Synchronizacja - activsync, MS Outlook, internet

• 44 Odpowiedzi
  • 14652 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Synchronizacja - activsync, MS Outlook, internet
« dnia: Wrzesień 13, 2008, 12:45:54 »
Witam
zaraz po nabyciu Omni próbuję przenieść moje kontatky z poprzedniego telefonu a dokładnie z MS Outlooka 2003, Omnia jest podłączona przez BT ale próbowałem również przez kabel USB z notebookiem na Viscie czyli Centrum Windows Mobile. Wszystko wygląda OK - połączenie jest OK, kopiować pliki można bez problemu ale przy synchronizacji Contaktów wyskakuje bląd i nie podaje żadnych szczegułów tylko - błąd synchronizacji. Próbowałem już różnych sposobów i nic... czy ktoś ma może podobny problem
Proszę o pomoc

Próbowałem też programu OxyCube ale niestety nie udaje mi się połączyć tel z komputerem. Czy ktoś zna jakieś programy do zarządzania telefonem przez bluetooth (kontakty, smsy, kalendarz! itp) ??

JG

*

Offline scarab

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Magic, i900
Odp: Synchronizacja - activsync, MS Outlook, internet
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 13, 2008, 15:23:30 »
Mnie się udało zsynchronizować tylko dwa razy, za pierwszym razem przez Bluetooth i za drugim razem przez USB (mam Vistę ang i 60-dniową darmową wersję Outlooka 2007). Dzięki temu przeniosłem kontakty, kalendarz i notatki z Nokii na Omnię. Teraz za każdym razem proces synchronizacji zawiesza się w miejscu (raz na początku, raz na końcu) i nie reaguje nawet na reczną próbę zatrzymania. Połączenie Vista - Omnia oczywiście jest, dyski są widoczne, można instalować aplikacje z poziomu Visty ale niestety synchronizacja nie dochodzi do końca.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 13, 2008, 20:18:54 »
czyli zupełnie jak u mnie... a rady na to nie ma ... nikt nic nie wie... zo za pech :(

*

Offline Silver8

• *
  • 85
  • PDA: i900SAHJ3/SAHJ3 TELEFON: i900XXHJ1
  • Sprzęt: SGH-i900 OMNIA 8GB+8GB SDHC Sandisk
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 06, 2008, 20:57:57 »
Witam
Mam zainstalowaną Operę mini oraz Operę mobile, chciałbym synchronizować zakładki z Opery mini do Opery mobile, czy jest jakiś sposób po za ręcznym przepisywaniem ?
Zakładek w Operze mini uzbierało się sto kilkadziesiąt więc ręczne przepisywanie byłoby bardzo czasochłonne.

Kolejne pytanie, czy można przypisać Operę mini w miejsce Opery mobile w ikonie internet w widgecie (pasku bocznym) ?
American Staffordshire Terrier -  AL BASCO Yakamoz

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 06, 2008, 22:03:12 »
zajrzyj pod adres http://link.opera.com/

*

Offline Silver8

• *
  • 85
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 07, 2008, 08:35:09 »
No tak, tam synchronizujemy zakładki do OPERY MINI, tylko mnie chodzi o zapisanie zakładek Opery Mini do OPERY MOBILE.
Czy jest na to jakiś sposób ?

*

Offline Silver8

• *
  • 85
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 09, 2008, 08:31:12 »
Naprawdę nie ma sposobu na taką synchronizację  :shock:

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 12, 2008, 09:03:18 »
Podlaczam sie do pytania. Czy jest taka mozliwosc?

*

Offline Silver8

• *
  • 85
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 12, 2008, 13:17:28 »
Czy naprawdę nie ma takiej możliwości (nikt tego nie robił) aby przekopiować zakładki z Opery Mini  DO Opery Mobile.
Następnie czy, nie można przypisać Opery Mini do zakładki/ikony "internet" w pasku widget samsung.

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 23, 2008, 11:06:36 »
Witam,

Chcialbym przeslac na Omnie liste kontaktow z k750i (pamiec wewnetrzna) po blootooh . Niestety udaje sie to tylko  wysylajac pojedyncze kontakty w przyapdku wybrania w K750i wyslij wszystkie omnia pokazuje blad ze nie udalo sie odebrac pelnych danych.

Co robie zle?

*

Offline andrewdajdo

• *
  • 54
  • Sprzęt: SAMSUNG i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 23, 2008, 11:43:27 »
miałem to samo z k800i. Musiałem przesłać przez bluetooth kontakty z k800i z sim lokiem era na plus fona dodawanego do omni za 1 zł. Skopiowałem później te kontakty z plusfona na kartę sim plusa. Wtedy dopiero po włożeniu tej karty do OMNI skopiowałem kontakty z sim na pamięć telefonu  :O straszne kombinowanie. próbowałem też przesłać kontakty z k800i do Outlooka, ale standardowy pc suite od SE nie miał takiej możliwości. Tworzył on tylko kopie w swoim formacie, który jest niekompatybilny z OMNIA...
<<== Android 2.1==>>

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 23, 2008, 12:00:38 »
chciałbym synchronizować sobie kontakty, kalendarz itp w Omni z komputerem i czytałem, ze działa to dobrze przez Windows Live
założyłem sobiekonto i skonfigurowałem je w omni ... ustawiłem opcji synchronizacji i... nic...

łacze sie i w pracy i w domu przez sieć WiFi i wykonuję synchronizację ręcznie/ niestety mimoże otrzymuję komunikat że przeszła ona poprawnie żadne z moich kontaktów ani spotkań z kalendarza nie znajduje sie na Windows Live ani w drugą stronę jeśli utworze sobie spotkanie na WL to po synchronizacji nie mam jej w tel.

czy ktoś was może z tego korzysta? czy to w ogóle działa?
proszę o pomoc

*

Offline Palka

• **
  • 114
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 23, 2008, 13:18:27 »
ja to zrobilem przez outlooka i dziala. czyli synchro z outlookiem K750 i a potem omnie synch z outlookiem. mielem troche smieci ale szybko je usunolem.

*

Offline cotvi

• **
  • 202
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 23, 2008, 15:47:27 »
Aż sprawdziłem z ciekawości.
Kontakty przeszły z Hotmail do książki. Maile też.
Terminy nie bardzo.
Ale w opcjach synchro nie ma kalendarza :(
Omnia 2
HTC HD
HTC TD2
Omnia SAHJ1 > DXHK3 > DXHL2 > DXIA2_QB05M > 30.01.2009 (DXIA2 updates)
HTC Tytn II

*

Offline d-h

• 3
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 12, 2008, 21:45:07 »
Witam

Jakiś czas temu kupiłem Omnię. Ponieważ wcześniej posiadałem już PDA Asusa 696 to synchronizacja Omnii z komputerem odbyła się bez problemów.
Jednak zreinstalowałem system (XP) w komputerze i połączyc Omnii z komputerem już nie mogę.
Asus synchronizuje się jak dawniej.
W menedzerze blutetooth znajduje mi Omnię, ale jedyną usługę jaką mogę zainstalowac jest punkt dostępu do sieci.
Serial portu za cholerę nie mogę uruchomic.

Prosze pomozcie
Pozdrawiam
Daniel

*

Offline x-niva

• 48
  • Sprzęt: FS N560 SGH-I900-SAHJ1
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 30, 2008, 10:46:27 »
Witam.

Zna ktos moze jakis soft do synchronizacji wybranego katalogu. Chodzi o to ze mam kilkaset plikow na PC i te same pliki na Omni ciglae dogrywam cos do PC a potem chce zrzucic tylko te dograne na Omnie a jest tego sporo i wyszukiwanie tylko tych co chce jest uciazliwe jak i klikanie zeby nie podmienial wszystkich plikow tez jest uciazliwe bo w AS jest opcja zastap wszystkie ale brak opcji nie na wszystkie.

Pozdr.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2008, 22:42:43 wysłana przez x-niva »

*

forester

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 30, 2008, 17:53:25 »
Witam.

Zna ktos moze jakis soft do synchronizacji wybranego katalogu. Chodzi o to ze mam kilkaset plikow na PC i te same pliki na Omni ciglae dogrywam cos do PC a potem chce zrzucic tylko te dograne na Omnie a jest tego sporo i wyszukiwanie tylko tych co chce jest uciazliwe jak i klikanie zeby nie podmienial wszystkich plikow tez jest uciazliwe bo w AS jest opcja zastap wszystkie ale brak opcji nie na wszystkie.

Pozdr.
Jeżeli dobrze zrozumiałem to pliki masz na PC i na Omnie chcesz jeco jakiś czas dodawać (być może są to mp3,fotki,filmy).
Rozwiązanie jest proste ale bez użycia AS( chodzi o prędkość kopiowania) tylko jako pamięć masową ustawiasz w opcjach połączenia usb a następnie dodajesz całe foldery z filmami, mp3, fotkami i podczas kopiowania zaznaczasz tylko TAK na wszystko.Oczywiście trzeba pamiętać aby dodawane pliki miały inne nazwy bo niestety zostaną zamienione.
Pozdrawiam.

*

Offline x-niva

• 48
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 30, 2008, 21:24:35 »
No niby tak ale do konca nie rozwiazuje to problemu trzeba sie naklikac. Jest taki program syncrt.exe i w nim mozna podac co ma sie synchronizowac za pomoca jednego klikniecia. Jezeli chodzi o synchronizowanie plikow z serwera na stacje robocza sprawdza sie bardzo dobrze. Jesli chodzi o pda narazie mi sie nie udalo go odpalic.

Inne pytanie jak sie dostac do PDA za pomoca linii komend?

Pozdr.

« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 01, 2008, 20:59:12 »
Cześć, wreszcie trafilem na kogoś, kto chce używac tu Omnie jako urządzenie inteligentne, a nie pendriv'a!
Jak będe chciał kopiowac ręcznie, to uzyje pena,.
A po to mam teraz omnie, by to działo sie automatycznie.!

Cholery można dostać jak się tego używa z MS Active Sync i Centrum Obsługi Urządzeń Mobilnych!
Oni tam coraz bardziej sa przekonani, że myto mamytylko do synchronizacji MULTIMEDIÓW!

A ja chcę synchronizowac pliki te, które potrzebuje!
Czyli podobnie jak iu Ciebie!

I oczywiście nie mozemy wybrac folderu na komputerze!
Tylkopliki!
A Nokia PC Sync pozwala wybrac folder. Może trzeba było zostac przy Nokii?

Następna sprawa - co zrobic, by pliki na omni zapiwywały sie w Mojej pamięci lub na karcie, a nie w operacyjnej? Po co 8 GB, gdy zapisuje na 80 MB ?

Kolejna rzecz - ta cała synchronizacja jest do d...
Przychodze do firmy (Vista) - bład nieznany, musze na nowo powiązywac urzadzenia.
Przychodze do domu (XP) - Active Sync pokazuje błąd Active$ync Error Code: 86000107 - i musze znów usnąc i na nowo powiązać .

I tak codziennie!

Kto wie o co chodzi ???

*

Offline x-niva

• 48
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 01, 2008, 22:33:01 »
Znalazlem rozwiazanie za pomoca wyzej wymienionego przeze mnie programu.

1. Potrzebujemy programu syn.exe i pliku konfiguracyjnego nazwa_pliku.syc.
2. Ustawiamy polaczenie USB jako Pamięć masowa.
3. W pliku konfiguracyjnym przykladowo wpisujemy:

[log]
file=C:\sync_err.log
replace=1
verbose=2
[sync]
syncop0=/src C:\Ringtones\*.* /dest J:\Ringtones\*.* /d
[variables]
[start]
show=1
cancel=1

Jesli chcemy wiecej katalogow synchronizowac dopisujemy kolejne linie syncop1, syncop2 itd

4. Odpalamy program sync.exe i wczytujemy plik konfiguracyjny i odplamy.
5. Cieszymy sie szybkim kopiowaniem tylko nowych plikow z katalogu zrodlowego do katalogu docelowego z pominieciem plikow ktore sa w jednym i drugim katalogu.

W miare mozliwosci jak mi sie uda rozgryzc dodatkowe funkcje programu uzupelnie watek.

Pozdr.

*

Offline dario444

• 17
  • Sprzęt: samsung omnia
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 13, 2008, 12:21:06 »
Witam.

Mam pytanie, jak podłanaczam omnie do kompa to automatycznie uruchamia się ms activesync i rozpoczyna synchronizację. Niewiem tylko czy wszystko jest ok, bo jak wyświetli się tylko komunikat "zsynchronizowany", to za chwilę od nowa przy zakładce media player wyświetla się "początek synchronizacji" mimo, że nic nie dłubałem w telefonie - czy wszystko jest ok?? Przymierzam się do zmiany romu i trochę mnie ta sytuacja zastanawia.

*

Offline Teflon94

• 1271
  • 特氟隆- Moje Chińskie oblicze
  • Sprzęt: Palm III , Psion Revo , Palm Centro
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 13, 2008, 12:29:44 »
No to chyba lepiej jak się często synchonizuje , Nie ???
SE D750i -> Eten X800 - > Palm III -> Psion Revo -> Palm Centro - > Sony Ericsson K510i

*

Offline dario444

• 17
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 13, 2008, 12:34:59 »
chodzi mi oto, że telefon w ogóle nie przestaje się synchronizować. kończy jedną synchronizację i zaczyna od nowa.

*

Offline Teflon94

• 1271
  • 特氟隆- Moje Chińskie oblicze
  • Sprzęt: Palm III , Psion Revo , Palm Centro
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 13, 2008, 12:38:26 »
Nie powinno to stanowić różnicy ...
SE D750i -> Eten X800 - > Palm III -> Psion Revo -> Palm Centro - > Sony Ericsson K510i

*

Offline miciugo

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Desire HD, Samsung Omnia
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 22, 2008, 00:23:12 »
Prawdopodobnie przy wgrywaniu ActiveSynca zaznaczyłeś opcje -synchronizuj windows media player-dlatego sync chce na siłe synchronizować pliki z playera z fonem. Najlepiej odinstaluj ActiveSynka z kompa,następnie wgraj na nowo,tym razem niech synchronizuje tylko ulubione.Albo na PC w ActivSyncu usuń urządzenie, na omni w ActivSyncu usuń kompa i sparuj omnie z Pc jeszcze raz,nie zaznaczając synchronizacji WMP.
I tak mp3,filmy.mp4 i co tam jeszcze chcesz wgrasz sobie  bezpośrednio na fona .
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2008, 15:49:41 wysłana przez miciugo »
...najlepiej jest się uczyć na błędach innych... (chyba po to jest te forum?)

*

Offline darcioKR

• 47
  • Sprzęt: samsung OMNIA i900  M2D03
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 22, 2008, 09:06:10 »
Witam, a ja mam problem z synchronizacją kontaktów z Outlook, synchronizuje się tylko w jedną stronę, czyli to co jest na PC przechodzi na Omnie ale jak dodam lub edytuję kontakt na Omnii to podczas synchronizacji wychodzi błąd w AS i nie poprawia nic. Nawet w tedy jak mam 0 wpisów n PC a na Omnii 1 to ten z Omni nie przechodzi na PC.

Co można w takiej stacji zrobić?
PDA: i900SAHJ1/SAHJ1 TELEFON: i900XXHI4      PLUS GSM -> M2D01 -> SAHJ1 -> SAHJ3 -> M2D03
Compaq AREO 1550 ->HP iPAQ 3950>rx3715 -> iPhone -> iPhone 3g -> OMNIA

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 22, 2008, 19:27:16 »
Omnie synchronizuje z dwoma lapkami, w jednym jest Vista, w drugim XP, do dzisiaj nie bylo problemu, wszystko chodzilo o'k. Natomiast dzisiaj przy synchronizacji z XP przy zielonym koleczku wyskoczyl czerwony wkrzyknik i po kliknieciu pojawia sie <<Program AS napotkal problem na tym komputerze>> Kod obslugi:86000107.
Zauwazylem, ze nie zsynchronizowaly sie dane z kalendarza Omni na MS Office Outlook. Do dzisiaj bylo ok, nic nie instalowalem nowego na zadnym z komputerow, ani na Omni.
Ktos pomoze jak to rozwiazac?

*

Offline dario444

• 17
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 22, 2008, 19:42:54 »
spróbuj tak jak w tym poście na zachodnim forum:

http://forum.ppcgeeks.com/showthread.php?p=428928

rada co prawda nie tyczy się dokładnie omnii, ale u mnie pomogło.

lub spróbuj tak:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=377823

« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 22, 2008, 21:02:10 »
Aj ja od poczatku dzostaje saału, bo między innymi decydowałem się na Omnie, by spokojni eautomatycznie synchronizować MS Outlooka i wybrane pliki.
Robie to pomiędzy XP i Vistą.
I codziennie musze na każdym z nim najpierw usunąć powiązanie, a potem je utworzyc na nowo. Całe szczęście, że moge pozostawic plik wymiany na pececie.
Poprzednio robilem to używając  FSC LOXXa T830 z WMobile 5 - i dzialało bez problemów.
Czasami załuję już rezygnacji z nokii - PC Suite daje teraz większe możłiwości wyboru, co i jak synchronizuję.

Tak przy okazji - jak na razie pliki synchronizowane są na OMNII w "mojej pamięci" (a wiec limit 94,41 MB).
Co zrobić, by OMNIA zapisywała pliki synchronizowane w "mojej pamieci" czy nawet na dodatkowej "karcie pamięci" ?

PS
Na wszelki wypadek - nie odpisujcie, że moge przełączyć w tryb pamieci masowej (już takie propozycje czytalem) - nie po to wybierałem OMNIĘ, by używac ja jak pendriva.

Wesołych Świąt!

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 23, 2008, 00:51:35 »
Aj ja od poczatku dzostaje saału, bo między innymi decydowałem się na Omnie, by spokojni eautomatycznie synchronizować MS Outlooka i wybrane pliki.
Robie to pomiędzy XP i Vistą.
I codziennie musze na każdym z nim najpierw usunąć powiązanie, a potem je utworzyc na nowo. Całe szczęście, że moge pozostawic plik wymiany na pececie.
Poprzednio robilem to używając  FSC LOXXa T830 z WMobile 5 - i dzialało bez problemów.
Czasami załuję już rezygnacji z nokii - PC Suite daje teraz większe możłiwości wyboru, co i jak synchronizuję.

Tak przy okazji - jak na razie pliki synchronizowane są na OMNII w "mojej pamięci" (a wiec limit 94,41 MB).
Co zrobić, by OMNIA zapisywała pliki synchronizowane w "mojej pamieci" czy nawet na dodatkowej "karcie pamięci" ?

PS
Na wszelki wypadek - nie odpisujcie, że moge przełączyć w tryb pamieci masowej (już takie propozycje czytalem) - nie po to wybierałem OMNIĘ, by używac ja jak pendriva.

Wesołych Świąt!
troche za nerwowo podchodzisz do tematu! ja do dzisiaj synchronizowalem to co chcialem/ to co wybralem/ pomiedzy Omnia a dwona lapkami /Vista i XP/ i nie bylo problemu i opisany przeze mnie problem zamierzam rozwiazac i wierze, ze znowu bedzie ok. W najgorszym razie ponownie zainstaluje AS na XP, wiele nie trace.
Tak na spokojnie musze przeczytac strony z linkow ktore przyslal mi dario444
WESOLYCH SWIAT I DOSIEGO DLA WSZYSTKICH!