słaba bateria - wyłącza moduł telefonu

• 42 Odpowiedzi
  • 11511 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Tede2

• *
  • 61
  • Sprzęt: Samsung I900 omnia
słaba bateria - wyłącza moduł telefonu
« dnia: Wrzesień 16, 2008, 00:13:28 »
Witam ponownie :P

Wiecie może gdzie w ustawieniach mogę odnaleźć coś żeby nie wyłączał mi modułu telefonu jak jest rozładowana bateria ?

*

Offline forpi

• 40
  • Sprzęt: Samsung i900
Odp: słaba bateria - wyłącza moduł telefonu
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 16, 2008, 15:45:42 »
Właśnie.. dołączam się do pytania, trochę mnie to denerwuje i może być zgubne, mimo ze omnia o tym informuje, można nie wiedzieć ze nagle jest się "poza zasięgiem"

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 16, 2008, 15:48:26 »
Tak jest w każdym pda z telefonem. Lepiej jak się wyłączy radio, niż ma bateria paść. Przecież na to samo wyjdzie no nie? I tak będziemy poza zasięgiem.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 17, 2008, 15:34:51 »
Tak jest w każdym pda z telefonem. Lepiej jak się wyłączy radio, niż ma bateria paść. Przecież na to samo wyjdzie no nie? I tak będziemy poza zasięgiem.

jak bateria pada to ladnie zrobi dzyn dzyn :) i wtedy wiadomo ze padla i mozna podlaczyc do ladowarki :) a jak po cichu wylaczy radio to juz gorzej :( co mi po telefonie bez telefonu :(
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 26, 2008, 11:44:00 »
ale odp na pytanie nie padła:] to jak? da sie to jakos ustawic zeby nie wyłaczał sie telefon na niskim poziomie baterii? wole korzystac z telefony do konca az sie sam wyczerpie i wyłaczy niz miec właczony móc chodzic po menu a nie móc zadzwonic..totalnie nielogiczne... :/ ile to razy w waznej sprawie uzywajac poczciwego se k750i po wyczerpaniu baterii na maxa mogłem ja jeszcze wskrzesic na chwilke pocierajac ją w dłoniach i zadzwonic na moment cos przekazac:) a  tu lipa:/

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 26, 2008, 11:46:28 »
tak, dużo lepiej uwalić ogniwo, tak.

dla formalności, jest to całkowicie normalne i tego się nie wyłącza.

paypal

*

Offline Patrynio84

• 314
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 26, 2008, 11:48:11 »
''uwalic ogniwo'' ? ze niby jak? rozładowując do konca?

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 26, 2008, 11:48:55 »
tak, a wyłączenie zarządzania energią mniej więcej tym grozi.

paypal

bateria na wyczerpaniu wyłacza funkcje telefonu
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 01, 2008, 19:58:33 »
jak w temacie - gdy bateria jest na wyczerpaniu telefon zostaje wyłączony - dziwne jest to ponieważ wczesniej miałem d900i ( co prawda to nie PDA) i przy baterii na wyczerpaniu można bylo wykonywać połączenia natomiast żadnej mp3, ani przeglądania zdjęć nie dało się uruchomić. Tu natomiast jest na odwrót. Wydaje mi sie że funkcja telefonu jest ważniesza niż jakiekolwiek multimedia - zna ktoś sposób jak to  "odwrócić".

*

Offline naughty

• *
  • 84
  • Omnia w serwisie
  • Sprzęt: i900, Mio A701
Odp: bateria na wyczerpaniu wyłacza funkcje telefonu
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 12, 2008, 16:02:29 »
Koledzy mam problem.
Kupilem wczoraj Omnię i w nocy po zabawie zostalo niewiele w baterii. Rano wstalem i Omnia martwa. Wlaczylem do ladowania ale nie chce sie uruchomic. Wyciagnalem baterie na troche i wlozylem i dalej to samo. Mial ktos tak ? Laduje przez kabel USB.
Omna wróciła z "serwisu". Nigdy wiecej RR.

*

Offline wirszews

• **
  • 144
  • Sprzęt: SGH-i 900 (Omnia)
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 12, 2008, 16:09:40 »
jak w temacie - gdy bateria jest na wyczerpaniu telefon zostaje wyłączony - dziwne jest to ponieważ wczesniej miałem d900i ( co prawda to nie PDA) i przy baterii na wyczerpaniu można bylo wykonywać połączenia natomiast żadnej mp3, ani przeglądania zdjęć nie dało się uruchomić. Tu natomiast jest na odwrót. Wydaje mi sie że funkcja telefonu jest ważniesza niż jakiekolwiek multimedia - zna ktoś sposób jak to  "odwrócić".

Normalne mam to samo:) Telefon poprostu zamiast sie wylaczyc wylancza obsluge GSM i zostaje sam PDA
---
Pozdrawiam
wirszews

A zaczęło się tak
1. Motorola T2288->Nokia 3310->Siemens C65->Siemens C75->Nokia N73->Samsung Omnia
2. Siemens C65->Plusfon 401i->SE K800i

*

Offline Patrynio84

• 314
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 12, 2008, 17:03:42 »
było juz o tym w tym dziale..i nic na to nie mozna poradzic niestety  :/ kazdy uzytkownik Omni ma to bez wzgledu jaki soft aktualnie posiada..trzeba przyywknąć:(

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 12, 2008, 18:10:50 »
Koledzy mam problem.
Kupilem wczoraj Omnię i w nocy po zabawie zostalo niewiele w baterii. Rano wstalem i Omnia martwa. Wlaczylem do ladowania ale nie chce sie uruchomic. Wyciagnalem baterie na troche i wlozylem i dalej to samo. Mial ktos tak ? Laduje przez kabel USB.

pali ci sie czerwona dioda jak chcesz wlaczyc telefon ? czy wogole nemo ?

ja tak mialem po zmienie softu...
  tzn soft sie niby wgral ale telefon juz nie wstal ani ladowanie ani nic nie pomoglo...

_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline naughty

• *
  • 84
  • Omnia w serwisie
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 12, 2008, 18:15:33 »
Nic sie nie zapala.
ROM'a nie zmienialem bo mam Omnie od wczoraj.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 12, 2008, 18:17:29 »
Po pierwsze - co do rozładowanej omni co się podnieść nie chce - w życiu tego z USB nie odpalisz - za mały prąd. Tylko i wyłącznie ładowarka sieciowa może tu pomóc.

A co do wyłączania GSM to jakoś nie zauważyłem tego efektu na innych PDA z GSM - wniosek jeden z dwóch - albo znowu coś samsung nagrzebał albo ja nie rozładowywałem aż tak daleko swoich sprzętów.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 12, 2008, 18:22:21 »
podepnij ladowarke sieciowa i popatrz na guzik power czy sie zaswieci na czerwono.. jesli nie to bedzie to mega dziwne.. i pozostanie ci tylko serwis... bez obaw ja powiedzialem ze nie chce sie wlaczyc po pelnym rozladowaniu i przyjeli bez niczego.. teraz zobaczymy co powiedza jak ja zaczna naprawiac.. :)

*

Offline naughty

• *
  • 84
  • Omnia w serwisie
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 12, 2008, 18:29:02 »
Zmierzylem napiecie na baterii
3,1 V-
Moze to dlatego.
Ladowarki sieciowej nie mam przy sobie bo w pracy jestem i mam tylko USB, ale jutro jak wroce z pracy to sprawdze na sieciowej. Oby zadzialalo.

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 12, 2008, 18:45:38 »
Po pierwsze - co do rozładowanej omni co się podnieść nie chce - w życiu tego z USB nie odpalisz - za mały prąd. Tylko i wyłącznie ładowarka sieciowa może tu pomóc.

A co do wyłączania GSM to jakoś nie zauważyłem tego efektu na innych PDA z GSM - wniosek jeden z dwóch - albo znowu coś samsung nagrzebał albo ja nie rozładowywałem aż tak daleko swoich sprzętów.

Jak najbardziej potwierdzam, ze przykrytycznym stanie sie wylacza modul telefonu.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 12, 2008, 19:57:44 »
3.1[V]   to zdeka malo, ale po podlaczeniu do usb tak czy siak powinna sie ta dioda zapalic mimo wszystko chyba...

ja na mojej jak mierzylem po padnieciu mialem niecale 5v ale miernik kijowy i  bym mu nie ufal :d naladowalem nawet baterie na krotko czyli zasilaczem stabilizowanym ale nic to nie dalo :/

byc moze tylk omasz rozladowany telefon i tyle... 3mam kciuki oby tak bylo...
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2008, 20:00:11 wysłana przez javman »

*

Offline naughty

• *
  • 84
  • Omnia w serwisie
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 12, 2008, 20:18:04 »
Dzięki koledzy za podpowiedzi.
@javman dzieki za kciuki
Udało sie, uffff.
Jednak USB nie doladuje (ampery) ale dowiezli mi ladowarke sieciowa i chula.

« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 12, 2008, 20:31:51 »

Od razu powiem, ze w sytuacji krytycznej czasem warto podlaczyc na dluzszy czas do USB. Co prawda jeszcze tego nie testowalem, ale moj HTC czasem jak podpinalem go calkowicie rozladowanego do USB to startowal po pol godzinie lub godzinie. Nie zawsze (dzisiaj na przyklad nie chcial), ale zdarzalo mu sie. Takze, w gdy nie ma innej mozliwosci warto sprobowac zostawic palma podpietego na dluzszy czas do USB.

*

Offline Patrynio84

• 314
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 03, 2008, 15:15:13 »
A gdzie moge wyłączyć zarządzanie energią  w omni? bo w ustawieniach>bateria tej opcji nie ma:(
Napisane: Październik 26, 2008, 11:53:15
Wykryłem nastepną zmiane w romie SAHJ3 a mianowicie bateria na wyczerpaniu juz NIE  wyłacza modulu telefonu co jest bardzo korzystna zmianą :) nareszcie moge do konca wydzwonić baterię:D a wczesnie co mi było po telefonie działającym skoro nie mogłem nigdzie zadzwonic:P

*

Offline Sum

• **
  • 136
  • Sprzęt: OMNIA i8000 ROM NXXJH2
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 03, 2008, 19:19:25 »
Niezupełnie w każdym - do przedwczoraj korzystałem z ASUS P535 i takie niespodzianki były mi obce... :shock:

*

Offline prezes50

• 11
    • www.lesne-orly.pl
  • Sprzęt: XPERIA X10i,SGS,HD2
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 03, 2008, 20:07:11 »
A gdzie moge wyłączyć zarządzanie energią  w omni? bo w ustawieniach>bateria tej opcji nie ma:(
Napisane: Październik 26, 2008, 11:53:15
Wykryłem nastepną zmiane w romie SAHJ3 a mianowicie bateria na wyczerpaniu juz NIE  wyłacza modulu telefonu co jest bardzo korzystna zmianą :) nareszcie moge do konca wydzwonić baterię:D a wczesnie co mi było po telefonie działającym skoro nie mogłem nigdzie zadzwonic:P

Witam . niejest tak do konca sam uzywam SAHJ3 i nadaj wylacza ale jak juz jest calkiem rozladowana . wlasnie dzis tak mialem  wylaczyla mi fona - wlaczylem i wykonalem 1 rozmowe i znow wylaczyla jak chcialem wlaczyc ponownie to  wylaczyl telefon zegnajac sie ze mna -OMNIA .pozdrawiam forumowiczow -prezes50

*

Offline Patrynio84

• 314
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 03, 2008, 20:33:29 »
hmm,to dziwne,ponieważ ja do momentu wyłaczenia telefonu miałem cały czas zasieg.Moze cos z moim romem jest nie tak?:D

*

Offline milosz78

• **
  • 244
    • PRE SEARCH
  • Sprzęt: mpx200,SDA T-Mobile,HTCWizard,MIOA701,i900,OmniaW
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 30, 2009, 23:07:43 »
Temat stary ale kontynuuję, coby nie zaśmiecać forum. Czy ktoś coś wymyślił w sprawie tego tematu? Mnie strasznie denerwuje to wyłączanie telefonu. Jeśli mam na wyczerpaniu baterię to jedyne czego potrzebuję to mieć jeszcze na trochę telefon w gotowości aby awaryjnie gdzieś zadzwonić. A tutaj klops! :( I w dodatku na wszystkich Romach to samo :( Przecież jak mam 10 % baterii to nie przyjdzie mi do głowy zapodanie filmu czy odpalenie nawigacji !To rozwiązanie wydaje się być zupełnie bez sensu. W poprzednich PDA nie było czegoś takiego.
pozdr.

*

Offline Patrynio84

• 314
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 31, 2009, 09:47:21 »
To rozwiązanie nie jest bezsensu,aczkolwiek i by sie też przydało nawet te 10% baterii w razie czego.Zwróć uwagę że jest to PDA,nie zwykły telefon..na takim PDA mogą być ważne biznesowe informacje (jest to telefon biznesowy) jak by nie patrzył:P

I te 10% baterii jest zachowane właśnie po to żeby jakiś biznesmen lub inny użytkownik który ma na nim jakieś niezbędne info do czegoś tam,mia do nich dostęp.Czaisz?

*

tomwil

« Odpowiedź #27 dnia: Maj 31, 2009, 10:18:47 »
Temat stary ale kontynuuję, coby nie zaśmiecać forum. Czy ktoś coś wymyślił w sprawie tego tematu? Mnie strasznie denerwuje to wyłączanie telefonu. Jeśli mam na wyczerpaniu baterię to jedyne czego potrzebuję to mieć jeszcze na trochę telefon w gotowości aby awaryjnie gdzieś zadzwonić. A tutaj klops! :( I w dodatku na wszystkich Romach to samo :( Przecież jak mam 10 % baterii to nie przyjdzie mi do głowy zapodanie filmu czy odpalenie nawigacji !To rozwiązanie wydaje się być zupełnie bez sensu. W poprzednich PDA nie było czegoś takiego.
pozdr.

we wszystkich PDA z WM tak jest bo to systemowe ograniczenie i NIC z tym nie zrobisz. Jesteś jedyną osobą, której to przeszkadza. Ja tam wole nie mieć tych 10% ale być pewnym, że mi dane nie znikną. Poza tym zawsze możesz dokupić większą baterię.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 31, 2009, 10:21:07 »
A co ma znikanie danych po padnięciu akku do wm5 i nowszych? (z wyjątkiem htc magicana) Tu nie chodzi o znikanie danych, tylko o możliwość dostępu do nich, tak jak to Patrynio84 napisał. Ale do niektórych nigdy nie dotrze że posiadają PDA z modułem GSM a nie telefon z funkcją PDA.

*

Offline peters

• **
  • 148
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 31, 2009, 10:36:54 »
Jak masz PDA zabezpieczonego PINem na WM5/6 i padnie ci calkowicie bateria to masz pozamiatane i HR. Wpisujesz poprawny PIN a wyswietla ci ze jednak nie:) Urok WM.