omnia jak walkie talkie - jakosc rozmów

• 7 Odpowiedzi
  • 2519 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

omnia jak walkie talkie - jakosc rozmów
« dnia: Grudzień 08, 2008, 22:42:04 »
Mam problem z jakoscia rozmow przez omnie.
Czasem slychac odglosy "otoczenia" rozmowcy a czasem po skonczonym przez niego zdaniu zapada tak glucha cisza, ze musze upewniac sie czy nadal mam z kim rozmawiac...

Nie wiem czy jest to wina omni, operatora (mam plusa) czy moze jakis bajer ktorego do konca nie rozumiem, ale chcialabym aby te dezorientujace cisze mozna bylo jakos wyeliminowac...

Ktos tez ma taki problem badz wymyslil rozwiazanie??

a na marginesie... czy wg was jakosc rozmow jest dobra? ja mam wrazenie jakby glos rozmowcy byl dziwnie przytlumiony...

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
Odp: omnia jak walkie talkie - jakosc rozmów
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 08, 2008, 23:52:54 »
I znowy osoba skarżaca sie na jakosć rozmów:P wiec wychoodzi na to ze nie tylko JA mam problem z jakościa:] cisza w słuchawce jest i u mnie..instalacja nowego romu SAHJ3 i konfiguracja audio control pomaga:)

*

Offline enlever

• 21
  • w tym sezonie snowboard już zakonserwowany!
  • Sprzęt: ...>Nokia 6680>SPV E650>i900 Omnia>Blackstone>SGS2
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 09, 2008, 00:10:44 »
I tutaj opadła mi szczęka... Zdałem sobie właśnie sprawę, że jakość rozmów w Omni jest rewelacyjna. Mam ją od 3 tygodni więc do dzisiaj mnie zaskakuje ale faktycznie zwróciłem uwagę na tę obłędną ciszę w telefonie gdy przez chwilę nikt nic nie mówi. To nie jest wada tylko ogroma zaleta Omni, ona nie generuje żadnych szumów (SAHH6)! Mój poprzedni phone był całkiem niezły w te klocki ale Omnia kładzie go na łopatki!

A a'propos tematu wątku... zna ktoś aplikację do obsługi push-to-talk albo walkie-talkie przez WiFi/ bt działającą na Omni?
______
PZDR
enlever

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 09, 2008, 11:19:26 »
I znowy osoba skarżaca sie na jakosć rozmów:P wiec wychoodzi na to ze nie tylko JA mam problem z jakościa:] cisza w słuchawce jest i u mnie..instalacja nowego romu SAHJ3 i konfiguracja audio control pomaga:)

a jakie ustawienia audio ci pomogly?
jakos nie moge sie przyzwyczaic do wygluszania... :)
co do romu, to czekam na dxhk3 - moze cos zmieni

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 09, 2008, 14:33:00 »
Wpisujesz na klawiaturze telefonu kod:

*#0002*28346#

Wybierasz MENU-->TALKING-->HANDSET i zmieniasz wartość MPBST(22) na +24 dB

ja tez miałem słabą zbieralność mikrofonu ale po zmianie jak wyzej wszystko ok:)

ps:MPBST znaczy MicroPhone BooST

zapomniłem dodac ze przed wyjsciem z opcji trzeba dac ''apply'' jak juz zmienisz parametry to wybierasz MENU i apply:)

a mam jeszcze jedno ustawienie któr poprawia jakosc,Wybierasz MENU-->TALKING-->HANDSET i zmieniasz wartość RX(16) na 6 dB..powinno pomóc

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ3
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 09, 2008, 14:42:09 »
Cytat: Patrynio84

*#0002*28346#

ja tez miałem słabą zbieralność mikrofonu ale po zmianie jak wyzej wszystko ok:)

...
Taka zmiana faktycznie poprawia funkcjonowanie mikrofonu, wcześniej też miałem problemy z tym, że słyszałem w słuchawce "co powiedziałeś?"  :mad:, teraz problem zanikł  :)

Cytat: Patrynio84
a mam jeszcze jedno ustawienie któr poprawia jakosc,Wybierasz MENU-->TALKING-->HANDSET i zmieniasz wartość RX(16) na 6 dB..powinno pomóc
Zmieniłem ten parametr jakiś czas temu jednak nie stwierdziłem żadnej różnicy, no ale czasami trzeba uwierzyć że jest lepiej :)

[P O M Ó Ż  K L I K A J Ą C ! ! !]

Piszę poprawnie po polsku.

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 09, 2008, 16:29:46 »

*#0002*28346#

zapomniłem dodac ze przed wyjsciem z opcji trzeba dac ''apply'' jak juz zmienisz parametry to wybierasz MENU i apply:)

dzieki! bede testowac... zobaczymy

*

Offline tomsiw

• 271
    • Data Optics - Technologie Światłowodowe
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 14, 2008, 11:31:35 »
Ja dorzucę swoje 3 grosze do wątku - chociaż fachowcem nie jestem.
Ja na taką gluchą ciszę zwrócilem uwagę uzywając poprzednich telefonów. Jeden ze znajomych informatyków (z doktoratem na karku) powiedział, że to w dobie nowoczesnych technologii jest nieuniknione.
Otóż w duzym skrucie:
Zarówno producenci sprzętu jak i operatorzy dążą do tego aby wyelimonować wszelkiego rodzaju szumy i zakłucenia... Przetworniki zaczynaja wycinac coraz większą ilość dźwieków, które nie są nam do niczego potrzebne skupiając się głównie na ludzkiej mowie. I dopiero ta mowa zostaje poddana kompresji i przesyłana do rozmowcy.
Wystarczy popatrzec na specyfikacje słuchawek BT lub nowych telefonów - coraz częściej producenci piszą o zainstalowanych filtrach redukujących zakłucenia, szumy wiatru itp.
Zatem jesli podczas rozmowy do mikrofonu dociera szum wiatru, to zostaje on wycięty a za tem zapada głucha cisza...
Najbardziej odczuwalne jest to kiedy dwie osoby rozmawiają przez markowe słuchawki BT i do tego siedzą w biurze :-)... Faktycznie sam często takie rozmowy prowadzę i co kilkanascie minut upewniam się czy nadal trwa połączenie :-)
Coraz częściej trudno zorientowac się, czy nasz rozmówca siedzi w biurze czy jedzie samochodem!... Niestety przez cale lata byliśmy przyzwyczajani, że do słuchawki trzeba krzyczeć, że jakość rozmów nie zawsze jest dobra a szumy i zakłucenia to rzecz normalna :-)... Chyba zaczyna się to zmieniac i należy się przyzwyczaić, że głucha cisza bedzie zapadac coraz częściej podczas rozmowy za każdym razem gdy nasz rozmuwca uwaznie nas słucha :-).
I nie będzie to mialo absolutnie zadnego znaczenia, czy po drugiej stroni linii jest Omnia czy inny aparat. Pewnie też swoje 3 grosze do wszystkiego dołoży operator... wytnie wszystko co według niego jest nie potrzebne.
Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC (KitKat 4.4.2)