Samsung i900 Omina - problemy z baterią

• 76 Odpowiedzi
  • 20777 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Palka

• **
  • 114
Odp: Samsung i900 Omina - problemy z baterią
« Odpowiedź #60 dnia: Wrzesień 22, 2008, 20:23:53 »
nie pozbylem sie [ jeszcze ] puki co trzyma niezle [ ladowalem telefon wylaczony ] a teraz na czuwaniu po 12h jest 90% [ jak dla mnie to maly sukces ] czekam dalej.
moze zaladuje nowy fw i900DXHI1, podobno poprawia zywotnosc baterii.

*

Offline goopy

• 34
« Odpowiedź #61 dnia: Wrzesień 22, 2008, 20:53:28 »
Załaduj.
Ja tylko jak znajdę chwilę wolną od pracy też to zrobię. Wolę mieć angielskie menu i działający telefon, niż to co mam teraz...

*

Offline Palka

• **
  • 114
« Odpowiedź #62 dnia: Wrzesień 22, 2008, 21:10:45 »
jedna z poprawek w HI1
The power consumption is increased because sometimes device doesn't go to sleep mode.

*

Offline MrW

• 23
« Odpowiedź #63 dnia: Wrzesień 23, 2008, 10:54:41 »
Witam

Obserwuje ten temat od początku jego powstania gdyż również MIAŁEM problemy z trzymaniem baterii.
Telefon zakupiłem w PLUSie.

Wszystko się wyjaśniło gdy ustawiłem opcje samoczynnego przechodzenia w StandBy po 1 min. (zas. wew.) i 3 min. (zas. zew.). Miałem okazje przetestować to w terenie (wypad z plecakiem, spanie pod gołym niebem, niska temp.). 2 dni i batka trzymała lepiej niż wcześniej w temperaturach pokojowych na defaultowych ustawieniach PLUSa. Z kolei od niedzieli Omnie trzymam w temperaturach pokojowych, czas użytkowania zwiększony gdyż jest to mój pierwszy PDA i ciągle coś konfiguruje, przeszukuję opcje, dogrywam soft + ... młodszy brat (który przy okazji odwiedzin katuje gierki) i jak na razie 70% zużycia.

Po zakupie, na zwykłych ustawieniach Omnia trzymała góra 24, czasem 48h.

Ogółem w moim przypadku sprawa wyjaśniła się po odpowiedniej konfiguracji.

Pozdrawiam
W

*

Offline goopy

• 34
« Odpowiedź #64 dnia: Wrzesień 23, 2008, 11:05:57 »
Witam

Obserwuje ten temat od początku jego powstania gdyż również MIAŁEM problemy z trzymaniem baterii.
Telefon zakupiłem w PLUSie.

Wszystko się wyjaśniło gdy ustawiłem opcje samoczynnego przechodzenia w StandBy po 1 min. (zas. wew.) i 3 min. (zas. zew.). Miałem okazje przetestować to w terenie (wypad z plecakiem, spanie pod gołym niebem, niska temp.). 2 dni i batka trzymała lepiej niż wcześniej w temperaturach pokojowych na defaultowych ustawieniach PLUSa. Z kolei od niedzieli Omnie trzymam w temperaturach pokojowych, czas użytkowania zwiększony gdyż jest to mój pierwszy PDA i ciągle coś konfiguruje, przeszukuję opcje, dogrywam soft + ... młodszy brat (który przy okazji odwiedzin katuje gierki) i jak na razie 70% zużycia.

Po zakupie, na zwykłych ustawieniach Omnia trzymała góra 24, czasem 48h.

Ogółem w moim przypadku sprawa wyjaśniła się po odpowiedniej konfiguracji.

Pozdrawiam
W

Gratuluję.
A mógłbyś jasno opisać:

1. Jakie masz wersje softów (PDA/TEL)?
2. Co oprócz wspomnianych ustawień zmieniałeś?

*

Offline cartman_77

• **
  • 139
  • Samsung OMNIA
  • Sprzęt: SAMSUNG OMNIA
« Odpowiedź #65 dnia: Wrzesień 23, 2008, 11:16:18 »
dorzucę swoje 3 grosze.
U mnie bateria trzymała króciutko do momentu aż wyłączyłem HSDPA w Ustawienia/Połączenia. Dodatkowo przeszedłem 3 pierwsze cykle ładowań od 0 do 100%. Może też trochę bateria się "ułożyła"

Pozdr,
cartman

Samsung OMNIA

Początek:                   Obecenie:
PDA: SAHH5/SAHH5    CTWM6.5v3.1
TELEFON: XXHH3

*

Offline MrW

• 23
« Odpowiedź #66 dnia: Wrzesień 23, 2008, 11:24:47 »
goopy,
PDA SAHH6/CXHH6
TEL XXHH4

Co do ustawień to zmieniałem sporo rzeczy ale najwyraźniejsza poprawa była po wspomnianych zmianach w ustawieniach baterii oraz po całkowitym rozładowaniu i naładowaniu baterii (miałem wrażenie, że mogłem wcześniej źle ją sformatować).

Opcjonalnie niech ktoś mnie nakieruje bym przepisał do tematu ustawienia konkretnych pozycji w danych ustawieniach (świerzak jestem).

cartman_77,
Ja mam akurat HSDPA włączone.

*

Offline kisiel83

• 19
« Odpowiedź #67 dnia: Wrzesień 24, 2008, 01:41:03 »
ja w ustawieniach bateryjki nie mieszalem..tel od zakupu w piatek podladowalem ok 30 min przed wypadem na piwko w sobote kolejny raz ladowalem w poniedzialek w godz 20-24 do zielonego swiatelka i teraz po ok 20 min rozmowy 20 sms i wi fi ok 15 min mam 90% mocy
SE k800i
i900 Omnia

*

Offline zoki

• 26
« Odpowiedź #68 dnia: Wrzesień 29, 2008, 22:09:01 »
Moj pierwszy post na tym forum wiec witam wszystkich.

Jest to moj pierwszy PDA s WM (poprzednio uzywalem P1i) wiec troche czasu musze nad nim spedzic poki wszystko nie skumam jesli chodzi o ustawianie. Jednak jedna rzecz mnie zaskoczyla. Wczoraj gdy kladlem sie spac (ok 1 w nocy) bateria miala "zuzyta" jedna kreske. Pomyslalem ze nie bede podlaczal ladowarki, bo P1i przy jednym "zuzytym " pasku trzymal spokojnie jeszcze 2 dni. Nadmienie ze uzywam komorke caly czas (pare godzin rozmow dziennie, sprawdzanie e-maili itp) i P1i wytrzymywal 2 dni. Wracajac do tematu. Wiec gdy rano wykonywalem pierwsza rozmowe Omnia zameldowala ze bateria out i sie wylaczyla. Torche dziwne ze przez noc, przy braku jakihkolwiek dzialajacych programow (wszystko wylaczne w TM) telefon rozladowal cala baterie.
I jeszcze jedno pytanie. Skad wiecie w procentach napelnienie baterii? U mnie jest jedynie kreska ze skala od 0-100%.
pozdrawiam

*

Offline kemp

• *
  • 54
« Odpowiedź #69 dnia: Wrzesień 29, 2008, 22:24:37 »
jeżeli nie masz żadnej aplikacji pokazującej procentowy ubytek poziomu naładowania baterii to tak mniej więcej na wyczucie na pasku skoro od zero do 100% to w połowie jest 50% - chyba logiczne  :wink:

« Odpowiedź #70 dnia: Wrzesień 29, 2008, 22:55:59 »
Witam!
Znikła mi ikonka baterii w pasku, jak ją przywrócić?

*

Offline Palka

• **
  • 114
« Odpowiedź #71 dnia: Wrzesień 30, 2008, 09:35:10 »
........ Wiec gdy rano wykonywalem pierwsza rozmowe Omnia zameldowala ze bateria out i sie wylaczyla. Torche dziwne ze przez noc, przy braku jakihkolwiek dzialajacych programow (wszystko wylaczne w TM) telefon rozladowal cala baterie.
I jeszcze jedno pytanie. Skad wiecie w procentach napelnienie baterii? U mnie jest jedynie kreska ze skala od 0-100%.
pozdrawiam

zoki
jak juz wczesniej pisalismy, jedna z wersji ROMu i900HH5 strasznie szybko zuzywa baterie. najlepiej jak bys sobie zaktualizowal ROM do najnowszego, niestety najnowszy jest i900DXHI2 [ niestety po angielsku ] przy ktorym nie ma zadnych problemow z bateria.
[ zobacz jedyny topic z pineska ]
wkrotce ma sie pojawic polski i900SAHI3.
poza ROMem warto pare pierwszych ladowan zrobic od 0 do 100%+2h [ ja tak zrobilem i teraz jest naprawde dobrze, juz 3 dzien i 70%. ] przy starym romie sprobuj podladowac przy wylaczonym telefonie.

*

Offline zoki

• 26
« Odpowiedź #72 dnia: Październik 01, 2008, 00:05:03 »
Palka dzieki. Soft po angielsku mi nie przeszkadza bo mieszkam za granica i taki tez mam obecnie w telefonie. Sprawdze jaka mam wersje softu i jesli jest stara to ja zaktualizuje.

pozdrawiam

« Odpowiedź #73 dnia: Październik 01, 2008, 22:32:41 »
Co się stanie jak bateria rozładuje się do 0 i omnia się wyłączy? Znikną mi zainstalowane programy, książka adresowa, itp?

*

Offline kemp

• *
  • 54
« Odpowiedź #74 dnia: Październik 01, 2008, 22:58:41 »
Co się stanie jak bateria rozładuje się do 0 i omnia się wyłączy? Znikną mi zainstalowane programy, książka adresowa, itp?
wogóle omnia ci zniknie  :P

a co jak wyłączysz omnie i wyjmiesz baterię - to chyba jeszcze bardziej straszne

sory za ironie ale inaczej nie dało się tego wyjaśnić

*

Offline CZOUK

• 38
  • Sprzęt: SAMSUNG OMNIA 2 + MICRO 8GB
« Odpowiedź #75 dnia: Październik 02, 2008, 05:18:45 »
ja gdy swoja wylaczylem przez przypadek to mi instrukcja wsiakła z pudełka i kabel usb znikł. lepiej nie wyłaczaj bo bedziesz mial problem tak jak ja...

*

Offline RafalPDA

• 2
« Odpowiedź #76 dnia: Październik 10, 2008, 15:44:00 »
Witam
Ja już jestem po wgraniu (tj. 09.10.2008r.) nowego softu tzn:
PDA: i900SAHI2/SAHI3
TELEFON: i900XXHI4

Wcześniej miałem wersje:
PDA: i900SAHH5/SAHH5
TELEFON: i900XXHH3

Wymiany softu dokonałem w Warszawie w serwisie Cyfrowe Centrum Serwisowe położone:
Ul. Taneczna 18c
02-829 Warszawa

Niestety za wgranie softu musiałem zapłacić 48,80zł. smutny  :mad:bo sie okazało że moja gwarancja jest nie podbita. Uprzedzę fakty i powiem ze swojego Samsunga Omnia kupowałem w firmowym sklepie Samsunga (sklep internetowy: http://sklep.samsungmobile.pl/index.php?g_view=details&pd_pid=110923)
Telefon został mi przywieziony kurierem, mój błąd, że nie sprawdziłem wszystkich papierków ale za bardzo byłem pod jarany  język uśmiech Oczy ślini się szczerzy się dumny nowym fonem, żeby bawić sie w biurokracje. Ale kupując tel. za tyle kasy 50zł to żaden wydatek.
W/w serwisie (czynnym od pon-piąt w godz. 8-17) można w zasadzie wgrać soft od ręki  OK(powiedziano mi, że trwa to max 2h)

Nowy soft wgrałem bo na starym oprogramowaniu mój fon działał ok 30h (prawie z niego nie korzystałem  smutny).
Ile teraz po wgraniu nowego softu będzie działał to nie wiem dopiero jestem w trakcie sprawdzania. Jak to przetestuje to się odezwę.
Różnice w działaniu są nie wielkie, menu też się w zasadzie nie zmieniło.
Są tylko kosmetyczne poprawki ale takie które ułatwiają obsługę i są prawie niewidoczne.
Żadnych rewolucyjnych zmian nie ma. widgetów też nowych nie zauważyłem może dlatego, że na co dzień korzystam z Today'a.
Teraz jestem w trakcie testowania czasu działania na baterii.
Jak tylko wyciągnę jakieś wnioski, to na pewno napiszę na forum.
Pozdrawiam.