Jestem zaskoczony problemami niektórych z baterią.
Mamy sobotę wieczór a ostatnie pene ładowanie mojej Omnii było w poniedziałek!!!
W tym czasie używałem jej wyłącznie jako telefonu i pda (przeciętnie 2 parominutowe rozmowy dziennie i kilka sms, regularne przeglądanie podręcznej bazy danych, kalendarz, kontakty, notatki), nie łączyłem się z sicią wifi, nie używałem bluetooth, jedna krótka trasa z wykokrzystaniem GPS (20min) z jednoczesnym podładowaniem w samochodzie.
Nigdy nie bawiłem sięw żadne FORMOWANIE baterii i inne, bo to może co najwyżej skrócić jej życie a nie przedłużyć.
Ja się nieco domyślam dlaczego niektórzy mają problemy, a kluczem do tego jest task manager (w polskiej wersji to chyba menedzer zadań)
Czy te osoby, które mają problemy z baterią 'zamykają' programy tylko 'krzyżykiem' czy rzeczywiście je zamykacie w task menedzerze? Jak wam kilka programów biegnie w tle to bateria może spokojnie siąść w kilkanaście godzin.
Przestrzegam też przed tomtomem w wersji 7 - ona z Omnią ma pewne problemy, w tym problem z zamknięciem się. Nawet po zamknięciu TT7 w task menedzerze tomtom cały czas dawał mi glosowe wskazówki - czyli spokojnie sobie gdzieś tam w tle działał - dopiero soft reset pomógł. Tak może być z pewnymi grami, programami do nawigacji - to piekielnie prądożerne aplikacje.
No i oczywiście komunikację bezprzewodową (wifi, bt) włączam tylko jak z niej mam zamiar korzystać z netu poprzez gsm nie korzystam w ogole.