realizowane za pomoca przycisku znajdujacego sie na glosniku.
Brakuje mi funkcji przegladania listy kontaktow.

Uchyt PDA jest sztywny, podlaczenie zasilania poprzez wyciecie z boku obudowy krotkim kabelkiem (jak dla mnie kabelek ma wtyczke zamontowana odrotnie wiec zeby podlaczyc do gniazda w aparacie trzeba kabelek skrecic).

Ramie uchwytu jest krotkie.
Jezeli o mnie chodzi to nawet ZA krotkie, z czego wynikaja dwa problemy:
- troche daleko do urzadzenia, wiec jesli ktos nie ma reki jak szympans, bedzie musial sie mocno wychylic do przodu, chocby w celu przewijania listy kontaktow (tu daje we znaki brak tej funkcji w zestawie glosnomowiacym)
- urzadzenie jst zbyt blisko szyby, przez co nie ma mozliwosci WSUNIECIA/WYSUNIECIA aparatu z uchwytu jezeli jest w polozeniu pionowym.

Drugi problem determinuje poziome polozenie aparatu - chyba ze komus nie przeszkadza obracanie uchytu do wyjmowania (ja sie jeszcze nie zdecydowalem, dopiero bede kupowal do niego program nawigacyjny)

Jakosc dzwieku, o dziwo jest wiecej niz zadowalajaca. Wprawdzie mikrofon zamontoany jest w obudowie uchytu ale wg rozmowcy slychac mnie bylo czysto i wyraznie - zarowno na postoju jak i w trakcie jazdy.
Natomiast glosnik zestawu jest troche za cichy, u mnie musial zostac podkrecony na maksa, ale poza tym sprawuje sie bardzo dobrze - dzwiek jest czysty i bardzo wyrazny.

Problemem jest stabilnosc. Ramie uchwytu wydaje sie wiotkie ale trzyma dobrze, natomiast dosyc duza dlugosc urzadzenia wraz z uchytem powoduje ze przy uzyciu funkcji dotykowych na czesci telefonu znajdujacej sie poza sankami uchtuy powoduje jego delikatne poddawanie sie.
Poza tym calosc troszke zgrzyta, chociaz mozliwe ze nie dokrecilem dokladnie sruby mocujcej - nie wiedzac jak to bedzie dzialalo. Akcozlwiek tak czy inaczej obawiam sie ze skoro obrot w pionie i poziomie realizowany jest za pomoca jednego lozyska kulowego, dokrecanego sruba to nie bedzie zbyt stabilne...i zastanawiam sie nad mozliwoscia przelozenia uchwytu do innego ramienia :)

Generrlanie urzadzenie zaakceptowalem, i pomim swoich wad spelnia swoje zdanie - da sie przez nie normlanie rozmawiac w trakcie jazdy, wiec jesli jeszcze moja Omnia zaakceptuje progrtam nawigacyjny, bede mial kieszen lzejsza o zestaw do nawigacji.

Kilka zdjec po zamontowaniu: