Przeniesienie kontaktów, wpisów klandarz a Nokii do Omni.

• 14 Odpowiedzi
  • 10228 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Przeniesienie kontaktów, wpisów klandarz a Nokii do Omni.
« dnia: Październik 26, 2008, 13:56:41 »
Witam czy ktoś z szanownych forumowiczów znalazł jakiś skuteczny sposób na przeniesienie kontaktów i wpisów kalendarza z Nokii E65 (symbian) do Samsunga Omnii?? Oczywiście istnieje możliwośc synchronizacji przez program Outlook ale kiedy w nokii do jednego kontaktu ma przypisanych kilka numerów telefonów, email oraz adres to przy synchronizacji tego kontaku z outlookiem dane te są troche pomieszane. Będe wdzięczny jesli ktoś podzieli się jakimś skuteczniejszym sposobem na przeniesienie tych kontaktów.

*

Offline Olik

• **
  • 142
Odp: Przeniesienie kontaktów, wpisów klandarz a Nokii do Omni.
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 26, 2008, 15:00:24 »
Probowalem i nie da rady... Wszystko musisz robic recznie...

*

Offline mephi100

• **
  • 115
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 26, 2008, 16:08:07 »
Ja zrobiłem to tak: w Nokii zaznaczyłem wszystkie i po prostu wysłałem to przez bluetooth do PDA (ASUS P750 - ale tak samo WM 6.1).
Spróbuj, na pewno zadziała ;)

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 26, 2008, 16:33:51 »
O ile pamiętam to eksportowalem z Nokii do Outlook Express. Potem z OE poprzez export do csv do zwyklego Outlooka, a dalej zadzialal juz normalnie poszlo przez ActiveSync.

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ3
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 26, 2008, 18:32:36 »
Potwierdzam sposób podany przez mephi100 :ok:. Bezproblemowo i szybko można przesłać wszystkie kontakty przez BT  :)

[P O M Ó Ż  K L I K A J Ą C ! ! !]

Piszę poprawnie po polsku.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 26, 2008, 20:59:08 »
Obawy daniela biora sie pewnie z tego ze patrzyl na prosta, podstawowa ksiazke telefoniczna Omnii, nie widzac Oulook contact i ilosc pol, telefonow jakie mozna przywiazac do jednego kontaktu.

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 27, 2008, 16:42:22 »
Ja zrobiłem to tak: w Nokii zaznaczyłem wszystkie i po prostu wysłałem to przez bluetooth do PDA (ASUS P750 - ale tak samo WM 6.1).
Witaj. w Nokii 6300 po wybraniu kontaktów i po zaznaczeniu wszystkich, wyświetla się tylko kopiuj/przenieś - karta/telefon + usuń(nie dotyczy). Chyba, że inaczej robiłeś? pozdr

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 27, 2008, 17:13:27 »
O ile pamiętam to eksportowalem z Nokii do Outlook Express. Potem z OE poprzez export do csv do zwyklego Outlooka, a dalej zadzialal juz normalnie poszlo przez ActiveSync.

Ale chyba równie dobrze kontakty z nokii odrazu mogę zsynchronizować Z Outlookiem a następnie Outlooka z Omnia czyli z pomnieciem Outlook Express prawda? Kontakty i kalendarz już mam w Outlooku słyszałem jednak że wiele osób miało problem z synchronizacja Outlooka z I900.

*

Offline mephi100

• **
  • 115
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 27, 2008, 17:20:25 »
Witaj. w Nokii 6300 po wybraniu kontaktów i po zaznaczeniu wszystkich, wyświetla się tylko kopiuj/przenieś - karta/telefon + usuń(nie dotyczy). Chyba, że inaczej robiłeś? pozdr

Robiłem to podobnie, ale w Nokii z S60 (Symbian), nie S40... W tej nie jestem pewny czy da się da zrobić to w ten sposób. Najbezpieczniejsza będzie synchronizacja przez Outlooka.
pozdro

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
  • Sprzęt: Smart devices: Casio Cassiopeia A11 > NEC Mobile Pro 780 > Nokia 9110i > Handspring + modół GPS Samsung Omnia, HTC Universal, Samsung i780 (żony)
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 27, 2008, 17:21:32 »
Ja do przenoszenia kontaktów i kalendarza z urządzenia na urządzenie używałem serwera SyncML, nie wiem jak w konkretnej Nokii i OMNI ale jest to o tyle dobre że jak do Kontaktu było przypisane więcej danych to one pozostawały w jednym i drugim urządzeniu. Niestety jedyny darmowy i w miarę dobrze działający serwer SyncML'a http://gsmsync.net ma ostatnio problemy techniczne a support nie odpowiada, ale może są inne.

*

Offline mephi100

• **
  • 115
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 27, 2008, 17:23:02 »

Ale chyba równie dobrze kontakty z nokii odrazu mogę zsynchronizować Z Outlookiem a następnie Outlooka z Omnia czyli z pomnieciem Outlook Express prawda? Kontakty i kalendarz już mam w Outlooku słyszałem jednak że wiele osób miało problem z synchronizacja Outlooka z I900.

Jak najbardziej możesz tak synchronizować. Nie ma najmniejszych problemów później przy synchronizacji z Omnią (czyli po prostu WM 6.1).

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 27, 2008, 18:42:17 »
Praktycznie z kazdego urzadzenia da sie wyeksportowac dane do pliku csv.  Po zaimportowaniu w Outlooku synchronizacja przez ActiveSync jest najpewniejsza.
Tym bardzie ze mozna wygodnie na PC , uzupelnic kontakty , tworzyc grupy, wstawic zdjecia osob itp.

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 20, 2008, 16:18:42 »
Praktycznie z kazdego urzadzenia da sie wyeksportowac dane do pliku csv.  Po zaimportowaniu w Outlooku synchronizacja przez ActiveSync jest najpewniejsza.
Tym bardzie ze mozna wygodnie na PC , uzupelnic kontakty , tworzyc grupy, wstawic zdjecia osob itp.

Drodzy forumowicze próbując pomóc nie znając tematu lub czytając nieuważnie, dalecy jesteście od pomocy, a wprowadzacie jedynie zamieszanie.
Pomiędzy Outlookiem, korzystając nawet z dodatkowych programów jak Outlook Express, Notatnika, Excela Accesa czy innych bazodanowych programów opartych o interface MS Office 2003 NIE MA MOŻLIWOŚCI PRZENIESIENIA WSZYSTKICH KONTAKTÓW, nawet używając do tego funkcji eksportu, podmiany tabel, importu i tak w nieskończoność.  NIE MA SZANS.

W Nokiach jest możliwość zapisu kilku telefonów stacjonarnych, komórkowych etc., których MS Office 2003 nie zaimportuje w sposób poprawny.

Można, jeśli nie masz za dużo kontaktów zrobić tak:

Obecnie w Twojej Nokii:
Telefon stacjonarny     -zaimportuje
Tel. stac. domowy        -zaimportuje
Tel. stac. biuro             -zaimportuje
Telefon komorkowy      -zaimportuje tylko jeden. dom i biuro nie zostanie przeniesiony

Możesz zamienić komórkowy biuro na telefon w samochodzie
Możesz zamienić komórkowy dom na video telefon

W takiej formie zostaną zaimportowane. Żadna inna nie przechodzi. Niemniej po imporcie i tak musisz sprawdzić każdego klienta czy ma wszystko dodane. Co więcej sms'a bezpośrednio możesz później wyslać jedynie do Telefonu komórkowego. Do innych jest mozliwość jedynie okrężna:

wybierasz sms, a później edycja, dodawanie nowego kontaktu, usuwanie poprzedniego i tak dalej. RĘCE OPADAJĄ!

Obecnie sprawdzam dwie możliwości zewnętrznego transferu przez syncml, być może zaskoczy?
Jak ktoś chce spróbować poniżej dwa adresy:

http://my.funambol.com/     MODYFIKACJA    nie przenosi wszystkich kontaktów z N95, niemniej jest przyjazny w edycji kontaktów POLECAM
http://gsmsync.net              MODYFIKACJA   nie udało mi się dokonać transferu. Ręcznie podaje ustawienia dla syncml, które nie dzialają. Automatyczna wysyłka sms-a konfiguracyjnego - nie działa

pozdrawiam
Jarek
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2008, 16:57:39 wysłana przez hegemon_jb »

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 20, 2008, 16:52:33 »
Ja również przesiadałem się z Nokii (6233, S40 series).

Do przeniesienia danych (książka, kalendarz, notatki) wykorzystałem bezpłatny serwis http://www.scheduleworld.com/
O tym, jak zsynchronizować telefon ze swoim kontem na tej stronie można przeczytać tu (w Nokiach bez S60 da się to zrobić tylko przez GPRS): http://www.scheduleworld.com/jforum/posts/list/395.page
Po wyeksportowaniu danych z Nokii zaimportowałem je do Omni przez Funambol http://funambol.com skonfigurowany do współpracy z scheduleworld.com (co i jak w FAQ).

Przed rozpoczęciem "zabawy" serdecznie radzę wykonanie kopii zapasowej kontaktów, kalendarza i notatek przez PC-Suite! KONIECZNIE! Ja tak zrobiłem i cóż - strzeżonego... Podczas eksportu z Nokii na SW.com za pierwszym razem coś się "pokićkało" i zostałem z 36 numerami w telefonie zamiast ~300 :D Po przywróceniu backup'u przez PCSuite za drugim razem poszło już bez przykrych niespodzianek  :)
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 20, 2008, 17:03:46 »
Ja również przesiadałem się z Nokii (6233, S40 series).

Do przeniesienia danych (książka, kalendarz, notatki) wykorzystałem bezpłatny serwis http://www.scheduleworld.com/
O tym, jak zsynchronizować telefon ze swoim kontem na tej stronie można przeczytać tu (w Nokiach bez S60 da się to zrobić tylko przez GPRS): http://www.scheduleworld.com/jforum/posts/list/395.page
Po wyeksportowaniu danych z Nokii zaimportowałem je do Omni przez Funambol http://funambol.com skonfigurowany do współpracy z scheduleworld.com (co i jak w FAQ).

Przed rozpoczęciem "zabawy" serdecznie radzę wykonanie kopii zapasowej kontaktów, kalendarza i notatek przez PC-Suite! KONIECZNIE! Ja tak zrobiłem i cóż - strzeżonego... Podczas eksportu z Nokii na SW.com za pierwszym razem coś się "pokićkało" i zostałem z 36 numerami w telefonie zamiast ~300 :D Po przywróceniu backup'u przez PCSuite za drugim razem poszło już bez przykrych niespodzianek  :)

Witaj, przed chwilą eksportowałem do funabola bazę z N95. Czyta podobnie jak outlook. Jest dość wygodna (napisałem zresztą, że polecam do edycji kontaktów), niemniej nie importuje wszystkiego z N95. Inny format mapy. Wszedłem właśnie na polecaną przez Ciebie schedule... rozejrzę się. Co do błędu, o którym wspominasz - w syncML należy odznaczyć (w komórce) opcję wymiana danych w obie strony  (sync both) inaczej mogą pojawić się duplikaty i błędy.

Pozdrawiam
jb

MODYFIKACJA

Na schedule jest info,

After you do your first sync, you should go to the preferences page and click the 'Edit Settings' button for your phone. You can limit the number of emails sync'd to your phone, or limit the types of phone numbers. You will see that there are a number options available to help you tune your sync the way you want.

W związku tym co jest powyżej, potwierdza się to co pisałem wcześniej. Nie da się przenieść wszystkich pól n Nokii na Omnię. po prostu WM ma inne mapowanie. Pozostaje podany wcześniej sposób ręcznej korekty, taki jak umieściłem dwa posty powyżej (trzy stacjonarne, jedna komórka, telefon w samochodzie, telefon video - być może jeszcze jakiś, którego nie sprawdziłem)

pozdrawiam
jarek
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2008, 17:12:16 wysłana przez hegemon_jb »