Samsung i900 Omina - problemy z baterią

• 76 Odpowiedzi
  • 20824 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline goopy

• 34
Samsung i900 Omina - problemy z baterią
« dnia: Wrzesień 04, 2008, 07:32:14 »
Witam,

Mam następujący problem.
Samsung Omnia 16GB - ten z prekonfigurowalnymi ustawieniami dla 4 polskich opów.

SOFT:
PDA: SAHH5
TELEFON: XXHH3

Otóż drodzy forumowicze bateria działa tylko 1 dzień.

Nie żebym jakoś specjalnie używał telefonu czy innych funkcji: około 30 minut rozmów, 15 minut wi-fi, 10 minut bluetooth, 10 przypomnień w kalendarzu na dzień (synchronizacja na 6 miesięcy do przodu), zero alarmów, ekran ściemniony najbardziej jak się da, w ustawieniach zaznaczone oszczędzanie energii, 3g wyłączone, radio wymuszone 900/1800.

Czas życia baterii to nieco ponad 24h... Czy to norma? Czy coś powinien wyłączyć, żeby osiągnąć dłuższy czas?
Telefon posiadam od niedzieli...
Diamond kolegi trzyma 2 dni z włączonym bluetooth.... przy 900mAh.... Ten ma więcej... O co chodzi???

Na co powinienem zwrócić uwagę?
Jakieś porady??

Z góry dzięki...

*

Offline marekmars

• 25
  • Apple freak
  • Sprzęt: HTC X7500, iPhone, Samsung i900 OMNIA, MacBookPro
Odp: Samsung i900 Omina - problemy z baterią
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 04, 2008, 08:20:19 »
Mnie trzyma dwa dni. A na parwde dosc duzo rozmawiam.

Backlight wwylacz po 10 sec.
Zawsze po uzyciu usypiam telefon powerem.
Automatyczna jasnosc ustawiona.
 i tyle

Marek.

*

Offline goopy

• 34
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 04, 2008, 08:46:42 »
Backlight tak samo.
Też wyłączam powerem.
Na minimum ustawiona jasność wyświetlacza.

Dziś odpaliłem HSDPA, wrzuciłem kartę Orange (firmową) zamiast Ery (prywatna) i zobaczymy. Odpięty od ładowarki o 6:00.
Od początku taki czas działania miałeś? Jak pisałem mam telefon on niedzieli i to jego 3 ładowanie było...

*

Offline marekmars

• 25
  • Apple freak
  • Sprzęt: HTC X7500, iPhone, Samsung i900 OMNIA, MacBookPro
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 04, 2008, 09:19:56 »
nie wiem czy od poczatku. mam go juz miesiac w sumie. wczesnije nie sprawdzalem.
jasnosc mam automatyczna ustawiona.

Marek.

*

Offline myszaxp

• **
  • 111
  • Sprzęt: Samsung Omnia 8GB
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 04, 2008, 09:39:04 »
a może masz automatyczne sprawdzanie maili??

Mialem coś takiego w Tosibie G900 co chwile się włanczała i bateria bardzo krótko trzymała.
Pozdrawiam

*

Offline goopy

• 34
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 04, 2008, 11:05:54 »
Żeby było zabawniej, to nie miałem nawet ustawionego maila.
Teraz ustawiłem i pojechałem po bandzie z HSDPA. Zobaczymy ile wytrzyma. Jak dłużej przejdę na kartę Ery raz jeszcze i zobaczę, bo zaczynam podejrzewać operatora o słaby zasięg w pracy/domu.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 04, 2008, 14:27:28 »
Witam,

Mam następujący problem.
Samsung Omnia 16GB - ten z prekonfigurowalnymi ustawieniami dla 4 polskich opów.

SOFT:

Nie żebym jakoś specjalnie używał telefonu czy innych funkcji: około 30 minut rozmów, 15 minut wi-fi, 10 minut bluetooth, 10 przypomnień w kalendarzu na dzień (synchronizacja na 6 miesięcy do przodu), zero alarmów, ekran ściemniony najbardziej jak się da, w ustawieniach zaznaczone oszczędzanie energii, 3g wyłączone, radio wymuszone 900/1800.

Czas życia baterii to nieco ponad 24h... Czy to norma? Czy coś powinien wyłączyć, żeby osiągnąć dłuższy czas?
Diamond kolegi trzyma 2 dni z włączonym bluetooth.... przy 900mAh.... Ten ma więcej... O co chodzi???

Jakieś porady??

Z góry dzięki...

powinien trochę więcej, natomiast ja rozładowałem go po 7 godzinach zabawy. Przy Twoim użytkowaniu chyba jednak za krótko.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline goopy

• 34
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 04, 2008, 14:46:12 »
Że powinien to wiem, bo zanim go kupiłem przeczytałem tonę artykułów. Że na pewno za krótko też wiem.
Pytanie co zrobić?

*

Offline scarab

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Magic, i900
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 04, 2008, 16:46:30 »
Widzę goopy, że nie tylko ja mam problem z baterią, u mnie też kiepsko trzyma, tutaj to opisałem: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=105447.msg744495#msg744495

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 04, 2008, 22:12:40 »
eeee, ja tam rozmawiam dużo - dzisiaj ponad dwie godziny na sluchawce i spoko jeszcze dwie krechy po całym dniu jest, plus maile

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 05, 2008, 08:22:27 »
a mnie zaczyna bateria bardzo pozytywnie zaskakiwac :) na poczatku bylo kiepskawo ale teraz po 48 godzinach (a duzo rozmawiam, mam  GSM ustawiony automatycznie czesto jestem w zasiegu HSDPA, uzywam sporo internetu i czytam ebooki oraz jakies pol godzinki uzywalem nawigacji) mam 40 procent baterii :)

Mysle ze problem jest w tym ze na poczatku czesto i gesto podlacza sie omnie do kompa a w tym momencie bateria zostaje odrobinke doladowana, a potem znowu sie odlacza

Moze nalezy sprobowac pare razy ja rozladowac do wylaczenia sie fona a potem naladowac do pelna czyli do momentu az dioda na wylaczniku zmieni kolor z czerwonego na zielony (to ze wskaznik pokazuje 100% nie oznacza ze bateria naladowala sie do pelna). Po takiej parokrotnej operacji powinno byc zdecydowanie lepiej jesli w miedzyczasie powstrzymamy sie od jej podladowywania.
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline Sain

• 20
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 06, 2008, 07:48:39 »
Witam,

Mam następujący problem.

SOFT:

Jakieś porady??

Z góry dzięki...

a jak sprawdzic jaki się ma w Omni
SOFT:
PDA:
TELEFON:

i czy telefon jest z prekonfigurowalnymi ustawieniami dla 4 polskich opów ??

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 06, 2008, 08:08:21 »
fakt ze nie w Omnii, ale ja tez w moim nowym htc pro na poczatku mialem zdecydowanie za krotko. teraz po trzecim ladowaniu pelnym widac poprawe. to musi byc kwestia nowosci i rozruchu baterii.

*

Offline scarab

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Magic, i900
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 09, 2008, 18:33:26 »
Widzę goopy, że nie tylko ja mam problem z baterią, u mnie też kiepsko trzyma, tutaj to opisałem: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=105447.msg744495#msg744495
Muszę wreszcie przyznać, że nastąpiła zdecydowana poprawa w baterii. A nastapiło to po którymś ładowaniu, gdy zauważyłem, że w od momentu gdy wskaźnik naładowania pokazywał 100% podświetlenie przycisku on/off przez bardzo długi czas było czerwone (dłuzej niż przy wcześniejszych ładowaniach). Musiałem nawet odłączyć go od ładowarki, zanim wskaźnik zapalił się na zielono bo telefon był mi potrzebny.

*

Offline ery

• 8
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 10, 2008, 14:01:29 »
Moze nalezy sprobowac pare razy ja rozladowac do wylaczenia sie fona a potem naladowac do pelna czyli do momentu az dioda na wylaczniku zmieni kolor z czerwonego na zielony (to ze wskaznik pokazuje 100% nie oznacza ze bateria naladowala sie do pelna). Po takiej parokrotnej operacji powinno byc zdecydowanie lepiej jesli w miedzyczasie powstrzymamy sie od jej podladowywania.
A czy jest jakaś możliwość żeby po podłączeniu omnii przez usb do kompa w celu przezucenia danych żeby nie doładowywał wtedy sam ? Bo trochę mnie to denerwuje, podłączam tel pod kompa na 10 minut a on w tym momenie podładowuje, a raczej nie są wskazane takie podładowywania.

*

Offline cartman_77

• **
  • 139
  • Samsung OMNIA
  • Sprzęt: SAMSUNG OMNIA
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 11, 2008, 09:50:38 »
Witam,
...w gronie szczęśliwych :ok: posiadaczy Si900O.
Podłączam się do tematu z pytaniem ile trwa ładowanie bateri od 0 do 100%.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

pozdr,
cartman
Samsung OMNIA

Początek:                   Obecenie:
PDA: SAHH5/SAHH5    CTWM6.5v3.1

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 11, 2008, 11:19:24 »
okolo 4 godzin
i8000 - WM 6.1

*

Offline cartman_77

• **
  • 139
  • Samsung OMNIA
  • Sprzęt: SAMSUNG OMNIA
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 11, 2008, 11:32:55 »
dzięki za info.

pozdr,
cartman
Samsung OMNIA

Początek:                   Obecenie:
PDA: SAHH5/SAHH5    CTWM6.5v3.1

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 11, 2008, 13:04:39 »
Właśnie zakupiłem Omnię i chciałbym się dowiedzieć, ile razy po ile godzin należy ładować baterię na początku używania tego tel.?
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 15, 2008, 19:03:10 »
Witam!

Mam duzy problem z bateria, trzyma 1 dzien, a bardzo malo uzywam tel. Mam wlaczony modul gsm (ERA), podswietlenie auto, wylaczenie podswietlenia po 10 sek, oszczedzanie baterii wlaczone HSDPA (mam wlaczone ale wczeniej mialem wylaczone i bylo tak samo) dzienie rozmawiam kilka minut, kilka smsow i w sumie to tyle, prawie w ogole sie nim nie bawie ... aparat i gps boje sie wlaczyc...   

PROSZE O POMOC !!!
Z gory dzieki....

*

Offline goopy

• 34
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 15, 2008, 19:21:09 »
Z baterią ciężko powiedzieć jak jest.
Moim zdaniem zależy głównie od zasięgu sieci.
Obecnie po 2 tyg. użytkowania nie jest najgorzej (37h i 60%) - w międzyczasie było kilka smsów (długich), ponad 40 minut rozmowy, zero Wi-Fi i zero GPS.
Co ciekawe, przełączyłem się na 3G oraz mam włączone HSDPA - czytałem różne opinie na różnych forach i próbuję takie ustawienia.

P.S.
Radio: HH3
PDA: HH5

*

Offline aner

• 28
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 17, 2008, 13:45:17 »
A ja mam problem z naładowaniem baterii do 100%.Telefon ładował się całą noc i czerwona dioda wciąż się pali;/Czy ktoś ma podobny problem?Telefon był ładowany przez USB

*

Offline jag10

• *
  • 98
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 17, 2008, 14:35:04 »
Z tego co wiem, to przez USB w zasadzie podładowywuje sprzęt, zaś takie pełne ładowanie jest przez ładowarkę ( i szybsze ). A już na pewno nie polecam formowania baterii przez USB.
Spróbuj jeszcze wyłączyć i włączyć ponownie Omnię. Czasami wtedy dopiero pokazuje pełne naładowanie.

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 17, 2008, 14:35:50 »
przez usb to sobie mozesz podladowac a jak chcesz porzadnie naladowac telefon to go laduj ladowarka, usb daje inne parametry ladowania
i8000 - WM 6.1

*

Offline Palka

• **
  • 114
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 17, 2008, 15:12:27 »
wspominacie o formowaniu baterii w Omni, podobno Li-Jo baterii nie trzeba formowac, niestety nie zrobilem tego a teraz slabo trzyma. co mozna zrobic teraz zeby poprawic ten stan? jak w sposob prawidlowy powinno sie formowac?

*

Offline regaciarz

• *
  • 67
  • Sprzęt: i600
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 17, 2008, 16:38:18 »
wspominacie o formowaniu baterii w Omni, podobno Li-Jo baterii nie trzeba formowac, niestety nie zrobilem tego a teraz slabo trzyma. co mozna zrobic teraz zeby poprawic ten stan? jak w sposob prawidlowy powinno sie formowac?
ja nie formuję baterii i nie narzekam na długość działania- miałem kiedyś siemensa c65 i bez formowania trzymał 2 tygodnie jak leżał nieużywany, koledze maksymalnie 5-6 dni( zawsze rozładowywał baterię do końca a dopiero potem ładował). W se k750i też nie formowałem i podładowywałem niemal codziennie( przez usb) i po pół roku trzymał jak nowy. Omnię będę miał za jakieś 2 tygodnie i nie będę formował w niej baterii

*

Offline Palka

• **
  • 114
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 17, 2008, 17:23:13 »
widzisz poprzednio tez mialem i nokie i eryka i tez za bardzo nie formatowalem a dzialaly perfect. a teraz lipa.

*

Offline jag10

• *
  • 98
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 17, 2008, 20:10:43 »
Przy zwykłych telefonach nie jest to aż takie ważne, lecz przy PDA które posiadają duże ekrany i szybkie (prądożerne) procesory, to już jest istotne. Ważne jest chyba czy palmtop wytrzyma przy normalnym użytkowaniu 2 czy 3 dni. Dla mnie napewno i dlatego właśnie formuję baterię.

*

Offline Palka

• **
  • 114
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 19, 2008, 16:52:21 »
ale czy mozna ja zformowac teraz po paru tygodniach uzywania, czy juz po przyslowiowych jablkach?
nadal trzyma marnie, pomocy.

*

Offline SiaraX

• *
  • 75
  • Sprzęt: i780
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 19, 2008, 20:51:37 »
czy można jakoś zmienić wyświetlanie procentowe baterii???co 1%a nie co 10%na pewno odpowiada za to jakiś klucz w rejestrze ale jaki???
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2008, 21:02:33 wysłana przez SiaraX »