Aktualizacja ROMU CCS Warszawa

• 21 Odpowiedzi
  • 2852 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Aktualizacja ROMU CCS Warszawa
« dnia: Grudzień 15, 2008, 20:02:54 »
Witam
Omnie podsiadam od tygodnia, jednak nie jestem w pełni zadowolony z " osiągów " omni. Często muli, wifi szybko wyszukuje ale traci sygnał po 5 sec, no i bateria nie wytrzymuje długo ( max 2 dni ), i  wyświetlacz dotykowy nie łapie za dobrze :/
Wyczytałem na forum, że zmiana ROMU może pomoc, więc mam dwa pytania :
1) Jaki jest najlepszy ( według was ) brandowy ROM z Plusa ?
2) Ile czasu może trwać aktualizacja ROMU, i czy jak powiem ze chcę określony ROM to mi taki wgrają czy najnowszy ?

PS. Mój ROM : CXHH7

*

Offline cotvi

• **
  • 202
Odp: Aktualizacja ROMU CCS Warszawa
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 15, 2008, 20:38:57 »
Odczucia prędkości i "osiągów" to względna sprawa.
Ja miałem HTC Tytn 2 teraz mam Omnie i jest ona na pewno szybsza.
Ekran dotykowy jak dla mnie działa przyzwoicie a nawet dobrze. Polecam przeczytać temat poprawnego kalibrowania ekranu. Nie wierzyłem zanim nie zrobiłem, że to jednak pomaga.

A co do ROMu to jak pojedziesz do serwisu to dostaniesz to co obecnie oficjalnie jest najnowsze.
Ale jak chcesz się pobawić w przerabiane ROMy to musisz sam popatrzeć na tym forum co ludzie piszą, XDA-developers i Modaco. To kopalnia wiedzy trzeba się tylko postarać i poszukać.

A kwestie jak wygląda gwarancja jeżeli przez przypadek uwali ci się telefon podczas własnoręcznego upgrade też znajdziesz na tym forum.

A tak osobiście to:
1. nie pach się w instalowanie manila 2d ani w romy z manilą wbudowaną, są z tym problemy (przetestowałem)
2. Miałem SAHJ1 PL a teraz mam DXHK2 EN. Już widzę kilka udogodnień, ale muszę dokładnie przetestować.
3. Nie spodziewaj się, że po wymianie ROMu będzie nagle 2x szybciej :)
Omnia 2
HTC HD
HTC TD2
Omnia SAHJ1 > DXHK3 > DXHL2 > DXIA2_QB05M > 30.01.2009 (DXIA2 updates)
HTC Tytn II

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 15, 2008, 20:47:42 »
1. Nie mam zamiaru instalować Manila 2d itp
2. Mnie interesują tylko brandowe ROMY Plusa więc dalej nie dostałem odpowiedzi :) ( Który najlepszy i jak się sprawuje najnowszy )
3. A mi się często wiesza itp. dlatego chcę zmienić

Sam się nie będę bawił w wymianę bo wiem jak jest z gwarancją ( uwale telefon ...będą kazali płacić za nową płytę ). Nie spodziewam się że bedzię 2x szybciej ale z tego co wyczytałem na forum to się opłaca zaktualizować ROM.

Pozdrawiam

*

Offline cotvi

• **
  • 202
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 15, 2008, 21:01:30 »
Więc ja miałem SAHJ1 i nie miałem żadnych problemów wiec mogę spokojnie polecić Ci ten rom.
Z tego co wyczytałem SAHJ3 nie wnosi super zmian (niezauważalne), a ktoś tam pisał, że bateria trochę gorzej.
Więc SAHJ1 jest moim typem.
Omnia 2
HTC HD
HTC TD2
HTC Tytn II

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 15, 2008, 21:05:54 »
TYLKO BRANDOWE PLUSA !!! :) , z tego co mi wiadomo to SAHJ1 jest niebrandowy.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 15, 2008, 21:26:12 »
Sam się nie będę bawił w wymianę bo wiem jak jest z gwarancją ( uwale telefon ...będą kazali płacić za nową płytę ). Nie spodziewam się że bedzię 2x szybciej ale z tego co wyczytałem na forum to się opłaca zaktualizować ROM.
nie będą kazali placic tylko wymienią ja w ramach gwarancji.
SAHJ1 jest niebrandowany z plusowskiego to jest dostepny CXHJ1 ale nie testowany, jeden przypadek wgrania skonczyl sie brick'iem i nikt nie wypowiedzial sie na temat tego czy to wadliwy soft ( opinia z innego forum) a z dzialajacych  z plusa to CXHL1 ktory ponoc nie jest jakims super softem ale ma najnowsze oznaczenie ktore ktos prawdopodobnie wpisal  tylko po to aby odroznic wersje kompilacji.
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline cotvi

• **
  • 202
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 15, 2008, 21:29:16 »
Omnia 2
HTC HD
HTC TD2
HTC Tytn II

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 15, 2008, 21:58:49 »
Hmm czyli ze tego co widzę mogą mi wgrać 3cią wersje sierpniowego CXHI3 (bo nowszego nie maja w CCS ? ) , opłaca się wymienić na ten CXHI3 czy lepiej żebym został na CXHH7 ?

Pozdrawiam

*

Offline Sum

• **
  • 136
  • Sprzęt: OMNIA i8000 ROM NXXJH2
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 15, 2008, 22:14:23 »
SAHJ1 jest niebrandowany z plusowskiego to jest dostepny CXHJ1 ale nie testowany, jeden przypadek wgrania skonczyl sie brick'iem i nikt nie wypowiedzial sie na temat tego czy to wadliwy soft ( opinia z innego forum) a z dzialajacych  z plusa to CXHL1 ktory ponoc nie jest jakims super softem ale ma najnowsze oznaczenie ktore ktos prawdopodobnie wpisal  tylko po to aby odroznic wersje kompilacji.
Wgrałem w czwartek, aktualizacja odbyła się bez najmniejszych zgrzytów. W stosunku do opisanego trybu flashowania była jedna zmiana:
...
Step 3. Customer image Downloading
Downloading CSC...
GetSize : 3811328
CSC finished.
Downloading MultiLang...
MultiLang finished.

Step 4. Phone image Downloading
...

Po restarcie OMNI pojawił się ekran z wyborem języka, a następnie kolejne (chyba dwa) z opcjami do wyboru (niestety nie pamiętam szczegółów, ale były to zwykłe i jasne wybory z opcjami ustawień...)
Po kilku dniach użytkowania oprócz "kości" aplikacji googli, ShoZu w zasadzie nic więcej widocznego. W opcjach ustawienia > System pojawiła się ikonka Zmiana języka, po uruchomieniu której pojawia się okienko poniżej. Sądzę, że jest to konsekwencja wyboru języka przy instalacji, można go natomiast później zmienić pobierając pliki z samsunga...
Jeśli chodzi o zauważalne różnice, to nieco poprawiła się bateria (w trybie telefonu z lekkim wykorzystaniem WiFi, mieszaniem w OMNI wytrzymała 3 dni zamiast 2. Ponadto na poprzednim ROMie nie mogłem uaktywnić słuchawki bluetooth NOKII. Korzystam na zmianę z dwóch - samsung zainstalował się bez problemu, nokia też ale uruchomienie połączenia telefonicznego powodowało takie trzaski i szumy, że całkowicie wykluczały jej wykorzystanie. Teraz obie pracują bez zastrzeżeń. To byłoby na razie wszystko, co zauważyłem  :)

Poprzednio też miałem CXHH7...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2008, 22:17:29 wysłana przez Sum »

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 15, 2008, 22:24:24 »
Ale nie wiesz czy ten ROM będzie w CCS ? W końcu nie wiem czy aktualizować czy nie :P

*

Offline Sum

• **
  • 136
  • Sprzęt: OMNIA i8000 ROM NXXJH2
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 15, 2008, 22:33:07 »
Tego raczej nie wiadomo, bo trudno powiedzieć skąd się wziął w sieci.. Ale ponieważ sygnowany dla Plusa, jest to prawdopodobne...
Pytanie tylko, czy oni zdążyli przeczytać posty na forum i ściągnąć  :mrgreen:

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 15, 2008, 22:59:58 »
Ale nie wiesz czy ten ROM będzie w CCS ? W końcu nie wiem czy aktualizować czy nie :P
Dlaczego upierasz sie na ROM z Plusa? Z opinii, ktore sa na Forum, a takze z mojego wlasnego doswiadczenia wynika ze ROM J1, lub J3 sa do tej pory najlepsze - tzn. sprawiaja najmniej problemow, bateria wytrzymuje w granicach przwoitosci /3-4dni/, a nawet i dluzej, wgranie ROM-u, jesli sie korzysta z przyklejonego watku nie sprawia trudnosci. Moja Omnie kupilem w MM, od wielu lat jestem klientem Idea/Orange, tam tez mam podrecznego maila i cala konfikguracje maila skutecznie wprowadzilem..wiec jeszcze raz PO CO  z Plusa kiepski, jak mozna miec dobry np. J1 z www.pdaclub  ... no chyba, ze konieczne Ci logo Plusa na starcie, ale to tez mozna wrzucic - ja tego nie zrobie bo jestem za cienki, ale na 100%, ktorys z kolegow pomoze.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 15, 2008, 23:05:48 »
hh chetnie powiem ktory pluiczek podmienic jesli to tylko  oto logo chodzi :D

a tak na powaznie proponuje przespac sie z tym zamiarem oddanie telefonu do ccs  i samemu raczej sprobowac wgranie romu, ale nic n asile sam decydujesz co zrobisz.
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 15, 2008, 23:14:46 »
hh chetnie powiem ktory pluiczek podmienic jesli to tylko  oto logo chodzi :D

a tak na powaznie proponuje przespac sie z tym zamiarem oddanie telefonu do ccs  i samemu raczej sprobowac wgranie romu, ale nic n asile sam decydujesz co zrobisz.
Dodam jeszcze, ze w przyszpilonych watkach o ROM-ach jest kilkadziesiat postow o sukcesie tej czynnosci i pozytywach z nowym ROM-em /ja zmienilem I1 na J1..roznica kolosalna/

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 15, 2008, 23:17:27 »
Najlepsze jest to, że do wgrania romu zgodnie z instrukcją na forum (operacja przecież nie sprawia problemu!) namawiają ludzie którzy zbrickowali swoje telefony - mega lol.

A te wszystkie opisy ludzi, którzy oddają telefon do serwisu bo flaszowanie się nie powiodło... To myślicie że wg. jakiej instrukcji to robili? Mongolsko-bengalskiej?
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 15, 2008, 23:50:01 »
Najlepsze jest to, że do wgrania romu zgodnie z instrukcją na forum (operacja przecież nie sprawia problemu!) namawiają ludzie którzy zbrickowali swoje telefony - mega lol.

A te wszystkie opisy ludzi, którzy oddają telefon do serwisu bo flaszowanie się nie powiodło... To myślicie że wg. jakiej instrukcji to robili? Mongolsko-bengalskiej?
Myslisz, ze gosc w serwisie robi inaczej?...dokladnie tak samo i jemu tez moze sie zdarzyc... i wtedy wymieni plyte glowna, podobnie jak komus z nas padnie to trzeba zaniesc do serwisu i tez wymienia na gwarancji /bylo o tym na Forum/. A na wielkie szczescie, tym, ktorym padla jest niewielu, a tych, ktorym poszlo jest sporo. Sam czekam na nowego ROM-a z literka <K>. Zrobienie samemu pozwala zaoszczedzic sporo czasu. No i z tego co czytalem na Forum Samsung wkrotce ma na swoje stronie zaczac udostepniac ROM-y, wiec bedzie to juz w pelni legalne.

*

Offline cotvi

• **
  • 202
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 15, 2008, 23:54:55 »

Ludzie nawet jak mają czarno na białym to i tak potrafią coś spaprać.
Stawiam na to, że część z pechowców uwaliła sprzęt własnym błędem.
To nie jest zabawa dla każdego.
Omnia 2
HTC HD
HTC TD2
HTC Tytn II

*

Offline dypek

• **
  • 128
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 16, 2008, 15:31:07 »
Zadzwon do serwisu i spytaj sie jaki rom maja najnowszy z plusa.2ga sprawa to za ze jak powiesz ze chcesz zmienic rom to za darmo  ci nie zmienia ale jak oddasz go w ramach gwarancji i powiesz ze sie zawiesza itp to zmienia wtedy za free.

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 16, 2008, 16:35:51 »

Ludzie nawet jak mają czarno na białym to i tak potrafią coś spaprać.
Stawiam na to, że część z pechowców uwaliła sprzęt własnym błędem.
To nie jest zabawa dla każdego.
No nie przesadzaj, ja jestem calkowicie "informatycznie" zielony, jak czytam to Forum, to czasami nie wiem o czym koledzy pisza...wyksztalcenie mam zupelnie NIE - techniczne i dalem sobie rade robiac taka czynnosc pierwszy raz w zyciu, przeciez instrukcja jest LOPATOLOGICZNA, dla pewnosci wydrukowalem ja sobie i lezala kolo mnie w trakcie aktualizacji.

« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 16, 2008, 20:26:08 »
Zadzwon do serwisu i spytaj sie jaki rom maja najnowszy z plusa.2ga sprawa to za ze jak powiesz ze chcesz zmienic rom to za darmo  ci nie zmienia ale jak oddasz go w ramach gwarancji i powiesz ze sie zawiesza itp to zmienia wtedy za free.
Tak wiem o tym :D , jak na razie myślę że poczekam z wymianą ROMU w CCS. Czytałem dużo o samodzielnym wymianie ROMU ale nie chcę się w to bawić mimo, że pewnie bym sobie poradził :)

PS. Żeby nie zakładać nowego wątku jak mam ustawić WIFI w ustawieniach i przeglądarce ( mam na auto. ) żeby nie łączyło mi za pomocą GPRS jak stracę zasięg. Zawsze wyłączam telefon z widgeta jak uruchamiam WIFI żeby przypadkiem nie pobrało kasy ;) a i jaki program polecacie do oglądania youtube.com i HEADSHOT TV ? ( coś o flashu czytałem, wdzięczny był bym do linka do programu )

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2008, 20:28:31 wysłana przez Recive »

*

Offline herrradek

• *
  • 53
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ1
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 17, 2008, 19:30:20 »
Zainstaluj sobie NO DATA - taki sprytny sofcik, ktory zablokuje zapędy twojej OMNI do łaczenia się z GPRS. Były linki kilkanascie razy na forum.
--
HerrRadek
Alcatel OT Easy >> Alcatel OT View >> Ericsson T10 >> Nokia 3210 >> Nokia 3100 >> Nokia 6310i >> Nokia 6610 >> Nokia 6021 >> Nokia 6230i >> Nokia E50 >> Samsung i900 Omnia

*

Offline Eldorado9

• **
  • 187
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 18, 2008, 20:26:41 »
Witajcie!

Wlasnie dzis bylem w CCS z prosba o wgranie nowego romu. Poza niezbyt szybka obsluga, pani sie guzdrala jak nie wiem co, to przyjela fonik bez problemu i po godzinie go odebralem. Dosc mocno sie zdziwilem bo w chwili obecnej mam tak:
PDA: i900SAHH6/BKHH6
TELEFON: i900 BVHH6
w/g mnie nie wgrali dokladnie nic nowego - ba nawet nie wiem czy nie wgrali dokladnie tego samego softu ktory mialem przed oddaniem.
Mam Omnie z Orange.

Pozdrawiam!
Eldorado9
Pozdrawiam
Eldorado9