Samsung i900 Omina - problemy z baterią

• 76 Odpowiedzi
  • 20812 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Omnia ładuje się tylko wyłączona ,problem z ładowaniem baterii.
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 19, 2008, 23:56:16 »
Poprzedniego wyłałem chyba do innego tematu......hihi.

Jak w temacie ,
Używam od jakiegoś czasu i wszystko działało OK. aż tu nagle pewnego dnia przestała  ładować się "online" ,znaczy jeżeli działa OS , wtedy nie ładuje się , a kiedy wyłączę OS ( dlużej przytrzymam przycisk power ,pojawi się logo Samsung zagra tin..dan....) wtedy zapala się czerwona dioda i telefon ładuje baterię .Natomiast kiedy jest uruchomiony Windows podłączam którąkolwiek ładowarkę samochodową czy sieciową , telefon robi ( paszczą ) tin .....dan.... , i nic się nie dzieje , zapala się jedynie kontrolka pod przyciskiem on/off .......świeci na biało ( Dla jasności ......dioda świeci na czerwono kiedy ładuje się bateria , na zielono kiedy bateria jest już naładowana ) a ta cholera świeci na BIAŁO  .........no i nie ładuje się bateria ( podczas używania GPS bateria dosyć szybko rozładowywuje się ) .

Może miał ktoś podobne przygody z i900 , może jakaś rada .....PLS  .

Acha jeszcze jedno Soft mam najnowszy , ładowarka sieciowa i samochodowa są oryginalne firmy SAMSUNG.

Pozdrawiam.
 Dublowanie watkow!

*

Offline Palka

• **
  • 114
Odp: Samsung i900 Omina - problemy z baterią
« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 20, 2008, 02:04:07 »
jesli ktos nie ma problemu prosze o podanie oznaczenia modelu ze swojej baterii? najlepiej jak by podalo pare osob, moze ja mam jakas lewą :(

*

Offline marsden

• *
  • 95
  • Sprzęt: [SPV M3000, Samsung i900 Omnia] Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 20, 2008, 20:41:56 »
Jestem zaskoczony problemami niektórych z baterią.
Mamy sobotę wieczór a ostatnie pene ładowanie mojej Omnii było w poniedziałek!!!
W tym czasie używałem jej wyłącznie jako telefonu i pda (przeciętnie 2 parominutowe rozmowy dziennie i kilka sms, regularne przeglądanie podręcznej bazy danych, kalendarz, kontakty, notatki), nie łączyłem się z sicią wifi, nie używałem bluetooth, jedna krótka trasa z wykokrzystaniem GPS (20min) z jednoczesnym podładowaniem w samochodzie.

Nigdy nie bawiłem sięw żadne FORMOWANIE baterii i inne, bo to może co najwyżej skrócić jej życie a nie przedłużyć.

Ja się nieco domyślam dlaczego niektórzy mają problemy, a kluczem do tego jest task manager (w polskiej wersji to chyba menedzer zadań)
Czy te osoby, które mają problemy z baterią 'zamykają' programy tylko 'krzyżykiem' czy rzeczywiście je zamykacie w task menedzerze? Jak wam kilka programów biegnie w tle to bateria może spokojnie siąść w kilkanaście godzin.

Przestrzegam też przed tomtomem w wersji 7 - ona z Omnią ma pewne problemy, w tym problem z zamknięciem się. Nawet po zamknięciu TT7 w task menedzerze tomtom cały czas dawał mi glosowe wskazówki - czyli spokojnie sobie gdzieś tam w tle działał - dopiero soft reset pomógł. Tak może być z pewnymi grami, programami do nawigacji - to piekielnie prądożerne aplikacje.

No i oczywiście komunikację bezprzewodową (wifi, bt) włączam tylko jak z niej mam zamiar korzystać z netu poprzez gsm nie korzystam w ogole.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 20, 2008, 20:49:04 »
Jestem zaskoczony problemami niektórych z baterią.
...
Ja się nieco domyślam dlaczego niektórzy mają problemy, a kluczem do tego jest task manager (w polskiej wersji to chyba menedzer zadań)
...
No i oczywiście komunikację bezprzewodową (wifi, bt) włączam tylko jak z niej mam zamiar korzystać z netu poprzez gsm nie korzystam w ogole.
Mam podobne obserwacje. Oprocz wlaczonych BT, WiFi, i 3G, warto sprawdzic czy w poczcie nie jest zaznaczone automatyczne łaczenie sie w celu jej aktualizacji.
To urzadzenie ma tak wiele modułów ze bateriia bedzie zawsze 'za mała'  :)

*

Offline scarab

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Magic, i900
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 20, 2008, 21:08:05 »
Czy te osoby, które mają problemy z baterią 'zamykają' programy tylko 'krzyżykiem' czy rzeczywiście je zamykacie w task menedzerze? Jak wam kilka programów biegnie w tle to bateria może spokojnie siąść w kilkanaście godzin.
Akurat o tym to chyba każdy wie kto uzywa WM. Z drugiej strony wielozadaniowośc to chyba jedna z cech, dla której używamy telefonów z systemem operacyjnym i trzeba z niej korzystać. Poza tym programy uruchomione w tle nie powinny aż tak wpływac na baterię, tym bardziej ze i tak dużą część czasu telefon jest w stanie uśpienia.

Tutaj
http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=Charge%20your%20battery%20as%20often%20as%20possible%20-%20revolutionary%2C%20comparative%2C%20numeric%20results%21
przeczytałem ciekawą opinię na temat wpływu sposobu ładowania baterii Li-Jonowej/Polimerowej na jej żywotność. Wynika z niej, że rozładowywanie baterii tylko jej szkodzi a nie pomaga i że lepiej doładowywać baterie w dowolnej chwili.

W mojej Omni bateria ledwie trzyma 2 dni.

*

Offline Palka

• **
  • 114
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 20, 2008, 23:48:34 »
wlasnie robie experyment, wlozylem inna karte plusa ktora moze tylko odbierac polaczenia przychodzace.
od 16 jest odlaczone od ladowania [ a ladowalo sie cala noc i pol dnia ] i przy NIC nie robieniu ma juz 80%, ekran wygaszony brak applikacji w tle.
Co wy na to?

*

Offline goopy

• 34
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 21, 2008, 09:03:13 »
Co do trzymania baterii.

1. Tak wiem, że trzeba wyłączać aplikacje w Task Managerze. Robię to wręcz nałogowo.
2. Używam Wi-Fi tylko jakieś 5 minut w ciągu dnia, żeby 1 zsynchronizować maile.
3. Ekrany wygaszone, oszczędzanie ustawione, itd.

Pomimo tego wszystkiego moja Omnia trzyma baaaaardzo różnie. Max to było 50 h, min (przy takim samym ustawieniu) około 24 h...
O co chodzi????

Co do wersji romu to SAHH5 oraz XXHH3 tak jak w pierwszym poście.
Z chęcią zrobiłbym update to SAHI.
Czy ktoś posiada taki Rom?

P.S. Darujcie sobie odpowiedzi w stylu "może coś źle masz ustawione" i spójrzcie na listę bugów, którą poprawia SAHI (link był na forum)...

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 21, 2008, 09:08:51 »
Czy masz zaznaczona wibracje przy klawiaturze ?
To rowniez pradorzerny bajerek.

*

Offline goopy

• 34
« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 21, 2008, 09:12:03 »
Nie mam.
Ale bez przesady. Nie popadajmy w przesadę. W takim razie po co Wam Omnia? Równie dobrze trzeba było kupić pierwszego HTC mieć wszystko wyłączone. Tu chodzi o to, że mając tak dużą baterię trzeba mieć możliwość korzystania z funkcji telefonu.

BTW może chce ktoś kupić wersję 16GB?
Diamond przy tych samych włączonych funkcjach działa dłużej z baterią 900 mAh.

Jakieś kolejne mądre sugestie dotyczące wyłączania jakichś funkcji???

*

Offline Palka

• **
  • 114
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 21, 2008, 11:08:26 »
u mnie lipa, na samym czuwaniu, bez wifi, rozmow i nawet dotykania klawiatury z wygaszonym ekranem zerzarla 30% w 8g jakas poraszka.
tez mam wersje 16gb,
Goopy,
a gdzie kupowales swoja Omnie, czy mozesz podac model baterii?
rom mam taki sam jak ty.
mozesz podac linka do tych bagow poprawionych przez SAHI?

no i tak jak myslalem niecale 20h i pada, na samym czuwaniu. chyba bede reklamowal. wie ktos moze gdzie sie reklamuje samsungi?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2008, 19:03:07 wysłana przez Palka »

*

Offline goopy

• 34
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 21, 2008, 19:29:04 »
Swoją Omnię kupowałem na Allegro od gościa (ten z teamu Pentagram), który ją wygrał jeszcze przed oficjalną polską premierą (jakoś koło 30 sierpnia).

Raz jeszcze ROM:

PDA: SAHH5
Fon: XXHH3

Bateria - model:
AB653850CE

Reklamować można w serwisie Samsunga. W Warszawie koło wyścigów, ale nie polecam z tego co zdążyłem w necie poczytać na ten temat... Jakby ktoś znalazł inny to proszę o info. Swoją drogą wyszukiwarka na samsung.pl pokazała centrum przy Głębockiej 15 (Wawa) i chyba się tam wybiorę.

*

Offline Palka

• **
  • 114
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 21, 2008, 19:56:43 »
tez mam ten model baterii, i moze w tym caly problem tkwi.
prosba do kogos kto nie ma problemow z bateria o napisanie jaki ma model. lub jesli ktos ma taki sam jak my a nie ma problemow z wydajnoscia tez prosba o info.
widze ze sa inne modele baterii do i900 AB01608CC

Goopy,
Jak sie czegos dowiesz w serwisie daj znac. ja jutro bede dzwonil i moze sie przejade we wtorek.

*

Offline goopy

• 34
« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 21, 2008, 20:06:09 »
Palka: jasne że dam znać, ale pod koniec tygodnia może coś zacznę robić. Na razie przygotowuję się do egzaminu, który mam we wtorek...

Lista modyfikacji romu HI1 pod linkiem: /pokaz/560114---5cac.html]http://[serwis zabroniony]/pokaz/560114---5cac.html
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2008, 20:18:47 wysłana przez goopy »

*

Offline artonio

• 30
    • pblivescores.com
  • Sprzęt: Samsung OMNIA
« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 21, 2008, 20:33:16 »
Ja mam taką samą baterie: AB653850CE
Omnia przy normalnym użytkowaniu (trochę zabawy, 30 minut dziennie wifi, BT praktycznie non stop w godzinach pracy, kilkanaście połączeń dziennie przez słuchawkę BT) wytrzymuje mi 48h i zostaje jakieś 30% baterii.
Samsung OMNIA z PlusGSM
PDA: i900SAHH6/CXHH6
TEL: i900XXHH4

*

Offline goopy

• 34
« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 21, 2008, 21:05:10 »
marsden: mógłbyś podać swój model baterii? Dzięki.

*

Offline regaciarz

• *
  • 67
  • Sprzęt: i600
« Odpowiedź #45 dnia: Wrzesień 21, 2008, 21:16:46 »
bardzo prosiłbym o pisanie skąd macie telefony bo chcę wziąć taką w plusie i nie wiem czy trafiają się tam egzemplarze "lepiej trzymające" :wink:

*

Offline Palka

• **
  • 114
« Odpowiedź #46 dnia: Wrzesień 21, 2008, 23:01:23 »
bardzo prosiłbym o pisanie skąd macie telefony bo chcę wziąć taką w plusie i nie wiem czy trafiają się tam egzemplarze "lepiej trzymające" :wink:

ja mam z telefonyGSM.pl wersja 16GB

*

Offline aner

• 28
« Odpowiedź #47 dnia: Wrzesień 21, 2008, 23:17:13 »
U mnie podczas słabej baterii czujnik już nie reaguje na położenie telefonu.W takim położeniu jakim został w takim jest do całkowitego rozładowania.Czy wiecie może jak to wyłączyć?

*

Offline Cracoviaczek

• 26
  • Sprzęt: Samsung GT-i9100 Galaxy SII
« Odpowiedź #48 dnia: Wrzesień 22, 2008, 11:55:01 »
A ja na swoja baterię nie mogę narzekać. Palka pisał wyżej, że po naładowaniu i nie używaniu urządzenia trzyma mu tylko do 24 godzin. Moja trzyma już 4 dni i jeszcze trochę ma do końca :ok: A wcale nie leży całkiem bezczynnie bo używam Omnii jako telefonu :mrgreen:  Zaraz po kupieniu jak się wszystkim bawiłem to trzymała rzeczywiście do 48 godzin. Tak więc chyba pozostaje Ci wizyta w serwisie :-|

*

Offline Palka

• **
  • 114
« Odpowiedź #49 dnia: Wrzesień 22, 2008, 12:35:50 »
........... Tak więc chyba pozostaje Ci wizyta w serwisie :-|
:shock: :-| :-| :-| :-| :-| :-| :-| :-| :O :O :O :O :O :-| :-| :-| :-| :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad:

a mozesz podac model baterii PLS.

*

Offline Cracoviaczek

• 26
  • Sprzęt: Samsung GT-i9100 Galaxy SII
« Odpowiedź #50 dnia: Wrzesień 22, 2008, 13:35:48 »
Mam taki sam model jak większość czyli: AB653850CE. Nie wiem może trafiłem na lepszy model  :D a może ją dobrze sformowałem :shock: Nie mam pojęcia

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
« Odpowiedź #51 dnia: Wrzesień 22, 2008, 14:38:47 »
Baterii Li-ion się nie formuje :P Po naładowaniu (u mnie 3h) zasilanie zostaje automatycznie odłączone, także jakbyśmy długo mieli podłączoną ładowarkę to i tak nic nie da :) W momencie zapalenia się zielonej lampki bateria przestaję się ładowac.
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

*

Offline Palka

• **
  • 114
« Odpowiedź #52 dnia: Wrzesień 22, 2008, 14:54:58 »
slyszalem tez ze sa problemy z S2U2, podobno zrzera baterie, czy ktos kto nie ma problemow z bateria uzywa tego softu?

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ3
« Odpowiedź #53 dnia: Wrzesień 22, 2008, 14:57:39 »
Baterii Li-ion się nie formuje :P Po naładowaniu (u mnie 3h) zasilanie zostaje automatycznie odłączone, także jakbyśmy długo mieli podłączoną ładowarkę to i tak nic nie da :) W momencie zapalenia się zielonej lampki bateria przestaję się ładowac.
Masz racje  :ok: chociaż w instrukcji jest napisane, żeby nie przeładowywać akumulatora bo można skrócić jego żywotność, tzn. nie ładować dłużej niż tydzień czasu.  :P

[P O M Ó Ż  K L I K A J Ą C ! ! !]

Piszę poprawnie po polsku.

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
« Odpowiedź #54 dnia: Wrzesień 22, 2008, 15:01:55 »
Masz racje  :ok: chociaż w instrukcji jest napisane, żeby nie przeładowywać akumulatora bo można skrócić jego żywotność, tzn. nie ładować dłużej niż tydzień czasu.  :P

Tydzień czasu trzymac telefon pod prądem? :D Osoba pisząca ten tekst w instrukcji miała poczucie humoru :D
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

« Odpowiedź #55 dnia: Wrzesień 22, 2008, 18:16:47 »
Witam

Huh no wiec ja chyba rozgryzłem problem  :shock:

Na poczatku nie miałem problemów z baterią ale po 3 dniach kombinowania w ustawieniach cos ..... przestawiłem  i bateria trzymala max 24 h :mad: i tak przez 3 dni ....az do przedwczoraj gdy wieczorem zauwazylem ze moja O sweci wieczorem i nie wygasa jej wyswietlacz ...
Wszedłem w
Start->Ustawienia->Bateria->Zasilanie Bateryjne->

Tam zaznaczyłem Gdy urządzenie nie bedzie uzywane przez 1min -> Wyłącz Urządzednie (poprzednio było wybrane : brak)

Dodatkowo wyłaczylem wibracje podczas dotykania wyswietlacza i jak narazie 40h a poziom baterii 80%

Także testować czy to pomoże  :ok:

Pozdrawiam

*

Offline Palka

• **
  • 114
« Odpowiedź #56 dnia: Wrzesień 22, 2008, 18:28:47 »
u mnie byly ustawione na wylaczenie po 1min i faktycznie sie ekran sie wygaszał a bateria dalej kiepsko trzymala.

« Odpowiedź #57 dnia: Wrzesień 22, 2008, 19:05:59 »
u mnie byly ustawione na wylaczenie po 1min i faktycznie sie ekran sie wygaszał a bateria dalej kiepsko trzymala.

???

*

Offline goopy

• 34
« Odpowiedź #58 dnia: Wrzesień 22, 2008, 19:09:15 »
pietiagce: dzięki za info. Raz rzeczywiście na początku miałem to samo z ekranem. Softreset pomógł. Teraz się wygasza, ale bateria nadal kiepsko. Jaką masz wersję ROMu?

*

Offline scarab

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Magic, i900
« Odpowiedź #59 dnia: Wrzesień 22, 2008, 19:21:03 »
Czy to że piszesz w czasie przeszłym oznacza się pozbyłeś Omni?

U mnie dalej jest kiepsko z baterią: w nocy ładowanie z wyłącznym modułem telefonu, od rana do godz 16 aktywna transmisja danych w trybie 3G+ (po godz. 16 przełączyłem z trybu automatycznego na GSM 800/900 i wyłaczyłem transmisje danych) - w tym czasie miałem aktywne automatyczne sprawdzanie emaili z dwóch kont co 30 minut, kilka odebranych smsow i emaili, trochę poprzeglądałem stron w Operze i poczytałem wiadomości RSS (w sumie może ze 40 minut, lub trochę więcej). Mam aktywny SPb Shell i SBP Gprs Monitor, wyłączenie podwietlenia po 10 sek, wyłaczenie urządzenia po 1 min, wibracja na dotyk na najsłabszym poziomie, automatyczne podświetlenie. Godzina 19 - stan baterii 50%