słaba bateria - wyłącza moduł telefonu

• 42 Odpowiedzi
  • 11491 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

tomwil

Odp: słaba bateria - wyłącza moduł telefonu
« Odpowiedź #30 dnia: Maj 31, 2009, 10:43:31 »
Jak masz PDA zabezpieczonego PINem na WM5/6 i padnie ci calkowicie bateria to masz pozamiatane i HR. Wpisujesz poprawny PIN a wyswietla ci ze jednak nie:) Urok WM.

o to mi chodziło pisząc o utracie danych, nie wspominając o całkowitym rozładowaniu baterii i związanych z tym problemach.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #31 dnia: Maj 31, 2009, 11:01:17 »
Jak masz PDA zabezpieczonego PINem na WM5/6 i padnie ci calkowicie bateria to masz pozamiatane i HR. Wpisujesz poprawny PIN a wyswietla ci ze jednak nie:) Urok WM.

Słucham?  :E

Kolego, przeszedłem już ponad 40 różnych urządzeń z WM i nie miałem takiego przypadku, a w Himalayi czy Universalu akumulator nieraz rozładowałem tak że ładowarka sieciowa miała problemy z podniesieniem urządzenia.

[EDIT]

Jak padnie akumulator to masz wyłączony moduł GSM. Pomimo to wyświetla się tarcza PINu zapewne, tyle że tam pisze iż "Phone is turned off", lub coś w ten styl. Jak ma pin zadziałać?
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2009, 11:02:48 wysłana przez Kajetan Krykwiński »

*

Offline milosz78

• **
  • 244
    • PRE SEARCH
  • Sprzęt: mpx200,SDA T-Mobile,HTCWizard,MIOA701,i900,OmniaW
« Odpowiedź #32 dnia: Maj 31, 2009, 13:54:56 »
Rozumiem wszystkie te argumenty  :D Mimo wszystko wolałbym sam zdecydować w jakichś ustawieniach czy wolę ryzykować utratę danych (mieć do nich dostęp) czy wolę móc skorzystać z tel. i wszystko. Ale skoro nie da się z tym nic zrobić to trudno.

*

tomwil

« Odpowiedź #33 dnia: Maj 31, 2009, 14:24:17 »
zawsze możesz sprawić sobie coś takiego  :E

*

Offline peters

• **
  • 148
« Odpowiedź #34 dnia: Maj 31, 2009, 14:47:28 »
Nie PIN do karty SIM a PIN/haslo blokujace palmtopa Start/Ustawienia/Blokada. Pare osob znam ktore robily HR bo nie mogly sie dostac do swojego urzadzenia... Tak samo jak fajna opcja szyfrowania karty pamieci w WM6 tylko jak rozwali ci sie WM to z karty juz nic nie skopiujesz ... Ale takie uroki WM :):)

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #35 dnia: Maj 31, 2009, 14:57:43 »
Tak samo jak fajna opcja szyfrowania karty pamieci w WM6 tylko jak rozwali ci sie WM to z karty juz nic nie skopiujesz

Zaszyfruj pliki pod xp na ntfs i przeinstaluj system...  :wink:

*

Offline kluska22

• 12
  • Sprzęt: samsung omnia 8gb
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 05, 2009, 02:55:07 »
co do wyłączania modułu gsm to przed omnią miałem bb 8800 i też mi wyłączało moduł gsm przy słabej baterii
pzdr

*

Offline critu

• **
  • 240
  • REGULAMIN - AVATAR
  • Sprzęt: Asus P750 WM 6.1
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 09, 2011, 12:49:58 »
Postanowiłem odgrzać tzw kotleta. Czy może znalazł już ktoś sposób aby te wyłączanie gsm zablokować?
Chciałbym to zmienić. Czasem czekam na połączenie a tu okazuje się, że nikt do mnie się nie dodzwoni bo pda postanowiło sobie wyłączyć moduł GSM. Miałem wcześniej Asusa P750 i takie cyrki nie występowały. Bateria padała mi niejednokrotnie i jakoś w tamtym PDA na WM nie utraciłem żadnych danych więc to z utratą danych to raczej jakieś mity są.

Prosiłbym o odpowiedzi raczej typu jak i gdzie zmienić te ustawienia niż jakieś głupie wymądrzanie się "kup lepszą baterię" lub wyjaśnienia dlaczego jest tak a nie inaczej. Takie odpowiedzi nie są mi potrzebne, więc jeśli ktoś nie zna rozwiązania problemu a chce zaistnieć jak panowie z poprzednich wiadomości to może lepiej niech nie pisze nic.

Za wszystkie inne odpowiedzi pomagające rozwiązać ten problem bardzo dziękuję.

*

Offline WaFel1985

• 979
  • Sprzęt: XIAOMI MI4S ;SGS3;2x6310i;SeLWW
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 09, 2011, 13:12:24 »
takie rozwiazanie jest bardzo dobre.sam zrozumialem to dawno temu majac nokie 9500.chodzi o to iz korzystajac z funkcji pda np. piszac cos w wordzie itp. telefon sie wylaczy ale ty zawsze masz cos czasu zeby zdazyc zapisac plik.pda sa glownie do pracy nie do zabawy

*

Offline critu

• **
  • 240
  • REGULAMIN - AVATAR
  • Sprzęt: Asus P750 WM 6.1
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 09, 2011, 14:03:47 »
Rozumiem cię, ale jak wcześniej pisałem nie interesuje mnie co i jak oraz dlaczego tak jest. Ja poszukuję rozwiązania by było tak jak ja chcę. Dla mnie PDA to głównie telefon do pracy. Nie mogę i nie chcę będąc i wykonując pracę kontrolować czy aby GSM mi się nie wyłączyło w najbardziej nieodpowiednim dla mnie momencie. Dlatego napisałem wcześniej, że interesuje mnie tylko rozwiązanie tego problemu a nie przekonywanie dlaczego tak jest a nie inaczej. Wie sorry cię bardzo ale nie tego szukam.

I wybaczcie jeszcze ale rady typu wróć do Asusa P750 też mnie nie interesują. Choć tamto PDA jest ze względu na klawiaturę numeryczną chyba bez konkurencji. Gdyby jeszcze nie te pękające tam obudowy to nie zmieniałbym PDA
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2011, 14:06:03 wysłana przez critu »

*

Offline miciugo

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Desire HD, Samsung Omnia
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 24, 2011, 22:00:39 »
Może to także półśrodek ale zacytuje jednego kolegę;

Kolega 'wibi' poleca;
Postanowiłem sprawdzić jak jest naładowana bateria przez sieciową ładowarkę i bezpośrednio po naładowaniu zmierzyłem jej napięcie,okazało się że jest 3.7V czyli prawidłowe ale szybciutko spadło do 3.6V.Ponieważ cykl ładowania baterii LiJon wymaga by ładowanie zakończyło sie w momencie gdy napięcie baterii osiaga 4.2V zrozumiałem, że po prostu bateria jest permanentnie NIEDOŁADOWANA. Kodem  *#9911#  wszedłem w ustawienia ładowania (i wskaźnika) i ustawiłem ręcznie napięcia wpisując full=4200 a off=2800. Od tego momentu bateria trzyma mi w zależności od korzystania od 4 do 7 dni i to pomimo iż ma już ponad rok.

Sam mam tak ustawione od kilku lat i kilkunastu romów i jakoś bateria trzyma- trzy latka używania omni a bateria jak nowa. :P
...najlepiej jest się uczyć na błędach innych... (chyba po to jest te forum?)

*

• 6211
« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 26, 2011, 11:14:29 »
Nie wiem jak w Omni, ale np w produktach HTC (mam rozebrany akku z Magicana/Charmera/HP hw65xx, a de facto elektronika jest zgodna z chyba każdym htc z WM - różniły się tylko fizycznie wymiarami akku) na stykach jest napięcie o te 0,4-0,5V mniejsze niż na ogniwie. W tej chwili ogniwo ma 3,75V, a na stykach jest 3,18... i urządzenia działają  :mysli:

« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 29, 2011, 18:47:00 »
Co do wyłączania się funkcji "telefon" to w każdej chwili można włączyć ją znowu w menadżerze urządzeń. Tylko nieużywana wyłącza się znowu po jakimś czasie, nie wiem jak w przypadku gdybyśmy gdzieś zadzwonili.