Polskie ogonki w smsach

• 13 Odpowiedzi
  • 2483 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
Polskie ogonki w smsach
« dnia: Luty 06, 2009, 20:26:08 »
Witam,
na tym podforum jestem nowy - od wczoraj posiadam Omnie.

Pierwsze pytanie - bo szukajka nic nie wskazuje - czy jest możliwość wyłączenia na stale polskich ogonków ążźćńśłóę w wiadomościach sms ??
Nie mogę nigdzie znaleźć takiej opcji.

Odp: Polskie ogonki w smsach
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 06, 2009, 21:50:06 »
a moje pytanie jest takie czy przez to ze wysylam smsy z polskimi znakami nalicza mi jakos wiecej znakow ? chyba nie ? prawda ? bo wiem ze kiedys gdzies w jakiejs komorce liczylo mi ą jako 5 znakow chyba ?

*

Offline Marcuss1

• *
  • 85
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 06, 2009, 22:41:30 »
Wysyłając SMS z polskimi ogonkami może się zdarzyć, że zamiast wysłać jednego SMS'a wyślesz trzy SMS'y. Dlatego dobrze jest nie wysyłać polskich znaków. OMNIA potrafi nie wysyłać polskich znaków, mimo, że pisana przez ciebie wiadomość je zawiera. Aby nie wysyłać polskich znaków musisz:
1. Na ekranie "DZISIAJ" wcisnąć ikonkę "Wiadomości".
2. Pojawi się lista wiadomości jakie otrzymałeś (czyli skrzynka odbiorcza)
3. Wciskasz "MENU" na dole ekranu
4. Wybierasz po kolei: "NARZĘDZIA", później "OPCJE"
5. Z listy jaka ci się pokaże wybierasz " * Wiadomości"
6. Jeśli jest zaznaczone pole wyboru pod drugą pozycją: "W razie potrzeby użyj formatu Unicode" to go odhacz.
7. Zatwierdź przyciskiem OK w górnym prawym rogu ekranu.
8. Jeśli nie miałeś zaznaczonej opcji z punktu 6, to nie wysyłał ci ogonków a jeśli miałeś, to wysyłał.

Też mam OMNIĘ od 3 dni.
Mam nadzieję, że udało mi się pomóc.
i900 Omnia

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 07, 2009, 19:57:04 »
Wysyłając SMS z polskimi ogonkami może się zdarzyć, że zamiast wysłać jednego SMS'a wyślesz trzy SMS'y. Dlatego dobrze jest nie wysyłać polskich znaków. OMNIA potrafi nie wysyłać polskich znaków, mimo, że pisana przez ciebie wiadomość je zawiera. Aby nie wysyłać polskich znaków musisz:
1. Na ekranie "DZISIAJ" wcisnąć ikonkę "Wiadomości".
2. Pojawi się lista wiadomości jakie otrzymałeś (czyli skrzynka odbiorcza)
3. Wciskasz "MENU" na dole ekranu
4. Wybierasz po kolei: "NARZĘDZIA", później "OPCJE"
5. Z listy jaka ci się pokaże wybierasz " * Wiadomości"
6. Jeśli jest zaznaczone pole wyboru pod drugą pozycją: "W razie potrzeby użyj formatu Unicode" to go odhacz.
7. Zatwierdź przyciskiem OK w górnym prawym rogu ekranu.
8. Jeśli nie miałeś zaznaczonej opcji z punktu 6, to nie wysyłał ci ogonków a jeśli miałeś, to wysyłał.

Też mam OMNIĘ od 3 dni.
Mam nadzieję, że udało mi się pomóc.

OK, tak zrobiłem.

Ale wysłany sms o treści: 'Żółw żółty mógł pięć' dochodzi jako '?o?w ?o?ty mog? pi??'.
O co chodzi ??

*

Offline xadrian

• **
  • 128
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S4
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 07, 2009, 21:08:01 »
Na jakie telefony to wysylasz?? Bo jak wyslalem na Nokie N82 to tez tak bylo a na SE K750i i Samsnuga E250 bylo normalnie i zastanawia mnie o co biega :/
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2009, 21:11:00 wysłana przez xadrian »

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 07, 2009, 21:12:33 »
Na jakie telefony to wysylasz?? Bo jak wyslalem na Nokie N82 to tez tak bylo a na SE K750i i Samsnuga E250 bylo normalnie i zastanawia mnie o co biega :/

Na swój, czyli Omnie oraz na N chyba 5310. Na obydwu znaki zapytania zamiast polskich ogonków.

*

Offline WalZych

• **
  • 179
  • Sprzęt: SG4 z AM SygicEurop; HD2 na WM; AM6 EU; Asus TF201
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 07, 2009, 21:25:05 »
to ustawienie jest windowsowe, a nie tylko OMNI. Więc na swoim Touch HD też spróbowałem i z takim samym rezultatem. Na SonyEricsson P1i też przychodzą znaki zapytania.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 08, 2009, 01:01:07 »
to ustawienie jest windowsowe, a nie tylko OMNI. Więc na swoim Touch HD też spróbowałem i z takim samym rezultatem. Na SonyEricsson P1i też przychodzą znaki zapytania.

A nie ma jakiegoś programu  który by automatycznie zamieniał ogonki na literki bez ogonków ??
W symbianowych telefonach tez nieraz występuje ten problem, ale są programy które automatycznie ucinają ogonki, np. naSMS.

Nie ma czegoś takiego pod WM ??

*

Offline WalZych

• **
  • 179
  • Sprzęt: SG4 z AM SygicEurop; HD2 na WM; AM6 EU; Asus TF201
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 08, 2009, 10:40:26 »
Osobiście nie znam takiego programu, ale też nigdy się tematem nie interesowałem, póki nie przeczytałem tego wątku. Korzystam z klawiatury SPB keyboard i piszę SMSy po prostu bez ogonków. Ale jak ktoś korzysta z klawiatury telefonicznej i T9 mu podpowiada słowa z ogonkami, to pewnie taka potrzebę ma.
Może spróbuj napisać na XDA developers. Chłopcy z tamtego forum potrafią pisać programy cuda dla "ogólno-narodowych" potrzeb. Zwykle za friko.

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 09, 2009, 15:46:32 »
Witam...
ja zainstalowalem program SMS unAccent i wyglada to tak ze w tym programie pisze sobie sms's z 'ogonkami', nastepnie z menu wybieram opcje unAccent(ktora wlasnie wywala ogonki) i kontynuuje w celu wyslania sms'a:)

p.s. odbiorca nie ma zadnych problemow z odczytaniem sms'a po obcince ogonkow

*

Offline dunia100

• **
  • 109
  • Omnia i900/SAHH5
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 09, 2009, 16:02:39 »
programik super :) a jak wyłączyć słownik T9? gdzieś już czytałam, że nie da się tego zrobić, ale wydaje mi się, że można - tylko nie wiem jak :(
...::: TYLKO OMNIA i900 :::...

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 10, 2009, 12:44:02 »
a czy ten unaccent integruje sie z windowsowskim programem do pisania smsow?

Przy instalacji pojawia sie taka informacja, natomiast pozniej, gdy chce napisac/odpowiedziec na sms z podstawowego programu, nie pojawiaja sie w nim zadne nowe opcje.

wlasnie zauwazylam ze przy wysylaniu sms jest opcja, ktora przenosi sms do messaging windowsa.

Ale co zrobic aby odpowiadac na smsy korzystajac z unaccent?

« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2009, 12:57:51 wysłana przez nheeka »

*

Offline miciugo

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Desire HD, Samsung Omnia
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 11, 2009, 02:48:23 »
programik super :) a jak wyłączyć słownik T9? gdzieś już czytałam, że nie da się tego zrobić, ale wydaje mi się, że można - tylko nie wiem jak :(
Można ale tylko w trakcie pisania;wchodzisz na Samsung Keyboard,tam na samym dole (druga od lewej)masz przycisk zmieniający z xt9 na abc-to co wybierzesz działa później na każdej klawiaturze. :grin:
...najlepiej jest się uczyć na błędach innych... (chyba po to jest te forum?)

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 15, 2009, 15:23:16 »
Ale co zrobic aby odpowiadac na smsy korzystajac z unaccent

Cały czas jest to w Omni (i pewnie z Windows Mobile wogóle?) bardzo irytujące,
Jest na to jakiś SKUTECZNY sposób?

Pozdro
Negatyw